Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κενό η έκκληση για εκεχειρία
  • [02] "Επικίνδυνες οι τουρκικές προκλήσεις"

  • [01] Στο κενό η έκκληση για εκεχειρία

    Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και οι επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ συνεχίζονται σήμερα το πρωί παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απευθύνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές το πρωί στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τις νυχτερινές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

    Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έξι ρουκέτες έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος, τραυματίζοντας ελαφρά έναν άνθρωπο. Σύμφωνα με το στρατό, οι ρουκέτες τύπου Grad έπεσαν στη Μπερσέμπα, 40 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και στην περιοχή Ασντοντ.

    Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός τονίζει ότι έπληξε 50 στόχους τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί για να αποφασίσει ποιά θα είναι η αντίδρασή του στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ζητείται άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

    "Το Ισραήλ έχει ενεργήσει, ενεργεί και θα ενεργεί με βάση τις θέσεις του, τις ανάγκες ασφαλείας του λαού του και του δικαιώματός του για αυτοάμυνα", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι σε ανακοίνωσή της, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς να αναφέρει με ποιον τρόπο θα αντιδράσει το Ισραήλ στην έκκληση για εκεχειρία.

    Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα εξετάσει επίσης τα αποτελέσματα της αποστολής στο Κάιρο του Αμος Γκιλάντ, πολιτικού συμβούλου του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος συζήτησε τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός που ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επεξεργάσθηκε σε συνεργασία με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Η Χαμάς "απορρίπτει" την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, θεωρώντας ότι δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος της οργάνωσης στον Λίβανο.

    "Απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση , διότι δεν υπηρετεί ούτε τα δικά μας συμφέροντα , ούτε τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Η απόφαση αυτή δεν λαμβάνει υπ΄όψιν τις προσδοκίες και τους κύριους στόχους του παλαιστινιακού λαού", δήλωσε ο Ρααφάτ Μόρα.

    Η απόφαση 1860, η οποία ψηφίστηκε τη νύχτα από τα 14 εκ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας-οι ΗΠΑ απέσχον-απευθύνει έκκληση για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

    Η απόφαση "καταδικάζει κάθε βίαιη και εχθρική πράξη κατά των πολιτών και κάθε τρομοκρατική ενέργεια" και απευθύνει έκκληση για "απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας".

    Βομβάρδιζαν σπίτι με 110 αμάχους

    Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στις αρχές της εβδομάδας κατοικία στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία είχε συγκεντρώσει 110 αμάχους Παλαιστίνιους, σκοτώνοντας 30 από αυτούς, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ επικαλούμενος μαρτυρίες.

    "Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, στις 4 Ιανουαρίου, ισραηλινοί στρατιώτες συγκέντρωσαν περίπου 110 Παλαιστίνιους σε μια κατοικία στο Ζεϊτούν (οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά), διατάζοντάς τους να παραμείνουν στο εσωτερικό του κτιρίου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής αρωγής.

    "Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επανειλημμένα στο σπίτι αυτό, σκοτώνοντας 30 αμάχους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, στις 27 Δεκεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 774 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, που στηρίζονται σε παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

    Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν την Πέμπτη από το Λίβανο κατά του βορείου Ισραήλ, το οποίο απάντησε με οβίδες, ενισχύοντας τους φόβους για επέκταση της έντασης από τη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ζήτησε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    Σκοτώθηκε ο φωτογράφος του Αραφάτ

    Ο άνθρωπος, ο οποίος κατέγραφε με τη φωτογραφική του μηχανή και την κάμερά του, όλες τις δραστηριότητες του εκπλιπόντα ηγέτη των παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, σκοτώθηκε νωρίς σήμερα, όταν το σπίτι του στη Γάζα επλήγη από ισραηλινή οβίδα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.Ο Ιχάμπ αλ-Ουαχίντι βρισκόταν στο μπαλκόνι του διαμερίσματος συγγενών του, στον πέμπτο όροφο οκταόροφης πολυκατοικίας, όταν οβίδα από ισραηλινό άρμα μάχης έπληξε το κτίριο προκαλώντας την κατάρρευση του μπαλκονιού.

    Τρίωρη παύση των βομβαρδισμών

    Διακοπή των βομβαρδισμών επί τρεις ώρες σε καθημερινή βάση για τη λειτουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα δηλώνει ότι θα εφαρμόζει το Ισραήλ σε μία τακτική κίνηση μετά τη διεθνή κατακραυγή για το βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ. Ανάλογη παύση στις εκτοξεύσεις ρουκετών αναμένεται να εφαρμόσει τις ίδιες ώρες η Χαμάς.

