Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα κατά της ακρίβειας
  • [02] Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

  • [01] Μέτρα κατά της ακρίβειας

    Σαρανταένα μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας υιοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις νομαρχίες. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας, σήμερα το πρωί σε συνεντευξη Τυπου, οι στόχοι των δράσεων θα είναι μετρήσιμοι με στόχο την λειτουργία μιας ελεύθερης και δίκαιης αγοράς και η εφαρμογή των δράσεων θα ξεκινήσει σταδιακά.

    Μεταξύ των μέτρων που ανέφερε ο υπουργός περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση «μαύρης λίστας» επιχειρήσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπερβολή στις αυξήσεις προιόντων και υπηρεσιών, η σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελεγκτικού Έργου από την ενοποίηση των διευθύνσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στον τομέα Εμπορίου, ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών για 50 προϊόντα και υπηρεσίες (μελλοντικά), καθιέρωση προτεινόμενης «καλής» τιμής προϊόντων (ενδεικτική) υπαίθρια ενημέρωση των καταναλωτών ενώ αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο σε ότι αφορά στις κυρώσεις και ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός.

    Ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αύξηση των υπηρεσιών του Δημοσίου τόνισε ότι καμία ανατίμηση δεν θα γίνει από τον Δημόσιο τομέα που να μη δικαιολογείται από τα κοστολογικά στοιχεία.

    Ο υπουργός αλλά και ο υφυπουργός κ. Γ. Βλάχος σημείωσαν στις δηλώσεις τους ότι τα μέτρα μπορεί να αυξηθούν, να βελτιωθούν, να δεχθούν συμπληρώσεις ή ακόμα και να αποσυρθούν εάν διαπιστωθεί ότι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. «Η ασυδοσία θα κοπεί φέτα φέτα μέχρι να εξαφανιστεί από την αγορά» είπε ο υπουργός.

    Ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι οι ελεγκτικές αρχές θα ενισχυθούν ενώ σχολιάζοντας το μέτρο της επαναφοράς της επικόλλησης τιμής σε κάθε προϊόν μπορεί να αυξάνει το κόστος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων «αλλά η αύξηση του κόστους και των εργατοωρών δεν είναι η προτεαριότητά μας αλλά η εξάλειψη της ύπαρξης γκρίζων ζωνών στην αγορά και άλλωστε και το κινίνο είναι πικρό αλλά θεραπεύει» είπε ο υπουργός.

    Aναλυτικά τα μέτρα είναι τα εξής:

    Στις εισαγωγές προϊόντων προβλέπονται:

    - Αυστηροποίηση κυρώσεων για παράνομες ελληνοποιήσεις αγαθών.

    - Διευκόλυνση εισαγωγών προϊόντων που βρίσκονται προσωρινά σε ανεπάρκεια.

    - Ρύθμιση για τη συσκευασία εισαγόμενων οπωροκηπευτικών προϊόντων

    - Διασταύρωση στοιχείων από τρίτες χώρες.

    Στον τομέα της αγροτικής παραγωγής καθιερώνεται η δίγραμμη επιταγή για κάθε συναλλαγή άνω των 1000 ευρώ μεταξύ παραγωγού- χονδρεμπόρου οπωροκηπετικών και κρεάτων,

    Σε ότι αφορά τη βιομηχανική επεξεργασία και τη μεταποίηση προβλέπεται:

    - Υποχρεωτική αιτιολόγηση ανατιμήσεων και δημοσιοποίηση των περιπτώσεων όπου διαπιστώνεται υπερβολή.

    - Διαρκής κοστολογικός έλεγχος.

    - Συγκριτική παραβολή κοστολογικών στοιχείων με την αντίστοιχη ανάλυση κοστολογίου από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΝ.

    Στη διακίνηση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν:

    - Στην καθιέρωση υποχρεωτικής αναγραφής χώρας και χρόνου παραγωγής και εισαγωγής.

    - Στην υποχρεωτική διακίνηση αγροτικών προϊόντων από χονδρεμπόρους προς λιανοπωλητές μόνο σε κεντρικές αγορές ή πιστοποιημένους επαγγελματικούς χώρους.

