Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές διεργασίες για το όνομα

  • [01] Διπλωματικές διεργασίες για το όνομα

    Η υπουργός των Εξωτερικών ενημέρωσε για το σύνολο και το περιεχόμενο της δέσμης ιδεών Νίμιτς για το θέμα της ΠΓΔΜ την κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς για την διαπραγματευτική θέση της χώρας, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση μπαίνει τώρα στην ουσία της.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Μάθιου Νίμιτς θα επιβάλει το όνομα ή όχι, η υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι "κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε μία χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Νίμιτς, του οποίου το ρόλο ιδιαίτερα εκτιμούμε, έχει έλθει με εντολή των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητής, στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση".

    Με το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, συναντήθηκε, το πρωί για μισή ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ενημερώθηκε για την πρόταση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Η κα Μπακογιάννη, επίσης, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος βρισκόταν στα Ιωάννινα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι "το κείμενο (Νίμιτς) μελετάται από την κυβέρνηση ενόψει του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη" και τόνισε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δια της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εντός της ημέρας τους αρχηγούς των κομμάτων.

    "Είναι βέβαιο ότι ενημερώνοντας τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενημερώνονται όλες οι πολιτικές τάσεις στο κοινοβούλιο, έτσι όπως εκφράστηκαν από τις τελευταίες εκλογές", συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν θα ενημερωθούν κι οι υπουργοί ανέφερε ότι η συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής σ' ένα μεγάλο μέρος της αναφέρθηκε και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Όσο για το αν η κα Ντόρα Μπακογιάννη θα δώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου το κείμενο Νίμιτς απάντησε ότι η υπουργός των Εξωτερικών θα ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

    Σε ερώτηση αν εκπληρώνεται από την πρόταση Νίμιτς η προϋπόθεση για μία ονομασία, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, ενώ για το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργούνται λανθασμένες αντιλήψεις στην κοινή γνώμη από όσες διαρροές γίνονται προς τον τύπο δήλωσε ότι μπορεί να είναι λανθασμένα και όσα γράφονται.

    Για το πότε θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι στο κοινοβουλευτικό σύστημα οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκπροσωπούν ουσιαστικά και το λαό.

    "Η κυβέρνηση, με την ευαισθησία που τη διακρίνει, ακολουθεί πολιτική η οποία οδηγεί στο να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων σε υψηλότατο επίπεδο γι' αυτά τα θέματα κι αυτή η ενημέρωση είναι άμεση σε όλα τα εθνικά θέματα όσο η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση", συμπλήρωσε.

    Σε άλλη ερώτηση για το περίγραμμα της πρότασης Νίμιτς επανέλαβε πως πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, που πρέπει να συζητηθεί με την εμπιστευτικότητα για την οποία έκανε λόγο ο ίδιος και η κα Μπακογιάννη, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως χώρα.

    Ερωτηθείς αν θα ζητήσει εμπιστευτικότητα η κα Μπακογιάννη και από τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι αυτό είναι αυτονόητο.

    "Οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι τέτοια θέματα οφείλει κανείς να τα χειριστεί με εμπιστευτικότητα προκειμένου να βοηθηθεί η ίδια η χώρα. Το εθνικό συμφέρον το επιβάλει. Δεν είναι κάποιου είδους άλλη λογική που διέπει αυτή την εμπιστευτικότητα", τόνισε.

    Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει την πολιορκία της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια και τα επεισόδια εις βάρος δημοσιογράφων, τα οποία, είπε, δεν βοηθούν στην προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

    Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό των Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τη χθεσινή του απάντηση στο ίδιο ερώτημα, ενώ σε άλλη ερώτηση αν ισχύει η προειδοποίηση για βέτο τόνισε πως "ό,τι έχουμε πει ισχύει".

    Τέλος απάντησε μονολεκτικά "όχι" όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση καταδίκασε τη διαρροή της πρότασης Νίμιτς για την ΠΓΔΜ σε σημερινή εφημερίδα. "Καταδικάζεται κάθετα οποιαδήποτε διαρροή εγγράφων, εμπιστευτικών και μη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

    "Το μόνο κίνητρο τέτοιων διαρροών δεν μπορεί παρά να είναι η διαιώνιση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου 17 χρόνων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Βλάπτεται έτσι, και υπονομεύεται η ίδια η διαπραγματευτική προσπάθεια, αλλά και η σταθερή επιδίωξη της χώρας μας να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να επηρεάσει τη βούλησή μας να εργαστούμε αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο της εξελισσόμενης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματευτικής διαδικασίας".

