Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός
  • [02] "Πάλη κατά του ιμπεριαλισμού"
  • [03] "Αμοιβαία αποδεκτή ονομασία"
  • [04] Αναβάθμιση αεροδρομίων
  • [05] Εναλλακτικές καλλιέργιες

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

    Συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών κ.Ντ. Μπακογιάννη και Αμυνας κ.Ευ. Μεϊμαράκη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.30 το πρωί το Μαξίμου. Το μεσημέρι, θα αναχωρήσει για το Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    Χθες, ο κ.Κ.Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει επιστολές στους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου αναλύονται τα επιχειρήματα της Ελλάδας για το ζήτημα των Σκοπίων.

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της τόνισε ότι στη συνεδρίαση έγινε προεργασία για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές θέσεις και την άσκηση βέτο η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και έχουν δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε η υπουργός των Εξωτερικών, ξεκινά αυτή τη δύσκολη διαδικασία, έχοντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στο πλευρό της, με τους ίδιους στόχους και τις ίδιες προϋποθέσεις.

    «Μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης», τόνισε στη Βουλή ο κ. Κ.Καραμανλής. Εάν όχι, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

    Στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα για το Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Μέγαρο «Κοτροτσένι Πάλλας» και θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας που δίδεται για τους αρχηγούς χωρών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο. Ταυτοχρόνως προβλέπεται και δείπνο εργασίας για τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης σε Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

    Η επίσημη έναρξη της Συνόδου προβλέπεται για το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια θα υπάρξει ειδική συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με χώρες προς τις οποίες θα απευθυνθεί πρόσκληση. Στη συνάντηση θα υπάρξει ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ομιλία του Προέδρου Μπους και ομιλίες των ηγετών των χωρών που θα προσκληθούν.

    Περί τη μία μετά το μεσημέρι θα δοθεί γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και το απόγευμα θα υπάρξει Σύνοδος για το θέμα του Αφγανιστάν.

    Στις 7 το βράδυ της Πέμπτης θα υπάρξει, στο «Ατενέουμ», πολιτιστική εκδήλωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς.

    Το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται η έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με θέμα «ΝΑΤΟ-Ουκρανία», όπου θα υπάρξουν εισαγωγικές παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ουκρανίας και αργότερα θα συγκληθεί η Σύνοδος Εργασίας της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 2 το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

    Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Mε βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης των εργασιών της την ενίσχυση της παρουσίας της στο Αφγανιστάν, τη διεύρυνσή της και τις εξελίξεις στο Κόσοβο,η Ατλαντική Συμμαχία πραγματοποιεί από αύριο ως την Παρασκευή στο Βουκουρέστι την ετήσια σύνοδο κορυφής της, με τη συμμετοχή των ηγετών των 26 κρατών - μελών της, αλλά και των ηγετών των (άνω των 30) κρατών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν τα τελευταία χρόνια συνδράμει το ΝΑΤΟ.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Αφγανιστάν πολλά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανταποκριθούν θετικά στις εκκλήσεις, τις οποίες εδώ και μήνες έχει απευθύνει η αμερικανική διπλωματία, για ενίσχυση της παρουσίας τους στη χώρα αυτή.

    Η σημαντικότερη ανταπόκριση αναμένεται να έλθει από την πλευρά της Γαλλίας. Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Λονδίνο προανήγγειλε την αποστολή περίπου 1000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    Η απόφαση Σαρκοζί ερμηνεύεται από τα διπλωματικά επιτελεία ως κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά της Ουάσιγκτον, με απώτερο στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την επιστροφή, στο εγγύς μέλλον - και μετά από απουσία τεσσάρων δεκαετιών - της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επιστροφή η οποία θα μπορούσε να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής του 2009, την οποία η Γερμανία αποφάσισε συμβολικά να συνδιοργανώσει με τη Γαλλία στην περιοχή της Αλσατίας.

