Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Χτίζουμε το σχολείο του μέλλοντος"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους"
  • [03] ΚΚΕ για τα αεροδρόμια
  • [04] "Αμεσα μέτρα στο ΥΠΠΟ"
  • [05] "Συμβούλιο αρχηγών για ΠΓΔΜ"
  • [06] Δυο χρήσιμα "εργαλεία"
  • [07] Προβάδισμα του Ομπάμα

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Χτίζουμε το σχολείο του μέλλοντος"

    Η Παιδεία είναι χώρος εθνικής συννενόησης και όχι μικροκομματικής αντιπαράθεσης τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χτίζουμε σήμερα το σχολείο του μέλλοντος με σειρά καινοτόμων μεταρρυθμίσεων, σύγχρονα βιβλία, παροχή φορητού υπολογιστή σε κάθε μαθητή, επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, δια βίου επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως ήδη κατασκευάζονται 1200 νέα σχολεία σε όλη τη χώρα και ανακαινίζονται εκατοντάδες.

    Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εσείς λέτε λόγια κι εμείς κάνουμε έργα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στις δεσμεύσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για 5% στην Παιδεία και διανομή δωρεάν υπολογιστών στους μαθητές.

    Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση προχωρά "απαρέγκλιτα" στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για την Παιδεία, "όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί". Η μεταρρύθμιση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, "δεν εγκαταλείπεται, δεν σταματά, δεν αλλάζει".

    Σχολιάζοντας την κριτική για μείωση των δαπανών για την Παιδεία, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι στην τετραετία 1999 - 2003 δαπανήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ ενώ στην τετραετία 2004 - 2008 δαπανήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, "που σημαίνει σχεδόν διπλασιασμός".

    "Τέτοια μαθηματικά ξέρετε στο κόμμα σας;", ρώτησε ο κ.Καραμανλής τον κ. Παπανδρέου. Όσο για την πρόταση "ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή" είπε ότι "για πρώτη φορά αυτό γίνεται σήμερα πράξη".

    Ο Κ.Καραμανλής επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αμφισβητεί τα πάντα και ότι παρουσιάζει κοινές, κοινότυπες ευχές σαν προτάσεις, ενώ για τη στάση του απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είπε ότι όχι μόνο δεν την υποστήριξε, "αλλά αποφάσισε να υπονομεύσει ολόκληρη τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος".

    Εξ άλλου, ο κ.Καραμανλής ανέλυσε τις καινοτόμες δράσεις της κυβερνητικής πολιτικής για τον Έλληνα πολίτη της Ευρώπης και του Κόσμου, στους οποίους περιλαμβάνονται η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, η ψηφιακή σύγκλιση, η γλωσσομάθεια και η ελληνοφωνία (με την εισαγωγή και την πιστοποίηση ξένων γλωσσών στα σχολεία, την ενίσχυση ελληνικών εδρών σε ξένα πανεπιστήμια και τη δημιουργία δικτύου ελληνικών σχολείων στα Βαλκάνια) και η σύνδεση της Παιδείας με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Ο πρωθυπουργός, επίσης, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ποινικοποίηση του διαδικτύου γιατί θέλει "ελεγχόμενη ενημέρωση", δήλωσε ότι η χώρα μας υποχρεούται να υιοθετήσει κανόνες για την καταπολέμηση αδικημάτων που συντελούνται στο ίντερνετ κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του πολίτη

    Οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που σερφάρουν στο διαδίκτυο δεν είναι ψηφοφόροι ενός και μόνο κόμματος για να τους εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ουδεμία πρόθεση έχει η κυβέρνηση να μη στηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης στο διαδίκτυο. "Αυτό που υποχρεούται και η χώρα μας να κάνει, όπως και τόσες άλλες χώρες, είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της Συνθήκης της Βουδαπέστης, δηλαδή των ελαχίστων κανόνων για την καταπολέμηση ποινικών αδικημάτων κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του πολίτη", τόνισε. Κάλεσε τέλος, τον κ. Παπανδρέου να μην μονοπωλεί ένα διεθνές αγαθό με εκατομμύρια χρήστες και να μην παραβλέπει το δικαίωμα στη υπεράσπιση των αξιών της ανθρώπινης υπόστασης, που "εξίσου όλοι δικαιούνται να απολαμβάνουν".