    Η δίοδος για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Αιγύπτου άνοιξε την Τετάρτη με τρίωρη διακοπή των βομβαρδισμών κοντά στην Πόλη της Γάζας από τις 13:00 έως τις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Αντίστοιχη παύση θα υπάρξει και τις επόμενες ημέρες για να φθάσει βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα για τους απελπισμένους κατοίκους της Γάζας.

    Αναστέλλει τις επιχειρήσεις στη Γάζα ο ΟΗΕ

    Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στις αρχές της εβδομάδας κατοικία στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία είχε συγκεντρώσει 110 αμάχους Παλαιστίνιους, σκοτώνοντας 30 από αυτούς, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ επικαλούμενος μαρτυρίες.

    "Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, στις 4 Ιανουαρίου, ισραηλινοί στρατιώτες συγκέντρωσαν περίπου 110 Παλαιστίνιους σε μια κατοικία στο Ζεϊτούν (οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά), διατάζοντάς τους να παραμείνουν στο εσωτερικό του κτιρίου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής αρωγής.

    "Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επανειλημμένα στο σπίτι αυτό, σκοτώνοντας 30" αμάχους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, πρόκειται για "ένα από τα σοβαρότερα συμβάντα από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων" στη Λωρίδα της Γάζας στις 27 Δεκεμβρίου.

    "Οσοι επέζησαν, και είχαν τη δυνατότητα, περπάτησαν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων προς την οδική αρτησία Σαλαχεντίν, από όπου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Τρία παιδιά, το μικρότερο από τα οποία ήταν 5 μηνών, πέθαναν αμέσως μετά την άφιξή τους στο νοσοκομείο", αναφέρεται στην ανακοίνωση της υππηρεσίας του ΟΗΕ.

    Οταν ερωτήθηκε για το γεγονός, ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για το συμβάν, αλλά πρόσθεσε ότι ο στρατός ερευνά το θέμα.

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατηγόρησε χθες τον ισραηλινό στρατό ότι εμπόδισε επί πολλές ημέρες την πρόσβαση σε παλαιστίνιους τραυματίες στην ίδια αυτή συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας. Ανάμεσά τους και παιδιά που έμειναν παγιδευμένα στο σπίτι τους μαζί με το πτώμτα της μητέρας τους που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ασθενοφόρα δεν έλαβαν άδεια την Τετάρτη, πέντε ημέρες μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις, να προσεγγίσουν πολλά σπίτια στη συνοικία Ζεϊτούν, όπου παρέμεναν πολλοί τραυματίες και νεκροί.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστινίων προσφύγων (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας λόγω του κινδύνου που θέτουν οι ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή.

    "Η UNRWA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των όλο και πιο εχθρικών ενεργειών κατά των εγκαταστάσεών της και του προσωπικού της", δήλωσε ο Άντναν Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπος της UNRWA στη Γάζα.Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσο καιρό θα διαρκέσει η αναστολή αυτή.

    Λίγο νωρίτερα ο Χάσνα είχε ανακοινώσει το θάνατο ενός οδηγού της UNRWA και τον τραυματισμό ενός άλλου από ισραηλινά πυρά. Ο Χάσνα είχε δηλώσει ότι η αυτοκινητοπομπή της UNRWA δέχθηκε πυρά από ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Η αυτοκινητοπομπή έφερε τα διακριτικά του ΟΗΕ και οι οδηγοί φορούσαν σακκάκια με το σήμα της UNRWA, είχε διευκρινίσει. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το περιστατικό διερευνάται.

    Νεα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

    Με πρωτοβουλία της Υπουργού Εξωτερικών κας Μπακογιάννη η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε έκτακτη βοήθεια προς τη Γάζα την 1η Ιανουαρίου του 2009 και θα συνεχίσει την γέφυρα αυτή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Η Hellenic Aid,η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για το συντονισμό της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρώνει για το σκοπό αυτό τρόφιμα και άλλα είδη από μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήμους, νομαρχίες και την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Επίσης η Hellenic Aid θα διαθέσει επιπλέον 400.000 Ευρώ, για τρόφιμα που θα μεταφερθούν στην τρίτη αποστολή βοήθειας.

    Αποστολή για την υποστήριξη και την παροχή κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετέβη χθες στην περιοχή, εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

    Στην αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο γιατρός Άρης Μουσιώνης, συμμετέχουν γιατροί, ειδικοί διοικητικής υποστήριξης υγειονομικών υπηρεσιών και νομικοί.

    [02] "Επικίνδυνες οι τουρκικές προκλήσεις"

    Απαράδεκτη και επικίνδυνη, χαρακτήρισε την κατάσταση τη σχετική με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο νομό Λάρισας.

