Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Στη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους"
  • [03] ΣΥΝ: "Συντονισμένοι αγώνες"
  • [04] "Στόχος η λύση του Κυπριακού"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι κοινωνικά επιβεβλημένη, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρουσιάζοντας σήμερα το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση "πρέπει να γίνει τώρα και όχι αύριο", σημειώνοντας ότι "όσο πιο πολύ αργήσουν, τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αλλαγές".

    Στο ογκώδες νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση διατηρεί, ως σταθερές του ασφαλιστικού συστήματος, το δημόσιο, αναδιανεμητικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα του. Δεν μεταβάλλει τους θεμελιώδεις παράγοντες, όπως τα γενικά όρια ηλικίας, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τις εισφορές. Διατηρεί επίσης τον εγγυητικό ρόλο του κράτους.

    Το νομοσχέδιο θέτει μια μεταβατική περίοδο γενικά ως το 2013, προκειμένου να μειώσει τον αιφνιδιασμό των ασφαλισμένων. Περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες αλλαγών: α) Διοικητική αναδιάρθρωση, β) Στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις, γ) Θεσμικά μέτρα.

    Πιο αναλυτικά:

    Α. Διοικητική αναδιάρθρωση

    Οι υπαρκτοί σήμερα 155 ασφαλιστικοί φορείς μειώνονται, με τη μέθοδο των ενοποιήσεων, σε 13 φορείς, εκ των οποίων οι πέντε είναι κύριας ασφάλισης, οι έξι επικουρικής και οι δύο πρόνοιας. Οι 13 νέοι ασφαλιστικοί φορείς είναι: Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ , ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

    Β. Ασφαλιστικές Αλλαγές

    -Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ηλικία 58 χρονών, αυξάνει το όριο ηλικίας στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και όριο ηλικίας το 58ό, αυτό αυξάνει στο 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία Τύπου από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία, θεσμοθετείται ως όριο ηλικίας το 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Αυταπασχολουμένων, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58ό έτος, αυτό αυξάνει στα 60 έτη με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, με όριο ηλικίας τα 55 έτη για πλήρη και τα 53 έτη για μειωμένη σύνταξη, αυτά αυξάνουν στα 57 έτη για πλήρη και στα 55 έτη για μειωμένη, με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

    -Για τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς, πλην του ΟΓΑ, που συνταξιοδοτούνται με 37ετία ή 11.100 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, τίθεται ως όριο το 58ό έτος από το 2013.

    Κίνητρα - Αντικίνητρα

    -Θεσμοθετείται ως κίνητρο η προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92 για παραμονή στην εργασία επί τρία έτη μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 60 χρόνων.

    -Για τους ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία μετά την 1/1/93 θεσμοθείται προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για παραμονή στην εργασία για τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 65 χρόνων.

    -Από 1/1/2009 θεσμοθετείται ως αντικίνητρο μείωση της σύνταξης κατά 6,5% ετησίως για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Μητέρες ανηλίκων

    -Για τις από την 1/1/83 ασφαλισμένες σε ταμεία αυταπασχολουμένων, σε ειδικά ταμεία και σε ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ό έτος με την προσθήκη ενός χρόνου ανά έτος, με αρχή το 2013.

    -Για τις μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 55ό έτος αρχίζει από το 2010.

    -Για τις από 1/1/93 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων καταργείται το μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή το 2009.

    -Για μητέρες με τρία έως πέντε παιδιά ασφαλισμένες μετά την 1/1/93, το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 55ό έτος.

    Σε αντιστάθμισμα για τα μέτρα αυτά, θεσμοθετείται για τις μητέρες αυξημένη άδεια μητρότητας και λοχείας και πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε ετών.

    Επικουρικές συντάξεις

    Το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης που θα χορηγείται από τους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης στους μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένους για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού ταμείου. Μεγαλύτερα ποσά τα οποία δίνονται, θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση.

