Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Την Παρασκευή στην Αθήνα

  • [01] Πολιτική εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ

    Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκαν σήμερα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και δημοτικές οργανώσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Τα Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, αποτελούνται από μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ως επικεφαλής, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Εθνικού Συμβουλίου και της Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας.

    Η πολιτική εξόρμηση αφορά στο σύνολο των πολιτικών εξελίξεων και των προτεραιοτήτων του Κινήματος (μεταξύ των οποίων, ασφαλιστικό, Σκοπιανό, ακρίβεια, εκποίηση ΔΕΚΟ, διαφθορά, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης), όπως και θέματα που αφορούν στις τοπικές ανάγκες και τα προβλήματα.

    Στο πλαίσιο της εξόρμησης, τα Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, επισκέπτονται χώρους δουλειάς, δημόσιους χώρους, συναντώνται και συνομιλούν με εκπροσώπους φορέων και πολίτες, δίνουν συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και διανείμουν ενημερωτικό υλικό.

    Περιοδείες στη Θεσσαλονίκη

    Πέντε κλιμάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, τους βουλευτές Χάρη Καστανίδη, Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Μαγκριώτη και τον Αντώνη Σαουλίδη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έκαναν περιόδευσαν στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Βασίλης Γερανίδης, Χάρης Τσιόκας, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος και άλλα κομματικά στελέχη.

    Στο πλαίσιο των περιοδειών έγιναν επισκέψεις στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», στον Οργανισμό Λιμένος, στον ΟΤΕ, το εργοτάξιο του Μετρό, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», υπήρξε συνάντηση με δημάρχους, ενώ νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ έκαναν εξόρμηση στο κέντρο της πόλης μοιράζοντας ενημερωτικά έντυπα.

    «Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τα εσωτερικά του μέτωπα, με υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση, εντός και εκτός Βουλής», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής των κλιμακίων, μετά την ολοκλήρωση των περιοδειών και σημείωσε ότι είναι «θεαματική» η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το άνοιγμα του Κινήματος.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του ΕΣΥ και για μη υλοποίηση υπεσχημένων σχετικά με προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

    Ο Χάρης Καστανίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν καταβάλλει τις οφειλές της στην Αυτοδιοίκηση και το ΠΑΣΟΚ στέκεται στο πλευρό των ΟΤΑ και συμπαραστέκεται στους αγώνες τους.

    Ενόψει του θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει τις θέσεις του για τη διοικητική οργάνωση της χώρας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Χ. Καστανίδης είπε ότι η γειτονική χώρα τώρα μαθαίνει το διεθνές περιβάλλον και υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να φανεί ψύχραιμη, να αξιοποιήσει τα διπλωματικά μέσα και να διατηρήσει αρραγές το εθνικό μέτωπο.

    «Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τον κύκλο της εσωστρέφειας και της αυτομαστίγωσης και κάνει ό,τι δεν έκανε την επομένη των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου και την επομένη των εκλογών του Νοεμβρίου στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη προέδρου», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε εκποίηση του δημόσιου τομέα με αδιαφανείς τρόπους, για δε τις ενέργειες του αντιπροεδρου της Μαρφιν Ανδρέα Βγενόπουλου σχολίασε πως συνιστούν «απαράδεκτη παρέμβαση» στη δημόσια ζωή του τόπου.

    Σε ερώτηση αν θα επιδιώξει συναντήσεις με τα κόμματα της Αριστεράς, ο Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε πως αυτό πρέπει να συζητηθεί πρώτα στο ΠΑΣΟΚ και να υπάρξει συνεννόηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει να είναι η νίκη στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

    Ο Γιάννης Μαγκριώτης σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στο έργο του Μετρό και η ολοκλήρωση του θα γίνει τουλάχιστον δύο χρόνια αργότερα από ό,τι έχει προγραμματιστεί.

    Προβλήματα υπάρχουν και στα έργα του αεροδρομίου «Μακεδονία», όπου η χωρητικότητα του επιβατικού σταθμού (εξυπηρέτηση 4.000.000 επιβατών τον χρόνο έχει καλυφθεί και από του χρόνου θα είναι «εκτός ορίων», είπε.

    Ο Χάρης Τσιόκας ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα «στραγγαλίζονται», ο δε Αντώνης Σαουλίδης αναφέρθηκε στην ανταπόκριση της νεολαίας στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Την Παρασκευή στην Αθήνα

    Νέο κύκλο επαφών ξεκινά ο κ. Νίμιτς για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Παρασκευή την Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατόπιν, πιθανώς στη Νέα Υόρκη.

    Ομιλία ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη

    «Η Ελλάδα ασκεί πολιτική αρχών. Ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας δεν νοούνται χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή είναι απαράβατη αρχή στην οποία χτίζεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αυτή είναι κι η ουσία της διαφοράς με την ΠΓΔΜ» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε συνέδριο για την "εξωτερική πολιτική και άμυνα στα Βαλκάνια τον 21ο αιώνα" στη Σχολή Ικάρων, όπου ανέπτυξε τις κυρίαρχες επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι «επιχειρηματολογήσαμε πάνω σ' αυτή την αρχή και κερδίσαμε» και πρόσθεσε πως «το ζητούμενο και για τις δύο χώρες είναι να χτίσουμε σχέσεις μέλλοντος. Σχέσεις που οδηγούν μπροστά, χωρίς να κοιτάζουν με φόβο το παρελθόν».

