Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου:Το ΠΑΣΟΚ και πάλι δύναμη ανατροπής

  • [01] Γ.Παπανδρέου:Το ΠΑΣΟΚ και πάλι δύναμη ανατροπής

    "Η διαπραγματευτική θέση και ισχύς της Ελλάδας επί ΝΔ έχει διολισθήσει, στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και διεθνώς", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη διότι "χάσαμε τον λόγο που είχαμε για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ (καθώς) ούτε τα εθνικά συμφέροντα υπερασπιστήκαμε, ούτε την πορεία της Τουρκίας καθοδηγήσαμε", ενώ την επέκρινε επίσης για "εγκατάλειψη του Ελσίνκι, που οδηγούσε σε λύσεις για την υφαλοκρηπίδα με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN", αλλά και για "εγκατάλειψη κάθε σκέψης άσκησης βέτο".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "αφήσαμε αβοήθητα τα Βαλκάνια" και διαπίστωσε ότι "χάθηκε το τεράστιο κεκτημένο της ελληνικής προεδρίας (της ΕΕ) το 2003 και διολισθήσαμε στην επαναβαλκανοποίηση της περιοχής".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εγκαταλείψαμε τα Βαλκάνια στην πελατειακή λογική των ισχυρών", κάνοντας λόγο για "Ρώσους - προστάτες των Σέρβων και Αμερικανούς - προστάτες των Αλβανών", ενώ σε ό,τι αφορά την θέση της Ελλάδας την περιέγραψε ως "κομπάρσοι σε ένα έργο που γράφουν άλλοι".

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα μας "βρίσκεται μπλεγμένη σε παζάρια, χωρίς αρχές και ξεκάθαρους στόχους".

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσόβου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο τρόπος που διαχειρίστηκε το θέμα η Ευρώπη κι η Ελλάδα αποτελεί πλήγμα για όλη την περιοχή" και εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή θα διακόψει την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο αστάθειας, την ίδια ώρα που η "επίσημη Ευρώπη νίπτει τας χείρας της".

    "Μονομερείς αναγνωρίσεις του Κοσσόβου, εκτός πλαισίου ΟΗΕ, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "κινείται στον αστερισμό της απραξίας και της υποχωρητικότητας".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η πορεία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, είπε ότι "είχαμε αποδείξει ότι μπορούσαμε να υψώσουμε την φωνή μας, ότι είμαστε ισχυροί και αξιόπιστοι γείτονες", ενώ χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία του 2003 ως "αφετηρία ελπίδας".

    Σε ό, τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε, πρώτον, ότι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Ρωσία αναγνώρισε την γείτονα χώρα και ότι το ίδιο συνέβη με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πάλι επί κυβερνήσεως ΝΔ.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι "δέχεται να διαπραγματευθεί διπλή ονομασία" και τόνισε την θέση του ΠΑΣΟΚ: "Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό".

    "Κατανοώ την αγανάκτηση του ελληνικού λαού για την πολιτική της κυβέρνησης, δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά σοβαρή εξωτερική πολιτική" είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Πρόσθεσε δε μιά φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι μιά ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, αλλά μιά ζημιά στα εθνικά θέματα είναι ιστορικά ανεπανόρθωτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο Κυπριακό κατ΄αρχήν απέστειλε εκ νέου τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας πως "θα είμαι στο πλευρό του και θα συμβάλλω στη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ".

    Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να εργασθεί για τη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπενθυμίζοντας, επιπλέον ότι το κόμμα του Ταλάτ είναι υποψήφιο για ένταξη στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε επίσης μήνυμα "στην άλλη πλευρά του Αιγαίου", λέγοντας πως "εμείς ανοίξαμε την πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία" και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτο στην θέση πως είναι "δικαίωμα της Τουρκίας να γίνει μέλος στην ΕΕ, αλλά είναι ταυτόχρονα και υποχρέωσή της να εκπληρώσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης".

    "Πρίν τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ήταν το πρότυπο της περιχής", είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για σήψη και διαφθορά που κυριαρχούν σήμερα και επικρίνοντας την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για επιβράβευση του παραισιτισμού, μίλησε για οικονομία σε αδιέξοδο, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφελληνισμό της οικονομίας υπό τον μανδύα των ξένων επενδύσεων, πλήρη ασυδοσία στην αγορά, τη μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ κερδοφορία των τραπεζών και τόνισε ότι η ΝΔ την "ξέρει μόνο την πολιτική της κοινωνικά άδικης αναδιανομής του πλούτου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε "ενεργειακό σκουπιδότοπο της Ευρώπης", έκανε λόγο για "δίκαιη και δυναμική αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ που απέτρεψαν τη συμφωνία με την RWE" και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη για να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε "μαύρο πρόβατο" από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά, αντίθετα να αναδειχθεί σε πρότυπο "πράσινης ανάπτυξης".