    Ημερομίσθια για παροχές υγείας

    Αυξάνουν σταδιακά, ανά δέκα ημερομίσθια κατά έτος, τα ημερομίσθια που απαιτούνται για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τις παροχές σε είδος αυξάνουν από 50 σε 100, ενώ για τους οικοδόμους από 40 σε 80. Για τις παροχές σε χρήμα αυξάνουν από 100 σε 120, ενώ για τους οικοδόμους από 80 σε 100. Το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1/1/2009.

    Γ. Θεσμικά μέτρα

    Από την 1/6/2009 θεσμοθετείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που θα είναι υποχρεωτικός για κάθε εργαζόμενο σε όλες τις δοσοληψίες που θα έχουν να κάνουν με απασχόληση και ασφάλιση. Θεσμοθετούνται επίσης μεικτά κλιμάκια ελέγχου προκειμένου να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή.

    Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η θεσμοθέτηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ.) Το ΑΚΑΓΕ θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που προκύπτουν από την κατακράτηση του 10% όλων των κοινωνικών πόρων, του 4% των ετησίων εσόδων από το ΦΠΑ και του 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίοι θα παραμείνουν "κλειδωμένοι" μέχρι το 2019 με στόχο τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης.

    Οσον αφορά το Ταμείο Τύπου, ενοποιούνται το ΤΣΠΕΑΘ, το ΤΑΙΣΥΤ, το ΤΑΤΑ και το ΤΣΕΥΠ, δηλαδή τα ταμεία των δημοσιογράφων και του προσωπικού εφημερίδων, περιοδικών και ηλεκτρονικών μέσων, των τεχνικών Τύπου και των εφημεριδοπωλών. Για την ίδρυση του Ταμείου αυτού, το νομοσχέδιο αφαιρεί το 10% του αγγελιοσήμου, που τα σωματεία του χώρου θεωρούν ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, δεν θίγει τον ΕΔΟΕΑΠ και επίσης αφήνει τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης στο ΙΚΑ.

    Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή

    "Το ασφαλιστικό παραμένει αναδιανεμητικό κι η ασφάλιση παραμένει ευθύνη του κράτους. Δεν εξαιρείται κανένα ταμείο, καμία ομάδα εργαζομένων. Βασικό κριτήριο στις ενοποιήσεις το ομοειδές των εργαζομένων. Η κινητή και ακίνητη περιουσία εντάσσεται ως αυτοτελής ειδικός λογαριασμός. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος παρουσιάζοντας στους πολιτικούς συντάκτες τους βασικούς άξονες του ν/σ για το ασφαλιστικό.

    Ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας αναπτύχθηκε απρογραμμάτιστα και ευκαιριακά, με γραφειοκρατικά προβλήματα, εξαιτίας πολυδιάσπασης υπηρεσιών,δαιδαλώδη και αντιφατική νομοθεσία, Χαρακτήρισε σημαντική προσπάθεια την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1992 και τόνισε ότι αυτή, η, σημερινή,ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να απαλειφθούν στρεβλώσεις, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή,να σταματήσουν οι ανισότητες και να σταματήσουν οι σπατάλες στις δαπάνες περίθαλψης.

    "Με αυτούς τους στόχους πιστεύουμε ότι θα αποδώσει το έργο αυτό, το οποίο ήταν τιτάνιο", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας λειτουργούν 155 φορείς και κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εκ των οποίων οι 133 είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης.

    Συμπλήρωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορήγησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με 14,6 δις ευρώ το 2007 και με 18 δις ευρώ το 2008, άρα υπήρξε αύξηση 22%, με τις συνολικές δαπάνες να φτάνουν τα 23,8δις ευρώ ή το 12,6% του ΑΕΠ.

    "Στα επόμενα χρόνια αν δεν άλλαζε κάτι, αυτές οι δαπάνες θα έφταναν στο 25% του ΑΕΠ,δηλαδή θα πρέπει να διατίθενται για συντάξεις όλα τα ποσά που σήμερα δίνονται για υγεία,παιδεία και πολιτισμό,πράγμα που σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους", τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα μιας γενναίας μεταρρύθμισης, η οποία, είπε, είναι ουσιαστική αλλά ήπια κι όλες οι ρυθμίσεις έχουν κοινούς παρανομαστές τη βιωσιμότητα του συστήματος και την αλληλεγγύη των γενεών.

    Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου είπε ότι 133 ομοειδή ταμεία περιορίζονται σε 13.

    Επεσήμανε ότι δημιουργούνται 5 φορείς κύριας ασφάλισης, δίνοντας διευκρινίσεις ποιοι είναι αυτοί, 6 φορείς επικουρικής ασφάλισης, διευκρινίζοντας επίσης ποιοι είναι και ταμεία πρόνοιας.

    "Το νομοσχέδιο είναι αναλυτικό και λεπτομερές στις ρυθμίσεις του ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμο, χωρίς να απαιτείται έκδοση κανονιστικών πράξεων", συμπλήρωσε και παράλληλα είπε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι διοικητικές αυτές μεταβολές να διευθετούνται χωροταξικά, οι εργαζόμενοι στα ταμεία να διατηρούν τη μισθολογική και ιεραρχική τους εξέλιξη και να υπάρχει συνεχής έλεγχος εφαρμογής της μεταρρύθμισης με τις κατάλληλες προσαρμογές όπου χρειαστεί.

    Σημείωσε ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις ξεκινούν μετά από μια 5ετία, είναι σταδιακές και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες.

    Συγκεκριμένα είπε ότι δίνονται αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, η οποία, όμως, διατηρείται, κίνητρα για παραμονή στην εργασία, διατήρηση των προνομίων για αναπηρία και υποστήριξη αναπήρων τέκνων, μέτρα για τις μητέρες, δημιουργία του Ασφαλιστικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, προστασία της μητρότητας με επιπλέον 6μηνη άδεια στις μητέρες, οι οποίες θα πληρώνονται με το βασικό μισθό, έλεγχος της φοροδιαφυγής με την υποχρεωτική απόκτηση του μοναδικού αριθμού ασφαλισμένου.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των βουλευτών,ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι στο ν/σ υπάρχει ρύθμιση με την οποία διπλασιάζεται ο χρόνος κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 4 στα 8 χρόνια και με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους στην ηλικία, ενώ η ρύθμιση προσεγγίζει ρυθμίσεις άλλων κοινοβουλίων στην ΕΕ.

    Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι οι βουλευτές που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα να πάρουν και δεύτερη σύνταξη από άλλο ταμείο αυτό παραμένει εφικτό, γιατί, όπως τόνισε, θα ήταν άδικο να υπάρξει τέτοια εξαίρεση συγκεκριμένα για τους βουλευτές, ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για άλλους και σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση που να αφορά δημάρχους ή κοινοτάρχες.

    Αναφερόμενος, μετά από ερώτηση, στο ύψος των συντάξεων και αν πιέζονται προς τα κάτω,υπενθύμισε ότι από 1.1.2008 έχει αυξηθεί το ΕΚΑΣ και οι συντάξεις του ΟΓΑ και αφού είπε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι σημαντικό, αλλά εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, επανέλαβε ότι αν δεν ληφθούν τώρα πρόνοιες τέτοιου είδους το ποσοστό το ΑΕΠ για τις συντάξεις θα στραφεί εναντίον της υγείας,της Παιδείας και άλλων παροχών.

    Σε ότι αφορά τα τρία "ΔΕΝ" σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί από την αρχή ότι δεν θα αλλάξει τα γενικά όρια ηλικίας και σημείωσε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι κάποιος στα 38,40 ή 45 έτη θα βγαίνει στη σύνταξη.

    Για τα περιθώρια μεταβολών του ν/σ στη Βουλή,ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως είναι βέβαιο ότι και στις επιτροπές και στην ολομέλεια ανταλλάσσονται απόψεις.

    "Αν υπάρχει κάτι το οποίο να θεωρήσουμε ότι από λάθος δεν περιελήφθη ή είναι δίκαιο και πρέπει να περιληφθεί, να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα έχει ανοικτά τα αυτιά της για να κάνει αυτό που πρέπει",επεσήμανε.

    Για το πότε θα εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού τόνισε ότι ο νόμος για τις διοικήσεις των ταμείων που έφερε η κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων, διατηρείται, σημείωσε ότι υπάρχουν πρόνοιες που θα εφαρμοστούν από το 2009 και άλλες από το 2013.

