Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Καταπολέμηση της διαφθοράς
  • [02] Διαβουλεύσεις για τη διαδοχή
  • [03] Για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Καταπολέμηση της διαφθοράς

    Οταν το ΠΑΣΟΚ ζητεί Εξεταστικές Επιτροπές για το θέμα των υποκλοπών, της Ζίμενς και παλαιότερα για τα ομόλογα, δεν το κάνει για ρεβανσισμό, αλλά για να ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις και να ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και το πολιτικό σύστημα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου σε ομιλία του, στη διάρκεια συνάντησης με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της Χίου,την οποία επισκέπτεται από το πρωΐ.

    Αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για νεφελώδη κατάσταση στην πολιτική ζωή της χώρας, για ατιμωρησία και για αλληλοκατηγορίες όλων εις βάρος όλων, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί στη συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων.

    "Εμείς δεν το δεχόμαστε",επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για συντήρηση αυτού του κλίματος "όπου όλα φαίνονται μαύρα" και δημιουργούν ένα αίσθημα αδιεξόδου, αηδίας και ασφυξίας στον πολίτη. Τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση και επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση για την έλλειψη ανταπόκρισής της στο προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμμένοντας στο θέμα της διαφθοράς είπε χαρακτηριστικά ότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", ενώ συνέδεσε τα φαινόμενα διαφθοράς με την έλλειψη ανάπτυξης τόσο στο κέντρο όσο και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας.

    Επίσης, από την ακριτική Χίο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Τουρκία. Αναφέροντας κατ΄αρχήν ότι ως υπουργός Εξωτερικών είχε υπογράψει περί τις 17 συμφωνίες με τη γείτονα, μία εκ των οποίων προέβλεπε τις μονοήμερες επισκέψεις τουριστών από την Τουρκία, δοκιμή στην οποία αντέδρασε τότε η ΕΕ, φοβούμενη είσοδο λαθρομεταναστών. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε και οι δοκιμές αυτές έπρεπε να συνεχιστούν.

    Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με τη γείτονα έχουμε προβλήματα και υπενθύμισε τη βοήθεια που είχε προσφέρει στην κυβέρνηση και την επέκρινε ότι δεν αξιοποίησε ευκαιρίες και έχασε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις για να θέσει βέτο σε ό,τι αφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Μπορούσαμε να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ήταν ένα ταξίδι "περισσότερο για τα μάτια" και τόνισε ότι η έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική βοηθάει την προκλητικότητα της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη που προηγήθηκε ενημερώθηκε για τα προβλήματα της Χίου από τους φορείς του νησιού και στην ομιλία του τόνισε πριν από όλα τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει με τη Χίο.

    Σημειώνεται ότι σαν σήμερα γεννήθηκε στο νησί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1919, εποχή που ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου υπηρετούσε ως νομάρχης στο νησί.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για τα προβλήματα του νησιού υπάρχουν λύσεις, αλλά γι΄αυτές απαιτείται πολιτική βούληση και αγώνας.

    Και πριν από όλα υπενθύμισε την αναφορά στις νησιωτικές περιοχές η οποία συμπεριελήφθη στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, την οποία είχε υπογράψει ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,αλλά και στις αντίστοιχες αναφορές που υπήρχαν στην πρώτη Συνθήκη Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη νέα συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα η κυβέρνηση απέτυχε ακριβώς στο θέμα των αναφορών της νησιωτικής πολιτικής σε αυτό. Είπε ακόμη ότι έχουν γίνει ελάχιστα έργα στη Χίο παρά τα πολλά λόγια και αναφέρθηκε στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης το οποίο συνιστά μία νέα εθνική στρατηγική η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη με αξιοποίηση του περιβάλλοντος, χρήση νέων τεχνολογιών και συνδυασμό περιβάλλοντος υψηλής τεχνολογίας και πολιτισμού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύγχρονου οδικού δικτύου και υγειονομικής προστασίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είπε ότι πρέπει να υπάρχει διαγωνισμός για το ποιός "θα παίρνει τις γραμμές" με αυστηρές προδιαγραφές, ενώ θα πρέπει οι κερδοφόρες γραμμές να χρηματοδοτούν τις μη κερδοφόρες.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της επιδότησης εισιτηρίου αλλά όχι για τουρίστες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του ευέλικτου και αυτόνομου δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ απαντώντας στις επισημάνσεις ορισμένων φορέων για το ασφαλιστικό είπε ότι αν και δεν θέλει αυτή τη στιγμή να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες, τόνισε ότι οδηγούμαστε σε υποβάθμιση του αφαλιστικού συστήματος, με χαριστικές ρυθμίσεις προς τους ιδιώτες, με αναλοκλήρωτες τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και με απώλεια περί τα 600 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις στα δομημένα ομόλογα.

    Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του λέγοντας ότι στις δημοκρατίες τα αδιέξοδα λύνονται και στο ΠΑΣΟΚ, είπε, έχουμε την πολιτική βούληση να πραγματοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα, στην περιφέρεια και το Βόρειο Αιγαίο.

    Ο κ. Παπανδρέου το πρωί, στα Μαστιχοχώρια είχε συνάντηση με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

    Στη συνέχεια επισκέφθηκε την έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, όπου συναντήθηκε με τον Νομάρχη και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

    Το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην προσυνεδριακή διαδικασία της νομαρχιακής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου του Κινήματος, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

    Επίκαιρη ερώτηση για τη ΔΕΗ

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ακολουθεί πολιτική "με ύποπτες, αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό και την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης" καθώς και "με προβληματική διοίκηση και διαχείριση που έχει καταστήσει μια μέχρι πρότινος κερδοφόρο επιχείρηση σε ζημιογόνο".

    Ερωτά, δε, τον πρωθυπουργό, "βάσει ποιών μελετών δρομολογείται κατασκευή και λειτουργία τόσων πολλών μονάδων λιθάνθρακα", εάν έχουν υπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των μονάδων, και εάν αυτός ο σχεδιασμός είναι συμβατός με τις ρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ.

    Όσο για τις συνεργασίες της ΔΕΗ με άλλες εταιρείες ο κ. Παπανδρέου ερωτά "γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταίρων της ΔΕΗ και επιλέγει αντ' αυτού τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής;"

    Το ΠΑΣΟΚ δεν θα παραστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

    Το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάρει μέρος στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού των κυβερνήσεών του, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε ύστερα από πρόταση του Κινήματος για σύγκληση της επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Η αρμόδια από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα πάμε να συζητήσουμε το σκάνδαλο Ζαχόπουλου με την κα Παπαζώη, ενώ ο εισηγητής για θέματα Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης χαρακτήρισε την υπόθεση φάρσα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι αυτό που προέχει πριν από όλα είναι η παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης. Και αναρωτήθηκε αν η άρνηση του πρωθυπουργού να παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής προδίδει αλαζονεία ή φόβο.

    Ζήτησε δε και από τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν επί του θέματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα προσδιορίσει την περαιτέρω στάση του ύστερα από την τοποθέτηση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε επίσης τρία στοιχεία:

    1. Την άρνηση του πρωθυπουργού να προσέλθει στην επιτροπή, παρότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η παρουσία του στο υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν συμβολική, αλλά προτεραιότητα για τη χώρα.

    2. Οι πρωταγωνιστές, όπως είπε, του σκανδάλου του Ζαχόπουλου είναι όλοι του περιβάλλοντος και προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού από τον οποίο και διορίστηκαν.

    3. Την επιμονή του κ. Κ. Καραμανλή πριν από τις εκλογές του 2004 σε θέματα διαφάνειας και αναβάθμισης του Κοινοβουλίου, την οποία, όπως ανέφερε η κα Διαμαντοπούλου, τώρα αρνείται.

    Επίσης η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό, αν δεν τον υποχρεώνει, να παραστεί και να μιλήσει σε μια διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Η κα Διαμαντοπούλου έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης δια του συμψηφισμού, το οποίο - είπε - οδηγεί στη λογική του ότι άρα και για τον Ζαχόπουλο φταίει το ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο Τηλ. Χυτήρης τόνισε ότι σε όλα τα Κοινοβούλια του κόσμου ο κοινοβουλευτικός έλεγχος γίνεται από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση και όχι το αντίθετο. Αυτόν τον έλεγχο απαγορεύει η ΝΔ και η κυβέρνησή της, είπε.

    Επίσης, ο κ. Χυτήρης κατήγγειλε τη μεθόδευση, όπως τη χαρακτήρισε, εκ μέρους της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο όλης της ιστορίας που εκτυλίσσεται γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Επίσης ανέφερε ότι κανένας δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα γιατί ο Ζαχόπουλος είχε τόσες υπερεξουσίες, γιατί παραιτήθηκε και γιατί προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

    Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός της αφαίρεσης από το σημερινό υπουργό Μιχάλη Λιάπη όλων των αρμοδιοτήτων που είχε ο γενικός γραμματέας επί Ζαχόπουλου, καθώς και τη μοναδική υπογραφή αλλα και τη διπλή ψήφο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Αυτό σημαίνει, είπε, ότι ο κ.Λιάπης αποδέχεται την παρανομία της εκχώρησης αυτών των αρμοδιοτήτων, αλλά και την κατάχρηση εξουσίας από την πλευρά του κ. Ζαχόπουλου.