    - Στην επανεξέταση όλων των αδειών των εμπόρων των κεντρικών αγορών.

    - Στον έλεγχο κοστολογίου συσκευασίας σε κεντρικές αγορές.

    - Στον έλεγχο φθορών αγροτικών προϊόντων και υποχρεωτική δήλωση προϊόντων προς ζωοτροφή.

    - Στην αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών λαϊκών αγορών.

    - Στον έλεγχο ποσοτήτων λαϊκών αγορών.

    Κατανάλωση

    - Υποχρεωτική επικόλληση τιμής σε κάθε προιόν.

    - Υποχρεωτική αναγραφή μοναδιαίας τιμής στο ράφι για τα υποσυσκευασμένα προϊόντα.

    - Αυστηροποίηση διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση διαφορετικής χρέωσης από το ράφι στο ταμείο (προβλέπεται μέχρι και κλείσιμο επιχείρησης).

    - Παραβολή τιμών για επιχειρήσεις μέλη διεθνών ομίλων.

    - Υποχρεωτική αναγραφή επί του τιμολογίου οιασδήποτε έκπτωσης.

    - Υποχρεωτική ανάρτηση τιμοκαταλόγου χονδρικής πώλησης στις κεντρικές αγορές.

    - Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας σούπερ μάρκετ (συστήνεται επιτροπή με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να αναμορφωθεί το πλαίσιο).

    - Υποχρεωτική αναγραφή αρχικής τιμής πώλησης σε καταστήματα στοκ και άουτλετ.

    - Θεσμοθέτηση επιβράβευσης επιχειρήσεων «φιλικών προς τον καταναλωτή».

    Ενημέρωση τελικού καταναλωτή

    - Λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών.

    - Λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες διεθνείς τιμές.

    - Καθημερινή έκδοση ειδικού δελτίου τιμών για το καλάθι με τα προϊόντα υψηλότερης ζήτησης.

    - Καθημερινή ανάρτηση ηλεκτρονικού δελτίου τιμών.

    - Καθιέρωση προτεινόμενης «καλής» τιμής.

    - Υπαίθρια ενημέρωση τιμών.

    - Ενίσχυση και ισχυροποίηση του καταναλωτικού κινήματος με την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Φώλιας, να δημιουργηθεί συνομοσπονδία καταναλωτών.

    Υπουργείο Ανάπτυξης - Διυπουργικές συνεργασίες - συνεργασία νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

    - Σύσταση ενιαίου φορέα ελεγκτικού έργου.

    - Πρωτοβουλία σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης - από μια τιμή οροφής και άνω στην τιμή του βαρελιού πετρελαίου - μηχανισμού διόρθωσης προς, όφελος του τελικού καταναλωτή.

    - Αναμόρφωση του υφιστάμενου ποινολογίου στην κατεύθυνση του αυστηρότερου επιτρεπτού.

    - Εντατικοποίηση ελέγχων μεικτών κλιμακίων για την πάταξη του παραεμπορίου.

    - Εντατικοποίηση συστηνατικών ελέγων στις κεντρικές αγορές.

    - Δημιουργία μητρώου συσκευαστηρίων.

    - Ενεργοποίηση του νόμου για τις καθυστερήσεις πληρωμών.

    - Θέσπιση μητρώου διακινητών οπωροκηπτευτικών και φρούτων για παραγωγούς και εμπόρους.

    - Σε συνεργασία με το υπουργείου Παιδείας ανάπτυξη προγράμματος αγωγής του καταναλωτή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Ανεξάρτητη Αρχή

    - Αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αποφασιστική ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της.

    [02] Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

    Εκατόν σαράντα χρόνια πίσω, αυτά τα κτίρια στέγαζαν τη δραστήρια καθημερινότητα εργαζομένων στο σκληρό τομέα της εξόρυξης και της κατεργασίας μεταλλεύματος. Ήταν τότε που, 10.000 άνθρωποι, άντρες και γυναικόπαιδα, συνέδεαν ανάσα, επιβίωση, όνειρα, με τον πλούτο στα σπλάχνα της γης και βίωναν τις άγριες συνθήκες της δουλειάς με εξοικείωση αντίστοιχη εκείνης του εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.