    "Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ θα εφαρμοστεί ο νόμος",συμπλήρωσε και στη συνέχεια ρωτήθηκε για το λόγο που δεν δόθηκε όλο το ν/σ στους εργατικούς συντάκτες το πρωί.

    Είπε ότι το ν/σ έχει 353 σελίδες και η κα Πετραλιά έδωσε ένα πρώτο κείμενο 122 σελίδων όπου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση περιγράφεται με απλό και κατανοητό τρόπο.

    Παράλληλα σημείωσε ότι δόθηκε cd που περιείχε όλο το ν/σ και στη συνέχεια βγήκαν φωτοτυπίες 150 αντιγράφων των 353 σελίδων.

    Σε ό,τι αφορά η χρηματοδότηση του ασφαλιστικου από το κράτος, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος απάντησε πως το κράτος είναι εγγυητής ενώ κληθείς να σχολιάσει τη θετική αντίδραση του ΣΕΒ, είπε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο όπως δεν είχε κάνει και όταν ο ΣΕΒ είχε στραφεί απέναντι και τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται όλους τους φορείς.

    Ερωτηθείς για ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα τον ΕΔΟΕΑΠ είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα, ενώ για το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών έκανε λόγο για ριζοσπαστική ιδέα που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου.

    Μετά από ερώτηση πως θα χρηματοδοτηθεί κι από επιχειρηματίες, αφού τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει νέες συνθήκες,είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται από το δημόσιο προς το ιδιωτικό κεφάλαιο, από το οποίο ένα ποσοστό θα πηγαίνει στο ταμείο.

    Σε επόμενη ερώτηση αν θα οδηγηθούμε και σε αύξηση του ΦΠΑ, αφού είπε ότι το ερώτημα έχει υποβληθεί επανειλημμένα, τόνισε ότι η απάντηση έχει δοθεί στην πράξη.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Θ. Πάγκαλου με την οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "Λαζόπουλο της πολιτικής", απάντησε λέγοντας "καλό μεσημέρι".

    Κ.Καραμανλής: "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Θετικές και επιτακτικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του χθες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος.

    "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Στη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους"

    Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

    Την πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασαν οι υπεύθυνοι του τομέα κοινωνικής πολιτικής του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και εισηγήτρια ΚΤΕ Απασχόλησης Ευη Χριστοφιλοπούλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Οπως είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, η κυβέρνηση επιχειρεί ολική επαναφορά στην ασφαλιστική φιλοσοφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    "Η περίφημη κυβέρνηση Μητσοτάκη που τόσα δεινά συσσώρευσε στον ελληνικό λαό βλέπουμε τώρα να έρχεται άλλη μία φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ και να την θεσμοθετεί", τόνισε, προσθέτοντας ότι "με αυτή την ολική επαναφορά σε ένα μαύρο παρελθόν για τον ελληνικό λαό, έρχεται και μας λέει ο πρωθυπουργός ότι προχωράει μπροστά, ότι προχωράει στο μέλλον".

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει δώσει δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμάνεται το διάλογο και τη διαφάνεια, επιλέγοντας, όπως τόνισε, να το καταθέσει λίγο πριν κλείσει η Βουλή για το τριήμερο της Αποκριάς και χωρίς να το δώσει πριν στα κόμματα και τους δημοσιογράφους. "Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση", επισήμανε, είναι "να περιορίσει τις αντιδράσεις", προσθέτοντας ότι δεν θα το πετύχει, καθώς, όπως είπε, είναι δεδομένη η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών που πλήτονται.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμα ότι είναι ψέμμα πως οι μεταρρυθμίσεις έρχονται για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του παρελθόντος και να διορθώσουν αδικίες, όπως λέει η κυβέρνηση και σημείωσε ότι στην πραγματικότητα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα εντείνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των πολιτών.

    Στη συνέχεια η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι οι αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονται χωρίς μελέτη, χωρίς σύστημα, χωρίς τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και χωρίς χρηματοδότηση.

