Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Μόσχα επισκέπτεται αύριο ο πρωθυπουργός
  • [02] "Αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα"
  • [03] "Επιστροφή Ελλήνων στρατιωτών"
  • [04] "Στο πλάι των εργαζομένων"
  • [05] Βελτιώνεται ο καιρός
  • [06] Σε άλλους...γαλαξίες
  • [07] Και νέα αύξηση του πετρελαίου
  • [08] Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων

  • [01] Τη Μόσχα επισκέπτεται αύριο ο πρωθυπουργός

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει αύριο στη Μόσχα ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο πρόεδρο Πούτιν και το νέο πρόεδρο Μεντβιέντεφ.

    Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ορκίζεται και αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Ρωσίας στις 7 Μαΐου, ενώ την επομένη αναμένεται ότι η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) θα επικυρώσει την προεδρική πρόταση και θα εκλέξει τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας. Οι συνομιλίες με τον κ. Κώστα Καραμανλή είναι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κρεμλίνου, από τις τελευταίες συναντήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν με ξένους ηγέτες υπό την προεδρική του ιδιότητα.

    Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη 30 Απριλίου.

    Συνέντευξη στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ

    Ελλάδα και Ρωσία προωθούν με τη σταθερή πολιτική τους τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτoρείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    "Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις, σε πολλά διεθνή ζητήματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, που επισκέπτεται για τρίτη φορά τη Μόσχα και τον Πρόεδρο Πούτιν, "ένα μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά και φίλο της χώρας μου".

    Στη συνέντευξή του, ο κ. Κ.Καραμανλής δηλώνει ικανοποιημένος γιατί "τα τελευταία τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ρωσία ήρθαν κοντύτερα, μέσα από την ουσιαστική, εντατική όσο και στενή συνεργασία σε καίρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος" και προσθέτει ότι η "στρατηγική", όπως την χαρακτήρισε το 2004 ο Β.Πούτιν, συνεργασία αυτή "απέδειξε το ειδικό βάρος και τη σημασία της όχι μόνο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά και ως προς το ευρωπαϊκό μας μέλλον".

    Οι υπάρχουσες προϋποθέσεις συνηγορούν ότι και αυτή η επικείμενη συνάντηση θα αποδειχθεί "πολλαπλά επωφελής για τον ελληνικό και το ρωσικό λαό", εκτιμά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι προσβλέπει και στη συνάντησή του με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, "δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη μπροστά μας πολλές προκλήσεις και ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας και την ενδυνάμωση της φιλίας μας σε όλους τους τομείς".

    Σε ερώτηση για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Καραμανλής την χαρακτήρισε "ουσιαστική, αλλά και με διευρυνόμενη προοπτική", επισημαίνοντας ότι στο τέλος του 2015 η χώρα μας θα καταναλώνει 7 δισεκατομύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία. Υπογράμμισε, τη σημασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι "η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας συνιστά πλέον προτεραιότητα για τις χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισρεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά από την περιοχή της Κασπίας στο εγγύτερο μέλλον".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η πορεία του έργου εξελίσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, καθώς "το διεθνές κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή του έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ολλανδία και δουλεύει εντατικά για την υλοποίηση του έργου".

    Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Πρακτορείο ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ

    Τη συνέχεια στις ελληνορωσικές σχέσεις και την πολιτική βούληση για εμβάθυνση και διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας ευρείας συνεργασίας θα υπογραμμίσει η επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα την Τρίτη του Πάσχα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».

    Εκφράζοντας τη χαρά του, που θα επισκεφθεί ξανά τη Μόσχα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η συνάντηση αυτή θα δημιουργήσει έναν ακόμη κρίκο στη μακρά και σταθερή αλυσίδα τακτικών, αποδοτικών συναντήσεων. Συνεργαστήκαμε στενά ο ένας με τον άλλον τα τελευταία τέσσερα χρόνια για σειρά σημαντικών ζητημάτων, με στόχευση να ανορθώσουμε τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα και είμαι πεπεισμένος ότι στο μέλλον θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για το καλό των λαών μας».

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Πούτιν για τις «ενεργητικές του προσπάθειες» προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των «στρατηγικών», όπως τις είχε χαρακτηρίσει ο Β.Πούτιν, σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει την προσωπική του βούληση να συμβάλει στην εδραίωσή τους και στο μέλλον, και προσβλέπει στη συνάντησή του με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, «καθόσον είμαι πεπεισμένος ότι και εκείνος θα συμφωνήσει με την αναγκαιότητα να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες, που οπωσδήποτε θα ανοιχθούν στο μέλλον».

    Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά υψηλή» τη σημασία αυτού του σχεδίου για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι «η διαφοροποίηση των προμηθειών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας». Το σχέδιο του πετρελαιαγωγού, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, «θα μας δώσει μια εναλλακτική και πρόσθετη διαδρομή, που θα επιτρέπει τη διαφοροποίηση των εξαγωγών του ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω της νότιας πύλης, η οποία εξαρτάται αυτή τη στιγμή από τη διέλευση μέσω των Στενών του Βοσπόρου», όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι μετά την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας στην Ολλανδία, εντός μερικών μηνών το κονσόρτσιουμ θα παρουσιάσει τις απαραίτητες τεχνικο-οικονομικές μελέτες και θα προετοιμάσει τις συμφωνίες διέλευσης (τράνζιτ), οι οποίες πρέπει να υπογραφούν με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συμπεραίνοντας ότι «το σχέδιο προχωρά επιτυχώς και δεν υπάρχει αναγκαιότητα οποιασδήποτε κυβερνητικής μεσολάβησης στην εξέλιξή του, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο».

    Ερωτηθείς για τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream) ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο για την Ελλάδα «πολλά υποσχόμενο, καθώς θα εγγυηθεί τη διαφοροποίηση πηγών για την Ευρώπη, ενισχύοντας κατβ αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια και κατοχυρώνοντας μια πιο ανοιχτή και ανταγωνιστική εσωτερική αγορά φυσικού αερίου». Για τους λόγους αυτούς το σχέδιο έχει «την ευρεία στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης» και έχει ήδη συνεξεταστεί από την αρμόδια ελληνο-ρωσική ομάδα εργασίας, με την οποία συνεχίζεται η 20ετής συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

    Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός χαιρετίζει την αύξηση του ρεύματος Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, που παρέχει η ΕΕ, για να συνδράμει τον διμερή τουρισμό, έναν παράγοντα, ο οποίος «επιτρέπει την εξισορρόπηση των εμπορικών - οικονομικών σχέσεων», αλλά και «φέρνει πιο κοντά τους λαούς μας». Απαριθμεί επίσης τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο τραπεζικός, οι νέες τεχνολογίες και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα οίνου, γύρω από τους οποίους διαμορφώνεται πλαίσιο «σαφών προοπτικών και αυξανόμενης αισιοδοξίας», σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις.

    Αναφερόμενος στις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι, όπως αποφάσισαν με τον πρόεδρο Πούτιν κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μόσχα το Δεκέμβριο, το 2013 να εορταστεί ως έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ.Θάλασσα.

    Ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα «πάντοτε προτιμούσε τις συμφωνημένες αποφάσεις και ήταν αντίθετη με την αρχή της αναγνώρισης των τετελεσμένων», γιβ αυτό και θα λάβει τις αποφάσεις μετά από λεπτομερή ανάλυση των εξελίξεων, των συνεπειών τους στην περιφερειακή ασφάλεια και των εθνικών της συμφερόντων. Σε ό,τι αφορά, δε, στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για «τη δέσμευση της Ρωσίας να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας για μια οριστική λύση του προβλήματος, η οποία επεδείχθη με τις πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Μόσχα θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων και θα αναγνωρίσει ένα όνομα αμοιβαίως αποδεκτό».

    «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ δεν θα φεισθεί προσπαθειών για την υπεράσπιση του κύρους του κεντρικού αυτού οργάνου του ΟΗΕ και τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των ψηφισμάτων του, καθώς και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών και αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίον βασίζονται οι διεθνείς σχέσεις», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    [02] "Αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα"

    Την ευχή αυτό το Πάσχα "να αποτελέσει τη μετάβαση σε μια καλύτερη ζωή για όλους", απηύθυνε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει επίσης ότι οι έλληνες "παρά τις αντιξοότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, ελπίζουν και κινητοποιούνται για μια καλύτερη Ελλάδα, με περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως για τους νέους, για μια ζωή με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια".

    "Εύχομαι αυτό το Πάσχα να αποτελέσει τη μετάβαση σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές συντηρητικές, που καλλιεργούν την απαισιοδοξία και αναδεικνύουν την μετριότητα, μια Ελλάδα πιο ασφαλή, πιο ανθρώπινη, προοδευτική και δημιουργική, με αυξημένο διεθνές κύρος, με ρόλο στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του ανέφερε πως "η εβδομάδα των παθών τελειώνει με την Ανάσταση του Κυρίου, αλλά για την ελληνική οικογένεια δυστυχώς συνεχίζεται".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι "κάθε μέρα που περνάει έρχονται νέα δυσάρεστα μαντάτα για την ελληνική οικονομία και για την τσέπη όλων μας. Είναι ξεκάθαρο πως η οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει αποτύχει".

