Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [02] Συνεργασία με Λ.Ζαγορίτη
  • [03] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"
  • [04] "Αφορά και τους νέους"
  • [05] Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Διπλωματική κινητικότητα
  • [07] Μήνυμα Μπιν Λάντεν στην ΕΕ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Νομοσχεδίου. Χθες πραγματοποιήθηκε η 24ωρη πανελλαδική απεργία

    Συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι δικηγόροι, οι δάσκαλοι και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ραδιο-τηλεοπτικά μέσα.

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό από τις 5.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας.Θα γίνει μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς - Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο - Πειραιάς.

    Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως ''Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών''.

    [02] Συνεργασία με Λ.Ζαγορίτη

    Συνεργασία με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ κ.Λευτέρη Ζαγορίτη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11 το πρωί στο Μαξίμου.

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και συζήτησε θέματα του υπουργείου Μεταφορών.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι συζητήθηκαν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών.

    Όπως είπε ο υπουργός, αποφασίστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου στις ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ και πρόσθεσε ότι επενδυτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης θα προχωρήσουν σύντομα προς σ΄αυτή την κατεύθυνση με στόχο, εντός του 2008,να υπάρξουν αποτελέσματα.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε ένα νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα αεροδρόμια, καθώς προωθούνται συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα περιφερειακά αεροδρόμια.

    "Θέλουμε τα αεροδρόμιά μας να μην είναι μόνον πίστες προσγείωσης και απογείωσης, αλλά και πόλοι τοπικής ανάπτυξης, με δραστηριότητες γύρω από τους αερολιμένες", είπε και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόληψη συμβούλων που θα ασχοληθούν μ' αυτό το ζήτημα.

    Συζητήθηκε ακόμη το θέμα του ΟΣΕ, ο οποίος διαχρονικά αντιμετωπίζει, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

    Ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί νέα διοίκηση στον ΟΣΕ κι η προσπάθεια θα είναι να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα με τρόπο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

    Η προσπάθεια εντοπίζεται, όπως είπε, στην ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ και ταυτόχρονα να θωρακιστεί η τρενοΟΣΕ - η εταιρία, δηλαδή, που κάνει το μεταφορικό έργο -για να μην μετεξελιχθεί σε νέα Ολυμπιακή, καθώς από φέτος είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό.

    Σε ό,τι αφορά την "Ολυμπιακή", το θέμα της οποίας συζητήθηκε επίσης στην Κυβερνητική Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι "θέλω να τονίσω και γι' αυτούς που επείγονται να δοθεί λύση και γι' αυτούς που ενδεχομένως είναι βολεμένοι με τη σημερινή κατάσταση, ότι θα δοθεί λύση μέχρι το τέλος του 2008. Η λύση που επιδιώκουμε, θέλουμε να είναι νομικά ασφαλής για τον οποιονδήποτε επενδυτή και ταυτόχρονα στο οικονομικό της σκέλος ελκυστική και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τους επενδυτικούς μας συμβούλους".

    Επίσης, στην Κυβερνητική Επιτροπή, τόσο ο υπουργός Μεταφορών όσο και ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσαν για το θέμα του ΟΤΕ.

    "Πιστεύουμε ότι είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη (σσ. η εξαγορά του ποσοστού της MIG από την Ντόιτσε Τέλεκομ) και αυτό θεωρεί μαζί μας και όλη η αγορά", είπε ο υπουργός Μεταφορών.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δοθεί και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο και να αποφασιστεί κάτι γενικότερα, θα πρέπει να υποβληθούν σχετικά αιτήματα. Και πρόσθεσε ότι "είναι πολύ νωρίς να κουβεντιάζουμε τέτοια θέματα, την ώρα που μόλις χθες έγινε αυτή η, υπό αίρεση, συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών. Ο,τιδήποτε θα εξεταστεί στην ώρα του και αφού υποβληθούν τα αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Δεν μπορούμε να μπούμε αυτή την ώρα σε τέτοιους είδους συζητήσεις".