    Ευχές για την Μ.Γιαννάκου

    Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ευχές για αποκατάσταση της υγείας της πρώην υπουργού Εθνικής Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την περιπέτεια της υγείας της πρώην υπουργού κας Μαριέττας Γιαννάκου είπε ο κ.Καραμανλής, τονίζοντας ότι "όλοι έχουμε συγκλονιστεί". Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε από καρδιάς να υπάρξει η γρηγορότερη και πληρέστερη αποκατάσταση της υγείας της πρώην Υπουργού, σημειώνοντας ότι η κα Γιαννάκου "έδωσε πολλά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κι είναι η ώρα που οι κόποι της άρχισαν να αποδίδουν καρπούς για τις νέες και τους νέους μας".

    Ο πρωθυπουργός απάντησε, επίσης σε επίκαιρες ερωτήσεις της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Απάντηση στην Αλ.Παπαρήγα

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των εργαζομένων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Γενικής Γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα αεροδρόμια της χώρας.

    Ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι με τις προγραμματισμένες δράσεις της κυβέρνησης "δεν πρόκειται να ευνοήσουμε μονοπωλιακές καταστάσεις", ενώ τόνισε ότι "η απελευθέρωση των αγορών, ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, φέρνει καινούριες θέσεις εργασίας και βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών".

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", λέγοντας ότι ζητήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η διενέργεια έρευνας σε σχέση με τα παράπονα και τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου.

    "Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα εξαχθούν από την ΥΠΑ τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις δέουσες ενέργειες", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν καταργείται η ενιαία και δημόσια ΥΠΑ. "Δεν υπάρχει ιδιωτικός φορέας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο", είπε χαρακτηριστικά.

    Για δε τα θέματα εθνικού εναέριου χώρου και εθνικής ασφάλειας είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε εξαιτίας της αναβάθμισης των αεροδρομίων, ούτε εξαιτίας των ρυθμίσεων για τον "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό": "Το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την εθνική κυριαρχία. Σκοπός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού είναι η ασφαλής εναέρια κυκλοφορία και η βελτιστοποίηση της μεταφορικής ικανότητας".

    Επίσης, για το θέμα με τα νησιά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "τόσο η εθνική, όσο και η κοινοτική νομοθεσία διασφαλίζουν την απρόσκοπτη αεροπορική κάλυψή τους".

    Ειδικότερα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων είπε ότι "δεν σχεδιάζουμε πώληση αεροδρομίων, αλλά συνεργασίες με στόχο την αναβάθμισή τους. Στόχος είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να εξασφαλίσουμε περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες". Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό ακολουθούμε αυτονόητες πρακτικές που ισχύουν στα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης που έχουν διεθνή κίνηση, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης,της Βουδαπέστης, του Παρισιού.

    Μιλώντας για το αεροδρόμιο στο Καστέλι στην Κρήτη, είπε ότι "προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός νέου διεθνούς αεροδρομίου. Είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, για την υλοποίηση του οποίου μελετώνται σύγχρονοι τρόποι χρηματοδότησης, με τη συνδρομή και ιδιωτικών κεφαλαίων".

    Απάντηση στον Αλ.Αλαβάνο

    Με βολές εναντίον εκείνων που «προωθούν ισοπεδωτικές αντιλήψεις και υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο προσδοκώντας κομματικά οφέλη», απάντησε ο κ. Καραμανλής στην κριτική του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τη στάση που τηρεί απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και σκανδάλων με επίκεντρο το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η προστασία προσωπικών δεδομένων, είναι στόχοι μείζονος σημασίας και είναι τουλάχιστον αντιφατικό να καταγγέλλεται η κυβέρνηση και ταυτοχρόνως να υπονομεύεται συστηματικά η προσπάθεια επίτευξης των στόχων αυτών».