    Και πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε επειγόντως μία νέα οικονομική πολιτική, που στηρίζει τα εισοδήματα, μειώνει το φορολογικό βάρος, χτυπάει την ακρίβεια, επενδύει στην παιδεία, στην υγεία, στις δημόσιες υποδομές. Αυτήν την πολιτική πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε "να είναι το τελευταίο Πάσχα με αυτήν την κυβέρνηση".

    [03] "Επιστροφή Ελλήνων στρατιωτών"

    Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και σε αποστολές του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ζήτησε η κ.Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής.

    ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, την Πέμπτη, τονίζονταςι ότι η απεργία την 1η Μάη αποτελεί κορυφαίο αγωνιστικό γεγονός με μεγάλο ιστορικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό βάρος".

    ΚΚΕ για την ακρίβεια

    Για "κοροϊδία της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς τους εργαζόμενους για την ακρίβεια" , έκανε λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι "στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ "αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και όσων υποστηρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ του κρέατος με την επιτροπή ανταγωνισμού. Όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια και η απελευθέρωση της αγοράς και του κεφαλαίου, τα καρτέλ θα βασιλεύουν παντού και θα καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων με στόχο το υπερκέρδος τους. Αυτό γίνεται στο γάλα, στο ψωμί, στα καύσιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στις τράπεζες, παντού.

    Χτύπημα της ακρίβειας σημαίνει χτύπημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Βασικό μισθό 1400 ευρώ, 1100 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Κατάργηση όλων των διοδίων, δημόσια αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια".

    [04] "Στο πλάι των εργαζομένων"

    Σε αγώνα "ενάντια στην ακρίβεια και στις πολιτικές που τη γεννούν" κάλεσε τους εργαζόμενους ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του.

    "Με νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, που θα κυμαίνονται από 60 έως 100% και θα εφαρμοστούν από την Πρωτομαγιά, ετοιμάζεται να τιμήσει την φετινή επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση της Ν.Δ", αναφέρει ο ΣΥΝ.

    "Τα παζλ της ακρίβειας στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα τιμολόγια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, στα ναύλα της ακτοπλοΐας συμπληρώνεται και με τις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες αλλά και τη διαφαινόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων", τονίζει.

    [05] Βελτιώνεται ο καιρός

    Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ σε όλη τη χώρα, αλλά δεν θα λείψουν οι βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά και ηπειρωτικά τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα εμφανίσει μικρή άνοδο.

    Την Τρίτη του Πάσχα ο καιρός αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος, βαθμιαία όμως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις, με πιθανότητα στα βορειοδυτικά για λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

    Μέτρα της Τροχαίας

    Η Τροχαία έχει ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων. Για σήμερα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στις εθνικές οδούς από τις 3μμ μέχρι τις 11μμ.

    Από την Μεγάλη Δευτέρα, περισσότερα από 800.000 αυτοκίνητα εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα.

    [06] Σε άλλους...γαλαξίες

    Όταν η τέχνη "παντρεύεται" με την επιστήμη και δη με την αστρονομία, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να σε ταξιδεύει σε άλλους ... γαλαξίες. Στην περίπτωση δε της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, αυτό γίνεται μέσω του ταχύτερου μέσου επικοινωνίας του πλανήτη, του διαδικτύου.

    Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.astroart.gr λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό μια ιστοσελίδα για τον "ουρανό στην τέχνη", μια πύλη καλλιτεχνικών αστροφωτογραφιών που "γεννήθηκε" από την αγάπη ορισμένων ανθρώπων τόσο για το άπειρο του ουρανού όσο και για την καλλιτεχνική φωτογραφία.

    Το ιδιότυπο αυτό "πάντρεμα" επιστήμης και τέχνης, γνωστό ευρύτερα ως Sci.Art (σ.σ. το είδος αυτό γνωρίζει μεγάλη απήχηση σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία), κάνει αστρονόμους και φωτογράφους, με αγάπη για το αντικείμενο, να έρχονται πιο κοντά και να "ενώνουν δυνάμεις", αναδεικνύοντας με τη γνώση και την τέχνη τους την πολύχρωμη "παλέτα" του σύμπαντος.

    "Στόχος μας ήταν" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστροφυσικός Αναστασία Παππά (υπεύθυνη βιβλιοθήκης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας) "μέσω αυτής της κίνησης να επωφεληθεί η επιστήμη, αφού ο περισσότερος κόσμος είναι πιο πολύ εξοικειωμένος με την τέχνη από ό,τι με αστρονομία. Πιο εύκολα επισκέπτεται κάποιος μια εικαστική έκθεση από ό,τι πηγαίνει σε κάποια ομιλία για εξειδικευμένα ή μη επιστημονικά ζητήματα".

