Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για το ασφαλιστικό
  • [02] Invest in Greece

  • [01] Συζήτηση για το ασφαλιστικό

    Η αντιμετώπιση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως «σημαντικής και βαθιάς θεσμικής τομής», είναι το μόνο σημείο σύμπτωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, κατά την επί της αρχής συζήτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να δοθεί άπλετος χρόνος στη συζήτηση του νομοσχεδίου - ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η επεξεργασία του πριν την ερχόμενη Τρίτη.

    Ακόμα αποφασίστηκε να κληθούν σήμερα στην Επιτροπή, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕ, της ΕΣΕΕ, του ΤΕΕ, της ΟΤΟΕ, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του ΣΕΒ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και εκπρόσωποι των ιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ανέφερε πως η μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση: «έρχεται να αγγίξει τα καυτά πυορροούντα ζητήματα και έχει βάθος χρόνου ως προς τη λειτουργία της και την οικονομική της επιβίωση. Το νομοσχέδιο, είναι λειτουργικό, μπαίνει σε λειτουργία με βάση χρονοδιαγράμματα, δεν αιφνιδιάζει κανέναν - όλοι το περιμέναμε, όλοι το ξέραμε».

    Ο κος Μαρκόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων, τονίζοντας πως «συνδυάζει τη συμμετοχή των εργαζομένων, με διοικητικά συμβούλια και άξιους προέδρους, με βάση προκηρύξεις υψηλών προσόντων - και με την κοινοβουλευτική σφραγίδα στο να μπορούμε να ελέγχουμε τη λειτουργία των ταμείων αλλά και τη λειτουργία των προεδρείων».

    Από κει και πέρα, κατά τον κο Μαρκόπουλο: «το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με την αύξηση των ορίων ηλικίας εκείνων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ούτε με τη μείωση κάποιας σύνταξης, ούτε με το ύψος των εισφορών. Υπάρχει προστασία της μητρότητας με μισό χρόνο πλασματικό από τη σύνταξη, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις γυναίκες που θα μείνουν μετά τον τοκετό στην εργασία, δυνητική παράταση της παραμονής της στο σπίτι επί εξάμηνο με αμοιβή την βασική μηνιαία αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ. Εισάγεται αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, με βάση τον οποίον ανιχνεύουμε και την εισφοροδιαφυγή. Συνιστάται Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα προκύψει από πολύ συγκεκριμένους πόρους και θα ενισχύεται και με το 10% των κοινωνικών πόρων και που συμπεριλαμβάνονται σε διάφορους λογαριασμούς».

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνώρισε τη θετική κατεύθυνση των μέτρων για τις λεχώνες, χαρακτηρίζοντάς τα ωστόσο, «ζάχαρη στο κινίνο τους» - καθώς το νομοσχέδιο δεν διέπεται όπως είπε, από οιαδήποτε άλλη γενική στόχευση, πλην της εισπρακτικής.

    «Το νομοσχέδιο συνιστά όντως βαθειά τομή, μόνο που γίνεται στον προγραμματισμό ζωής και οικογένειας - και στις τσέπες των ασφαλισμένων» ανέφερε η κα Χριστοφιλοπούλου. «Σκοπός του είναι, με αύξηση των ορίων ηλικίας και περικοπές δικαιωμάτων, να σωθούν χρήματα. Η κυβέρνηση απαξίωσε συνειδητά το ασφαλιστικό σύστημα, αφήνοντας την εισφοροδιαφυγή να διογκωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ, με απίστευτη κακοδιαχείριση των ταμείων, αύξηση των χρεών κατά 5,3 δισ. ευρώ και υπερδιπλασιασμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης» ανέφερε.

    «Τα δύο από τα τρία «δεν» του Πρωθυπουργού, φαγωθήκανε. Ακόμα και οι ενοποιήσεις των ταμείων για τις οποίες θα μπορούσαμε να βρούμε κοινές συνισταμένες, έρχονται να τσουβαλιάσουν τομείς άσχετους μεταξύ τους. Δεν υπάρχει ενιαία λογική, δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες. Το μόνο που θέλετε, είναι να πάρετε τα αποθεματικά τους?» σημείωσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για «βαθειά αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, που καρατομεί παραδόσεις και δικαιώματα και γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο».

    «Ακούσαμε και σήμερα τα ίδια ψεύτικα μεγάλα λόγια που επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι απέναντι στους εργαζόμενους, όπως ακούγαμε στο παρελθόν με τους νόμους Σιούφα, Ρέππα, Γιαννίτση. Σε όλες τις αντιασφαλιστικές επιθέσεις, λεγόταν ότι το σύστημα θα καλυφθεί για 30 χρόνια - και μετά από δυο χρόνια, νεότερες ρυθμίσεις απεδείκνυαν ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό, αλλά πρόβλημα πολιτικής. Τα καλλωπιστικά επιχειρήματα, δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης και των στελεχών της, να υπερασπίσουν επί της ουσίας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» ανέφερε ο κος Μαυρίκος.

