Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντονισμένη δράση για την κρίση

  • [01] Συντονισμένη δράση για την κρίση

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, που συνέστησε ο πρωθυπουργός με επικεφαλής τον ίδιο και μέλη τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γ.Προβόπουλος.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο νέος υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός των δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η συνεχής παρακολούθηση ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην πολιτική. Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής επισκόπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία", σημείωσε ο κ.Γ.Παπαθανασίου, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της αγοράς, ύψους 28 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί κανονικά.

    Ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Λίγα λόγια και πολλή δουλειά,ζήτησε από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα,ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής,με δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα νέο ξεκίνημα, με βήμα ανανέωσης και συνέχειας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις,αλλά τα ουσιαστικά αποτελέσματα,είπε ο κ.Καραμανλής,προσθέτοντας ότι αξιοποιείται η εμπειρία των παλαιών και ο δυναμισμός των νέων.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει στους πολίτες αποτελεσματικότητα,σταθερότητα, σιγουριά και ασφάλεια. Έχουμε ανηφορικό δρόμο και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε.

    Ανέφερε ως προτεραιότητες τα εθνικά συμφέροντα,την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία,καθώς και την επίλυση των προβλημάτων της νέας γενιάς και της παιδείας,της υγείας,της κοινωνικής συνοχής,καθώς και των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Εκτίμησε ότι το 2009 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την ανθρωπότητα και ανέφερε ότι παντού, σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μείωση οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται σε πέντε άξονες,είπε ο κ. Καραμανλής: Στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην προστασία της εργασίας, στην αρωγή σε ασθενέστερους οικονομικά, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην εντατική εφαρμογή του ΕΣΠΑ, άμεση προτεραιότητα του οποίου είναι τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και στήριξης της περιφέρειας.

    Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε απαρέγκλιτη προσήλωση στη σύγκρουση με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, είπε ο κ. Καραμανλής,ενώ τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση αποφασιστικά θα αντιμετωπίσει φαινόμενα καταστροφικής βίας.

    " Το μέλλον του τόπου κρίνεται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Ξέρουμε ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως επίσης και κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι δημοκοπίας και λαϊκισμού",είπε ο κ. Καραμανλής. Εμείς δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε,επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας και θα τα καταφέρουμε,κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, έδωσε τους βασικούς άξονες της δουλειάς που αναμένει από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

    Τους τόνισε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, με πολλές προκλήσεις,που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα, την έξαρση αντικοινωνικών φαινομένων και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.Αφορούν, είπε, τα προβλήματα της κοινωνίας, της αγωνίας της νέας γενιάς και την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ως βασικά στοιχεία της δυσμενούς παγκόσμιας συγκυρίας την αλληλεξάρτηση των οικονομιών, την παγκοσμιότητα των κραδασμών, την ταχύτητα των εξελίξεων και το απρόβλεπτο της διεθνούς κρίσης. Όλα αυτά, είπε, σε εθνικό επίπεδο, επιβάλουν ευελιξία κινήσεων και ισχυρά ανακλαστικά. Επιβάλουν πολιτικές που περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και εγγυώνται μία καλύτερη προοπτική.

    Ξεκαθάρισε ότι τα νέα δεδομένα επιβάλουν απόλυτη αφοσίωση σε συγκεκριμένες αρχές, από τις οποίες, όπως είπε,δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμιά παρέκκλιση. Πρώτη αρχή είναι μετωπική σύγκρουση με όλα τα προβλήματα. Δεν δικαιολογούνται αναβολές και καθυστερήσεις, επιβάλλεται νέα ταχύτητα και νέοι ρυθμοί,είπε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς επαναπροσδιορισμό των προβλημάτων ανά τομέα, άμεση ιεράρχηση προτεραιοτήτων,συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν στο ακέραιο και χειροπιαστό έργο από τον καθένα.

    Ζητώ πολύ δουλειά και μετρημένα λόγια,είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε τακτική γραπτή ενημέρωση μέσω της γραμματείας της κυβέρνησης, στην οποία θα περιλαμβάνεται σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

    Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι για κάθε περίπτωση θα υπάρχει στενή παρακολούθηση και τακτικός απολογισμός.Είμαι σαφής και είμαι κατηγορηματικός,τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Δεύτερον,ζήτησε περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων.Ζήτησε απ' όλους να βάλουν τέλος σε κάθε είδους περιττή δαπάνη στο χώρο των αρμοδιοτήτων τους.

    Τόνισε ότι δεν δικαιολογείται και δεν γίνεται ανεκτή καμιά δαπάνη και ζήτησε να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία και να οργανώνονται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος τα ταξίδια,οι επισκέψεις και οι εκδηλώσεις.

    Είναι απόδειξη ευθύνης, αλλά και καλού παραδείγματος. Απαιτείται αποτελεσματικότητα απ' όλους σ' αυτό,είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του έργου σε κάθε υπουργείο,είπε ο πρωθυπουργός.

    Τρίτη αρχή η δυναμική σύγκρουση με φαινόμενα,που,όπως είπε, πικραίνουν τους πολίτες.

    Ζήτησε τολμηρές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την εμπέδωση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς και προειδοποίησε ότι αδυναμίες, παραλείψεις και ολιγωρίες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

    Τέταρτη αρχή,είπε ο Κώστας Καραμανλής είναι η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος της κανονιστικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με εγκύκλιό του τον Ιούλιο του 2006 και ζήτησε αναλυτική έκθεση αξιολόγησης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών για κάθε προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση.

    Πέμπτη αρχή είναι η ταχύτητα στην ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών.

    Έκτον,ζήτησε τη μείωση των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να αποφευχθούν οι περιττές δαπάνες,έβδομον την επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων των υπουργείων,όγδοο συλλογικότητα,συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία και στενή συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Ασυνεννοησίες και προσωπικές στρατηγικές δεν νοούνται και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές,είπε ο κ. Καραμανλής στους υπουργούς.

    Ενατον,τόνισε την απόλυτη αφοσίωση στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και αυτό,όπως είπε,σημαίνει πρώτα απ' όλα υπευθυνότητα, τακτική παρουσία όλων μας στους χώρους των προβλημάτων,σημαίνει διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες.

    Κάλεσε τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να προβαίνουν σε ανακοινώσεις μετά από συνεννόηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Όπως είπα,πολλή δουλειά και μετρημένα λόγια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς και στους υφυπουργούς.

    Αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης,κατηγορώντας την για δημοκοπία, ανέφερε ότι το μέλλον του τόπου θα κριθεί από τη σύγκρουση της υπευθυνότητας και της ανευθυνότητας και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας και το δρόμο αυτό δεν θα τον εγκαταλείψει.

    Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε.Να είστε βέβαιοι γι' αυτό,κατέληξε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 January 2009 - 11:30:16 UTC