    Μόνο που για τους μεταλλωρύχους και τους επεξεργαστές του προϊόντος, το Λαύριο δεν ήταν απλώς τόπος εξάντλησης του εργασιακού οκταώρου. Ήταν εστία, οικογένεια, ζωή.

    Εκεί, προς τα τέλη του 19ου αιώνα, το Λαύριο αποτελεί τον πρώτο εργατικό οικισμό, που «στήνεται» κατά τα ακριβή πρότυπα της «company town», της βιομηχανικής πόλης. Η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου πρωτίστως και δευτερευόντως η Ελληνική Εταιρεία «Μεταλλουργείων του Λαυρίου», είναι αυτές που κρατούν την πόλη ζωντανή, εύρωστη, παραγωγική. Κατασκευάζουν σπίτια και καταστήματα, σχολεία κι εκκλησιές, νοσοκομεία, φαρμακεία, λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Η Ελλάδα καθιερώνει τη δική της πλουτοπαραγωγική «Silicon Valley», πολύ πριν την ανακαλύψουν οι Καλιφορνέζοι. Λίγο πριν την εκπνοή του 19ου αι., το Λαύριο είναι πόλη διεθνούς φήμης. Ο τοπικός πόλος ανάπτυξης της γνώσης στη νοτιοανατολική γωνιά της Αττικής, απλώνεται σε έκταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων, στη θέση Κυπριανός. Ο μόλυβδος και η κατεργασία του είναι εθνικό κεφάλαιο.

    Ο πυρήνας των εγκαταστάσεων περιλαμβάνει 18 καμίνους, μικρά μεταλλοπλύσια (πλυντήρια μετάλλου), μηχανουργείο και σιδηρόδρομο, που συνδέει το Λαύριο με την Αθήνα. Περισσότεροι από 1.200 εργάτες «παίζουν στα δάχτυλα» την πύρωση της καλαμίνας, τη φρύξη και την αναγωγική τήξη του γαληνίτη?Τα πρώτα χρόνια του 20ου αι., η μονάδα εμπλουτίζεται με νέες μεθόδους επεξεργασίας του μεταλλεύματος, οι 18 κάμινοι γίνονται 20 και το σύστημα πλινθοποίησης αναδιοργανώνεται.

    Το Λαύριο (από τη λέξη «λαύρα» ή «λαύρη», που σημαίνει στενωπός, στενό πέρασμα, σήραγγα) είναι από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδα των νεοτέρων χρόνων, κι ας «βυθίζεται» η ιστορία της 2.500 χρόνια πίσω, τότε που ο Περικλής κατασκεύαζε από την παραγωγή της περιοχής σε άργυρο, τα αριστουργήματα του Χρυσού Αιώνα.

    Στα τέλη του δεκαετίας του ΄20, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια ζοφερή, διπλή πραγματικότητα: Η τιμή του μολύβδου πέφτει διαρκώς και τα κοιτάσματα του μεταλλεύματος εξαντλούνται σταδιακά. Το 1930, τα υπολείμματα της γης δεν? πιάνουν ούτε τα έξοδα εξόρυξής τους. Η Γαλλική Εταιρεία πωλείται σε πολυεθνική κι εκείνη, κάνει πια τις τελευταίες παρεμβάσεις στο συγκρότημα, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Στο μεταξύ, ο πληθυσμιακός χαρακτήρας της πόλης έχει αλλοιωθεί από το ΄22, όταν στην περιοχή εγκαθίστανται πρόσφυγες από τη Μικρασία. Οι ξεριζωμένοι αποτελούν προσφερόμενο εργατικό δυναμικό, πλην όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Η χρυσοφόρα φλέβα του μεταλλεύματος έχει εξασθενήσει σημαντικά κι επιπλέον, οι νέοι διαχειριστές της μονάδας έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν ένα νέα σοβαρό ζήτημα: Ήδη, από τη βιομηχανική ανάπτυξη του Λαυρίου, η ποιότητα του περιβάλλοντος παίρνει την κατιούσα. Το φυσικό τοπίο και η πλούσια χλωρίδα υποβιβάζονται, οι ακτές καλύπτονται με στερεά απόβλητα, τα δάση καίγονται, οι καπνοί, που «ξερνούν» οι καμινάδες, σκεπάζουν με ομίχλη την ευρύτερη περιφέρεια. Ουδέν καλόν, αμιγές κακού?