    "To Sci.Art είναι η γιορτή της αστροφωτογραφίας ως τέχνη. Από την πορτοκαλί παλέτα ενός απλού ηλιοβασιλέματος μέχρι την οπτική πανδαισία ενός νεφελώματος, μια αστροφωτογραφία μας συγκινεί, μας προκαλεί δέος, μας κάνει να φιλοσοφήσουμε, να σκεφτούμε". Στη φράση αυτή που μας εισάγει στην ιστοσελίδα της καλλιτεχνικής αστροφωτογραφίας συνοψίζεται και η φιλοσοφία των εμπνευστών του όλου εγχειρήματος.

    "Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν ψάχναμε καινούργια πράγματα να κάνουμε ως εταιρεία" σημείωσε η κ. Παππά και πρόσθεσε πως η διαδικτυακή αυτή παρουσία αποτελεί στην ουσία μια πηγή πληροφόρησης πάνω σε θέματα Sci.Art καθώς και μια πλατφόρμα συζήτησης και παρουσίασης της δουλειάς των αστροκαλλιτεχνών.

    Υπεύθυνος του όλου εγχειρήματος, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Sci.Art - Ο Ουρανός στην τέχνη", με χρηματοδότηση από το υπουργείο Απασχόλησης, είναι ο αστροφωτογράφος Κοσμάς Γαζέας, ενώ, όπως διευκρίνισε η κ. Παππά, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πυρήνα ανθρώπων και συλλόγων, που θα συνεχίσουν και στο μέλλον να "υπηρετούν" την τέχνη της καλλιτεχνικής αστροφωτογραφίας.

    Αν και υπάρχουν πολλοί σύλλογοι αστροφωτογραφίας στην Ελλάδα, το εγχείρημα της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας διαφοροποιείται υπό την έννοια ότι αποτελεί ένα είδος διαδικτυακής διαστημικής έκθεσης, τα έργα της οποίας δεν είναι απλές φωτογραφίες, αλλά ειδικά επεξεργασμένες, με την προσωπική παρέμβαση και "σφραγίδα" του καλλιτέχνη.

    [07] Και νέα αύξηση του πετρελαίου

    Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο σήμερα Δευτέρα, πλησιάζοντας τα 120 δολάρια ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αποδίδουν το γεγονός σε μια πλειάδα αιτίων, μεταξύ των οποίων κι η διακοπή λειτουργίας ενός αγωγού στη Βόρεια Θάλασσα της Βρετανίας.

    Στη Νέα Υόρκη, στα βασικά προθεσμιακά συμβόλαια (futures) για το αργό με ημερομηνία παράδοσης Ιουνίου, σημειώθηκε αύξηση της τιμής κατά 88 σεντς, στα 119,40 δολάρια. Την Παρασκευή είχε σημειωθεί άνοδος 2,46 δολαρίων, και η τιμή είχε κλείσει στα 118,52 δολάρια στο NYME.

    Η υψηλότερη ιστορική τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και ήταν 119,90 δολάρια.

    Την Κυριακή, η Βρετανία ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός αγωγού στη Βόρεια Θάλασσα που μεταφέρει το 40% του αερίου και του πετρελαίου που καταναλίσκεται στη χώρα, προκαλώντας αγορές πανικού, μετά και μια απεργία σε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας στο Γκρέιντζμαουθ, δυτικά του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

    Στην Αφρική, και στην μεγαλύτερη παραγωγό αργού της ηπείρου Νιγηρία, η σημαντικότερη αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση στο Δέλτα προέβη την Παρασκευή σε δολιοφθορά ενός αγωγού που ανήκει στην Άγγλο-Ολλανδική Shell.

    [08] Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων

    Τουλάχιστον 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 247 τραυματίσθηκαν από τη σύγκρουση δυο τρένων νωρίτερα σήμερα Δευτέρα στην ανατολική επαρχία Σάντονγκ της Κίνας, μεταδίδει το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα επικαλούμενο αξιωματούχους της εταιρίας των σιδηροδρόμων.

    Το ένα τρένο, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Πεκίνο στην ανατολική πόλη Κίνγκνταο, συγκρούσθηκε με άλλο τραίνο στην πόλη Ζίμπο, στην επαρχία Σάντονγκ, σύμφωνα με τον επαρχιακό κυβερνήτη. Το δεύτερο τραίνο εκτελούσε δρομολόγιο από την πόλη Γιάνταϊ της επαρχίας Σάντονγκ με προορισμό την πόλη Σουζού στη γειτονική επαρχία Τζιάνγκσου.

    Ο υπουργός Σιδηροδρόμων βρίσκεται καθβ οδόν προς το σημείο του συμβάντος, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

    Τον Ιανουάριο, ένα τρένο υψηλής ταχύτητας είχε παρασύρει εργαζόμενους σε συνεργείο συντήρησης στη Σάντονγκ σκοτώνοντας 18 εξ αυτώνΒ· ήταν το αιματηρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 April 2008 - 6:30:36 UTC