    Επίσης, ο κ. Χυτήρης αναρωτήθηκε σε ποιόν έδινε λόγο ο κ. Ζαχόπουλος ως γενικός γραμματέας, για να σημειώσει ότι "πάντως δεν έδινε λόγο στους υπουργούς" και υπενθύμισε την αποστολή έξι επιστολών στον πρωθυπουργό από τον τότε υφυπουργό Πέτρο Τατούλη.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην υπόθεση αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να συγκαλύψει, να συσκοτίσει, ενώ λέει και ψέμματα.

    Στην αρχή, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, παρουσίασε την υπόθεση ως μια ροζ ιστορία, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε βαθιά πολιτική. Ακολούθως προέβαλε το δημοσιογραφικό απόρρητο για τον κ. Ανδριανό, κάτι που αποδείχθηκε εκτός πραγματικότητας. Επίσης μίλησε για δήθεν ανεξαρτητοποίηση του κ. Κουκοδήμου την ώρα που, όπως είπε, ο κ. Κλαδάς παραμένει στη θέση του και αναρωτήθηκε ποιός και γιατί προστατεύει τον κ. Κλαδά.

    Σχετικά με την υπόθεση της Siemens ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι υπάρχουν δυο γραμμές: Η πρώτη της συσκότισης την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, και η δεύτερη, της αλήθειας, την οποία ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή με την πρότασή του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, από την πρώτη στιγμή ήταν αρνητική για την Εξεταστική Επιτροπή, προφανώς, όπως είπε, διότι φοβάται και έχει κάτι να κρύψει.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το ψέμα στην υπόθεση της Siemens, καθώς υποστήριξε ότι αν συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή θα σταματήσει η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Ουδέν αναληθέστερον, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

    Απαντώντας εξ άλλου σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση, κάτι που είχε δηλώσει και όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έχει κάνει το ίδιο και η ΝΔ και ότι αν το έχει κάνει γιατί δεν δέχεται τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και εάν υπάρχουν ευθύνες σε οποιονδήποτε να αποδοθούν. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι εκ προοιμίου δεν αμφισβητείται η εντιμότητα κανενός.

    [02] Διαβουλεύσεις για τη διαδοχή

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις ιεραρχών για την εκλογή αρχιεπισκόπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Η εκλογή διεξάγεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και τον νόμο 590/77.

    Εκλόγιμοι θεωρούνται όλοι οι Ελληνες κατά το γένος, εν ενεργεία μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος , οι προερχόμενοι από τις ομόδοξες Εκκλησίες, όπως και οι εγγεγραμμένοι κληρικοί στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Η εκλογή διενεργείται σε μία και μόνη συνεδρίαση, η οποία δεν διακόπτεται, ενώ παρίσταται και ο υπουργός Παιδείας. Πρόεδρος ορίζεται εκείνος ο ιεράρχης που έχει τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, δηλαδή είναι ο παλαιότερος αρχιερέας, ενώ χρέη γραμματέα ασκεί ο νεότερος στην αρχιεροσύνη. Θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία, αν βρίσκονται στο μητροπολιτικό ναό τα 2/3 των ενεργεία Μητροπολιτών.

    Στην Ιερά Σύνοδο έχουν στείλει επιστολή ότι δεν θα παραβρεθούν οι μητροπολίτες Λαγκαδά Σπυρίδων, Γυθείου Χρυσόστομος και Μαρωνείας Δαμασκηνός. Ο Κιλκισίου Απόστολος πάντως θα παραβρεθεί και ως γηραιότερος, θα πρέπει να προεδρεύσει, εκτός και αν βρεθεί νομική φόρμουλα.

    Την Πέμπτη το πρωί στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών θα τελεσθεί λειτουργία και στις 9 ακριβώς θα κλείσουν οι πύλες του ναού για να αρχίσει η διαδικασία με προσευχή και στη συνέχεια εφόσον διαπιστωθεί η απαρτία καλούνται οι ιεράρχες να ψηφίσουν ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής. Η επιτροπή αυτή μαζί με τον υπουργό, ελέγχει την κάλπη και τη σφραγίζει. Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων, και εάν κάποιος έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία εκλέγεται αρχιεπίσκοπος. Διαφορετικά επαναλαμβάνεται αμέσως η διαδικασία για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο. Αν και πάλι κανένας δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία γίνεται τρίτη ψηφοφορία, οπότε εκλέγεται εκείνος που θα έχει έστω και τη σχετική πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε ο αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται με κλήρωση.

