Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η έκθεση για την Οικονομία
  • [02] "Επιστροφή Ελλήνων στρατιωτών"
  • [03] "Στο πλάι των εργαζομένων"
  • [04] Επιστρέφουν οι εκδρομείς

  • [01] Η έκθεση για την Οικονομία

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις τακτικές εξαμηνιαίες (εαρινές εν προκειμένω) εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2009.

    Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα θα είναι το 2008 διπλάσια από τη μέση αντίστοιχη στη ζώνη του ευρώ (3,4% έναντι 1,7%) και υπερδιπλάσια το 2009 (3,3% έναντι 1,5%). Το 2007 η ελληνική ανάπτυξη ήταν στο 4%.

    Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, αυτό έκλεισε στο 2,8% του ΑΕΠ το 2007 και θα σημειώσει μείωση το 2008 στο 2%. Για δε το 2009, η Επιτροπή προβλέπει επίσης 2%, λαμβανομένου, όμως, υπόψη ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94,5% του ΑΕΠ το 2007 θα μειωθεί στο 92,4% το 2008 και στο 90,2% το 2009. Το δημόσιο χρέος ήταν 99,4% την περίοδο 1992-2003, 98,6% το 2004, 98% το 2005 και 95,3% το 2006.

    Η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 3% το 2007 (3,3% το 2006) θα σημειώσει αύξηση στο 3,7% το 2008 και στο 3,6% το 2009, ενώ η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 8,3% το 2008 όπως και το 2007 για να μειωθεί στο 8% το 2009.

    Αναλυτικότερα οι προβλέψεις της Επιτροπής για την Ελλάδα αναφέρουν τα εξής:

    ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΤΟ 2009

    Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2008 και το 2009, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να σημειώσει κάποια επιβράδυνση, με την αύξηση του ΑΕΠ να κυμαίνεται κάτω από το 3,5%. Η οικονομική δραστηριότητα θα τροφοδοτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από την εσωτερική ζήτηση κι οι μεταβολές στις πτυχές που συνθέτουν την ανάπτυξη θα είναι οριακές σε σχέση με το 2007, με την αύξηση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης να παραμένει σε σταθερά επίπεδα.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πιο αποτελεσματικοί και αυστηροί όροι που διέπουν την παροχή πιστώσεων κι οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών στα τρόφιμα και το πετρέλαιο στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να αντισταθμίσουν τις θετικές εξελίξεις στην απασχόληση, την πραγματική αύξηση των μισθών, τις περικοπές στους φόρους εισοδήματος και τα αυξημένα κοινωνικά οφέλη.

    Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμά η Επιτροπή, αναμένεται να οδηγήσει σε μια οριακή επιβράδυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα κινηθεί στα επίπεδα του 3,25%, μετά την παροδική αύξηση, που σημειώθηκε πέρυσι. Οι επενδύσεις στις κατοικίες αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω επιβράδυνση, οι δε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να παραμείνουν ισχυρές.

    Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Επιτροπή, η αύξηση των επενδύσεων θα συνεχιστεί χάρη στα μειωμένα επιτόκια, την υγιή θέση και την ικανοποιητική κατάσταση στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την ισχυρή εταιρική κερδοφορία του 2007, τις ροές κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και τα επενδυτικά προγράμματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι η εσωτερική ζήτηση θα συμβάλει σε επίπεδα κάτω από το 4,5% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

    Στο εξωτερικό μέτωπο, οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν με ρυθμούς ανάλογους με αυτούς της εσωτερικής ζήτησης, ενώ οι διαφορές με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας σε ζητήματα που αφορούν το κόστος εργασίας θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και, κατά συνέπεια, θα οδηγήσουν σε σχετικά μειωμένες επιδόσεις στις εξαγωγές.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι εξαγωγές υπηρεσιών θα συνεχιστούν με τους ίδιους ικανοποιητικούς ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό χαρακτήρα του τομέα των μεταφορών. Ως αποτέλεσμα, η συμβολή των εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει αρνητική. Η Επιτροπή εκτιμά ότι με βάση αυτές τις εξελίξεις στο εξωτερικό μέτωπο, το ισχύον έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει υψηλό πάνω από το 16% του ΑΕΠ το 2008 και το 2009 και θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Σε ό,τι αφορά στην πορεία των δημοσίων οικονομικών, η Επιτροπή σημειώνει ότι το έλλειμμα του δημοσίου το 2007 έκλεισε στο 2,8% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβάνοντας ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,25% του ΑΕΠ. Σε υποσημείωση η Επιτροπή διευκρινίζει ότι το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι συνδυασμός των πληρωμών που έγιναν στα κοινοτικά ταμεία σε συνέχεια της αναθεώρησης του ΑΕΠ και του κόστους από τις καταστροφικές πυρκαγιές (η Επιτροπή εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1% του ΑΕΠ) και των πληρωμών που έγιναν από τις ιδιωτικές τράπεζες στα συνταξιοδοτικά ταμεία (η Επιτροπή εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 0,8% του ΑΕΠ).