    «Απαλλαγμένοι από φοβικά σύνδρομα, αναζητούμε τη λύση του προβλήματος για την ονομασία, στη βάση ενός γεωγραφικού προσδιορισμού που θα ισχύει έναντι όλων. Επιδιώκουμε μια λύση συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη σε όλες τις πτυχές της» είπε η υπουργός Εξωτερικών και τόνισε: «Πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου και την ορθότητα του λόγου μας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διαπραγμάτευση με αμείωτο ενδιαφέρον, γιατί η ασφάλεια, η ευημερία και η πρόοδος των Βαλκανίων είναι ένα σπουδαίο όραμα».

    Στο μεταξύ, δευτερολογία - απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικων Γ. Κουμουτσάκου, προκάλεσαν δηλώσεις του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Μπλαγκόι Χατζίνσκι, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών στο συνέδριο.

    Ο Μ. Χατζίνσκι παίρνοντας τον λόγο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι δέχθηκε την πρόσκληση ως πρέσβης της ΠΓΔΜ και όχι της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και πως η λύση που ζητάει η Ελλάδα σημαίνει εγκατάλειψη της εθνικής ταυτότητας της χώρας του.

    Απαντώντας στον Μ. Χατζίνσκι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μετείχε ως ομιλητής στο ίδιο πάνελ με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ, είπε ότι "απέφυγε στην πρωτολογία του να αναφερθεί στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, για την οποία η επιδίωξη της Ελλαδας είναι να ενταχθεί σε μια περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης".

    Δεν τη θέλουμε εκτός αυτής της περιοχής, συνέχισε ο κ.Κουμουτσάκος, αλλά θα πρέπει μια υποψήφια χώρα σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να μην έχει ανοιχτά σοβαρά ζητήματα με ένα κράτος- μέλος των οργανισμών αυτών.

    Επειδή ειπώθηκαν πολλά για το θέμα της εκπλήρωσης των τεχνικών κριτηρίων από την ΠΓΔΜ, θέλω να τονίσω ότι "πάνω από κάθε τεχνικό κριτηριο υπάρχει ένας πολιτικός όρος: να μην εχει μια υποψήφια χώρα ανοιχτά ζητήματα με μια χώρα - μέλος του οργανισμού που ζητά να γίνει μέλος. Στην προκειμένη περίπτωση ενός πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού, του οποίου η φιλοσοφία και ιδεολογία θεμελιώνεται στη συναίνεση και την αλληλεγγύη".

    Το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, συνέχισε ο εκπρόσωπος, δεν είναι ένα ζήτημα παρελθόντος, αλλά πολιτικού παρόντος. Και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί σύμφωνα με τις αποφάσεις ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να βρουν μέσω διαπραγματεύσεων μιά αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Να θυμίσω εδώ, υπογράμμισε, ότι οι αποφάσεις του ΣΑ λένε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να κλείσει, γιατί όσο μένει ανοιχτό επηρεάζεται η περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Επομένως το ζήτημα δεν είναι διμερές. Είναι περιφερειακό και άρα διεθνές.

    "Επιδιώκουμε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή", συμπληρωσε ο κ. Κουμουτσάκος, "που δεν θα δικαιολογεί την ύπαρξη, σε στρατιωτικές ακαδημίες, χαρτών που θα δείχνουν με το όνομα "Μακεδονία" ένα χώρο που περιλαμβάνει έδαφος, το οποίο ξεκινάει από τη γειτονική χώρα και φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Μιά τέτοια λύση επιθυμούμε".

    «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις»

    Η ηγεσία της ΠΓΔΜ αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, εκλαμβάνοντας ως δεδομένη τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, συμφώνησαν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οφείλει να ενημερώνει όλους τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς της χώρας για το περιεχόμενο και την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας σχετικά το ζήτημα της ονομασίας.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν, το θέμα της ονομασίας να μην αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην περίοδο της προεκλογικής περιόδου, αν και ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτό μπορεί να τηρηθεί.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO- DPMNE), Ράντμιλα Σεκερίνσκα (SDSM) και Aλί Αχμέτι (DUI). Από τη συνάντηση αυτή απουσίασε ο αρχηγός του DPA Μέντουχ Θάτσι. Στη συνάντηση μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε τα ξημερώματα υπέρ της πρότασης για την αυτοδιάλυσή της. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 70 βουλευτές. Κανείς από τους παρόντες βουλευτές στην αίθουσα του Κοινοβουλίου δεν καταψήφισε την πρόταση. Ο πρόεδρος της Βουλής, Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι προκήρυξε την διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών για την 1η Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι έκτες βουλευτικές εκλογές από τότε που η ΠΓΔΜ κατέστη ανεξάρτητο κράτος. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 April 2008 - 14:30:27 UTC