    Παραπέμποντας δε στη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών η οποία, ήδη, διεξάγεται, επανέλαβε ότι «οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι, θα λογοδοτήσουν».

    Για το διορισμό του Χρ. Ζαχόπουλου και στελεχών της ΝΔ σε επιτελικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές θέσεις ανατίθενται σε πολιτικά πρόσωπα», αλλά, σε αντίθεση με το παρελθόν, σειρά θέσεων ανατέθηκαν σε πρόσωπα μη προσκείμενα στη ΝΔ, ή παρέμειναν στους προκατόχους τους, οι οποίοι είχαν διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ.

    Ως μέτρα υπέρ της διαφάνειας, ο κ. Καραμανλής τόνισε τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    «Έχω πει πως ό,τι θέλετε μπορείτε να με ρωτήσετε, αλλά σε παιχνίδι εντυπώσεων δεν συμμετέχω», απάντησε ο πρωθυπουργός στις επικρίσεις του κ.Αλαβάνου για "αποποίηση ευθυνών" την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού.

    «Δεν ισχυρίζομαι ότι όλες μας οι επιλογές ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά δεν δέχομαι όμως την απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων. Έχουν γίνει σημαντικά και τολμηρά βήματα για την εμπέδωση της διαφάνειας», τόνισε.

    «Όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Κι όμως κάποιοι επιλέγουν και προωθούν ισοπεδωτικές αντιλήψεις, κάποιοι υπηρετούν τη συντήρηση, την αδράνεια και την καθήλωση, κάποιοι καταφεύγουν σε πρακτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο, κάποιοι παίζουν ανεύθυνα με την αξιοπιστία της πολιτικής. Κάποιοι επενδύουν στο λαϊκισμό για κομματικά οφέλη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Συμφέρον του τόπου απαιτεί να εντοπίζονται να εξειδικεύονται τα νοσηρά φαινόμενα και όχι να γενικεύονται και να διαχέονται. Απαιτεί να στηρίζονται και όχι να υπονομεύονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις για το κράτος που θέλουν, που απαιτούν, οι έλληνες πολίτες. Η κατάκτηση κοινών στόχων δεν μπορεί να δυσχεραίνεται από προσπάθειες δημιουργίας σύγχυσης. Επιτέλους, δεν μπορεί κάποιοι να αμφισβητούν τα πάντα και αφβ ετέρου να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Απάντηση στον Γ.Καρατζαφέρη

    «Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τις αντιρρήσεις, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις της πάνω στο κείμενο που υπέβαλλε. Η σειρά εναλλακτικών ονομασιών που προτείνονται, δεν είναι ούτε εξαντλητική, ούτε δεσμευτική. Καθαρή, πρακτική, βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς θα περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως «τίποτα απβ όσα είπαμε μέχρι σήμερα δεν αλλάζει - η λογική, οι επιδιώξεις ή το πλαίσιο. Η στρατηγική μας είναι γνωστή και δεδομένη. Οι επιμέρους χειρισμοί διαμορφώνονται κατόπιν ενδελεχούς εκτίμησης των πραγμάτων. Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη, αλλά αντίθετα, ανεβάζουμε την πίεση για λύση».

    «Η αδιαλλαξία του γειτονικού κράτους κλείνει το δρόμο στις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει τα μέσα να προασπίζεται τα συμφέροντά της και δεν τα εγκαταλείπει. Ξέρουμε καλά τις αντιξοότητες, δεν ωφελεί, όμως, ούτε η κινδυνολογία, ούτε η σεναριολογία, ούτε η καλλιέργεια κλίματος εσωστρέφειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής αναφερόμενος στο ερώτημα του Γ. Καρατζαφέρη αν προτίθεται να θέσει την όποια συμφωνία υπό την κρίση του λαού σε δημοψήφισμα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων, δεν είναι θεσμοί μειωμένης δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας, ούτε θεσμοί περιορισμένης ευθύνης. Το Σύνταγμά μας δεν κάνει διαβαθμίσεις νομιμοποίησης και ευθύνης. Είμαστε όλοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού».