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, τα προβλήματα λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής παραμένουν πελώρια. Πέραν του ζητήματος της ΠΓΔΜ, η αμερικανική διπλωματία διαπιστώνει ισχυρότατες αντιστάσεις στην πρόθεσή της να προωθήσει αποφασιστικά την υπόθεση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και τη Γεωργίας και ειδικότερα του χαρακτηρισμού τους ως υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    Ενας σημαντικός αριθμός χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αγκάθι στις σχέσεις με τη Ρωσία. Κάτι που φυσικά ενοχλεί τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος έσπευσε χαρακτηριστικά να "υπενθυμίσει" ότι η Ρωσία δεν έχει βέτο στο ΝΑΤΟ.

    Ωστόσο, οι εμπλοκές που υπάρχουν τόσο αναφορικά με την πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ, όσο και με τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας και της Γεωργίας δημιουργούν, προς το παρόν, ένα θολό τοπίο και όχι πολλά υποσχόμενο στο συνολικό ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι χώρες που θα λάβουν πρόσκληση από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου θα είναι σε, περίπου, ένα χρόνο πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Γεωργία, ό,τι και αν συμβεί, δύσκολα θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν περάσουν πολλά - ίσως και δέκα, λένε πολλοί - χρόνια.

    Τέλος σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιβεβαιώσει την παρουσία του στην περιοχή για ένατη χρονιά και να επαναλάβει τη στήριξή του στις διαδικασίες παράδοσης της πολιτικής διοίκησης της περιοχής από τον ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] "Πάλη κατά του ιμπεριαλισμού"

    Με τον "Συνήγορο του Πολίτη", θα συναντηθεί στις 11 το πρωί η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με την υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων.

    Σε αντιιμπεριαλιστική ενότητα και πάλη καλεί τον λαό το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και το όνομα της ΠΓΔΜ.

    "Ο περιορισμός της συζήτησης από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μόνο στο όνομα της FYROM, αποσιωπώντας τα άλλα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία θα αποφασίσει η σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτελεί έναν επικίνδυνο αποπροσανατολισμό", αναφέρει το ΚΚΕ και προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι "η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η ενίσχυση των κατοχικών στρατών σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν, η δημιουργία του ευρωστρατού -και με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλα αυτά- εγκυμονούν τεράστιες απειλές για τα δικαιώματα των λαών, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα".

    [03] "Αμοιβαία αποδεκτή ονομασία"

    Σε εκδήλωση της "Αριστερής Ενότητας" με θέμα «40 χρόνια από τον Μάη του '68», στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής, θα μιλήσει το μεσημέρι ο κ.Αλέξης Τσίπρας.

    «Θέλουμε μια σύνθετη ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο χώρες, με γεωγραφικό προσδιορισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σημειώνοντας πως «δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας των επιδιώξεων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ» και τόνισε:

    «Αν υπάρχει μια θέση η οποία εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτή η θέση είναι η άρνηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι η δική μας άποψη. Κι όταν λέω, διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεν αφορά μονάχα την ΠΓΔΜ αλλά και την Ουκρανία και τη Γεωργία και τις άλλες χώρες. Διότι η διεύρυνση και η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, μονάχα αποσταθεροποίηση μπορεί να προσφέρει στο μέλλον».

    Σε ερώτηση αν η συνάντηση Παπανδρέου-Καραμανλή έγινε και για άλλους λόγους πέραν του θέματος της ΠΓΔΜ, ο κ.Τσίπρας απάντησε: «Είναι μια ερώτηση που πρέπει να απευθυνθεί σ΄ αυτούς που την έκαναν. Εγώ λέω ότι είναι απολύτως λογικό να υπάρχει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών όταν αυτοί το επιδιώκουν. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω».

