Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό

    Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Με παρεμβάσεις της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη-Πετραλιά και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου και του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη συνεχίστηκε την Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου ανακοίνωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα συμμετάσχουν στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου.

    «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα»

    «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα, ελπίζουμε να ακολουθήσετε» δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου για τη «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις». Τονίζοντας την αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό, η κ. Πετραλιά είπε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει στη ζυγαριά κανένα πολιτικό κόστος, ότι δεν ξεπουλάει τις δεσμεύσεις της για τις οποίες έλαβε ισχυρή λαϊκή εντολή και ότι λύνει το πρόβλημα τώρα, που δεν είναι αργά και μπορούμε να προχωρήσουμε σε ήπιες και αποτελεσματικές αλλαγές, έχοντας το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς».

    «Ή λοιπόν το κοιτάμε κατάματα και δίνουμε λύσεις ή το αφήνουμε, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις, να εκδικηθεί τους πολίτες για την δική μας απραξία» είπε χαρακτηριστικά.

    Η κ. Πετραλιά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση τηρεί μέχρι κεραίας τα «τρία ΔΕΝ» καθώς, το νομοσχέδιο αυτό:

    - δεν πραγματεύεται, πουθενά και με κανένα τρόπο, σε κανένα του σημείο τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος των συντάξεων, ούτε των εισφορών.

    - δεν αναφέρεται και δεν αγγίζει τα γενικά όρια ηλικίας.

    - δεν αλλάζουν όσα ισχύουν σήμερα στους όρους και στις προϋποθέσεις και τα καταστατικά των Ταμείων για τους ασφαλισμένους. Δεν εξαιρείται κανείς από τις ενοποιήσεις και τις εντάξεις.

    Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης, το σημερινό «γερασμένο και απονευρωμένο από τις βασικές του αξίες» Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης «δεν μπορεί να σώσει ούτε ακόμη και η κρατική χρηματοδότηση» ακόμα και τώρα «που και επιβεβαιώνεται στην πράξη η βούληση της κυβέρνησης για την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την τριμερή χρηματοδότηση».

    Το Σύστημα είναι άρρωστο είπε η κ. Πετραλιά, καθώς έχει δυσλειτουργική και αναποτελεσματική δομή. Μιλώντας μάλιστα για τις ενοποιήσεις, η υπουργός είπε ότι αποτελεί από μόνη της μεγάλη αλλαγή η μετάβαση από τους 133 φορείς και κλάδους που εποπτεύονται σήμερα από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε 13 φορείς. Δήλωσε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να πάμε όλο το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τα πάνω. Να κατακτήσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο παροχών και υπηρεσιών για όλους ανεξαιρέτως».

    Αναφερόμενη στην αρχή ότι «ο συνταξιοδοτικός βίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του εργασιακού» είπε ότι δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν την ίδια στιγμή ασφαλισμένοι που φεύγουν στα 50 τους χρόνια και άλλοι που δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ούτε την κατώτατη σύνταξη. Δεν είναι υπεύθυνο να αφήσουμε στην τύχη τους, τους συνταξιούχους που σε λίγο δεν θα μπορούν να λαμβάνουν την επικουρική τους σύνταξη, επειδή τα Ταμεία τους έδιναν τόσο καιρό από αυτό που δεν είχαν, σημείωσε η κ. Πετραλιά. Είπε επίσης ότι «είναι στη σφαίρα της φαντασίας ότι με το νομοσχέδιο μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις.

    Αυτό που γίνεται είναι ότι θέτουμε, από το 2013, το 20% ως όριο ασφαλείας. Ως κατώτατο όριο. Όποιο ταμείο μπορεί να δώσει παραπάνω θα δίνει. Αρκεί να μην το λέει απλώς. Να το αποδεικνύει με αναλογιστική μελέτη».

    Χαρακτήρισε επίσης «απόλυτη στρέβλωση» να λέγεται ότι με τον επαναπροσδιορισμό των ειδικών ορίων, θίγουμε τις εργαζόμενες μάνες. Αυτό που οριοθετούμε, είπε η κ. Πετραλιά είναι σε αντιμετώπιση του γεγονότος ότι «πληθαίνουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν προσφυγές ανδρών, οι οποίοι στη λογική της ισότητας και κάνοντας χρήση των ειδικών ορίων για τις γυναίκες φεύγουν από την αγορά εργασίας 38, 40 και 45 χρονών».

    Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει την πλήρη σύνταξη στις μητέρες ανήλικων που έχουν συμπληρώσει το 55Β° έτος της ηλικίας τους, (με 5500 ημέρες ασφάλισης), ακόμη και αν δεν είναι τότε ανήλικο το παιδί τους: «Αρκεί η ανηλικότητα του παιδιού και ο συντάξιμος χρόνος να συνυπάρχουν σε κάποιο χρόνο από τα 50 της μέχρι τα 55 της χρόνια».

    Παράλληλα, είπε ότι είναι προς τιμήν του ΠΑΣΟΚ ότι ψήφισε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «που απευθύνονται σε εκείνη ακριβώς την χρονική περίοδο κατά την οποία η εργαζόμενη μάνα χρειάζεται τη στήριξη» δηλαδή, (1) την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας που στην ουσία αυξάνει σε έναν ολόκληρο χρόνο το διάστημα που η μάνα μπορεί να μείνει κοντά στο παιδί της. (2) Την επέκταση του πλασματικού χρόνου που θα ισχύει πλέον για όλους ασφαλιστικούς φορείς. (3) Τη μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για το πρώτο δωδεκάμηνο απασχόλησης μετά τον τοκετό.

    Όσο για τη στήριξη της αγρότισσας, είπε ότι θα αντιμετωπιστεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

    Απαντώντας στις επικρίσεις για μη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής είπε ότι με το νομοσχέδιο

    - δημιουργούνται μικτά κλιμακίων ΙΚΑ- ΣΕΠΕ,

    - καθιερώνονται ενιαίες Διευθύνσεις Επιθεώρησης και Ελέγχου στα νέα Ταμεία,

    - γίνεται ενιαία, συμβατή και σύγχρονη μηχανοργάνωση των νέων Φορέων με κέντρο την ΗΔΙΚΑ ΑΕ,

    - γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων μέσω της on line σύνδεσης του ΗΔΙΚΑ με τις υπηρεσίες ελέγχου εργασίας - επαγγέλματος, συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ταμείων

    - προβλέπεται η υποχρεωτική απόκτηση κάρτας ΑΜΚΑ με τον ένα και μοναδικό αριθμό ασφάλισης και εργασίας για κάθε ασφαλισμένο

    - μπαίνει τέλος των διαδοχικών και ευνοϊκών ρυθμίσεων των χρεών προς τα Ταμεία.

    - επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα ημερομίσθια για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ: όπως είπε η κ. Πετραλιά «έχουν στηθεί ολόκληρες "επιχειρήσεις" από κάποιους που κερδοσκοπούν επιβαρύνοντας το σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ οι οικονομικά αδύναμοι εργαζόμενοι πιέζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι. Και η αύξηση που προβλέπεται είναι ελάχιστη. Και μάλιστα ακόμη πιο μικρή, ως ειδική πρόνοια, για τις ειδικές κατηγορίες όπως είναι των οικοδόμων και των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

    Σε αυτά καλείστε να τοποθετηθείτε συγκεκριμένα κύριοι συνάδελφοι. Συγκεκριμένα και με αντιπροτάσεις για την εισφοροδιαφυγή. Το πρόβλημα δεν λύνεται με αφορισμούς, ούτε με μηδενισμούς».

    Τέλος, η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστικό θεσμό για την κοινωνική αλληλεγγύη» το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, που θεσπίζεται με το «μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, για να αποτελέσει μια ακόμη εγγύηση για τις συντάξεις των νεότερων γενεών» στο οποίο θα εισρέει - εκτός από το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις και το 4% των ετήσιων εσόδων από το ΦΠΑ - και το 10% του κοινωνικού πόρου.

    Κλείνοντας η κ. Πετραλιά είπε ότι «έχουμε μπροστά μας μια καλά σχεδιασμένη λύση, μια τεκμηριωμένη επιλογή προόδου και ασφάλειας για το σύνολο των ασφαλισμένων για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των σημερινών και των αυριανών γενιών μέσα από ένα Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό». Θα είναι πολλαπλάσιο το όφελος, αν αυτή η μεγάλη Μεταρρύθμιση εκτός από το Ασφαλιστικό, σημάνει και την απαρχή μιας νοοτροπίας συναίνεσης και ευθύνης. Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα. Ελπίζουμε να ακολουθήσετε κατέληξε η κ. Πετραλιά.