    "Το αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στην καρδιά της ανάπτυξης και αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ασφαλιστικό.

    "Η κρίση της πολιτικής εξουσίας, της Δικαιοσύνης των ΜΜΕ και των θεσμών είναι φυσική απόρροια της πολιτικής της ΝΔ", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ η υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής και η διαφάνεια αποτελούν υπόθεση χρέους και τιμής.

    "Δεν μας φοβίζει τίποτα, ούτε από το παρελθόν, ούτε από το παρόν. Οποιος έφταιξε να πληρώσει σε όποια παράταξη κι αν ανήκει. Τελεία και παύλα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην "υπόθεση Ζαχόπουλου" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αποδεικνύεται πως οι φίλοι του πρωθυπουργού μπορούν να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο, οι βουλευτές μπορούν να γίνονται ταχυδρόμοι της συναλλαγής, τα χρήματα του λαού είναι ο θησαυρός ενός κόμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις ο δρόμος για την προαγωγή περνά από την ταπείνωση".

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ενδεχόμενο "να επιδιώξει η κυβέρνηση να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση της νέας γενιάς στο Διαδίκτυο",προσθέτοντας, επιπλέον, ότι αυτό είναι και τεχνικά αδύνατο.

    "Το ΠΑΣΟΚ γίνεται και πάλι δύναμη ανατροπής και το συνέδριό μας είναι ένα βήμα για να πείσουμε τη νέα γενιά και τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα σελίδα για τη χώρα", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει και σήμερα τομές και τονίζοντας ότι "προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς νικητές και ηττημένους".

    "Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν προστατευόμενοι και πολύ περισσότερο εγώ. Δεν ζητώ από κανένα να με προστατεύσει, ζητώ από όλους να προστατεύσουν τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ (...). Και η πειθαρχία που ζητώ, δεν είναι πειθαρχία σε μένα, αλλά αφοσίωση στον κοινό μας στόχο", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε ότι το "Συνέδριο θα αποδειχθεί το κορυφαίο πολιτικό γεγονός για τον τόπο", καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα, μετά από το οποίο θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, ώστε να δημιουργηθεί η κοινωνική συμμαχία η οποία θα στηρίξει τις απαιτούμενες για τον τόπο αλλαγές.

    Γ. Παπανδρέου: "Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους"

    "Ένας επισκέπτης στη χώρα μας θα έφευγε με την εντύπωση ότι η μοναδική παραγωγή αυτής της κυβέρνησης είναι η διαφθορά και τα σκάνδαλα. Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι αυτά τη απαξίωσης των δημοσίων αγαθών, όπως αυτό της Παιδείας" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε από το βήμα της Βουλής ευχές αλληλεγγύης και ανάρρωσης στην πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία και υποδομές και σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι "η διδακτική στήριξη των μαθητών καθυστέρησε φέτος κατά δύο μήνες και τριάντα χιλιάδες καθηγητές που την καλύπτουν, δεν πληρώνονται ακόμη και σήμερα".

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ για τα φροντιστήρια, προσθέτοντας ότι "αξιοποιούμε την εμπειρία μας και έχουμε βούληση για να δώσουμε λύσεις".

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυήθηκε ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα εξετάσεων και την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.

    "Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, θα ξέρει υπολογιστή, πληροφορική αλλά και μια ξένη γλώσσα, με πιστοποιητικά επάρκειας, χωρίς - το τονίζω - να χρειάζεται ιδιαίτερα και φροντιστήρια", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Όσο για τις συγκρίσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "σας έχει ψυλλιαστεί ο κόσμος" ότι απλά κρύβετε το δικό σας παρόν και την απουσία σας από το μέλλον. Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν, καθώς "το 49% των υποδομών στην παιδεία, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, υλοποιήθηκε στα 18 χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    Για το άρθρο 16 είπε ότι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δείχνουν εμμονή που "θυμίζει αυτόν που του έδειχναν τον ήλιο και αυτός κοιτούσε το δάχτυλο. Εσείς, έχετε κολλήσει τα μάτια σας στο δάχτυλο, που είναι το άρθρο 16. Εμείς, κοιτούμε τον ήλιο, που είναι η δημόσια εκπαίδευση".

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την ποινικοποίηση του διαδικτύου. Η άρνησή σας για δωρεάν φορητούς υπολογιστές και δωρεάν διαδίκτυο στους μαθητές εξηγείται από το ενδιαφέρον σας για "ελεγχόμενη ενημέρωση, ελεγχόμενα μέσα, ελεγχόμενους εισαγγελείς" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Βλέπετε κάθε νέο με ηλεκτρονικό υπολογιστή ως έναν εν δυνάμει μπλόγκερ". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θεώρησε ως "απαράδεκτο" το νέο νομοσχέδιο για την "ποινικοποίηση του διαδικτύου" υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει απέναντί της τη νέα γενιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 February 2008 - 15:30:12 UTC