    Σε άλλη σημείωση η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι τα όσα είχε αναφέρει η Eurostat στις 18 Απριλίου με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος των 27 κρατών - μελών. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές έχει εισέλθει στη διαδικασία αποσαφήνισης ορισμένων ζητημάτων που αφορούν τον τρόπο καταγραφής των κοινοτικών ενισχύσεων στους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2006 και του 2007,την ύπαρξη μιας στατιστικής διαφοράς για το 2007,αλλά και τα δεδομένα βάσει των οποίων υπολογίστηκαν στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 ορισμένες δαπάνες κυρίως δε αυτές που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνική ασφάλιση.

    Η Επιτροπή σημειώνει παράλληλα ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας του Δεκεμβρίου του 2007 προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,6% το 2008, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2008, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τον περιορισμό του ελλείμματος κατά 0,1%. Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% του ΑΕΠ σε συνέχεια των αυξήσεων που σημειώθηκαν στους έμμεσους φόρους και στο φόρο περιουσίας. Ακόμη οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 0,5% του ΑΕΠ κυρίως λόγω της μειωμένης δημόσιας κατανάλωσης. Λαμβάνοντας υπόψη ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο για την ανάπτυξη και μιας αξιολόγησης με γνώμονα τα αποτελέσματα προηγούμενων ετών σε ό,τι αφορά τα έσοδα η Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα είναι 2% το 2008 και ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ.

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟ 2007

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα για το 2007, η Επιτροπή αναφέρει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν ισχυρός στο 4% και ότι τροφοδοτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από την εσωτερική ζήτηση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον και η αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων είχαν θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά αντισταθμίζοντας μερικώς την επιβράδυνση που σημειώθηκε στις κατασκευές. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε αισθητά το 2007 και τροφοδοτήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων, αλλά και από τα μέτρα που συνδέονται με τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών.

    ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή εκτιμά ότι η προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει σε μια μείωση της αύξησης των θέσεων εργασίας της τάξης του 1% τόσο το 2008 όσο και το 2009. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2008 οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες στις αγορές ενέργειας, τους αυξανόμενους έμμεσους φόρους στα πετρελαϊκά υποπροϊόντα και τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόστος εργασίας.

    Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι μισθοί το 2008 θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μεγαλύτερους ρυθμούς από ό,τι το 2007 και ότι θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας.

    Υπουργείο Οικονομικών: "Δεν σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση η λήψη οποιασδήποτε μορφής νέων μέτρων"

    "Ούτε ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση η λήψη οποιασδήποτε μορφής νέων μέτρων. Αυτό που προέχει είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, όπως έχει ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο" τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στην ανακοίνωση, αναλυτικά επισημαίνονται τα εξής:

    «Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης και βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Το έλλειμμα βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο για το 2008 όσο και για το 2009 και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι διπλάσιος από τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

    Όπως και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα ο εισαγόμενος πληθωρισμός και οι επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια από την Κυβέρνηση θωρακίζει την ελληνική οικονομία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

    Στο πλαίσιο αυτό, ούτε ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση η λήψη οποιασδήποτε μορφής νέων μέτρων. Αυτό που προέχει είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, όπως έχει ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

    ΠΑΣΟΚ - Δήλωση της Λούκας Κατσέλη για την έκθεση

    "Η σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης", τονίζει σε δήλωσή της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

    Η κ. Κατσέλη αναφέρει στην δήλωσή της ότι:

    "- Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται μεταθέτοντας στο μακρινό μέλλον την πραγματική σύγκλιση.

    - Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται με την ακρίβεια και την κερδοσκοπία στην αγορά να γίνονται ο μόνιμος βραχνάς των νοικοκυριών.

    - Η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα ρεκόρ.

    - Ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται με το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2008 να αναθεωρείται προς τα πάνω.

    Η κυβέρνηση είναι πλέον υποχρεωμένη να κάνει αυτό που εδώ και καιρό της έχουμε επισημάνει:

    - Να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

    - Να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις για την αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

    - Να επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013.

    - Να προχωρήσει αμέσως σε αναθεώρηση του Προϋπολογισμού.

    - Να σταματήσει τις λογιστικές αλχημείες με τις οποίες κρύβει πραγματικές δαπάνες και «φουσκώνει» άσπρες τρύπες.

    - Να επιβάλλει κανόνες χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

    - Να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά όργανα".

    Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η "κυβέρνηση είναι όμως όμηρος της οικονομικής της πολιτικής και των επιλογών της" και "Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εναλλακτική οικονομική πρόταση που το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει και διατυπώσει".

    Η πρόταση, περιλαμβάνει, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ:

    "- τη πρόταξη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου - αυτού της «Πράσινης Ανάπτυξης» - για την αύξηση του πλούτου σε βιώσιμη και ανταγωνιστική βάση.

    - την άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με ανακατανομή του εισοδήματος και ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.

    - την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς, ώστε να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

    Είναι πρόταση φυγής από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα η Ελληνική οικονομία εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας", καταλήγει στην δήλωσή της η κ. Κατσέλη.

    Εκτιμήσεις της Eυρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2009

    Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% το 2008 και 1,8% το 2009 από 2,8% το 2007 (1,7% και 1,5% στη ζώνη του ευρώ από 2,6% το 2007).

    Παράλληλα, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμένεται να σημειώσει προσωρινή αναθέρμανση, φθάνοντας σε 3,6% το έτος αυτό στην ΕΕ (έναντι 2,4% το 2007) λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, για να υποχωρήσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε 2,4% το 2009 (τα αντίστοιχα στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ είναι 3,2% και 2,2% έναντι 2,1% το 2007).

    Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι βασικές διαπιστώσεις που συνάγονται από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών και από τη σχετική συνοδευτική έκθεση.

    Το κύριο συμπέρασμα της Επιτροπής είναι ότι αυτή η κάμψη της ανάπτυξης είναι απόρροια της συνεχιζόμενης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, της αισθητής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και της εκτίναξης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, παράγοντες που συμπαρασύρουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

    Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι η οικονομία της ΕΕ αντιστέκεται αρκετά καλά, χάρη στα υγιή βασικά της μεγέθη και αναμένεται να δημιουργήσει 3 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης το 2008-2009, εκτός από τις 7Β½ εκατομμύρια θέσεις το 2006-2007

    «Η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει υποχώρηση στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ και οι τρέχουσες, εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις προκαλούν ανησυχίες. Ενώ οι οικονομίες μας έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανθεκτικές στις εξωτερικές αναταραχές και αναμένουμε να συνεχιστεί, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, πρέπει να διατηρήσουμε την προσήλωσή μας στην άσκηση υγιών μακροοικονομικών πολιτικών και να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να εισέλθουμε σε ένα «σπιράλ πληθωρισμού» που θα έπληττε ιδιαίτερα τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

    Αναλυτικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στη σημερινή έκθεσή της τα εξής:

    - Αμφιβολίες για την έκταση της κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Οι δυσμενέστερες οικονομικές προοπτικές αποτελούν κατά την Επιτροπή απόρροια της συνεχιζόμενης κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, της αισθητής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ - όπου, σύμφωνα με την Επιτροπή, ο αναπτυξιακός ρυθμός θα διαμορφωθεί σε 0,9% το τρέχον έτος και 0,0% το 2009 έναντι 2,2% το 2007 - της εκτίναξης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και την επακόλουθης υποχώρησης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Επιτροπής, η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιο θα είναι το μέγεθος και που ακριβώς εντοπίζονται οι ζημίες από δανειοδοτήσεις προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του έτους, πριν υποχωρήσει σταδιακά το πρώτο ήμισυ του 2009. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει αισθητά αποτελέσματα θα μπορούσε είτε να σημαίνει ότι οι χρονικές υστερήσεις της μετάδοσης των αποτελεσμάτων είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες είτε ότι η ανθεκτικότητα έχει βελτιωθεί περισσότερο από όσο πιστεύουμε στην ΕΕ.