    «Δεν είναι λύση η μετακύληση ευθυνών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από την τόλμη των αποφάσεων που προσφέρουν στον τόπο και το μέλλον του. Πατριωτισμός δεν είναι τα εύκολα, τα μεγάλα, λόγια, που οδηγούν τελικά την πατρίδα σε πιο δύσκολες θέσεις. Πατριωτισμός είναι να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες που απαιτούν οι περιστάσεις για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων. Και στο χρέος αυτό ανταποκρινόμαστε και με σύνεση και με τόλμη - και με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα και πάντως, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

  • ** Το πρωί, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τους Προέδρους της Ευρωμεσογειακής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Στη συνάντηση παρεβρέθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και ο Πρόεδρος των Αντιπροσώπων της Τυνησίας κ. Χουάν Μεπατζά.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους"

    "Ένας επισκέπτης στη χώρα μας θα έφευγε με την εντύπωση ότι η μοναδική παραγωγή αυτής της κυβέρνησης είναι η διαφθορά και τα σκάνδαλα. Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι αυτά τη απαξίωσης των δημοσίων αγαθών, όπως αυτό της Παιδείας" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε από το βήμα της Βουλής ευχές αλληλεγγύης και ανάρρωσης στην πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία και υποδομές και σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι "η διδακτική στήριξη των μαθητών καθυστέρησε φέτος κατά δύο μήνες και τριάντα χιλιάδες καθηγητές που την καλύπτουν, δεν πληρώνονται ακόμη και σήμερα".

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ για τα φροντιστήρια, προσθέτοντας ότι "αξιοποιούμε την εμπειρία μας και έχουμε βούληση για να δώσουμε λύσεις".

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυήθηκε ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα εξετάσεων και την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.

    "Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, θα ξέρει υπολογιστή, πληροφορική αλλά και μια ξένη γλώσσα, με πιστοποιητικά επάρκειας, χωρίς - το τονίζω - να χρειάζεται ιδιαίτερα και φροντιστήρια", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Όσο για τις συγκρίσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "σας έχει ψυλλιαστεί ο κόσμος" ότι απλά κρύβετε το δικό σας παρόν και την απουσία σας από το μέλλον. Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν, καθώς "το 49% των υποδομών στην παιδεία, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, υλοποιήθηκε στα 18 χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    Για το άρθρο 16 είπε ότι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δείχνουν εμμονή που "θυμίζει αυτόν που του έδειχναν τον ήλιο και αυτός κοιτούσε το δάχτυλο. Εσείς, έχετε κολλήσει τα μάτια σας στο δάχτυλο, που είναι το άρθρο 16. Εμείς, κοιτούμε τον ήλιο, που είναι η δημόσια εκπαίδευση".

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την ποινικοποίηση του διαδικτύου. Η άρνησή σας για δωρεάν φορητούς υπολογιστές και δωρεάν διαδίκτυο στους μαθητές εξηγείται από το ενδιαφέρον σας για "ελεγχόμενη ενημέρωση, ελεγχόμενα μέσα, ελεγχόμενους εισαγγελείς" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Βλέπετε κάθε νέο με ηλεκτρονικό υπολογιστή ως έναν εν δυνάμει μπλόγκερ". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θεώρησε ως "απαράδεκτο" το νέο νομοσχέδιο για την "ποινικοποίηση του διαδικτύου" υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει απέναντί της τη νέα γενιά.

  • ** Αυτή την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του κ.Παπανδρέου, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.

    Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση

    Δημόσια δωρεάν παιδεία με υψηλή ποιότητα και για όλους, είναι οι τρεις άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως διατυπώθηκε από την υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος Αννα Διαμαντοπούλου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες η κ. Διαμαντοπούλου και ο αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος, Κώστας Καρτάλης αναφέρθηκαν στα προβλήματα της παιδείας και τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αύριο, στην "ώρα του πρωθυπουργού" θα συζητηθεί η ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα και η οποία επικεντρώνεται στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και στο κόστος για την ελληνική οικογένεια.

    Οπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, η κατάσταση που επικρατεία την τρέχουσα περίοδο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς, όπως είπε, εντοπίζονται ελλείψεις σε δασκάλους, αυξήσεις στις ιδιωτικές δαπάνες, προβλήματα στα νηπιαγωγεία και την τεχνική εκπαίδευση, μείωση των ολοήμερων σχολείων και ελλείψεις σε βιβλία.

    Η ίδια, επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι το 2007 η χώρα μας βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις των δεικτών που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και Διαδικτύου στα σχολεία από μαθητές και δασκάλους. Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα της παιδείας και την ανάγκη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσα από μια ολοκληρωμένη, όπως είπε, πρόταση που θα ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και θα φθάνει μέχρι το μεταπτυχιακό. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η επέκταση των ολοήμερων σχολείων και της ενισχυτικής διδασκαλίας σε δημοτικά και γυμνάσια ώστε στην Γ΄Γυμνασίου οι μαθητές να έχουν πιστοποιημένη γνώση σε μια ξένη γλώσσα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Αναφορικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για ένα νέο τρόπο εισαγωγής που θα συνδυάζει τους βαθμούς της Β΄και Γ΄ Λυκείου, στους οποίους θα γίνεται στάθμιση από τις πανεπιστημιακές σχολές.

    Ο κ. Καρτάλης αναφέρθηκε στα σχολεία που εξακολουθούν να λειτουργούν αν και αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη χρήση αμιάντου, καθώς και στα προβλήματα προσωπικού που υπάρχουν στα ολοήμερα σχολεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι οι απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι σαφείς και οι ερωτήσεις που γίνονται προς την κυβέρνηση αφορούν το σύνολο της παιδείας. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι για να υπάρχει σύμπλευση των δύο κομμάτων θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, είπε: "Δεν σχολιάζω δογματικού τύπου προσεγγίσεις".

    Σε ό,τι αφορά τα blogs, είπε ότι είναι καλή η συζήτηση για τους "μπλόγκερ", αλλά ακόμη καλύτερη θα ήταν για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Επίσης, είπε ότι τα blogs αλλάζουν τα δεδομένα του Διαδικτύου, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει αυτορρύθμιση στο χώρο.

    Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι τη Δευτέρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη της χώρα για να παρουσιάσουν τις προτάσεις του Κινήματος, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας τα στελεχη θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου στα κατά τόπους μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [03] ΚΚΕ για τα αεροδρόμια

    Ο "εκσυγχρονισμός" των αεροδρομίων σημαίνει "ιδιωτικοποίηση" της χρήσης των μεγαλύτερων εξ αυτών, όπως της Ρόδου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Κω και της Θεσσαλονίκης, είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα αεροδρόμια της χώρας.

    Οι πολυεθνικές ζητούν τα πέντε μεγάλα αεροδρόμια, τα εισοδήματα των οποίων σήμερα χρηματοδοτούν τη λειτουργία των μικρότερων και ιδίως αυτών που εξυπηρετούν την επικοινωνία των νησιών, ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Εκφράζοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο κατάργησης της ΥΠΑ, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει να δημιουργήσει εννέα FIR σε όλη την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα θα ανήκει σε δύο από αυτά, ένα που περνά την Ιταλία και ένα την Ρουμανία. "Επηρεάζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και θα συρρικνωθεί το προσωπικό και θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις" είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι θα θιγεί ο εθνικός εναέριος χώρος και ότι θα επιταθεί η σύγχυση στον τομέα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

    Η κα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στη πρώην υπουργό Παιδείας Μ.Γιαννάκου.