    Αναφερόμενη στο ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, είπε ότι το 1999 η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε συναινέσει στη δημιουργία του και σήμερα το καταργεί, καθώς, όπως υποστήριξε, η κατάργησή του εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης της ΔΕΗ, που έχει ως στόχο το ξεπούλημά της.

    Είπε ακόμα ότι τα τρία "δεν" του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό θα μπορούσαν να γίνουν το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν ήταν, όπως τόνισε, μία πρόκληση για τον ελληνικό λαό, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός κα Πετραλιά ομολογεί ότι και οι συντάξεις θα μειωθούν και τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν, θίγοντας το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και δημιουργώντας χώρο για τις ιδιωτικές εταιρίες.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι στις μεταρρυθμίσεις αντιδρά το σύνολο του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι "είμαστε κοντά σε αυτόν τον κόσμο. Με αυτόν δίνουμε τη μάχη και θα τη δώσουμε και στη Βουλή και στο δρόμο και στην κοινωνία".

    Τόνισε δε ότι "θα δώσουμε τη μάχη για να αποτρέψουμε αυτές τις ρυθμίσεις και δεσμευόμαστε ότι αν αυτές οι κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις περάσουν έχουν ημερομηνία λήξης που είναι οι επόμενες εκλογές".

    Από την πλευρά της η κα Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και τέσσερα χρόνια μία συστηματική αντιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με απαξίωση και καταλήστευση, όπως είπε, των ταμείων .

    Σύμφωνα με την κα Χριστοφιλοπούλου, με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα δέχεται τέσσερις μαχαιριές: Η πρώτη, είπε, αφορά τις περικοπές συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η δεύτερη τις εργαζόμενες μητέρες, η τρίτη την ενοποίηση των ταμείων κι η τέταρτη το ταμείο αλληλεγγύης γενεών.

    Αναλυτικότερα για το τέταρτο σημείο είπε ότι πρόκειται για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία κακοποιήθηκε εξαιρετικά από την κυβέρνηση, καθώς, όπως πρόσθεσε, η χρηματοδότησή του θα γίνεται από την αύξηση του ΦΠΑ και την παρακράτηση του 10% του κοινωνικού πόρου,εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στον τρόπο χρηματοδότησης.

    [03] ΣΥΝ: "Συντονισμένοι αγώνες"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία του κόμματος στην οποία μετέχουν οι Δημήτρης Στρατούλης, μέλος ΠΓ ΣΥΝ, ο Γιάννης Σπινάσας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΝ Ιδιωτικού Τομέα, ο Παύλος Ροβολής, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Θήβας, ο Χρήστος Στάικος, μέλος της ΚΠΕ ΣΥΝ, επισκέφθηκε σήμερα το εργοστάσιο Σνέντερ Ελέκτρικ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση.

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα Οινόφυτα με τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον.

    «Το ασφαλιστικό θα αποτελέσει για τη νέα θητεία της κυβέρνησης ό,τι το άρθρο 16 στην προηγούμενη θητεία της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    «Εμείς προτείνουμε συντονισμένους αγώνες» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας και τόνισε: «πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο θα έχει την τύχη του νομοσχέδιου Γιαννίτση πριν μερικά χρόνια».

    ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την κυβέρνηση: "έστω και την ύστατη στιγμή, να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς και ρυθμίσεις της που πλήττουν ευρύτατες κατηγορίες πολιτών, ασφαλιστικά δικαιώματα και ταμεία και κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά" και διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων στην προσπάθεια αντίστασης και αποτροπής και θα συνεχίσει την έντονη κοινοβουλευτική της δραστηριότητα στο θέμα του Ασφαλιστικού.

    Σε ότι αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων που παρουσίασε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στις κατασκευαστικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό είναι ένας πλασματικός τρόπος για να διορθωθεί «στα γρήγορα» η κρίση του νερού. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνοεί τις επανειλημμένες αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ, και επιμένει στην εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο που δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τη βιωσιμότητά του ούτε τη περιβαλλοντική του κατοχύρωση (βλ. άρθρο 24 του Συντάγματος) και ήδη έχει απορροφήσει τεράστιες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της Θεσσαλίας, αν αξιοποιούνταν σε ήπιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας.