    Στο θέμα της διαρροής αναφέρθηκε και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος αφού έκανε λόγο για δημοσιογραφική επιτυχία της εφημερίδας, στάθηκε στη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Μπακογιάννη σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο κείμενο "αναγνώστηκε από το ΠΑΣΟΚ και την αντιπροσωπεία μας, αλλά ζητήθηκε να επιστραφεί για να μη διαρρεύσει, να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα και το απόρρητο".

    Πρόσθεσε πως "όταν δεν δείχνεις εμπιστοσύνη στη θεσμική πολιτική εκπροσώπηση και το κείμενο διαρρέει την ίδια μέρα στον Τύπο, αυτό μάλλον συνιστά απαράδεκτη πρακτική και έχει ξαναγίνει το 2005 πάλι με επιστολή Νίμιτς".

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι "χθες γινόταν πολύ συστηματική προσπάθεια προς ορισμένες εφημερίδες και Μέσα να περάσει η πληροφορία ότι εμείς είχαμε το κείμενο και άρα να χρεωθεί η διαρροή στο ΠΑΣΟΚ. Αυτά, είναι όχι μόνο μικροπολιτική και μικροκομματικά, αλλά, αστεία μεν, όμως ταυτόχρονα πολύ σοβαρά και απαράδεκτα", ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι "δεν λέω ότι το κείμενο διέρρευσε από το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν ξέρω ποιός το έδωσε στην εφημερίδα".

    H πρόταση για την ΠΓΔΜ

    Μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη παραλλαγή της δέσμης ιδεών που κατέθεσε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, υπέβαλε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση ονομασίας της ΠΓΔΜ, στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Βασιλάκη και Ντίμιτροφ.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν λιγότερο από μια ώρα, αναμένει στο διάστημα των προσεχών δύο εβδομάδων τις αντιδράσεις των δύο κυβερνήσεων, ώστε με τις τελικές παρατηρήσεις να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος.

    Ως προς το περιεχόμενο της νέας πρότασης αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε, ακόμη και να διευκρινίσει αν πρόκειται για πρόταση που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ονόματα, όπως ερωτήθηκε. Περιορίστηκε να πει ότι είναι μια συμβιβαστική πρόταση που δεν ικανοποιεί 100% καμία πλευρά, αλλά αν ειδωθεί στο σύνολό της μπορεί να οδηγήσει σε λύση.

    «Γνωρίζω ότι υπάρχουν στοιχεία στην πρότασή μου που θα είναι δύσκολα και για τις δύο πλευρές να τα αποδεχθούν, όπως και άλλα, πιο θετικά, αλλά πιστεύω ότι αν δει κανείς αυτή την πρόταση στο σύνολό της, είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, είπε στο σημείο αυτό και πρόσθεσε: «Παρακάλεσα τους δύο πρέσβεις να παρουσιάσουν την πρότασή μου στις κυβερνήσεις τους ώστε να την μελετήσουν στο σύνολό της, περιλαμβανομένου του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Κατόπιν μπορούμε επί των παρατηρήσεων που θα έχουν να συνεχίσουμε τη διαδικασία με την προοπτική επίλυσης του ζητήματος».

    «Είναι μια συμβιβαστική, δίκαιη, αξιοπρεπής πρόταση που μπορεί να δώσει κατά την άποψή μου λύση στο ζήτημα», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πολλά χρόνια στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

    «Ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια, ξέρω πόσο δύσκολο είναι, πόσο πολλές διαστάσεις έχει και διαπιστώνω ότι οι κυβερνήσεις και οι λαοί των δύο χωρών επιθυμούν ειλικρινώς την επίλυσή του», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ για το ενδεχόμενο συνέχισης της διαμεσολάβησης μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου είπε ότι η εντολή του δεν έχει καταληκτική ημερομηνία και αν τα δύο μέρη το θέλουν είναι διαθέσιμος. Τόνισε πάντως ότι «τώρα είναι η ώρα για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι προς όφελος των χωρών και της σταθερότητας της περιοχής.