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ για ΠΓΔΜ

    Οι φανερές και οι κρυφές τοποθετήσεις της αμερικανικής πρεσβείας, η θέση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις του Σολάνα, καθώς και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύουν για μια φορά ακόμα ποιοι κρύβονται πίσω από το πρόβλημα της ονομασίας της FYROM, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και των νέων απειλών για τους λαούς των Βαλκανίων, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί την "κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που συνεχίζουν, όπως και το 1992, να μη λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό".

    Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογες για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στις απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι ευθύνες τους μεγαλώνουν καθώς συνεχίζουν και στηρίζουν την αποστολή της ευρωενωσιακής κατοχικής δύναμης που ετοιμάζεται για το Κόσσοβο, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Παπαρήγα για την ΠΓΔΜ

    "Το όνομα της FYROM θα μπορούσε να λυθεί πολύ πιο απλά και εύκολα το 1992, χωρίς να σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν μόνο αδιέξοδα", τόνισε σε ομιλία της στην Πετρούπολη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η μια δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου», με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι εμπλέκεται στην Ελλάδα με το άρωμα των εκλογών. Εμπλέκεται με όλα τα σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και δεν μπορεί κανείς να ξέρει που θα καταλήξει".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε, αναφερόμενη στη στάση του κόμματός της ότι "το ΚΚΕ διαμορφώνει την πολιτική του ανεξάρτητα από τις συγκυρίες και παραμένει σταθερό στη θέση του 1992, που είναι η μόνη ρεαλιστική σήμερα".

    [04] "Αμεσα μέτρα στο ΥΠΠΟ"

    "Αμεσα μέτρα για την κάθαρση στο Υπουργείο Πολιτισμού" ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "αποποίηση ευθυνών" την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού.

    «Είδαμε το ίδιο τόνο και ύφος για μια σειρά μέτρα που έχετε πάρει, ενώ τίποτα δεν εφαρμόζεται. Εάν δεν κάνετε αυτοκριτική σβ αυτήν την ερώτηση, σβ αυτό το θέμα, πότε θα κάνετε;», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Αλαβάνος υπενθύμισε την άρνηση της ΝΔ και την απροθυμία, όπως είπε, του πρωθυπουργού να προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις για την πολιτεία του Χρήστου Ζαχόπουλου στο ΥΠΠΟ και σημείωσε ότι ο κ.Καραμανλήςεπικαλούμενος ότι δεν άσκησε στην πράξη τις αρμοδιότητές του ως υπουργός Πολιτισμού "δίνει ένα παράδειγμα παραβίασης του Συντάγματος" καθώς "το άρθρο 83 προβλέπει ότι κάθε υπουργός ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος».

    «Όταν παραδίδατε το υπουργείο Πολιτισμού κάνατε μια ομιλία για τα πεπραγμένα του υπουργείου και ήσασταν λαλίστατος. Σήμερα που είναι τα δύσκολα, προσπαθείτε να δραπετεύσετε», ανέφερε ο κ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

    «Μας κάνετε μια παράθεση πραγμάτων που δήθεν κάνατε και νομίζετε πως θα αποφύγετε να μιλήσετε για τους εκβιασμούς, τα αλληλοκαρφώματα, τις αυτοκτονίες, τους μυστικούς λογαριασμούς, τα τραπέζια με τζόγο εκατομμύρια, τις συναλλαγές κυβερνητικών στελεχών με μέσα ενημέρωσης. Βλέπουμε ζωντανά πια, μέσα από την τηλεόραση, με ποιον τρόπο γίνεται η διαπλοκή, με ποιόν τρόπο μπαίνουν στο χώρο των ΜΜΕ μεγαλοεφοπλιστές, με ποιόν τρόπο γίνονται οι ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις και με ποιον τρόπο αγγίζουν όλβ αυτά το Μέγαρο Μαξίμου. Και πώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μπήκαν σβ αυτές τις διεργασίες, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πέπλος σιωπής».