    Τέλος, ο αγορητής του ΚΚΕ, πρότεινε να καταργηθεί η συνταξιοδότηση των βουλευτών και να αντβ αυτής, να συνεχίζει ο κάθε βουλευτής να ασφαλίζεται στον φορέα που ήταν ασφαλισμένος πριν την εκλογή του.

    Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο «θα αποτελέσει Βατερλό για την κυβέρνηση, όπως απετέλεσε και το αντίστοιχο νομοσχέδιο Γιαννίτση για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» καθώς, «άνθρωποι που είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, θα δουν τις ασφαλιστικές τους παροχές τους να μειώνονται».

    «Το νομοσχέδιο δεν υπαγορεύεται από ανάγκες αντιμετώπισης χρηματικών προβλημάτων του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Επιβάλλεται από κύκλους της ελληνικής μεγαλοεπιχειρηματικής τάξης και από τα διευθυντήρια της Ε.Ε., ΔΝΤ, και ΟΟΣΑ - για δημοσιονομικούς λόγους, για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, για να περάσουν τα αποθεματικά των ταμείων στον τζόγο και για να κατευθυνθούν μαζικά οι πολίτες στη ληστεία των ιδιωτικών εταιρειών» ανέφερε ο κος Λαφαζάνης.

    Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε εξάλλου, πως η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών από το 4% των εισφορών του ΦΠΑ και με πόρους από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αποτελέσει άλλοθι για αύξηση και του ίδιου του ΦΠΑ και για την «εκποίηση της Ελλάδας». Διέκρινε δε, ότι εγκυμονείται εξίσωση των ασφαλιστικών παροχών προς τα κάτω, με υποβιβασμό της σύνταξης του ΙΚΑ στην κατώτερη εθνική σύνταξη».

    Τέλος, ο αγορητής του ΛΑΟΣ, Βαΐτσης Αποστολάτος, υπήρξε επίσης επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως οι άνθρωποι που πληρώνουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, «είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ίδιοι που είχαν πληρώσει και τις προηγούμενες».

    «Οι χαμηλοσυνταξιούχοι την πληρώνουν χωρίς να γίνεται τίποτα για να διορθωθούν οι αδικίες. Δεν δίνετε ελπίδα, ούτε κίνητρο στους νέους για να δουλέψουν. Αναλογιστείτε τι έπεται: 5 χρόνια περισσότερη δουλειά για τις γυναίκες, 45% μείωση των συντάξεων, κατώτερο όριο συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια. Θα έπρεπε να επανεξεταστούν πολλά σημεία, κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες. Και όμως, η ελληνίδα γυναίκα, η πιο άνεργη στην Ευρώπη και η πιο χαμηλόμισθη, διεκδικεί και απαιτεί μια πιο επαγγελματική και πιο οικογενειακή ζωή. Όχι μέτρα δέσμευσής της στο σπίτι, όπως αυτά που της προσφέρονται» ανέφερε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.

    Όσο για την ενοποίηση των ταμείων, ο αγορητής του ΛΑΟΣ σημείωσε: «Θέλετε περισσότερα έσοδα, αλλά δεν αποτελεί λύση να παίρνουμε χρήματα από ένα υγιές ταμείο για ένα που έχει πρόβλημα, πίσω από τη μάσκα της ενοποίησης. Είναι λογικό να εξοργίζονται εκείνοι που βγαίνουν χαμένοι».

    Με κινητοποιήσεις αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι

    Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, στη Βουλή, πραγματοποίησαν το μεσημέρι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Λόγω του συλλαλητηρίου προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστές παρέμειναν για πολλές ώρες οι λεωφόροι Αμαλίας και Β. Σοφίας και οι οδοί Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.

    Οι προσυγκεντρώσεις των διαμαρτυρόμενων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν προγραμματισμένες για τις 12 στα Προπύλαια από το Ταμείο των Μηχανικών και στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ. Μέσω της οδού Πανεπιστημίου οι πρώτοι, και της οδού Σταδίου οι δεύτεροι, πορεύτηκαν για την πλατεία Συντάγματος, όπου έφθασαν μετά τη 1 μμ.