    Σκληρή Επίθεση Παπανδρέου

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την για προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης των απεργιών τους.

    Παράλληλα ο κ Παπανδρέου απάντησε και στο κάλεσμα του Αλέκου Αλαβάνου για συνεργασία των δύο κομμάτων αφού αποκηρύξει τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις Ρέππα, τονίζοντας ότι ας δούμε τώρα ότι είμαστε ενωμένοι και πρέπει να δοθεί ένας κοινός αγώνας, χωρίς προϋποθέσεις, για απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ.

    Σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο κ Παπανδρέου έκανε λόγο για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης με απώτερη επιδίωξη της να σπρώξει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση".

    «Φτάνει πια, πάρτε πίσω το νομοσχέδιο σας φωνάζουν όλοι οι εργαζόμενοι. Πάρτε το πίσω φτάνει πια η τραγωδία φωνάζουν, αλλά εσείς κωφεύετε. Αφήνετε μια χώρα ανοχύρωτη στα σκουπίδια, χωρίς ρεύμα και οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό σας, τις δικαστικές διώξεις και την προσπάθεια ποινικοποίησης των απεργιών» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Έχετε ήδη εγκληματήσει ενάντια στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Επί τέσσερα χρόνια έχετε υπονομεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία , τα καταληστεύσατε για να καλύψετε τα ελλείμματα που έχετε δημιουργήσει και τώρα θέλετε να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

    Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ακόμα ότι «η κυβέρνηση, χωρίς να έχει κάνει κανένα ουσιαστικό και σοβαρό διάλογο για το ασφαλιστικό έρχεται εσπευσμένα να καταθέσει πραξικοπηματικά και να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με μια πρόχειρη, αυταρχική και επικίνδυνη λογική».

    «Δεν είναι το κατεστημένο που αντιδρά στις επιλογές σας. Εκείνο σας στηρίζει και είναι το μόνο. Αυτός που αντιδρά είναι ο ελληνικός λαός, και πρέπει να τον ακούσετε γιατί σας λέει να το αποσύρετε» πρόσθεσε.

    Ο κ Παπανδρέου απάντησε και στον κ. Αλαβάνο, που νωρίτερα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δώσουν κοινή μάχη για να αποσυρθεί, όχι μόνο το νομοσχέδιο της ΝΔ αλλά και της ίδιας, φιλοσοφίας, όπως είπε, ρυθμίσεις Ρέππα, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει τώρα μπροστά στη μάχη, να θέτει προϋποθέσεις.

    «Ας δούμε πρώτα ότι είμαστε ενωμένοι για την απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ και ας μην συζητάμε τώρα αυτά που μπορούν να διαχωρίζουν τους εργαζομένους. Γιατί αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι τώρα είναι να παλέψουμε για να αποσύρουμε το νομοσχέδιο και από εκεί και πέρα χωρίς προϋποθέσεις εδώ είμαστε να καθίσουμε κάτω για να βρούμε κοινό τόπο. Όμως σήμερα, μέρα αγώνα, μην βάζετε προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου.

    Έντονα επικριτικός ήταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για το θέμα του ΟΤΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχώρησε με αιφνιδιασμό για την εκποίηση του.

    «Σταματήστε αμέσως αυτή την ανθελληνική ενέργεια. Δώστε επαρκείς εξηγήσεις γιατί εκχωρείτε μιας στρατηγικής σημασίας δημόσιας επιχείρησης χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας εγκληματική ενέργεια την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην γερμανική Deutche Telecom.

    «Τι μεσολάβησε στις λίγες εβδομάδες που πέρασαν από τη ψήφιση της τροπολογίας που εμπόδιζε την Marfin Investment Group η οποία τώρα εμφανίζεται ως μεσάζων για την πώληση του ποσοστού στην γερμανική εταιρία; Και γιατί δεν εμφανίστηκε να αγοράσει όταν η κυβέρνηση αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή; Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στα ερωτήματα αυτά», πρόσθεσε ο κ Παπανδρέου.