    «H κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεχθεί εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσω του ΝΑΤΟ», είπε σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως «δεν ικανοποιεί το ΚΚΕ το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών εκλιπαρεί τον Αμερικανό πρέσβη για την επίλυση του προβλήματος», ενώ «θα πρέπει να τεθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να ξέρει και ο ελληνικός λαός με ποιον έχει να κάνει και όχι να πιστεύει ότι η Τουρκία κάνει ότι κάνει, επειδή έχει τον δικό της τσαμπουκά».

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταγγείλει ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ ότι τον συνδέουν με την τρομοκρατία και μάλιστα, θα ζητήσει την ενεργοποίηση πνευματικών ανθρώπων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «πολιτική μυωπία, πολιτική τύφλωση και πολιτική ψύχωση», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι το ΚΚΕ ουδέποτε υιοθέτησε τον όρο «τρομοκρατία» για κόμμα, ούτε για τους κουκουλοφόρους.

    «Πρόκειται για πολιτική ψύχωση αν αποδίδουν στο ΚΚΕ τέτοια πρόθεση», τόνισε η κ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Το ΚΚΕ το χωρίζει πολιτική άβυσσος από την ΝΔ και το ΛΑΟΣ, για λόγους ταξικούς».

    Με αφορμή δε, το ότι στη Λάρισα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε συλληφθέντες στα επεισόδια, βάσει του τρομονόμου, εξέφρασε την αντίθεσή της και τόνισε ότι «εφόσον αποδειχθεί ότι σπάσανε βιτρίνες και κάψανε τράπεζες υπάρχει ο ποινικός Νόμος για να τιμωρηθούν».

    Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, μίλησε για «συμμαχία αγροτών, εργατών και αυτοαπασχολούμενων». Ανέφερε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή κριτηρίων αντιμετώπισης των αγροτικών προβλημάτων και υπογράμμισε την ανάγκη μιας νέας λαϊκής εξουσίας και «όχι απλά μίας Κυβέρνησης εκλεγμένης από τον λαό».

    Για τους αγρότες τόνισε ότι μόνον η ΠΑΣΥ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και κάλεσε σε νέους πρωτόγνωρούς αγροτικούς αγώνες. Υποστήριξε, επίσης, την ανάγκη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση του ΦΠΑ, φθηνό πετρέλαιο, ενώ καταφέρθηκε για μια ακόμη φορά κατά της ΚΑΠ, «που οδηγεί στην πλήρη εγκατάλειψη της καλλιέργειας».

    Διατύπωσε την πρόβελψη ότι «μόλις ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τότε θα δρομολογηθούν μέτρα στο όνομα της κρίσης, όπως η 3ημερη εργασία, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας», ανέφερε δε, ότι το ωράριο είναι ο "κρίκος" που συνδέει τους υπαλλήλους με τους μικρούς επαγγελματίες και πρέπει με αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουν το θέμα.

    Εξάλλου, επισήμανε ότι «στο μαθητικό κίνημα, όπου υπάρχει μία παρακαταθήκη αγώνων, πρέπει να γίνουν οι αγώνες πιο μαζικοί, πιο οργανωμένοι και πιο πολιτικοποιημένοι γιατί η παιδεία είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη». Εξέφρασε μεγάλη ανησυχία της για την «κρίση που περνάει το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα, καθώς οι φοιτητικές εκλογές έχουν μετατραπεί σε καταγραφή κομματικών δυνάμεων», χαρακτηρίζοντας το γεγονός απαράδεκτο. «Δεν μπορεί να κλείνουν τα πανεπιστήμια με αποφάσεις 30 ατόμων», είπε.

    Σχολιάζοντας πιθανές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στο ΑΕΙ και ΤΕΙ, μίλησε για «μεγάλη φάκα», διότι, όπως είπε, και να καταργηθούν οι εξετάσεις δεν θα βελτιωθεί το σύστημα, ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε θα αντιμετωπισθεί ή ανεργία. «Θα έχουμε περισσότερους ανέργους πτυχιούχους», ανέφερε.

    Καταλήγοντας είπε πως «πρέπει να υπάρξει ένα "τσουνάμι", να εκραγεί ένα ηφαίστειο και σε ό,τι αφορά το συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Αυτό, δεν γίνεται σε μία εκλογική μάχη, αλλά μπορεί να επέλθει ρήγμα, να γίνει ορατό και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι εγγυητής της συνεπούς, μαχητικής, ρεαλιστικής πάλης. Αν δεν γίνει αυτό, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 January 2009 - 13:30:24 UTC