Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι στην αδιαλλαξία"

  • [01] "Οχι στην αδιαλλαξία"

    Για τις ΗΠΑ αναχωρεί σήμερα η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, όπου θα έχει σειρά επαφών προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για την εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ, και για τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

    Η υπουργός Εξωτερικών, από τη Μάλτα όπου συμμετείχε στην υπουργική σύνοδος τη ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, κάλεσε τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Μ. Τσερβένκοφσκι να αφήσει "τους υψηλούς τόνους και την αδιαλλαξία και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για μια ουσιαστική και σοβαρή διαπραγμάτευση".

    Ολόκληρη η δήλωση της κας Μπακογιάννη για την ΠΓΔΜ έχει ως εξής:

    "Αύριο φεύγω για την Ουάσιγκτον όπου θα υπάρξει μια σειρά συναντήσεων με την κα Κοντολίζα Ράις, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Σ. Χάντλεϊ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τ. Νεγρεπόντε και μια σειρά γερουσιαστών και βουλευτών στο Κογκρέσο. Στόχος είναι η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων κυρίως για τα θέματα της περιοχής μας. Δηλαδή το ανοιχτό θέμα με τα Σκόπια και ταυτόχρονα το θέμα του Κοσόβου, το οποίο θα έρθει πολύ έντονα στην επικαιρότητα αυτή τη βδομάδα".

    Ερωτηθείσα για τη δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μ. Τσερβένκοσφσκι, σύμφωνα με την οποία η συνταγματική ονομασία της χώρας του αποτελεί "κόκκινη γραμμή", η κα Μπακογιάννη απάντησε:

    "Ο κ. Τσερβένκοφσκι ξέρει ότι το μέλλον της χώρας του, όπως και όλων των χωρών στην περιοχή, θα δημιουργηθεί σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και καλής συνεργασίας. Βάση αυτού του περιβάλλοντος είναι η καλή γειτνίαση. Η καλή γειτνίαση με την Ελλάδα είναι σημαντική για τα Σκόπια. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ουσία των διαπραγματεύσεων, στις οποίες έχουν δεσμευτεί όλες οι κυβερνήσεις των Σκοπίων. Άρα δεν είναι η ώρα για υψηλούς τόνους και αδιαλλαξίες, είναι η ώρα της ουσιαστικής και σοβαρής διαπραγμάτευσης. Εμείς καλούμε τον κο Τσερβένκοφσκι να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, θεωρεί "κορυφαίο γεγονός" στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της ΠΓΔΜ,τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Απριλίου στο Βουκουρέστι, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τη διεύρυνση της Συμμαχίας.

    "Η ΠΓΔΜ, όλα αυτά τα χρόνια προχώρησε στην εφαρμογή σύνθετων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Υπάρχουν κάποιες αναγγελίες από κάποιες χώρες-μέλη της Συμμαχίας, ότι στην περίπτωση της χώρας μας θα μπορούσαν να τεθούν κάποια νέα, εκτός της συνηθισμένης πρακτικής, ενταξιακά κριτήρια.

    Η θέση μας είναι ότι, αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβεί, αυτό θα σήμαινε αδόκιμη προσέγγιση των ατομικών εις βάρος των συλλογικών συμφερόντων της Συμμαχίας και επικίνδυνους πειραματισμούς στην περιοχή, όπου η σταθερότητα και η ασφάλεια ακόμη δεν έχουν εδραιωθεί", ανέφερε ακόμη ο κ. Τσερβένκοφσκι σε χθεσινοβραδινή του ομιλία στο Μόναχο της Γερμανίας, σε εκδήλωση που οργάνωσε η BMW Herbert Quandt Foundation.

    Στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, η κα Μπακογιάννη θα έχει γεύμα εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών (και τρίτο στην ιεραρχία) Νίκολας Μπερνς, θα ακολουθήσει ημίωρη συνάντησή της με τον ελληνικής καταγωγής αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και στη συνέχεια συναντηθεί με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, με την οποία θα έχει 45λεπτη συνάντηση.

    Αύριο, η επκεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το "Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών" και θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Γκόρντον Ινγκλαντ ο οποίος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της στο Πεντάγωνο.

    Την Πέμπτη και πριν τη μετάβασή της στο Στειτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός θα επισκεφθεί το Καπιτώλιο, όπου θα συναντηθεί με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που υποστηρίζουν τα ελληνικά θέματα και πιθανώς να παραστεί σε τελετή που διοργανώνεται στη μνήμη του θανόντος προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τομ Λάντος.

    Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν και άλλα στελέχη της Γερουσίας αλλά και της Βουλής.

    Τέλος, την Παρασκευή, θα συναντηθεί στο Κογκρέσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν και θα ολοκληρώσει την τριήμερη παραμονή της στην αμερικανική πρωτεύουσα επισκεπτόμενη τον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους Στιβ Χάντλεϊ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 February 2008 - 15:30:10 UTC