    Τέλος, ο κ Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει με τη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για αυταρχικά επιχειρήματα και προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, με στόχο όπως είπε, το ξεπούλημα της δημόσιας Επιχείρησης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

    Απόσυρση του ν/σ ζήτησε ο Α.Αλαβάνος

    «Νομοσχέδιο - σκουπίδι, που μολύνει τις ελπίδες των ανθρώπων για καλύτερη ζωή», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος κατά την ομιλία του στη Βουλή, μίλησε ακόμη για «μη εφαρμόσιμο» και «άρπα - κόλα» σχέδιο που πρέπει να αποσυρθεί.

    Όπως είπε, πρόκειται για νομοσχέδιο που επιτίθεται σε όλους, σε κείνους που πλησιάζουν στη σύνταξη, στις εργαζόμενες μητέρες, στους νέους «στο άνθος των εργαζόμενων», που κατεβάζει τις κατακτήσεις, κατεβάζει όλους τους παρονομαστές και ανοίγει το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι «συνένοχη» στο «έγκλημα της φοροδιαφυγής» και «ηθικός αυτουργός» αφού δεν πράττει τίποτα προς την κατεύθυνση της μείωσής της και ρώτησε «γιατί από τα 13 ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ λειτουργούν μόλις τέσσερα κι αυτά τελούν σε καθεστώς υπολειτουργίας;». Επικαλέστηκε μάλιστα μελέτες, που όπως είπε, παρουσιάστηκαν σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις οποίες η παράταση της εργάσιμης ηλικίας για ένα χρόνο προσθέτει μόλις τριών μηνών βιωσιμότητα στα Ταμεία και δύο χρόνων μόλις επτάμισυ χρόνια, ενώ η μείωση κατά 20% της εισφοροδιαφυγής μόνον για το ΙΚΑ παρέχει αύξηση αποθεματικών κατά 40% και βιωσιμότητα κατά επτάμισυ χρόνια. «Στα γραφεία του ΙΚΑ υπάρχουν 80.000 υποθέσεις οικοδομών, που είναι οι πιο εύκολες να εισπραχθούν από 4,5 έως 6 εκ. ευρώ» είπε ο κ. Αλαβάνος και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τους αξιοποιήσει». Επίσης απηύθυνε το ερώτημα γιατί δεν αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία των Ταμείων, από την οποία θα προέκυπταν τεράστια έσοδα.

    «Εσείς δεν πληρώνετε τα Ταμεία, πληρώνετε αυτούς που εισφοροδιαφεύγουν» πρόσθεσε.

    Αφού ο κ. Αλαβάνος μίλησε για την ανάγκη στροφής στην πολιτική κατέθεσε κείμενο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του αποφάσισε να μην ασχοληθεί με αυτόν τον νόμο, αλλά να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την βελτίωση της ασφάλισης στη χώρα.

    Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου «ο οποίος - όπως είπε - άκουσα να προτείνει συνεργασίας μέσα στη Βουλή και να διαφωνεί με την λογική των διαφορετικών οχθών» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στις ίδιες όχθες. Περιθώριο γενικότερης συνεργασίας δεν υπάρχει. Μπορούμε όμως να δώσουμε μια κοινή μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου της Ν.Δ. Και ταυτόχρονα να δώσουμε μια κοινή μάχη για την κατάργηση διατάξεων του νόμου Ρέππα».

    Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει «σε ποιά όχθη βρίσκεται» και να πάρει θέση στα συγκεκριμένα ζητήματα, επανέλαβε «Εμείς, σας καλούμε σε κοινή μάχη για την κατάργηση του διαχωρισμού των παλιών και νέων εργαζόμενων, για την μείωση των συντάξεων από 80% στο 70%, για καθιέρωση πλήρους σύνταξης στα 35 χρόνια υπηρεσίας και 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και για μη υλοποίηση της διάταξης για τα Επαγγελματικά Ταμεία, τα οποία οδηγούν στην ιδιωτική ασφάλιση».

    «Η μάχη τώρα αρχίζει» είπε ο κ. Αλαβάνος και κάλεσε σε αγώνα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ακύρωσή του και ανυπακοή αλλά και για να φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για «να έρθει μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την ριζοσπαστική αριστερά».