    - Ανησυχία για τον πληθωρισμό

    Ο συνολικός πληθωρισμός αυξήθηκε αισθητά από το φθινόπωρο φθάνοντας σε 3,8% το Μάρτιο, σε ετήσια βάση, στην ΕΕ (3,6% στη ζώνη του ευρώ). Η εξέλιξη αυτή ήταν κατά την Επιτροπή αποτέλεσμα της έντονης αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και τροφίμων, που μετριάστηκε εν μέρει λόγω του ισχυρότερου ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις αυτές, η Επιτροπή προβλέπει τώρα ότι το μέσο ποσοστό του πληθωρισμού θα διαμορφωθεί φέτος σε 3,6% στην ΕΕ και σε 3,2% στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, μετά την κορύφωσή του το δεύτερο τρίμηνο του 2008 στην ΕΕ,ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα που εκτιμώνται σε 2,4% το 2009 κατά μέσο όρο (2,2% στη ζώνη του ευρώ).

    - Η οικονομία της ΕΕ αποδεικνύεται ανθεκτική

    Χάρη στα βελτιωμένα οικονομικά της μεγέθη, όπως φαίνεται άλλωστε από την απουσία μακροοικονομικών ανισορροπιών και τα υγιή δημόσια οικονομικά, η οικονομία της ΕΕ είναι ακόμη σε σχετικά καλή κατάσταση για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει η Επιτροπή. Τόσο το μέσο δημόσιο έλλειμμα όσο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν χαμηλότερα από 1% του ΑΕΠ το 2007, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών. Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση τα πρόσφατα χρόνια και τα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ είναι τα χαμηλότερα που παρατηρήθηκαν την τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία.

    Ωστόσο, η οικονομία της ΕΕ δεν μπορεί να διαφύγει αλώβητη. Η ανάπτυξη των επενδύσεων εξασθενίζει λόγω της αποκλιμάκωσης της υπερτιμημένης αγοράς ακινήτων και της κυκλικής επιβράδυνσης. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπεται επίσης να κινηθεί με βραδύτερους ρυθμούς καθώς η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών επιβραδύνεται και η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών μειώνεται σταθερά.

    - Διακόπτεται η βελτίωση της αγοράς εργασίας και των δημοσίων οικονομικών

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι μετά τη σημαντική βελτίωση που συντελέστηκε το 2006-2007, η αγορά εργασίας εμφανίζει τώρα χαλάρωση και η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να μειωθεί στο ήμισυ κατά το έτος αυτό, από 1,7% το 2007 σε 0,8% το έτος που διανύουμε και σε 0,5% το επόμενο έτος. Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σε 6,8% στην ΕΕ το έτος αυτό (7,2% στη ζώνη του ευρώ). Παρά τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας,η αύξηση των μισθών προβλέπεται να επιταχυνθεί από 2,9% το 2007 σε 3,8% το έτος αυτό, υπό την προσωρινή επίδραση ορισμένων μέτρων για την αναπλήρωση καθυστερήσεων, όπως π.χ. στη Γερμανία, πριν επιβραδυνθεί και πάλι σε 3,5% το επόμενο έτος.

    Αφού το 2007 περιορίστηκε σε μόλις 0,9% του ΑΕΠ (0,6% στη ζώνη του ευρώ), δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε από το 2000, το 2008 το μέσο δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί και πάλι σε 1,2% του ΑΕΠ στην ΕΕ (1,0% στη ζώνη του ευρώ) λόγω της πιο περιορισμένης δραστηριότητας εν γένει και των φορολογικών περικοπών σε ορισμένες χώρες. Για το 2009, με βάση την παραδοχή μη μεταβολής των πολιτικών, το έλλειμμα αναμένεται σε γενικές γραμμές να σταθεροποιηθεί. Σε διαρθρωτικούς όρους, αναμένεται επίσης διακοπή της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2008.

