Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Χίο επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου

  • [01] Τη Χίο επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου

    Επίσκεψη στη Χίο πραγματοποιεί σήμερα ο κ. Γ.Παπανδρέου. Το πρωί, στα Μαστιχοχώρια είχε συνάντηση με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

    Στη συνέχεια επισκέφθηκε την έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, όπου συναντήθηκε με τον Μομάρχη και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

    Το βράδυ, στις 7, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην προσυνεδριακή διαδικασία της νομαρχιακής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου του Κινήματος, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του συντονιστικού πολιτικού οργάνου του Κινήματος ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί να βαδίζει με έναν πρωθυπουργό υπό ομηρία και είναι ανάγκη να απαλλαγεί τόσο από τις πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Επίσης, ανέφερε ότι σε αυτό τον αγώνα στον οποίο, όπως είπε, πρέπει να ανταποκριθούν όλα τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος αλλά και ο ίδιος ο ελληνικός λαός, πρέπει να τοποθετηθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να βγει η χώρα από την κρίση είναι γνωστές και περιλαμβάνονται τόσο στο υπόμνημα που κατέθεσε ο ίδιος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πάταξη της διαφθοράς, όσο και στην πρόταση που κατέθεσε στην Βουλή για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, που αφορά μεταξύ άλλων στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην αναθεώρηση του συντάγματος.

    Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν σήμερα τομείς του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ειδικότερα, οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επικεφαλής κλιμακίου, θα επισκεφθεί τα ΕΛΤΑ και τον ΟΤΕ, ενώ ο εισηγητής του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας, Χάρης Τσιόκας, επικεφαλής κλιμακίου, θα επισκεφθεί την ΕΘΕΛ.

    Επίκαιρη ερώτηση για τη ΔΕΗ

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ακολουθεί πολιτική "με ύποπτες, αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό και την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης" καθώς και "με προβληματική διοίκηση και διαχείριση που έχει καταστήσει μια μέχρι πρότινος κερδοφόρο επιχείρηση σε ζημιογόνο".

    Ερωτά, δε, τον πρωθυπουργό, "βάσει ποιών μελετών δρομολογείται κατασκευή και λειτουργία τόσων πολλών μονάδων λιθάνθρακα", εάν έχουν υπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των μονάδων, και εάν αυτός ο σχεδιασμός είναι συμβατός με τις ρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ.

    Όσο για τις συνεργασίες της ΔΕΗ με άλλες εταιρείες ο κ. Παπανδρέου ερωτά "γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταίρων της ΔΕΗ και επιλέγει αντ' αυτού τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής;"

    Το ΠΑΣΟΚ δεν θα παραστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

    Το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάρει μέρος στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού των κυβερνήσεών του, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε ύστερα από πρόταση του Κινήματος για σύγκλιση της επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Η αρμόδια από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα πάμε να συζητήσουμε το σκάνδαλο Ζαχόπουλου με την κα Παπαζώη, ενώ ο εισηγητής για θέματα Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης χαρακτήρισε την υπόθεση φάρσα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι αυτό που προέχει πριν από όλα είναι η παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης. Και αναρωτήθηκε αν η άρνηση του πρωθυπουργού να παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής προδίδει αλαζονεία ή φόβο.

    Ζήτησε δε και από τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν επί του θέματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα προσδιορίσει την περαιτέρω στάση του ύστερα από την τοποθέτηση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε επίσης τρία στοιχεία:

    1. Την άρνηση του πρωθυπουργού να προσέλθει στην επιτροπή, παρότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η παρουσία του στο υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν συμβολική, αλλά προτεραιότητα για τη χώρα.

    2. Οι πρωταγωνιστές, όπως είπε, του σκανδάλου του Ζαχόπουλου είναι όλοι του περιβάλλοντος και προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού από τον οποίο και διορίστηκαν.