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί να μπουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι το υπουργείο Μεταφορών και το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντήσεις, σύμφωνα με τις οποίες "είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί ως σκέψη". Πριν όμως φθάσουμε σ' αυτό, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα χρειαστεί μελέτη αλλά και ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του στόλου των μέσων σταθερής τροχιάς.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι συγκοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι σε πόλη, όπως είναι η Αθήνα, στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 150 σταθμοί μέσων σταθερής τροχιάς. Στην Αθήνα, όμως, πρόσθεσε, αυτή την ώρα έχουμε 58 σταθμούς και ως εκ τούτου θα χρειαστεί αρκετή μελέτη και συζήτηση ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και πριν απ' όλα ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς και των μέσων μαζικών μεταφορών.

    Σε άλλη ερώτηση πότε θα ξεκινήσει η νέα απόσυρση στα ΙΧ, ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ζήτημα αφορά εκτός από τα Υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Οικονομίας, σημειώνοντας πως είναι ένα θέμα για το οποίο δεν επίκειται κάτι.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας πως "ό,τιδήποτε γίνει θα προηγηθεί συζήτηση με τους συναρμόδιους υπουργούς. Εμείς έχουμε στο Υπουργείο την Επιτροπή για τις πράσινες μεταφορές, η οποία έχει εντολή να ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνοι μας αποφασίζουμε ή ότι αύριο το πρωί και χωρίς μελέτη θα καταλήξουμε σε κάποια επιλογή".

  • ** Την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Γ.Αλογοσκούφη

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, πριν απο τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για την οικονομία, δήλωσε πως "υπάρχει ανησυχία διεθνώς και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ευρωπαϊκή οικονομία τα πράγματα είναι καλύτερα και πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες".

    Ομως, πρόσθεσε "αυτό που ανησυχεί και την Ευρώπη είναι η εξέλιξη του διεθνούς πληθωρισμού κι αυτό επηρεάζει καθημερινά όλους μας".

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη

    Την Κυβερνητική Επιτροπή ενημέρωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Μετά τη συνεδρίαση η κα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι "στο τραπέζι" το όνομα "Νέα Μακεδονία", ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Ελλάδα έχει μία ξεκαθαρισμένη θέση με την οποία έχει προσέλθει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε εντατικοποίηση των προσπαθειών σ' αυτές τις 15 ημέρες, οι οποίες μένουν μέχρι το Βουκουρέστι. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και εντός της χώρας αλλά κυρίως είναι γνωστές εκτός της χώρας».

    [03] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"

    «Η Ελλάδα απεργεί και διαδηλώνει και απαιτεί να πάρετε πίσω το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.

    «Στόχος σας είναι η απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να εκχωρήσετε τμήμα του συστήματος στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «έγκλημα εις βάρος των ασφαλισμένων» και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ μεγάλων τραπεζών. «Οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό, τα ΜΑΤ, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και ποινικοποιειται το δικαίωμα της απεργίας», υπογράμμισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα την προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με αυταρχισμό και επικοινωνιακό λαϊκισμό. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου παρουσίασε πλαίσιο δέκα προτάσεων για την ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

    [04] "Αφορά και τους νέους"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Φιλοσοφική Σχολή σε εκδήλωση του κόμματος κάλεσε τους νέους να πάρουν μέρους στις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Αξίζει τον κόπο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, να συνταχθούν με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ταξικό κίνημα λέμε εμείς, να συνταχθούν με τους γονείς τους, τους παππούδες τους, γιατί τους αφορά. Και τους αφορά άμεσα. Έστω κι αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τις ανάγκες σας στα 60, στα 65 και στα 70 χρόνια», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «κοιτάζει μπροστά», αλλά όπως εξήγησε:

    «Εν πάση περιπτώσει είναι εκσυγχρονισμός. Μόνο που υπάρχει κι ο βάρβαρος εκσυγχρονισμός, υπάρχει και ο ριζοσπαστικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός, υπάρχει και ο αριστερός εκσυγχρονισμός που λένε άλλοι και υπάρχει και ο επαναστατικός εκσυγχρονισμός. Πάντως είναι εκσυγχρονισμός αυτό που κάνει το νομοσχέδιο. Αλλά πάνω σε εργασιακές σχέσεις βάρβαρες. Της ανασφάλειας, χωρίς σιγουριά, της περιπλάνησης και προσαρμόζεται εκεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