    Ο κ. Αλαβάνος ξεκινώντας την ομιλία του ευχήθηκε -εκ μέρους του και εκ μέρους όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- να λήξει αίσια η περιπέτεια υγείας της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    Δηλώσεις Αλ.Αλαβάνου για το ζήμα της ΠΓΔΜ

    Τη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υπέρ μιας ενιαίας ονομασίας της ΠΓΔΜ, με σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό, διατύπωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, με δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών» η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο που οργανώνει τα Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ιων Δραγούμης» στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τη συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα, την ίδια μέρα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απάντησε: «Ας συγκριθούν τα συλλαλητήρια που θα γίνουν με αυτά στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και θα δείτε ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης, ο λαός της Μακεδονίας, πάντα με ενδιαφέρον για την ταυτότητα του είναι πιο σοφός, έχει πιο πλατείς ορίζοντες και ξέρει ότι με άλλους δρόμους βρίσκονται οι λύσεις».

    Σε ότι αφορά τη λειτουργία των ιστολογίων στο διαδίκτυο επισήμανε ότι «πρέπει να συνδυαστεί η ελεύθερη έκφραση, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση μέσα από το διαδίκτυο, με τον σεβασμό ορισμένων κανόνων ώστε να προστατευθεί ο πολίτης, τα προσωπικά δεδομένα του ακόμα και να προστατευθεί και από εκβιασμούς. Αυτό δεν γίνεται με νομοθετήματα, στα γρήγορα, που αποσκοπούν στον έλεγχο. Γίνεται με μια μεγάλη συζήτηση μέσα στην κοινωνία με διαδικασίες αυτοελέγχου όσων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο».

    Στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου, δημοκρατικού δημόσιου Πανεπιστημίου και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που συνδέονται με ξένα Πανεπιστήμια, μέσω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης και οι καθηγητές Λόης Λαμπριανίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος.

    [05] "Συμβούλιο αρχηγών για ΠΓΔΜ"

    Ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις εθνικές συνέπειες των αποφάσεών του, παρατηγούσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε ερώτησή του για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ρωτούσε δε αν σκοπεύει να θέσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, ή υπόψη του λαού με δημοψήφισμα.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επικαλέστηκε διακήρυξη του "Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας" του 1944, όπου γινόταν λόγος για «ενοποίηση της Μακεδονίας που διαίρεσαν οι ιμπεριαλιστές των Βαλκανίων» - ενώ επιστρέφοντας στο πιο πρόσφατο παρελθόν, υπενθύμισε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου ότι «αυτή η χώρα θέλει να πάρει όλη τη Μακεδονία», αλλά και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο "Μακεδονία" υπό οιαδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».

    «Το πιστεύετε αυτό κε Παπανδρέου; Το έχει πει ο πατέρας σας κατά λέξη. Όπως και το δάκρυ, του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή που το έχουμε απεμπολήσει», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπενθύμισε και δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού (το 1995) όπου ζητούσε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να χρησιμοποιήσει τελικά μια φράση του Γιώργου Γεννηματά προκειμένου να ρωτήσει «γιατί γαλβανίζαμε το λαό - για να υποχωρήσουμε;».

    «Είμαστε υπάκουες θεραπαινίδες των αμερικανών. Πιστεύετε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Είναι αναγκαία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Αυτά τα οποία πιστεύατε και λέγατε εσείς το 1995 γιατί δεν τα κάνετε σήμερα; Βλέπω υποχώρηση, έκπτωση, βλέπω συμβιβασμό» τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης.

    [06] Δυο χρήσιμα "εργαλεία"

    Δύο σημαντικά "εργαλεία" για τους δημοσιογράφους αλλά και το σύνολο των πολιτών, που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπισή τους, παρουσιάστηκαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στη συνάντηση των εταίρων του Προγράμματος "Media Terra", που υλοποιείται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας CIP Interrg III και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ σε θέματα φυσικών καταστροφών.

