Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις κάλπες οι φοιτητές
  • [02] Μετρό-ΗΣΑΠ: Επέκταση ωραρίου

  • [01] Στις κάλπες οι φοιτητές

    Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ψηφίζουν από τις 8 το πρωί για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στους συλλόγους και στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

    Σε ήρεμο κλίμα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές στην Αθήνα. Αργά το μεσημέρι, στη Νομική Σχολή Αθηνών δεκάδες φοιτητές πηγαινοέρχονταν. Τα μεγάφωνα στη διαπασών, με σύγχρονη μουσική και μοντέρνα τραγούδια. Τα τραπεζάκια με το έντυπο υλικό των παρατάξεων ήταν γεμάτα. "Πηγαδάκια" φοιτητών. Συζητήσεις. Ολα έδειχναν ότι σήμερα είναι ξεχωριστή ημέρα για τους φοιτητές, που ψηφίζουν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στα συμβούλια των σχολών τους.

    Εξω από το αμφιθέατρο του πρώτου ορόφου μια ομάδα φοιτητών ήταν γύρω από το τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που για 21 χρόνια έρχεται πρώτη στις εκλογές τόσο στα Πανεπιστήμια, όσο και στα ΤΕΙ. Η Αναστασία Χρόνη μιλάει στους δημοσιογράφους για τις εκλογές και αναφέρει ότι οι φοιτητές με την ψήφο τους θα δείξουν ποια παράταξη προτιμούν με βάση την παρουσία και το έργο της στις σχολές. Γι' αυτό, άλλωστε, φιλοδοξεί όχι μόνον να κατακτήσει η ΔΑΠ για άλλη μια χρονιά την "πρωτιά" αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά της.

    Η προσέλευση στο αμφιθέατρο το μεσημέρι ήταν κανονική, όπως λένε οι φοιτητές. Οπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια την ίδια ώρα. Αλλωστε, οι περισσότεροι φοιτητές πηγαίνουν να ψηφίσουν από το μεσημέρι και μετά, ενώ το πρωί πηγαίνουν συνήθως όσοι εργάζονται. Η αγωνία πάντως όλων των παρατάξεων είναι η προσέλευση και γι' αυτή αγωνίστηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες.

    Στο "τραπεζάκι" της ΠΑΣΠ, ο Αναστάσιος Σκλάβος, πιστεύει ότι η παράταξη του θα "εισπράξει" και φέτος ανοδικά ποσοστά με τα οποία οι φοιτητές, όπως λέει, θα στείλουν το μήνυμά τους για το ποια κατάσταση θέλουν στα πανεπιστήμια αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οσο για τα όσα λέγονται περί ανόδου του "Δικτύου" που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο φοιτητής εύχεται να υπάρχει άνοδος σε όλες τις αριστερές παρατάξεις, γιατί, όπως λέει, "και εμείς αριστεροί είμαστε".

    Λίγο πιο πέρα, βρίσκονται εκπρόσωποι του "Δικτύου", η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Παλαμιώτης έχει ακούσει αυτά που λέγονται περί προσδοκιών ανόδου και στα πανεπιστήμια, λόγω της ανόδου των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Ωστόσο, κατά τον φοιτητή, η δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια έχει μεγάλη σημασία.

    Με τον εκπρόσωπο της "Πανσπουδαστικής" συζητούμε το θέμα της μη έκδοσης κοινών αποτελεσμάτων. Ο Χρήστος Σαλάμης αποδέχεται ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο, αν και η παράταξή του, όπως λέει, έχει κάνει πολλές προσπάθειες να εξαλειφθεί.

    Στο "τραπεζάκι" της "Γένοβα" ο Κώστας Τόδουλος, μιλάει για τη συνεργασία της Κίνησης με την Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση (ΕΑΑΚ) και πιστεύει ότι η ενότητα αυτή θα έχει αντανάκλαση και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

    Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν με τη δύση του ηλίου, όπου όμως υπάρχουν φοιτητές που δεν θα έχουν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα, θα δίδεται παράταση ώσπου να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Αποτελέσματα σε μεγάλες σχολές είναι δύσκολο να βγουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Μέχρι τότε, θα υπάρχουν αποτελέσματα από μικρότερες σχολές και κυρίως της Περιφέρειας.

    [02] Μετρό-ΗΣΑΠ: Επέκταση ωραρίου

    Την καθιέρωση της λειτουργίας Μετρό και Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου έως τις 2 τα ξημερώματα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά την ολοκλήρωση της δίμηνης πιλοτικής λειτουργίας των συγκεκριμένων μέσων σταθερής τροχιάς, από την οποία εξήχθησαν και τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη χρησιμότητα του μέτρου αυτού.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας δεν ήταν μόνο θετικά, αλλά ξεπέρασαν τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων, καθώς οι μετρήσεις κατέγραψαν επιβατική κίνηση 4.020 επιβατών κατά μέσο όρο στην δίωρη παράταση της Παρασκευής, ενώ για το δίωρο του Σαββάτου ο μέσος όρος της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 7.458 άτομα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, η επιβατική κίνηση στο Μετρό ήταν σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του ΗΣΑΠ και τα Σάββατα ήταν πιο αυξημένη από τις Παρασκευές, με κορυφαία ημέρα την 30ή Μαρτίου, οπότε διακινήθηκαν στο δίωρο αυτό περίπου 30.000 επιβάτες.

    Οι σταθμοί του μετρό με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση ήταν: Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Κεραμεικός, Ομόνοια Δάφνη, Αιγάλεω. Αντίστοιχα στον Ηλεκτρικό οι σταθμοί με την μεγαλύτερη κίνηση ήταν: Πειραιάς, Θησείο, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Βικτώρια και Αττική.

    Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο εταιρίες, Μετρό και ΗΣΑΠ, θα προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού για να αντιμετωπίσουν στις ανάγκες που προκαλεί η επέκταση του ωραρίου. Συγκεκριμένα ο ΗΣΑΠ θα προσλάβει φέτος 300 άτομα, ενώ στο Μετρό για γίνει πρόσληψη 45 τεχνιτών.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και έρευνα της εταιρίας MRB σε δείγμα 806 ατόμων και αφορούσε τις μετακινήσεις με μετρό και την επέκταση του ωραρίου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 88,4% χρήστες, έστω και περιστασιακοί, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ένα ποσοστό 18% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Μετρό καθημερινά. Ένα ποσοστό 98,6% δήλωσε ότι το Μετρό βοηθά για καλύτερη ποιότητα ζωής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2008 - 14:30:29 UTC