    - Ορατοί κίνδυνοι επιδείνωσης της κατάστασης

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι κινδύνους επιδείνωσης της κατάστασης προκαλούν κυρίως οι συνεχιζόμενοι κλυδωνισμοί στις χρηματοπιστωτικές αγορές οι οποίοι θα μπορούσαν να εντείνουν ακόμη περισσότερο την επιβράδυνση της δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Επισημαίνει επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Αν οι επιπτώσεις γίνουν αισθητές εντονότερα αυτό θα μπορούσε να οξύνει τη συντελούμενη διόρθωση ορισμένων στεγαστικών αγορών και ιδίως εκείνης των ΗΠΑ αλλά και εντός της ΕΕ, με κίνδυνο να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους ισολογισμούς. Οι κίνδυνοι που προκαλούν ορισμένες ανισορροπίες σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και/ή εξωτερικά χρέη θα μπορούσαν να επιδεινωθούν αν υπάρξουν μεταβολές στις προτιμήσεις κινδύνου, σε περίπτωση που η χρηματοπιστωτική κρίση γίνει βαθύτερη ή επεκταθεί. Άλλοι κίνδυνοι επιδείνωσης αφορούν μια άναρχη διόρθωση των παγκόσμιων ανισορροπιών εν γένει, αν και οι σημερινές προοπτικές προδιαγράφουν ήδη βελτίωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. Οι μελλοντικές τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν και άλλες δυσάρεστες, αλλά ίσως και ευχάριστες εκπλήξεις.

    Συνολικά, οι κίνδυνοι φαίνονται πιο ισορροπημένοι σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2007. Ωστόσο, το ισοζύγιο των κινδύνων για τις αναπτυξιακές προοπτικές εξακολουθεί να είναι αρνητικό, ιδίως για το 2009, ενώ οι κίνδυνοι σχετικά με τον πληθωρισμό φαίνεται να είναι ελαφρά υψηλότεροι.

    [02] "Επιστροφή Ελλήνων στρατιωτών"

    Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και σε αποστολές του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ζήτησε η κ.Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής.

    ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, την Πέμπτη, τονίζονταςι ότι η απεργία την 1η Μάη αποτελεί κορυφαίο αγωνιστικό γεγονός με μεγάλο ιστορικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό βάρος".

    ΚΚΕ για την ακρίβεια

    Για "κοροϊδία της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς τους εργαζόμενους για την ακρίβεια" , έκανε λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι "στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ "αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και όσων υποστηρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ του κρέατος με την επιτροπή ανταγωνισμού. Όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια και η απελευθέρωση της αγοράς και του κεφαλαίου, τα καρτέλ θα βασιλεύουν παντού και θα καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων με στόχο το υπερκέρδος τους. Αυτό γίνεται στο γάλα, στο ψωμί, στα καύσιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στις τράπεζες, παντού.

    Χτύπημα της ακρίβειας σημαίνει χτύπημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Βασικό μισθό 1400 ευρώ, 1100 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Κατάργηση όλων των διοδίων, δημόσια αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια".

    [03] "Στο πλάι των εργαζομένων"

    Σε αγώνα "ενάντια στην ακρίβεια και στις πολιτικές που τη γεννούν" κάλεσε τους εργαζόμενους ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του.

    "Με νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, που θα κυμαίνονται από 60 έως 100% και θα εφαρμοστούν από την Πρωτομαγιά, ετοιμάζεται να τιμήσει την φετινή επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση της Ν.Δ", αναφέρει ο ΣΥΝ.

    "Τα παζλ της ακρίβειας στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα τιμολόγια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, στα ναύλα της ακτοπλοΐας συμπληρώνεται και με τις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες αλλά και τη διαφαινόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων", τονίζει.

    [04] Επιστρέφουν οι εκδρομείς

    Η Τροχαία έχει ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων. Για σήμερα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στις εθνικές οδούς από τις 3μμ μέχρι τις 11μμ.

    Από την Μεγάλη Δευτέρα, περισσότερα από 800.000 αυτοκίνητα εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα.

    Βελτιώνεται ο καιρός

    Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ σε όλη τη χώρα, αλλά δεν θα λείψουν οι βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά και ηπειρωτικά τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα εμφανίσει μικρή άνοδο.

    Την Τρίτη του Πάσχα ο καιρός αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος, βαθμιαία όμως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις, με πιθανότητα στα βορειοδυτικά για λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 April 2008 - 18:44:48 UTC