    Πρόκειται για τον Δημοσιογραφικό Οδηγό για τις φυσικές καταστροφές και την ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπισή τους, που εκπονήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο του Media Terra και το Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου για τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Στη συνάντηση, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα, συμμετέχουν εκπρόσωποι των πρακτορείων ειδήσεων της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων SANA και Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων WAFA), καθώς επίσης των πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Παλέρμου Ιταλίας, του δήμου Λατσιών Κύπρου και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της συνάντησης, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κοκκολάκης, εξήρε το ρόλο των ΜΜΕ στην έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν αναλογιστεί κανείς ότι η προστασία έχει σαν δράση κύρια την ενημέρωση, νομίζω ότι είναι μεγάλος και σημαντικός παράγοντας η διάδοση των πληροφοριών μέσω των ΜΜΕ. Είναι ο τρόπος που η Πολιτική Προστασία μπορεί να μπει σε κάθε σπίτι και να ενημερώσει τους πολίτες".

    Ο κ. Κοκκολάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό ρόλο του τομέα της πρόληψης σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν".

    Ο Δημοσιογραφικός Οδηγός

    Ο Δημοσιογραφικός Οδηγός για τις φυσικές καταστροφές και την ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τη συμβολή των ΜΜΕ και τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη δημοσιογραφική δεοντολογία σε περιπτώσεις κάλυψης φυσικών καταστροφών.

    Ο οδηγός αυτός αποτελεί ένα χρήσιμο "εργαλείο" για τους δημοσιογράφους, αφού πέραν της ανάλυσης των παραπάνω ζητημάτων, στα παραρτήματά του περιέχεται ένα τεχνικό και επιστημονικό λεξιλόγιο για τις φυσικές καταστροφές, χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο, κατάλογος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντών πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα καθώς και οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι πολίτες σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποια φυσική καταστροφή.

    Το Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών

    Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε, επίσης, το portal (διαδικτυακή πύλη) του Παρατηρητηρίου Φυσικών Καταστροφών της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου για τα Μέσα Ενημέρωσης, που αποτελεί στην ουσία ένα "κανάλι" που στόχο έχει να ενημερώνει το ευρύ κοινό και να παρέχει έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση, στην κατάλληλη μορφή για τους κατάλληλους ανθρώπους και να υποστηρίζει τα συστήματα πολιτικής προστασίας στους τομείς της πρόληψης, του σχεδιασμού και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης όλων των φάσεων των φυσικών καταστροφών.

    Το portal είναι σχεδόν έτοιμο και εντός του Μαρτίου θα ανακοινωθεί η διεύθυνσή του στο διαδίκτυο, όπου θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έχει πρόσβαση.

    [07] Προβάδισμα του Ομπάμα

    Μικρό προβάδισμα έναντι της Χίλαρι Κλίντον διατηρεί ο Μπαράκ Ομπάμα στο Τέξας, ενώ στο Οχάϊο η μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί "στο νήμα", σύμφωνα με το αποτέλεσμα νέων δημοσκοπήσεων ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις δύο αυτές πολιτείες.

    Το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών της Τρίτης είναι ζωτικής σημασίας για την Χίλαρι Κλίντον, η οποία προσπαθεί να ανακόψει την άνοδο του αντιπάλου της, που κατήγαγε 11 συναπτές νίκες σε ισάριθμες προκριματικές.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερ, της εφημερίδας "Χιούστον Κρόνικλ Ποστ" και της εταιρίας δημοσκοπήσεων C-SPAN, στο Τέξας ο γερουσιαστής του Ιλινόις προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες της πρώην Πρώτης Κυρίας - 48% έναντι 42%- ενώ στο Οχάιο κατά δύο - 44% έναντι 42%.

    Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, το "φαβορί" Τζον Μακέιν προηγείται του αντιπάλου του Μάικ Χάκαμπι τόσο στο Τέξας όσο και στο Οχάϊο.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας Ζόγκμπι εμφανίζει τον Μακέιν να εξασφαλίζει το 62% έναντι 19% του Χάκαμπι στο Οχάϊο και το 53% έναντι 27% στο Τέξας με τον τρίτο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ρον Πολ, να παίρνει το 11% στο Τέξας και 8% στο Οχάϊο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 February 2008 - 13:30:28 UTC