    Οι επεμβάσεις μετά το Β΄ Παγκόσμιο, προσανατολίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Βάζουν φίλτρα στις καμινάδες, αλλά είναι πλέον αργά. Η άλλοτε, κραταιά μεταλλευτική μονάδα, υπολειτουργεί έως το 1989, οπότε βάζει οριστικά «λουκέτο».

    Για χρόνια πολλά, τα βιομηχανικά κτήρια, που κάποτε έσφυζαν από ζωή και δημιουργία, σιωπούν. Μερικές ξεχασμένες φορεσιές εργατών, αποσυντίθενται στις γωνιές των χώρων παραγωγής. Τα κράνη της δουλειάς σκουριάζουν κι οι γοργές ανάσες των ανθρώπων, που, άλλοτε, κρατούσαν στο?ύψος τους τούς θεόρατους τοίχους, γίνονται αύρα, που στοιχειώνει και μπαινοβγαίνει απ΄ τα σπασμένα παράθυρα.

    Σε τούτα τα κτήρια γράφτηκε ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βάλθηκε να το αναστήσει. Το 1991, οικόπεδο και εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου κι αμέσως, περνούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, που ανακηρύσσει το κτηριακό συγκρότημα «νεότερο μνημείο». Το 1992 η διαχείριση του ιστορικού χώρου παραχωρείται σε ειδική εταιρεία του Πολυτεχνείου και τρία χρόνια μετά, Ελλάδα και Ευρώπη ανοίγουν τα ταμεία τους για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης, αλλά σε περιορισμένη έκταση (στα 80 από τα 243 στρέμματα), μιας και το ύψος της χρηματοδότησης δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο.

    Στο διάστημα που ακολουθεί, τα κουρνιασμένα περιστέρια «μεταναστεύουν», οι τοίχοι των κτηρίων αναστηλώνονται, τα σπασμένα τζάμια αντικαθίστανται, οι στέγες επισκευάζονται, τα δάπεδα ανανεώνονται, τα μηχανήματα λαδώνονται και γυαλίζονται, νέες ανάσες γεμίζουν τους, άλλοτε, έρημους χώρους.

    Το 2000, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) είναι γεγονός. Σήμερα, φιλοξενεί 15 φορείς και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, συγκεντρώνει την τεχνολογία από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από άλλα πανεπιστήμια της χώρας, συνδέεται οργανικά με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της.

    Οι επικεφαλής του προγράμματος στο ΕΜΠ επισημαίνουν ότι στο ΤΠΠΛ, στη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου, 55 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, «παράγεται ένα περιβάλλον, μια δομή μηχανισμών, παροχών και υπηρεσιών, που αναλαμβάνουν να διευκολύνουν τη δημιουργία της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Το Πάρκο στοχεύει να στηρίξει και να συνεχίσει έργα τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης.».

    Σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό χαρακτήρα του Πάρκου, αυτός ερμηνεύεται από τη γειτνίασή του με το Ναό του Ποσειδώνα, το αρχαίο θέατρο του Θορικού, το Αρχαιολογικό και το Ορυκτολογικό Μουσεία του Λαυρίου, το Ορυκτολογικό Μουσείο του Αγίου Κωνσταντίνου, την αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Λαυρίου και ασφαλώς, τις ανασκαφές των «Αρχαίων Μεταλλευτικών Πλυντηρίων».

    Το περιβάλλον «παίρνει» σιγά-σιγά τα?πάνω του, νέοι κάτοικοι δένουν τη ζωή τους με το αττικό κομμάτι, που ακόμη, αριθμεί εκατοντάδες φρέατα αιώνων και στοές. Κι είναι αυτά που έμειναν αναλλοίωτα να θυμίζουν το «χαμένο βασίλειο» των εργατών του μεταλλεύματος. Αυτά, που κρατήθηκαν ζωντανά ως και τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 February 2008 - 11:30:13 UTC