Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το σπήλαιο της Θεόπετρας

  • [01] Το σπήλαιο της Θεόπετρας

    Ποιά μορφή θα έχει το σπήλαιο της Θεόπετρας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Μάιο; Τι επιβεβαιώνουν μέχρι τώρα οι ανασκαφές στο σπήλαιο; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά η αρχαιολόγος κ. Nίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Υπουργείου Πολιτισμού, παραχωρώντας συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    -Η ιστορία αλλά και η προϊστορία της Θεσσαλίας αρχίζει από τη Θεόπετρα;

    -«Ναι από τη Θεόπετρα αρχίζει η ιστορία και η προϊστορία της Θεσσαλίας».

    -Τι επιβεβαιώνουν οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας;

    -«Οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας ήρθαν να επιβεβαιώσουν την προς τα πίσω άρρηκτη συνέχεια του Νεολιθικού πολιτισμού με την παρουσία της Μεσολιθικής περιόδου για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, αλλά και τη σύνδεση της τελευταίας με τις προγενέστερες βαθμίδες, την Ανώτερη και τη Μέση Παλαιολιθική, και να αποδείξουν με τα σχετικά ευρήματα πως και η καθιέρωση της καλλιέργειας και η κεραμική τεχνολογία υπήρξαν το αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χιλιετιών που μετέτρεψαν το άγριο σε καλλιεργημένο και τον πηλό σε κεραμική. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξαμε τυχεροί ότι με τις επιπλέον ανασκαφικές εργασίες που απαιτήθηκαν για τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ ευνοήθηκε ιδιαίτερα η Μεσολιθική περίοδος, καθώς αποκαλύφθηκαν σε διάφορα τμήματα του σπηλαίου νέα κατάλοιπα εστιών φωτιάς αυτής ακριβώς της περιόδου, η οποία αποδεικνύεται πολύ δραστήρια και παραγωγική, αφού και το κλίμα είχε βελτιωθεί και οι άνθρωποι φαίνεται πως είχαν πλέον την απαιτούμενη εμπειρία για να οδηγηθούν σταδιακά και στην καλλιέργεια και λίγο αργότερα και στην κεραμική τεχνολογία.

    Η τελευταία (νεότερη) περίοδος χρήσης του σπηλαίου είναι η Νεολιθική, αν και ήδη έχουν πλέον τότε αναπτυχθεί μια σειρά υπαίθριων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλία, μερικές εκ των οποίων κοντά στη Θεόπετρα, ώστε η χρήση του σπηλαίου από τον άνθρωπο κατά την περίοδο αυτή είναι πιθανό να έχει διαφορετικό χαρακτήρα, π.χ. περισσότερο συμβολικό ίσως, αφού εδώ έχουν βρεθεί και αντικείμενα που αντανακλούν υψηλό κοινωνικό status, μερικά από τα οποία φαίνεται να είναι βαλκανικής προέλευσης ως αποτέλεσμα ανταλλαγών σε πρώτο ή δεύτερο επίπεδο, που πάντως αποδεικνύουν ευρύ δίκτυο διακίνησης προϊόντων όχι πρώτης ανάγκης, τα οποία θεωρείται ότι υποδηλώνουν κοινωνικές διαφοροποιήσεις εντός του οικισμού αλλά και μεταξύ των διαφόρων οικισμών όπου ελάμβαναν χώρα τέτοιου είδους ανταλλαγές».

    -Πώς θα είναι εφικτή η ανάβαση των επισκεπτών;

    -«Καταρχήν να πω πως οι εργασίες ολοκληρώνονται στο τέλος Μαϊου. Για την ανάβαση των επισκεπτών στο σπήλαιο δημιουργούνται τώρα στη θέση του σημερινού μονοπατιού πρόσβασης κλίμακα με βελτιωμένες κλίσεις σε σχέση με τις φυσικές σημερινές. Διατηρείται το φυσικό βραχώδες τοπίο, ενώ θα αποκατασταθεί πλήρως και η φυσική βλάστηση με την ολοκλήρωση των έργων. Επίσης θα έχει ράμπα πρόσβασης με ήπιες κλίσεις στην οποία θα μπορούν να κινούνται και αμαξίδια για άτομα με ειδικές ανάγκες που θα καταλήγουν στο σπήλαιο με ειδικό ανοιχτό αναβατόριο. (Η δυνατότητα πρόσβασης και ατόμων με ειδικές ανάγκες στο σπήλαιο προβλημάτισε σοβαρά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ύστερα όμως από την πολύ επιτυχημένη εφαρμογή ανάλογης λύσης στην Ακρόπολη των Αθηνών έχουμε πειστεί ότι για τα άτομα αυτά κάθε τέτοια δυνατότητα που τους παρέχεται εκτιμάται πολύ και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση)».

    -Πώς θα είναι το εσωτερικό του σπηλαίου;

    -«Στο εσωτερικό του σπηλαίου θα υπάρχει διάδρομος κυκλοφορίας που θα περιτρέχει όλο το σπήλαιο με μια πορεία περίπου περιμετρική. Θα είναι επίπεδος (με τις απαραίτητες μικρές κλίσεις) και θα έχει προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο διάδρομος δεν θα εφάπτεται του δαπέδου αλλά θα παραμείνει εναέριος, εδραζόμενος σε μικρές βάσεις από σκυρόδεμα. Ο επισκέπτης θα κινείται σε μικρή απόσταση πάνω από τα αρχαιολογικά σκάμματα ώστε να μπορεί να βλέπει τα κατά χώραν διατηρημένα ευρήματα»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 February 2008 - 19:30:14 UTC