    Επίσης η Κ.Ο. θεωρεί κορυφαίο ζήτημα το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι από τους 19 φορείς που συμμετέχουν στο ΕΣΧΠ, οι σημαντικότεροι σε αντιπροσωπευτικότητα και οι έχοντες μεγαλύτερη συνάφεια με το θέμα, εξέφρασαν αντίθετη γνώμη με τις πολιτικές επιλογές του Σχεδίου.

    Τέλος, σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου που προετοιμάζει η κυβέρνηση «περί συμβιωτικών σχέσεων» η Κ.Ο. αποφάσισε να ζητήσει άμεση ενημέρωση, επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση της ότι όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που θα αφορούν τα ετερόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να ισχύουν και για τα ομοφυλόφιλα.

    [04] "Στόχος η λύση του Κυπριακού"

    «Ο μεγάλος στόχος, η μεγάλη πρόκληση είναι η επίλυση του Κυπριακού. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα δώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεων και θα εργαστώ συλλογικά με την υπόλοιπη ηγεσία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι μια πρώτη διαπίστωση των προθέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς θα γίνει κατά τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Α Ταλάτ, την οποία τοποθέτησε μεταξύ 17 και 24 Μαρτίου.

    Ο Δημ. Χριστόφιας εξέφρασε, επίσης, «μεγάλη ικανοποίηση» για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου, μετά τις συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, διαπίστωσε «πλήρη συναντίληψη» αναφορικά με την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε συνέντευξη στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στην Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας επέμεινε ότι βάση για διαπραγμάτευση αποτελεί συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ότι ο ίδιος θα τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του Τάσσου Παπαδόπουλου και στην επικείμενη συνάντηση με τον κ.Ταλάτ «θα διαπιστώσουμε αν είναι διατεθιμένος να τιμήσει και αυτός τη δική του».

    Ο Κύπριος Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σημείο αυτό, λέγοντας ότι η υπογράμμισή του αποτελεί απάντηση σε δηλώσεις και σε γραπτά κείμενα του κ. Ταλάτ περί επαναφοράς του Σχεδίου Αναν ως βάση διαπραγμάτευσης και περί «παρθενογένεσης» της Κύπρου.

    «Το Σχέδιο Αναν δεν μεταφέρεται από κανέναν. Η μόνη συμφωνία που υπάρχει, πέραν των δύο συμφωνιών υψηλού επιπέδου (1977, 1979), είναι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία είναι και διαδικαστική και ουσιαστική. Κατά συνέπεια «παίρνω τα μέτρα μου» προτού συναντηθώ με τον κ Ταλάτ. Θα ήθελα να μιλήσουμε χωρίς προηγούμενες δηλώσεις «διερευνητικά» και να πούμε ότι θέλουμε έξω από τα δόντια», είπε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση περί «παρθενογένεσης» είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960 με βάση τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου ως «συνεταιρικό κράτος». Εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, δεν θελήσαμε να το πιστέψουμε και να το τιμήσουμε αυτό. Αν δεν παραδεχθούμε μερικά πράγματα θα μείνουμε κολλημένοι σε λανθασμένες συνισταμένες. Ούτε εκείνοι τίμησαν αυτόν τον συνεταιρισμό. Έγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές. Πέσαμε στις παγίδες των ξένων και φτάσαμε στο πραξικόπημα και την κατοχή η οποία μας ταλανίζει ακόμη».

    Εμείς λέμε ότι αυτό που θα γίνει θα είναι συνέχιση αυτού του συνεταιρισμού, μετεξελιγμένου σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό, ενιαίο κράτος, με ότι αυτό σημαίνει και για την «πολιτική ισότητα» για την οποία δίνουμε διαφορετική ερμηνεία εμείς και ο Ταλάτ, πρόσθεσε.

    «Παρθενογένεση δεν μπορεί να υπάρξει κατά την δική μας εκτίμηση», τόνισε, στέλνοντας «ένα μήνυμα και στους Βρετανούς», αφού όπως δήλωσε, «πατέρας της παρθενογένεσης ήταν ο βρετανός πρώην απεσταλμένος Χάνεϊ».