    Αλαβάνος για ΠΓΔΜ

    Την ανησυχία του τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ όσο και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε σύντομη παρέμβαση που έκανε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    «Εμείς θέλουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση με ονομασία σύνθετη που θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Όμως δεν αγνοούμε το δύσκολο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις» τόνισε ο κ Αλαβάνος ξεκαθαρίζοντας καταρχήν τη θέση του κόμματος του ενώ πρόσθεσε:

    «Πρέπει όμως να προσέξουμε, γιατί και παλιά βάζαμε κόκκινες γραμμές. Θέλω να εκφράσω τη σοβαρή διαφωνία και ανησυχία μας για τους χειρισμούς που γίνονται και από τη κυβέρνηση και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ανησυχούμε πολύ σοβαρά γιατί μια διαπραγμάτευση που ήταν στα πλαίσια του ΟΗΕ γίνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Έπρεπε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

    Στο σημείο αυτό ο κ Αλαβάνος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη κατάσταση στο Κόσοβο τονίζοντας ότι θα έπρεπε να σκεφτεί η κυβέρνηση αν είναι πιο σημαντικό το θέμα των Σκοπίων ή η αναγνώριση του Κοσόβου.

    «Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με την αναγνώριση του Κοσόβου. Θα έπρεπε να σκεφτεί η κυβέρνηση αν είναι πιο σημαντικά τα Σκόπια και όχι το Κόσοβο. Ακόμα και η Ισπανία είπε όχι στην μονομερή αναγνώριση γιατί φοβάται τους Βάσκους, την ΕΤΑ. Εμείς που έχουμε δίπλα μας τα προβλήματα δεν ανησυχούμε;» σημείωσε ο κ Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αλλά και για τα όσα ανέφερε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής, σε σχέση με τη βάση της Σούδα.

    «Ανησυχούμε για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και για την αντίληψη του για διεργασία με τις ΗΠΑ λέγοντας τους εμείς συνεισφέρουμε στις υποχρεώσεις, δηλαδή θα υπάρχει η βάση σας στη Σούδα. Η δύναμη της προσέγγισης μπορεί να οδηγήσει σε παγίδα. Να δημιουργηθεί ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ».

    Και ο κ Αλαβάνος κατέληξε: «Εμείς στηρίζουμε τις ελληνικές θέσεις αλλά έχουμε σοβαρότατες επιφυλάξεις και ανησυχίες, τόσο για τις παρεμβάσεις όσο και για την αμερικάνικη αντίληψη στη βάση ανταλλάγματος».

    Συνάντηση με εργαζόμενους ΟΔΙΕ

    Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με το Προεδρείο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ).

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "εργαζόμενους μιας χρήσης" και ανάφερε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στον Ιππόδρομο που επί 20 χρόνια "προσλαμβάνονται το πρωί και απολύονται μετά το τέλος των ιπποδρομιών ... με συμβάσεις της μιας μέρας" ενώ "καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες".

    «Ο ΑΣΕΠ έχει βγάλει διαδοχικές αποφάσεις και η Διοίκηση του Οργανισμού δεν προχωράει στην μονιμοποίησή τους. Αντ΄ αυτού προχωράει στον αυταρχισμό, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Και έχουμε ένα ακραίο παράδειγμα της κας Καλαμπόκα, η οποία απελύθη ακριβώς γιατί έχει αναλάβει συνδικαλιστική δράση, είναι ενεργό μέλος της προσπάθειας των εργαζομένων να αναδείξουν το πρόβλημά τους. Και απελύθη με την αιτιολογία ότι δεν φορούσε την καρτέλα την ώρα εργασίας, που αναγράφει ότι είναι ευκαιριακά απασχολήσιμο προσωπικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κατέληξε:

    «Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την ανάλγητη πολιτική. Και ζητάμε από ένα δημόσιο οργανισμό να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ, που είναι δεσμευτικές».