    Αποχώρησε το ΛΑΟΣ

    Αποχώρησε από την συζήτηση του νομοσχεδίου για την «διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός μετά την ομιλία του πρόεδρού του Γ. Καρατζαφέρη στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Καρατζαφέρης στην τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επελαύνει με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό κατά του φτωχού και του μη προνομιούχου, αμφισβήτησε την ισχύ των τριών «δεν» του πρωθυπουργού και ανέφερε ότι μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση νομοθετεί εν κρυπτώ αφού δίνεται η δυνατότητα να καθορίζονται τουλάχιστον 50 περιπτώσεις με υπουργικές αποφάσεις, ενώ το νομοσχέδιο βάλλει κατά των μητέρων με τις διατάξεις για την συνταξιοδότηση των γυναικών.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κ. Πετραλιά πως έφερε στη Βουλή ένα «μητροκτόνο νομοσχέδιο», παρότι η ίδια γυναίκα κι ακόμη για μη εφαρμογή των λόγων της αφού - όπως είπε - στο βιβλίο της «Άτεκνη χώρα», αναφέρει πως καμία συγχώνευση Ταμείων δεν θα σώσει την κατάσταση αν δεν υπάρξουν μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων. Στην παρέμβαση μάλιστα της υπουργού πως «το ίδιο ακριβώς κάνω», ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε πως δεν βλέπει μέτρα για την υπογεννητικότητα, αλλά αντιθέτως ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που θα την εκτινάξουν. «Σε μια χώρα που το 2050 θα έχει 3 εκ. Έλληνες, εσείς ασχολείστε με τα λεφτά, όχι με τα παιδιά», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και πρότεινε να δίνεται πριμ για δύο χρόνια στο ζευγάρι για κάθε παιδί και σύνταξη στη μητέρα όταν αποκτά το πέμπτο παιδί, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται. Επίσης πρότεινε να εισπράττει κάθε ορφανό παιδί την ενιαία εθνική σύνταξη μέχρι τα 25 του χρόνια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης καταφέρθηκε εξάλλου κατά των πολιτικών που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «οι οποίες ξεκίνησαν την λεηλασία» με τον νόμο Ρέππα, «και την συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση».

    Αφού ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε πως κανείς δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο αυτό, τα κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, ούτε η ΔΑΚΕ, η οποία, όπως είπε ο ίδιος, στο Συνέδριό της ανέφερε πως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, σημείωσε πως θα προκληθεί «ανήκεστος βλάβη στον κοινωνικό ιστό». Κλείνοντας την αναφορά του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Καρατζαφέρης είπε: «Σας αφήνουμε μόνους σας να προχωρήσετε σε κάτι που θα ντρέπεστε για πολλά χρόνια».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο αφού ανέχεται τα υπερκέρδη των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων εξαιτίας των οποίων κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι κατέστησε τον πολίτη όμηρο των τραπεζών. Υποστήριξε ακόμη πως από «καπιταλισμό ντεμέκ οδηγήθηκε στο φεουδαρχικό καθεστώς» και πρόσθεσε πως η μόνη πολιτική είναι η ανακατανομή του πλούτου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής.

    Κατά την ομιλία του επί του σχεδίου νόμου, ο κ. Χαλβατζής έκανε λόγο για μεγάλη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για επίθεση που δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αλλά και τις κοινωνικές παροχές και την Υγεία.

    Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, η οποία - όπως είπε - είναι ξεκάθαρο «πολιτικό ζήτημα», αφού εκεί οδήγησαν οι διαχρονικές πολιτικές.

    Για το ότι το θέμα δεν αναδείχθηκε ως τέτοιο, μέσα στη Βουλή, κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.ΟΣ) ο κ. Χαλβατζής, λέγοντας πως επικέντρωσαν την κριτική τους στην έλλειψη αναλογιστικών μελετών «λες και είναι λογιστικό το θέμα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως όλες αυτές τις ημέρες της συζήτησης δεν αναδείχθηκαν οι ρίζες του προβλήματος και δεν αποκαλύφθηκαν οι ένοχοι της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων, δεν τονίστηκαν οι μεγάλες φοροαπαλλαγές από όλες τις κυβερνήσεις, δεν έγινε λόγος για την ανασφάλιστη εργασία, για την μη πληρωμή των υποχρεώσεων απέναντι στα Ασφαλιστικά, για «τις κομπίνες, για την κλοπή».

    Ο κ. Χαλβατζής ξεκίνησε την ομιλία του, απευθύνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αξιωματικών που βρήκαν τον θάνατο από πτώση του ελικοπτέρου τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2008 - 5:30:19 UTC