    Ερωτηθείς αν έχει λάβει υπόψη του τις ιστορικές ευαισθησίες της Ελλάδας απάντησε ότι «έλαβα υπόψη μου τις ιστορικές ευαισθησίες και έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο να μιλούμε γι αυτό το θέμα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση «κοιτάει μπροστά», τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» και κατέληξε «πιστεύω ότι λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες όλων των λαών της περιοχής».

    Οι κ. Ντίμιτροφ και Βασιλάκης ήταν πιο φειδωλοί και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι δεν θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία και αναφερόμενος στην επόμενη κίνηση είπε «θα παρουσιάσω την πρόταση στη χώρα μου μαζί με τις διευκρινίσεις που λάβαμε από τον μεσολαβητή». «Γνωρίζω» πρόσθεσε «ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εξετάσει την πρόταση με την οφειλόμενη προσοχή σε αυτή τη σημαντική στιγμή... θα την αναλύσει και θα εξετάσει όλες τις επιπτώσεις και θα πάρει τις αποφάσεις της».

    Ο κ. Βασιλάκης αναφερόμενος στην πρόταση Νίμιτς είπε ότι πρόκειται για μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη εκδοχή της δέσμης ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και είναι δύσκολη και σύνθετη».

    Ο κ. Νίμιτς αναφέρθηκε και στην εισαγωγική ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, στην οποία παρουσίασε το περίγραμμα της ελληνικής θέσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, καλές οικονομικές σχέσεις και σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κ. Μπακογιάννη για το μήνυμα αυτό.

    Μετά τη συνάντησή της με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ελλάδα προσέρχεται έχοντας καθαρές θέσεις και ανοιχτές όλες τις δυνατότητές της».

    Σχετικά με τη συνάντηση είπε ότι επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις ενώ για την τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου είπε ότι πρόκειται για «μια πιο επεξεργασμένη πρόταση, την οποία μελετάμε».

    Η κα. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «εδώ και μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκροτημένη προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων και ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» και ανακοίνωσε ότι ζήτησε ήδη να ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρισκόμαστε.

    Θέματα οικονομίας στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Την κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σχετικά με την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εθνικού προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Σε δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η αξιολόγηση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε απόλυτη συνάφεια με τις εκτιμήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε ότι αναγνωρίζεται η πρόοδος που γίνεται τα τελευταία χρόνια και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες,να εφαρμοστεί με απόλυτη συνέπεια ο προϋπολογισμός,να συνεχιστεί η προσπάθεια της φορολογικής μεταρρύθμισης με την ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα,την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση που έγινε στη φορολογία των ακινήτων και βεβαίως, την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.

    Και τα τρία αυτά σημεία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ συμφώνησε με τις θέσεις που εξέφρασε η υπουργός των Εξωτερικών και αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των δήμων και τις αρμοδιότητες για τις οδούς που αποκλείστηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση.

    Ο υπουργός είπε ότι δεν άκουσε πολλά παράπονα και σημείωσε ότι ορισμένοι που ήταν υπεύθυνοι για ορισμένα πράγματα και δεν τα έκαναν, θέλησαν να κάνουν κριτική σε αυτούς που έκαναν όσα έπρεπε.

    Ο Γ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι πριν από το 2006 υπήρχε πλήρης σύγχυση για τις αρμοδιότητες και το 2006 ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο ξεκαθαρίστηκαν οι αρμοδιότητες για τις οδούς. Ορισμένοι πήγαν στην περιφέρεια, άλλοι έμειναν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ από τις περιφέρειες μοιράστηκαν σε νομαρχίες και δήμους.

    Ήταν, λοιπόν σε όλους γνωστό από πολύ καιρό για ποιους δρόμους ήταν υπεύθυνοι, ποιοι έπρεπε να μεριμνήσουν για τη χρηματοδότηση, για το αλάτι και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν για να αντιμετωπίσουν το θέμα της κακοκαιρίας, είπε.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ, είπε ο κ.Σουφλιάς, έδωσε τη μάχη του, ήταν πλήρως οργανωμένο και πέτυχε να κρατήσει ανοιχτή την εθνική οδό και τους κύριους δρόμους της Αττικής, για τους οποίους ήταν υπεύθυνο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν έχει παράπονα για τη χρηματοδότηση από τον Γ. Αλογοσκούφη, ήταν αρνητικός, λέγοντας: "όχι, το ΠΕΧΩΔΕ, όχι. Τώρα αν έχουν οι δήμοι ή οι νομαρχίες αυτό είναι δικό τους θέμα. Άλλωστε, ποτέ το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν χρηματοδοτούσε -και δεν χρηματοδοτεί- τους Δήμους και τις Νομαρχίες για θέματα συντήρησης και λειτουργίας των δρόμων. Εξ άλλου, με τις αποφάσεις που βγάλαμε και καθορίσαμε τις αρμοδιότητες, δεν προσθέσαμε περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και τους Νομάρχες. Αντίθετα, το ΥΠΕΧΩΔΕ πήρε περισσότερους δρόμους στην ευθύνη του, απβ ό,τι είχε παλαιότερα".

    Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την αίθουσα "Π. Παπαληγούρα" στο υπουργείο Οικονομικών

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής εγκαινίασε στο υπουργείο Οικονομίας την αίθουσα "Παναγή Παπαληγούρα", παρουσία πρώην υπουργών Συντονισμού, υπουργών Εθνικής Οικονομίας και υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με την εκδήλωση αυτή, τιμούμε τον πρώτο κοινοβουλευτικό υπουργό, αλλά και όλους όσους διετέλεσαν υπουργοί στο υπουργείο Οικονομίας. Τιμούμε, πρόσθεσε, τους αγώνες της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιγε το δρόμο προς την ΕΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Παναγή Παπαληγούρα, είπε ότι ανταποκρίθηκε επάξια στην ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Επίσης, είπε ότι ο Π. Παπαληγούρας είχε κοφτερή κρίση, χιούμορ και ήταν λιτός, σεμνός, ακέραιος και ανιδιοτελής, στοχαστής, διανοούμενος και πολιτικός αποφάσεων. "Από τότε εδραιώθηκε η δημοκρατία, ξεπεράστηκαν οι διχαστικές αντιπαραθέσεις και η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στην ΕΟΚ και την ΟΝΕ ενίσχυσε τη διεθνή της θέση". Ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά ότι στις επιτυχίες αυτές συνέβαλαν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όλων των πολιτικών δυνάμεων. Τέλος, ανέφερε ότι μόνο με τις μεταρρυθμίσεις μπορούμε να έχουμε μια αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

    Προηγουμένως, μίλησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι εγκαινιάζεται σήμερα η αίθουσα "Παναγή Παπαληγούρα" προς τιμήν του πρώτου κοινοβουλευτικού υπουργού Συντονισμού της μεταπολίτευσης. Στην αίθουσα, πρόσθεσε, έχουν αναρτηθεί σε αναγνώριση της συμβολής τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα πορτρέτα όλων των υπουργών Συντονισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας και Οικονομικών της μεταπολίτευσης. Αυτούς, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, τιμούμε σήμερα.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στη συνέχεια σε όλους όσοι διετέλεσαν τα καθήκοντα του υπουργού Συντονισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας και Οικονομικών. Η αφιέρωση της αίθουσας αυτής, κατέληξε ο υπουργός, στον Παναγή Παπαληγούρα και στους υπουργούς Οικονομίας της μεταπολίτευσης, αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της συμβολής τους στην πρόοδο του τόπου. Αλλά και μια ευχή για να υπάρξει μια γόνιμη συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων στο μέλλον. Γιατί, η συλλογική εμπειρία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση των σύνθετων απαιτήσεων της σύγχρονης οικονομίας.

    Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο βουλευτής Κορινθίας Αναστάσης Παπαληγούρας (γιος του Παναγή Παπαληγούρα), ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή εκδήλωση συνιστά ένα φόρο τιμής όχι μόνο στη μνήμη του Παναγή Παπαληγούρα αλλά στη ζώσα ιστορία της παράταξής μας, όπως υποδηλώνει η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσά μας.

    Ο κ. Παπαληγούρας ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη για την εκδήλωση και αναφερόμενος στον Παναγή Παπαληγούρα είπε χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν οικονομολόγος - σε αντιδιαστολή με όλους τους υπουργούς που θήτευσαν στο υπουργείο αυτό. Υποπτεύομαι, μάλιστα, πρόσθεσε, ότι θεωρούσε την οικονομία πολύ σοβαρή υπόθεση για να προσεγγίζεται μόνο με οικονομικούς όρους.

  • ** Αύριο, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις στην "Ωρα του πρωθυπουργού" στη Βουλή και στις 14.00 θα συναντηθεί με την υπουργό Απασχόλησης κα Φ.Πάλλη-Πετραλιά.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 February 2008 - 13:30:13 UTC