    [04] Αναβάθμιση αεροδρομίων

    Το πρόγραμμα για την αισθητική αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, παρουσίασε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρου Ευσταθόπουλου και εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

    Το πρόγραμμα, συνολικού κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός, καταρτίστηκε μετά από επιτόπιες επισκέψεις αντιπροσωπειών του ΣΕΤΕ και της ΥΠΑ, στα αεροδρόμια στα Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Κω και Σκιάθου. Μέχρι τώρα έχουν γίνει παρεμβάσεις στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Σάμου, του Ηρακλείου, των Χανίων και της Κέρκυρας, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί ανάλογες εργασίες στα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

    Σκοπός των έργων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια, ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που συνεισφέρει κατά 18% στο ΑΕΠ της χώρας.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι εργασίες δεν πραγματοποιούνται εφάπαξ, αλλά θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Προς το σκοπό αυτό εκπονείται παράλληλα σχέδιο για τη μόνιμη παρακολούθηση των αεροδρομίων από την ΥΠΑ, ώστε τα ελληνικά αεροδρόμια να βρίσκονται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

    Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρος Ευσταθόπουλος τόνισε ότι η αισθητική αναβάθμιση των αεροδρομίων όπως και των άλλων σταθμών υποδοχής επισκεπτών από το εξωτερικό, είναι πρώτιστης σημασίας, γιατί είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα που κρατούν οι επισκέπτες μας ερχόμενοι και φεύγοντας από την Ελλάδα.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης έγινε προβολή εικόνων, από τις οποίες φαίνονται οι σημαντικές διαφορές στην αισθητική των αεροδρομίων μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις σημαντικές ελλείψεις υποδομών που υπάρχουν σε ορισμένα μεγάλα αεροδρόμια, όπως του Ηρακλείου Κρήτης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι και για το λόγο αυτό "αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να προσελκύσουμε κεφάλαια". Πέραν αυτού, φέτος ολοκληρώνονται έργα σε δώδεκα αεροδρόμια, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, και προγραμματίζονται νέα έργα σε δεκαέξι αεροδρόμια, συνολικού ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε περιφερειακά αεροδρόμια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει ένα καθεστώς που λήγει τον Οκτώβριο του 2008 και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για το μέλλον θα πρέπει είναι προσαρμοσμένες με το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά και τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή.

    Απαντώτας σε ερώτηση για τα τέλη χρήσεως που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρίες, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν προβλέπεται στην παρούσα φάση μείωση των αεροπορικών τελών, αλλά ούτε αύξησή τους και υπενθύμισε ότι σε περιφερειακά αεροδρόμια μειώνονται τα τέλη χρήσης κατά 50% κατά τη χειμερινή περίοδο. Πάντως, για τις Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, είπε ότι υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς.

    Για το θέμα της Ολυμπιακής ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ανέφερε ότι η λύση στο πρόβλημα του εθνικού μας αερομεταφορέα θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [05] Εναλλακτικές καλλιέργιες

    Το Stevia rebaudiana, ένα πολυετές φυτό, πολύκλαδο και ποώδες είδος με τροπική καταγωγή που ανακαλύφθηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης και για χρόνια χρησιμοποιούνταν και καλλιεργούνταν, από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, ως ισχυρό γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό, απότελεί μία καινοτόμο και εναλλακτική καλλιέργεια - τρόφιμο που υποκαθιστά πλήρως τη ζάχαρη, αλλά και αποφέρει μεγάλα κέρδη στους καλλιεργητές του. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της διετούς έρευνας του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Έρευνες έδειξαν ότι η Stevia rebaudiana αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως στεβιοσίδη, ισοστεβιόλη, φυτοστερόλες, γιββερελλίνη (φυτοορμόνη), χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), κ.ά. Σπουδαιότερη από αυτές και για την οποία κυρίως καλλιεργείται σήμερα η Stevia είναι η στεβιοσίδη ως φυσική γλυκαντική ουσία, 150 έως και 300 φορές ποιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά με τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες αλλά με σχεδόν μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων-ποτών -ζαχαροπλαστικής (υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική) και η Ιατρική. Η Stevia rebaudiana έχει επιπλέον ιδιότητες όπως, αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, ενώ είναι προληπικό τερηδόνας, ρυθμιστής σακχάρου στο αίμα, καρδιοτωνοτικό, επουλωτικό, περιποιητικό δέρματος.