    Δυναμικό "παρών" έδωσαν στο συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στα διυλιστήρια της ΔΕΗ, ενώ με δικά τους μπλοκ συμμετείχαν φοιτητές και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

    Οι συγκεντρωμένοι, κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

    Σήμερα και αύριο πραγματοποιούν 48ωρη απεργία δικηγόροι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές, γιατροί και φαρμακοποιοί και συνεχίζουν Πέμπτη και Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες.

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε μετρό και ΗΣΑΠ.

    Οι απεργίες θα κορυφωθούν την επόμενη Τετάρτη, 19 του μηνός, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

    Αύριο τα συνδικάτα θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Η ΓΣΕΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις με στόχο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "νομοθετεί σε βάρος των αδυνάμων του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή σε βάρος των γυναικών και των νέων". Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως "μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών", που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι σε βάρος του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος, ενώ προειδοποίησε ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρείται να κρυφτεί το μεγάλο κρατικό χρέος προς τα ταμεία, που υπερβαίνει κατά πολύ τα 12 δισ. ευρώ.

    [02] Invest in Greece

    Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει τους κλυδωνισμούς που προέρχονται από την διεθνή οικονομία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας και της νέας επιχειρησιακής στρατηγικής του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), το οποίο πλέον μετονομάζεται σε Invest In Greece Agency, προχωρεί σε ριζική αναδιοργάνωση και μετασχηματίζεται στον βασικό μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι επενδύσεις που εντάχθηκαν στο νέο επενδυτικό νόμο, έχουν ξεπέρασει τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ, ταυτόχρονα, έργα 4 δισ. ευρώ, σε τομείς με μεγάλη κοινωνική προτεραιότητα, έχουν εγκριθεί και θα υλοποιηθούν με την μέθοδο των ΣΔΙΤ.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και του ρόλου που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, που, όπως επισήμανε, θα αποτελέσει το επόμενο «οικονομικό θαύμα» στη διάρκεια της επόμενης 15ετίας λόγω των υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών και των ευκαιριών για επενδύσεις.

    Ο κ.Αλογοσκούφης έδωσε έμφαση στους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που έχει η Ελλάδα, οι οποίοι κυμαίνονται στο 4% κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές, με συγκριτικό πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα της περιοχής που ανήκει στην ευρωζώνη, ενώ υπογράμμισε και το νέο ρόλο του ΕΛΚΕ σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανισμούς.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΕ Δημήτρης Παζαϊτης αναφέρθηκε στη νέα εταιρική ταυτότητα του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να καταστεί ο καλύτερος συνεργάτης όσων επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας. Μεταξύ άλλων, ο κ.Παζαίτης ανακοίνωσε ότι συστήνεται Συμβούλιο Νομικών Εμπειρογνωμόνων που θα στελεχωθεί από κορυφαίους νομικούς της χώρας μας για θέματα που άπτονται νόμων σχετικών με επενδύσεις, καθώς και Διεθνές Επενδυτικό Συμβούλιο από επιφανείς προσωπικότητες που ζουν στο εξωτερικό.

    Επίσης προχωράει η έκδοση σειράς επενδυτικών οδηγών, ανασχεδιάζεται πλήρως η ιστοσελίδα του Οργανισμού και ιδρύεται υπηρεσία (front desk) που εντός 24 ωρών θα απαντάει σε όλα τα ερωτήματα των επενδυτών. Δίνεται ακόμα μεγάλη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού, προωθείται ο θεσμός της συνεργασίας με εξειδικευμένους τοπικούς συνεργάτες σε χώρες του εξωτερικού και ενισχύεται η συνεργασία με φορείς και οργανισμούς που προωθούν την εξωστρεφεια της ελληνικής οικονομίας.

    Οπως είπε ο κ.Παζαϊτης, η νέα επιχειρησιακή στρατηγική του Invest In Greece Agency στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα:

    - στη στοχευμένη προβολή των επενδυτικών ευκαιριών της Ελλάδας, με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών προσέλκυσης επενδύσεων, την εδραίωση μόνιμης παρουσίας του Οργανισμού σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασιών με όλες τις υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς της χώρας.

    - στην αποτελεσματική υποστήριξη των επενδυτών, μέσα από την παροχή ενός ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών που καλύπτουν κάθε στάδιο της επενδυτικής διαδικασίας: από το σχεδιασμό και την αδειοδότηση, μέχρι και την εξυπηρέτηση εγκατεστημένων επενδυτών (after care).

    - στη συμβολή με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσα από τη συστηματική καταγραφή των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, την ανάλυση και την επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και τη διατύπωση θεσμικών προτάσεων προς τους αρμοδίους φορείς.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ Αριστείδης Συμεώνογλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 2008 - 15:30:16 UTC