    Σχετικά με δυστύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη θλίψη της για τους τρεις ανθρώπους που απανθρακώθηκαν και πρόσθεσε:

    «Πρόκειται για κάτι ελικόπτερα «Χιούι»,τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παμπάλαια. Όλο αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα και όλο είναι παλιά. Ξέρετε τι καταλαβαίνουμε; Όταν πρόκειται για επιθετικές ανάγκες είναι σύγχρονα. Όταν πρόκειται για αμυντικές ανάγκες της χώρας είναι 35 και 40 χρόνων. Και για τα σύγχρονα που αγοράζουμε δεν μας δίνουν ανταλλακτικά, για να είμαστε εξαρτημένοι από τη μια ή την άλλη πολεμική βιομηχανία, είτε την αμερικανική είτε την ευρωπαϊκή».

    [05] Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 11 το πρωί ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας.

    "Η αναδιανομή του συσωρευμένου πλούτου και η εφαρμογή ενός νέου τύπου ανάπτυξης με επίκεντρο την πλήρη απασχόληση" είναι ο δρόμος όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, θα οδηγήσει στην πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ με τους κοινωνικούς εταίρους για μια "άλλη λύση στο ασφαλιστικό", ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε πως η στρατηγική αυτή που αντιπροτείνεται "προϋποθέτει έναν άλλο συνασπισμό εξουσίας με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς".

    Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη συγκρότηση τριών ταμείων ασφάλισης (ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους αγρότες και ένα για τους αυτοαπασχολούμενους) η οποία θα προέλθει μέσω ενοποίησης των ταμείων και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

    Επίσης θεωρεί ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις: τη διενέργεια αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών (πριν από την όποια συγχώνευση), την κάλυψη των ελλειμμάτων (όπου υπάρχουν, πριν από την όποια συγχώνευση), την αναζήτηση του ανώτατου κοινού παρανομαστή στη διαδικασία ενοποίησης και τέλος, την εξασφάλιση της συναίνεσης των εργαζομένων σε όλη αυτή την πορεία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ακόμη πως θα πρέπει να διασφαλιστούν με συγκεκριμένες προτάσεις οι αναγκαίοι πόροι για τις λειτουργικές ανάγκες αλλά και τη μεγέθυνση των αποθεματικών των ταμείων, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ακόμη την επαναφορά της 35ετίας ασχέτως ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την παροχή κάλυψης σε οποιαδήποτε μορφή γυναικείας απασχόλησης, την αποσύνδεση της ασφάλισης των αγροτών από την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, τη δραστική αύξηση των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων και τέλος τη βελτίωση των διοικητικών και λειτουργικών διαδικασιών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    Επικρίνοντας το κυβερνητικό σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση "επιδιώκει να επαναφέρει στην ουσία το πακέτο Γιαννίτση" και υπογραμμίζει πως η αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος οφείλεται "στη διαχρονική καταλήστευση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης και στην ελαστικοποίηση της απασχόλησης".

    Ειδικότερα, σημειώνει πως "με την ελαστική και μερική απασχόληση ανατρέπεται η βασική σχέση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ασφαλιστικό σύστημα ως σήμερα", και πως με τη διάταξη του 1950 τα ταμεία υποχρεώνονταν να καταθέτουν άτοκα τα αποθεματικά τους σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ τέλος, η κυβέρνηση ενώ "υποκριτικά αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των νέων την ίδια στιγμή αυξάνει τα 50 ένσημα που χρειάζονταν ετήσια για να έχει κάποιος ασφάλιση υγείας, σε 100", ενώ επί της ουσίας "σπρώχνει τους ασφαλισμένους και μάλιστα με ειδικά κίνητρα προς την ιδιωτική ασφάλιση".