    Το 2006 και το 2007 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκανε έρευνες προσαρμοστικότητας, παραγωγικότητας, οικονομικότητας του φυτού στην Ελλάδα, σε 10 αγροτικές περιοχές (Σέρρες, Ξάνθη, Γρεβενά, Κατερίνη, Τούμπα Κιλκίς, Λαμία, Δράμα, Ζαγκιβέρι, Τιθορέα, Αγρίνιο).Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται ότι η προσαρμόζεται και αποδίδει ικανοποιητικά με χαμηλές λιπάνσεις και περιορισμένη άρδευση, ενώ δεν έδειξε να προσβάλλεται από εχθρούς (έντομα) ή αρρώστιες.

    Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πέτρος Λόλας τόνισε ότι η Stevia rebaudiana θα είναι μία καινοτόμος και εναλλακτική καλλιέργεια-τρόφιμο στα πλαίσια της Νέας Γεωργίας γιατί μπορεί να αντικαταστήσει συμβατικές και προβληματικές καλλιέργειες και χρήσεις ορισμένων ουσιών (π.χ. ζάχαρης, συνθετικών γλυκαντικών ουσιών) στην Ελλάδα και την Ε.Ε. παρέχοντας πολύ υψηλό εισόδημα, καλύτερο ακόμα και από εκείνο του καπνού καθώς και απασχόληση σε μία αγροτική οικογένεια.

    Επίσης επισήμανε ότι η Stevia rebaudiana με τις μειωμένες απαιτήσεις σε εισροές (νερό, λιπάσματα, κανένα φυτοφάρμακο) προσιδιάζει περισσότερο στη Βιολογική Γεωργία και τη Γεωργία μειωμένων εισροών.

    Σε όλες τις χώρες όπου καλλιεργείται σήμερα χρησιμοποιείται ως ετήσιο φυτό, ύψους 60-120 cm, ανάλογα με το στάδιο κοπής. Η καλλιέργεια της Stevia μοιάζει πάρα πολύ με την καπνοκαλλιέργεια τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και περίοδο καλλιέργειας (από Μάιο έως Σεπτέμβριο), όσο και την παραγωγή των φυτών στα σπορεία, τη λίπανση, τις αποστάσεις φυτείας, απαιτήσεις σε άρδευση (λιγότερες ανάγκες), συλλογή (με κοπή μία ή δύο φορές λίγο πριν την άνθηση), κ.ά.

    Σύμφωνα με τον κ. Λόλα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Stevia rebaudiana από μέρους των αγροτών, ύστερα από τις επιτόπιες ενημερωτικές επισκέψεις που τους έγιναν, γιατί είναι μία καλλιέργεια που γίνεται χωρίς υψηλές απαιτήσεις σε εισροές, λιγότερο ββκουραστικήββ, πολύ πιο προσοδοφόρα από ό,τι πολλές ββπαλιέςββ καλλιέργειες (σιτάρι, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι, ηλίανθος, καπνός, κ.ά.) και μάλιστα οικονομικά αυτοδύναμη καλλιέργεια χωρίς να χρειάζεται επιδότηση από την Ε.Ε. Για να στηριχθεί και τεκμηριωθεί καλύτερα το συμπέρασμα των πειραμάτων που έγιναν, επιστημονικά, αλλά και λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (καύσωνες) του περασμένου έτους καθώς και του περιορισμένου αριθμού των περιοχών στις οποίες πραγματοποιήθηκαν, επιβάλλεται να επαναληφθούν σε περισσότερες και σε μεγαλύτερη έκταση περιοχές καλύπτοντας αντιπροσωπευτικά τις κύριες αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα.

    Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι πολυεθνικές έχουν κατοχυρώσει περισσότερες από 20 χρήσεις της Stevia rebaudiana και έχουν ζητήσει έγκριση χρήσης στις Η.Π.Α. και αλλού. Στην Ιαπωνία περίπου το 50% του εμπορίου γλυκαντικών ουσιών κατέχει η στεβιοσίδη η οποία χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής της Stevia rebaudiana είναι η Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 April 2008 - 5:31:45 UTC