    3. Την επιμονή του κ. Κ. Καραμανλή πριν από τις εκλογές του 2004 σε θέματα διαφάνειας και αναβάθμισης του Κοινοβουλίου, την οποία, όπως ανέφερε η κα Διαμαντοπούλου, τώρα αρνείται.

    Επίσης η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό, αν δεν τον υποχρεώνει, να παραστεί και να μιλήσει σε μια διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Η κα Διαμαντοπούλου έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης δια του συμψηφισμού, το οποίο - είπε - οδηγεί στη λογική του ότι άρα και για τον Ζαχόπουλο φταίει το ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο Τηλ. Χυτήρης τόνισε ότι σε όλα τα Κοινοβούλια του κόσμου ο κοινοβουλευτικός έλεγχος γίνεται από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση και όχι το αντίθετο. Αυτόν τον έλεγχο απαγορεύει η ΝΔ και η κυβέρνησή της, είπε.

    Επίσης, ο κ. Χυτήρης κατήγγειλε τη μεθόδευση, όπως τη χαρακτήρισε, εκ μέρους της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο όλης της ιστορίας που εκτυλίσσεται γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Επίσης ανέφερε ότι κανένας δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα γιατί ο Ζαχόπουλος είχε τόσες υπερεξουσίες, γιατί παραιτήθηκε και γιατί προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

    Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός της αφαίρεσης από το σημερινό υπουργό Μιχάλη Λιάπη όλων των αρμοδιοτήτων που είχε ο γενικός γραμματέας επί Ζαχόπουλου, καθώς και τη μοναδική υπογραφή αλλα και τη διπλή ψήφο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Αυτό σημαίνει, είπε, ότι ο κ.Λιάπης αποδέχεται την παρανομία της εκχώρησης αυτών των αρμοδιοτήτων, αλλά και την κατάχρηση εξουσίας από την πλευρά του κ. Ζαχόπουλου.

    Επίσης, ο κ. Χυτήρης αναρωτήθηκε σε ποιόν έδινε λόγο ο κ. Ζαχόπουλος ως γενικός γραμματέας, για να σημειώσει ότι "πάντως δεν έδινε λόγο στους υπουργούς" και υπενθύμισε την αποστολή έξι επιστολών στον πρωθυπουργό από τον τότε υφυπουργό Πέτρο Τατούλη.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην υπόθεση αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να συγκαλύψει, να συσκοτίσει, ενώ λέει και ψέμματα.

    Στην αρχή, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, παρουσίασε την υπόθεση ως μια ροζ ιστορία, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε βαθιά πολιτική. Ακολούθως προέβαλε το δημοσιογραφικό απόρρητο για τον κ. Ανδριανό, κάτι που αποδείχθηκε εκτός πραγματικότητας. Επίσης μίλησε για δήθεν ανεξαρτητοποίηση του κ. Κουκοδήμου την ώρα που, όπως είπε, ο κ. Κλαδάς παραμένει στη θέση του και αναρωτήθηκε ποιός και γιατί προστατεύει τον κ. Κλαδά.

    Σχετικά με την υπόθεση της Siemens ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι υπάρχουν δυο γραμμές: Η πρώτη της συσκότισης την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, και η δεύτερη, της αλήθειας, την οποία ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή με την πρότασή του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, από την πρώτη στιγμή ήταν αρνητική για την Εξεταστική Επιτροπή, προφανώς, όπως είπε, διότι φοβάται και έχει κάτι να κρύψει.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το ψέμα στην υπόθεση της Siemens, καθώς υποστήριξε ότι αν συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή θα σταματήσει η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Ουδέν αναληθέστερον, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

    Απαντώντας εξ άλλου σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση, κάτι που είχε δηλώσει και όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έχει κάνει το ίδιο και η ΝΔ και ότι αν το έχει κάνει γιατί δεν δέχεται τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και εάν υπάρχουν ευθύνες σε οποιονδήποτε να αποδοθούν. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι εκ προοιμίου δεν αμφισβητείται η εντιμότητα κανενός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 February 2008 - 13:30:13 UTC