    [06] Διπλωματική κινητικότητα

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί αύριο, στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Α. Μιλόσοσκι παρουσία του Βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Φριντ.

    "Η Ελλάδα δε θα σταματήσει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να υπάρξουν πλήρεις και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας. Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ένα, είναι κοινό και είναι το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους μας", η οποία συναντήθηκε χθες με τον Σέρβο ομόλογό της κ.Βούκ Τζέρεμιτς.

    Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η Ελλάδα όπως έπραξε ως τώρα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με καθαρές θέσεις και εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "έστω και τώρα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις αδιαλλαξίας, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τη στάση της".

    [07] Μήνυμα Μπιν Λάντεν στην ΕΕ

    Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν προειδοποίησε, με μήνυμά του το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη --ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους χαιρέτισε, σε ομιλία του, τη "στρατηγική νίκη" στο Ιράκ και τον "ξεσηκωμό" εναντίον "της αλ Κάιντα" σε τμήματα της χώρας αυτής -- την Ευρώπη να "λογαριάσει" την αναδημοσίευση των διαφιλονικούμενων σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία χαρακτηρίζονται ως προσβλητικά από τους πιστούς του Ισλάμ.

    Σε ένα μήνυμα που απευθύνεται στους "πιο έξυπνους" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μπιν Λάντεν ανέφερε ότι η δημοσίευση των "προσβλητικών σκίτσων" είναι μεγαλύτερο έγκλημα ακόμη κι από τις επιδρομές σε χωριά μουσουλμάνων και τις σφαγές γυναικών.

    Και "ο λογαριασμός για αυτό θα είναι ακόμη πιο βαρύς", φέρεται να είπε ο μπιν Λάντεν, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση του μηνύματός του από την εταιρία IntelCenter, η οποία εδρεύει στη Βιρτζίνια.

    Αναφερόμενος στη σειρά σκίτσων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες της Δανίας ο θεωρούμενος ως ιδρυτής και καθοδηγητής της αλ Κάιντα προειδοποίησε ότι "αν δεν υπάρξει έλεγχος της δικής σας ελευθερίας της έκφρασης, τότε οι καρδιές σας πρέπει να είναι ανοικτές για την ελευθερία των πράξεών μας", ενώ πρόσθεσε σιβυλλικά πως η απάντηση των μουσουλμάνων στην προσβολή θα είναι "αυτό που θα δείτε, όχι αυτό που θα ακούσετε".

    Το πεντάλεπτο μήνυμα του μπιν Λάντεν με τίτλο "Είθε οι μητέρες μας να μας αποστερηθούν αν αποτύχουμε να βοηθήσουμε τον προφήτη μας" δημοσιοποιήθηκε από την As-Sahab, που θεωρείται ως η "ομάδα" της αλ Κάιντα η οποία είναι αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

    Ο Μπεν Βένζκε, στέλεχος της εταιρίας IntelCenter, χαρακτήρισε το μήνυμα μια "σαφή απειλή εναντίον των χωρών-μελών της ΕΕ και ένδειξη μιας ενδεχόμενης επερχόμενης σημαντικής επίθεσης". Ωστόσο, πρόσθεσε, "είναι ασαφές σε ποιο ακριβώς χρονικό πλαίσιο μπορεί να σημειωθεί".

    Το μήνυμα μπιν Λάντεν περιέχει επίσης μια αναφορά στον Μπους, που περιγράφεται από το Σαουδάραβα ως ο "καταπιεστικός σύμμαχος [της Ευρώπης] που --μαζί με τις επιθετικές πολιτικές-- του πρόκειται να αφήσει το Λευκό Οίκο". Ο σαουδάραβας υποστήριξε πως οι "βάρβαρες πράξεις" της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν "δεν τερμάτισαν τον πόλεμο, αλλά αντίθετα ενέτειναν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα δικαιώματά μας, για να εκδικηθούμε τους ανθρώπους μας και να εκδιώξουμε τους εισβολείς από τη χώρα μας".

    Το προηγούμενο μήνυμα του μπιν Λάντεν είχε δημοσιοποιηθεί την 29η Δεκεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2008 - 7:30:29 UTC