Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και συζήτησαν για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε προεργασία για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές θέσεις και την άσκηση βέτο η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και έχουν δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε η υπουργός των Εξωτερικών, ξεκινά αυτή τη δύσκολη διαδικασία, έχοντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στο πλευρό της, με τους ίδιους στόχους και τις ίδιες προϋποθέσεις.

    «Μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης», τόνισε στη Βουλή ο κ. Κ.Καραμανλής. Εάν όχι, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

    Στο Βουκουρέστι αύριο ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο το απόγευμα (15.20) για το Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Μέγαρο «Κοτροτσένι Πάλλας» και θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας που δίδεται για τους αρχηγούς χωρών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο. Ταυτοχρόνως προβλέπεται και δείπνο εργασίας για τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης σε Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

    Η επίσημη έναρξη της Συνόδου προβλέπεται για το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια θα υπάρξει ειδική συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με χώρες προς τις οποίες θα απευθυνθεί πρόσκληση. Στη συνάντηση θα υπάρξει ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ομιλία του Προέδρου Μπους και ομιλίες των ηγετών των χωρών που θα προσκληθούν.

    Περί τη μία μετά το μεσημέρι θα δοθεί γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και το απόγευμα θα υπάρξει Σύνοδος για το θέμα του Αφγανιστάν.

    Στις 7 το βράδυ της Πέμπτης θα υπάρξει, στο «Ατενέουμ», πολιτιστική εκδήλωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς.

    Το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται η έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με θέμα «ΝΑΤΟ-Ουκρανία», όπου θα υπάρξουν εισαγωγικές παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ουκρανίας και αργότερα θα συγκληθεί η Σύνοδος Εργασίας της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 2 το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

    Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, σε ό,τι αφορά την στάση της Ελλάδος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για μιά επίσκεψή του στα Σκόπια, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ελληνικής φωνής στο διεθνές πεδίο είναι ευπρόσδεκτη. Οι κινήσεις, όμως, στο πολιτικό και το διεθνές επίπεδο πρέπει να γίνονται στο κατάλληλο χρόνο.

    Κατόπιν επόμενου ερωτήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η δήλωσή του αυτή δεν έχει καμία αιχμή και επανέλαβε πως είναι ευπρόσδεκτη η πρόταση Παπανδρέου, αλλά γίνεται λίγο πριν πάμε όλοι στο Βουκουρέστι.

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη ότι η Ελλάδα αδικείται και ασκούνται πιέσεις εκ μέρους των συμμάχων, ο κ.Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η χώρα μας έχει κάνει γνωστές τις θέσεις της και το ερώτημα περί πιέσεων έχει απαντηθεί κι απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Σε άλλο ερώτημα για το αν εξακολουθεί να ισχύει η "κόκκινη γραμμή" μετά τη δημόσια δήλωση της υπουργού Εξωτερικών πως η ομόλογός της Κοντολίζα Ράις ζήτησε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα απο τα όσα έχει πει η υπουργός Εξωτερικών.

    Μετά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου πως παρά τη δήλωση Μιλόσοσκι που εκφράζει τη λύπη του, η αφίσα με την ελληνική σημαία και τη σβάστικα παραμένει αναρτημένη στα Σκόπια και στο ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάποια άλλη κίνηση, ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι "είναι ένα θέμα που ήδη έχει κριθεί στη συνείδηση κάθε πολίτη".

    Ερωτηθείς για την αναφορά εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποφάσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ, λόγω της διαφοράς με την ονομασία των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος απάντησε "κανένα σχόλιο. Εχουμε αναφέρει τις απόψεις μας δημοσίως και βεβαίως έχουμε επικοινωνήσει με τους ξένους ηγέτες".

    Σχετικά με τη εικόνα που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό των Σκοπίων και η οποία παρουσιάζει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας με στολή των SS, ο κ. Ρουσόπουλος σχολίασε λέγοντας πως εντάσσεται σε μία λογική σαν αυτή της σημαίας και πρόσθεσε ότι "θεωρώ ότι η δήλωση που έχει γίνει απο το Υπουργείο Εξωτερικών και γι' αυτό το θέμα μας καλύπτει. Δεν νομίζω ότι βοηθά σε καμία περίπτωση την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν με το σύγχρονο τρόπο μεταξύ των κρατών".

    Αναφορικά με το αν αποτελεί διεκδικητική βάση της χώρας μας το ιστορικό προηγούμενο με το Νέο Μεξικό και το Μεξικό, μετά και την σχετική αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη σε ξένη εφημερίδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε "η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί όλα εκείνα τα επιχειρήματα τα οποία μπορούν να αντληθούν απο την ιστορία, τη γεωγραφία και από το διεθνές περιβάλλον, προκειμένου να πείσει τους συμμάχους της και τους εταίρους για την υπόθεση αυτή".

    Ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ακόμη πως ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ με ξένους ηγέτες, όπως και η υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους της.

    Σε άλλο ερώτημα για το αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει προσωρινή παράταση στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ούτως ή άλλως απο μόνο του το θέμα θα πάρει παράταση, εφόσον δεν βρεθεί λύση.

    Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τη στάση των Αμερικανών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έχουν γίνει μια σειρά επαφές και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και χρόνια, προκειμένου να ενημερωθούν ακόμη καλύτερα για το επίμαχο θέμα. Εμείς επιμένουμε στην άποψή μας και είμαστε ελεύθεροι, όπως και όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αποφασίζουμε ελεύθερα, είπε.

    Ερωτηθείς για το αν η χώρα μας έχει μελετήσει τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν εάν ασκήσει το βέτο, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι "εξετάσαμε τα θέματα όπως τα γνωρίζουμε όλοι, έχουμε καθορίσει τη στρατηγική μας και δεύτερον τις τακτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης της Συνόδου του ΝΑΤΟ".

    Σε διευκρινιστικό ερώτημα για το ότι οι συνέπειες αυτές θα μπορούσαν να αφορούν πιέσεις απο την πλευρά των Συμμάχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "έχουν γίνει μια σειρά συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και πολλών άλλων πλευρών για το θέμα. Καθένας προσπαθεί να πείσει για τα επιχειρήματά του".

    Δηλώσεις Ν. Γκρούεφσκι

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την αναχώρησή του το μεσημέρι από τα Σκόπια για το Βουκουρέστι, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της στάσης της Ελλάδας, ο ίδιος είναι αισιόδοξος και ελπίζει ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

    «Παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θετική ένδειξη εκ μέρους του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, αναχωρούμε με την πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μπορούν να είναι υπερήφανοι για όλα όσα έχουν γίνει την τελευταία περίοδο και τα τελευταία χρόνια, για όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που περάσαμε και υπερνικήσαμε και καταφέραμε να βρεθούμε στη θέση 26 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να δηλώνουν με ικανοποίηση ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι έτοιμη, με όλες τις προδιαγραφές, με όλες τις υποχρεώσεις και μεταρρυθμίσεις, με όλη την πρόοδο που έχει επιτύχει, να γίνει μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Η αποστολή της ΠΓΔΜ που μεταβαίνει στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αριθμεί 45 μέλη.

    Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησής του μετέβησαν σήμερα στο Βουκουρέστι, ενώ αύριο θα αναχωρήσει και ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος ως αρχηγός του κράτους, ηγείται της αποστολής.

    Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Mε βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης των εργασιών της την ενίσχυση της παρουσίας της στο Αφγανιστάν, τη διεύρυνσή της και τις εξελίξεις στο Κόσοβο,η Ατλαντική Συμμαχία πραγματοποιεί από αύριο ως την Παρασκευή στο Βουκουρέστι την ετήσια σύνοδο κορυφής της, με τη συμμετοχή των ηγετών των 26 κρατών - μελών της, αλλά και των ηγετών των (άνω των 30) κρατών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν τα τελευταία χρόνια συνδράμει το ΝΑΤΟ.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Αφγανιστάν πολλά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανταποκριθούν θετικά στις εκκλήσεις, τις οποίες εδώ και μήνες έχει απευθύνει η αμερικανική διπλωματία, για ενίσχυση της παρουσίας τους στη χώρα αυτή.

    Η σημαντικότερη ανταπόκριση αναμένεται να έλθει από την πλευρά της Γαλλίας. Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Λονδίνο προανήγγειλε την αποστολή περίπου 1000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    Η απόφαση Σαρκοζί ερμηνεύεται από τα διπλωματικά επιτελεία ως κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά της Ουάσιγκτον, με απώτερο στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την επιστροφή, στο εγγύς μέλλον - και μετά από απουσία τεσσάρων δεκαετιών - της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επιστροφή η οποία θα μπορούσε να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής του 2009, την οποία η Γερμανία αποφάσισε συμβολικά να συνδιοργανώσει με τη Γαλλία στην περιοχή της Αλσατίας.

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, τα προβλήματα λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής παραμένουν πελώρια. Πέραν του ζητήματος της ΠΓΔΜ, η αμερικανική διπλωματία διαπιστώνει ισχυρότατες αντιστάσεις στην πρόθεσή της να προωθήσει αποφασιστικά την υπόθεση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και τη Γεωργίας και ειδικότερα του χαρακτηρισμού τους ως υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    Ενας σημαντικός αριθμός χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αγκάθι στις σχέσεις με τη Ρωσία. Κάτι που φυσικά ενοχλεί τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος έσπευσε χαρακτηριστικά να "υπενθυμίσει" ότι η Ρωσία δεν έχει βέτο στο ΝΑΤΟ.

    Ωστόσο, οι εμπλοκές που υπάρχουν τόσο αναφορικά με την πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ, όσο και με τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας και της Γεωργίας δημιουργούν, προς το παρόν, ένα θολό τοπίο και όχι πολλά υποσχόμενο στο συνολικό ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι χώρες που θα λάβουν πρόσκληση από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου θα είναι σε, περίπου, ένα χρόνο πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Γεωργία, ό,τι και αν συμβεί, δύσκολα θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν περάσουν πολλά - ίσως και δέκα, λένε πολλοί - χρόνια.

    Τέλος σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιβεβαιώσει την παρουσία του στην περιοχή για ένατη χρονιά και να επαναλάβει τη στήριξή του στις διαδικασίες παράδοσης της πολιτικής διοίκησης της περιοχής από τον ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 April 2008 - 15:30:26 UTC