    Οι Βρετανοί, είπε, διατηρούν στην Κύπρο τις βάσεις, βάσει των συμφωνιών του β60. Δεν μπορεί να πατάνε σε δύο βάρκες: Από τη μία να μιλάνε για παρθενογένεση και από την άλλη να λένε ότι ισχύουν κι οι συμφωνίες του β60. «Εμείς λέμε ότι ισχύουν οι συμφωνίες του β60, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί προς το παρόν η παρουσία των βάσεων», είπε.

    Στο ερώτημα, αν υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων, απάντησε ότι «το μόνο σχέδιο που έχω είναι να επανενωθεί η Κύπρος. Διαχρονικά είμαστε κατά της παρουσίας, αλλά κάνω ξεκάθαρο ότι δεν έχω σχέδιο να βάλω χέρι στις βάσεις αυτή τη στιγμή».

    «Δεν έχω διάθεση να ανοίξω άλλα μέτωπα και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Παραμένει στόχος η αποστρατιωτικοποίηση του νησιού μαζί με τους Τουρκοκύπριους»,υπογράμμισε για το ίδιο θέμα.

    Για την θέση της Κύπρου έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, είπε ότι η η ΕΕ πρέπει να είναι αποφασιστική. Θέλουμε η Τουρκία να υλοποιήσει και το Πρωτόκολλο της Αγκυρας κι όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή της πορεία και η ΕΕ να είναι συνεπής στην απαίτησή της για την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων, δήλωσε.

    Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας είπε ότι το βασικό ερώτημα είναι «αν η Τουρκία αναθεωρήσει τη γενικότερη στρατηγική της σε σχέση με την Κύπρο. Αν θα θελήσει να τερματίσει την επιδίωξή της για δύο κράτη τα οποία θέλει να συνενωθούν με μια συνομοσπονδία και να τερματίσει την πολιτική της αναβάθμισης του ψευδοκράτους».

    Περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας λύσης λέγοντας, ότι πρέπει να τερματίζει την κατοχή, να τερματίζει τον εποικισμό, να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και να εξυπηρετεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον όλων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

    Ερωτηθείς αν αισθάνεται δέσμιος των δυνάμεων που τον στήριξαν στις εκλογές, απάντησε ότι «δεν ένιωσα να θέλει ούτε το ΔΗΚΟ, ούτε η ΕΔΕΚ να με ποδηγετήσει. Θα υπάρχει συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Υπόσχομαι να αναβιώσει πιο εκσυγχρονισμένο και πιο λειτουργικό το Εθνικό Συμβούλιο. Εκεί είναι η αρένα όπου ο καθένας μας θα διατυπώνει τις θέσεις του και θα προσπαθούμε να βγαίνουμε από το Συμβούλιο ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

    Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο Δημ. Χριστόφιας στα σχέδια εκσυγχρονισμού της κυπριακής οικονομίας: «Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του μοντέλου της οικονομίας που εδώ και πενήντα χρόνια λειτουργεί στην Κύπρο. Θα επενδύσουμε στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και θα εργαστούμε για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.Θα επιδιώξουμε τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών, εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Η Κύπρος θα πρέπει να έχει ανθηρή οικονομία για να μπορεί να στηρίξει ένα κοινωνικό κράτος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών. Στοχεύουμε στην εξάλειψη της φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά.

    Θέλουμε, τόνισε, επίσης, να συμβάλουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στο κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ και να λειτουργήσει η Ευρώπη ως παράγοντας ενίσχυσης της ειρήνης και της συνεργασίας. Θέση μας είναι ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην πιο δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για αειφόρο ανάπτυξη, είπε.

    Η Κύπρος, υπενθύμισε ο κ.Χριστόφιας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των δεσμών που οικοδόμησε ως μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής και όχι μόνον.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος διαπίστωσε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι «η συμπαράσταση κι η αλληλεγγύη του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας είναι συνεχής και ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου σε όλους τους τομείς είναι άριστες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 March 2008 - 17:30:29 UTC