    [03] Για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

    Σε περίπου έξι μήνες θα έχει εξειδικευτεί το σχέδιο για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες, η στρατηγική του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ήδη έχει επιλεγεί ο σύμβουλος του υπουργείου για το έργο, που είναι η εταιρία συμβούλων ΑΤ Kearny, ο οποίος και θα μελετήσει τις λεπτομέρειες και θα εξειδικεύσει το σχέδιο, ώστε να παρουσιαστεί εντός του καλοκαιριού στους εμπλεκόμενους φορείς και στις εταιρίες που τυχόν ενδιαφέρονται για να αναπτύξουν δράσεις.

    Το κόστος υλοποίησης του σχεδίου εκτιμάται από το υπουργείο ότι θα ανέλθει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και από τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Οπως συμπλήρωσε, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα ποσοστά συμμετοχής, καθώς αυτά θα προκύψουν ανάλογα από το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, ύστερα από την εισήγηση του ειδικού συμβούλου.

    Το σχέδιο είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι η στρατηγική για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες 2008-2013 βασίζεται σε δύο πυλώνες: "στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής και στη στρατηγική αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων, αλλά και στην ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων".

    Ο υπουργός παρουσίασε ταυτόχρονα και τους τρεις άξονες της στρατηγικής που είναι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών, η εισαγωγή-ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οι πιλοτικές δράσεις για τους πολίτες.

    Για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το υπουργείο μέσω του στρατηγικού σχεδίου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες οργανώνει, συντονίζει και στηρίζει την ανάπτυξη νέων δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων, να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές για τη χώρα και να επιτευχθεί η μέγιστη και δυνατή κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού.

    Η υλοποίηση του προγράμματος, όπως επισήμανε, θα φέρει φθηνές και γρήγορες υπηρεσίες ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνιών, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών, ιδεών, επιχειρηματικών σχεδίων και θα ενισχύσει στη χώρα μας την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη, ενισχύοντας την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Για την εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο δημιουργεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί η εξάπλωση των νέων τεχνολογιών και να δημιουργηθούν νέες αγορές, με σωστές και βιώσιμες προοπτικές. Παράλληλα παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που προγραμματίζει το υπουργείο για τον εν λόγω άξονα, μεταξύ των οποίων είναι η έκδοση ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η ολοκλήρωση του συντονισμού των συχνοτήτων με τις γειτονικές χώρες κ.α.

    Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο αναμορφώνει το πλαίσιο για τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες των νέων τεχνολογιών. Σχεδιάζει την αναβάθμιση των αδειών για τους επαγγελματίες ραδιοηλεκτρολόγους και τους ραδιοερασιτέχνες, με τη χρήση σύγχρονων και έγκυρων διαδικασιών, ενώ επεξεργάζεται το νομικό πλαίσιο για την παρακολούθηση και καταμέτρηση της ακτινοβολίας, καθώς επίσης και τις σχετικές παρεμβάσεις σε τυχόν αποκλίσεις από τα επιτρεπτά όρια.

    Αναφορικά με τον τρίτο άξονα, που αφορά στις πιλοτικές δράσεις για τους πολίτες, ο κ.Χατζηδάκης είπε ότι με το σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο, φέρνει πιο κοντά τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή ζωή του πολίτη, ενώ με πιλοτικά προγράμματα και δράσεις δίνει σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες, να εξοικειωθούν με τη χρήση τους και να κατανοήσουν το πρακτικό όφελος σε προσωπικό επίπεδο.

    Μεταξύ των δράσεων που προγραμματίζει το υπουργείο για αυτό τον άξονα, είναι η επιδότηση οικιακών συνδέσεων ADSL σε συστηματικούς χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η επιδότηση τερματικού εξοπλισμού για άτομα με προβλήματα όρασης, η εκπομπή ψηφιακών εφαρμογών στα τραμ κ.α.

    Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο σχεδιάζει εκστρατείες επικοινωνίας για την ενημέρωση του πολίτη, ενώ συνεχίζει το διάλογο και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με ομάδες πολιτών που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα τέλη διέλευσης από τους δήμους των δικτύων τηλεπικοινωνιών, ο υπουργός είπε ότι είναι ζήτημα ημερών να λυθεί το θέμα, καθώς υπήρξε συμφωνία με τους δήμους και έχει καταρτιστεί το εν λόγω κείμενο, το οποίο βρίσκεται στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 February 2008 - 15:30:18 UTC