Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεταρρύθμιση στα λιμάνια
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ διαφέρει από τη ΝΔ"
  • [03] Εργαστήριο για την Ακουστική Περιγραφή

  • [01] Μεταρρύθμιση στα λιμάνια

    Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και εξουσιοδότησε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη να καταθέσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το πλαίσιο νόμου στη Βουλή, το οποίο θα προβλέπει την προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση στα λιμάνια, προκειμένου όπως είπε, να αποκτήσει η χώρα μας μια σωστή λιμενική βιομηχανία και να συμμετέχει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι ο νόμος ο οποίος θα κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή, προβλέπει πρώτον εθελουσία έξοδο με πολύ σημαντικά κίνητρα, δεύτερον πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος των εργαζομένων, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στις εργασίες τους.

    Επίσης όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης δίνεται το δικαίωμα της συμμετοχής των εργαζομένων στις υπεραξίες που έχουν οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης μέσω προνομιακής τιμής απόκτησης μετοχών από όλους.

    Ο νόμος δίνει επίσης τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται τα παιδιά των εργαζομένων σε ποσοστό 10%, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, από τους αναδόχους των έργων.

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ διαφέρει από τη ΝΔ"

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ με θέμα "Φτώχεια, εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης", οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί στο κτίριο της Παλιάς Βουλής.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου'' σήμερα ζούμε σ' ένα γκρίζο τοπίο που πληγώνει την Ελλάδα και τους Ελληνες με μια κυβέρνηση στη δίνη του υπόκοσμου, των μυστικών υπηρεσιών, της σήψης και της λάσπης που δεν αξίζει στον τόπο''.

    Η κυβέρνηση απασχολείται σήμερα, είπε, με την συγκάλυψη και την παραγωγή σκανδάλων με ανοιχτές τις πληγές της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διαφέρει από τη Νέα Δημοκρατία καθώς, όπως είπε, έχει διαφορετική αντίληψη για την πολιτική.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, καθώς και για το σχέδιο που έχει για την αναδιανομή του εισοδήματος και των ευκαιριών μέσω ενός, όπως είπε, έξυπνου και απλού συστήματος κοινωνικής κληρονομιάς.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος τόνισε ότι "πυρήνας της αντίδρασής μας είναι και οφείλει να είναι η οικονομία της εμπορεύσιμης γνώσης, η παραγωγή και εκμετάλλευση των προϊόντων της ανθρώπινης διανοίας και εφευρετικότητας, η προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία σε πλαίσιο ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης και στη χώρα αλλά και στον κόσμο".

    Παράλληλα, είπε ότι η ΓΣΕΕ είναι απόλυτα σαφής και δεν θα επιτρέψει να μεταβληθεί η χώρα σε μια οικονομία μόνο και αποκλειστικά κατασκευών, τραπεζικών και τουριστικών υπηρεσιών, μια ακόμα περισσότερο υποβαθμισμένη περιφέρεια της Ευρώπης.

    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ακόμη ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν αποτελεί νομοτέλεια, αλλά τεχνητό κατασκεύασμα που θα αντικατασταθεί καθώς κινείται αντίθετα και ενάντια στην κοινωνία, ενώ πρόσθεσε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα του κόσμου της εργασίας.

    Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΕ.

    [03] Εργαστήριο για την Ακουστική Περιγραφή

    Την στήριξη της κυβέρνησης στην κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που πλέον έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό στο Εργαστήριο, που διοργάνωσε σήμερα στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ) με θέμα την «Ακουστική Περιγραφή: Πρόσβαση στο τηλεοπτικό περιεχόμενο ατόμων με προβλήματα όρασης».

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η πολιτική βούληση για την επίτευξη του στόχου της πλήρους και ισότιμης πρόσβασης των ανθρώπων με προβλήματα είναι δεδομένη και ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ.

    Αφού καλωσόρισε και συνεχάρη τους διοργανωτές, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντας στο Εργαστήριο του Ι.Ο.Μ., τόνισε πως ο στόχος της Πολιτείας είναι διττός και φιλόδοξος: πρώτον, να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι άδικες προκαταλήψεις του παρελθόντος και δεύτερον να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για ισότιμη πρόσβαση των ΑμΕΑ. Επισήμανε ως ενθαρρυντικό για την επίτευξη του στόχου το γεγονός της ευρείας και ενεργού συμμαχίας των φορέων και της Πολιτείας.

    Ο υπουργός Επικρατείας επικαλέστηκε ακόμη την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία έγινε και αφετηρία των επιμέρους δράσεων που αφορούν: Τη διοργάνωση σε ετήσια βάση Διεθνούς Συνεδρίου στην Αθήνα για τα ΑμΕΑ (το τρίτο θα γίνει φέτος), τη Διοργάνωση Φεστιβάλ ταινιών Ντοκιμαντέρ για την αναπηρία, την έκδοση των δύο δημοσιογραφικών οδηγών, την έκδοση των πολιτικών γεγονότων σε μορφή Braille.

    To κύριο όπλο, όμως - όπως ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος - είναι η ψηφιακή τεχνολογία, η οποία αξιοποιείται από τρία κανάλια, ένα εκ των οποίων το Prisma+, για τα άτομα με αναπηρία, «το θερμοκήπιο νέων εφαρμογών προσβασιμότητας», όπως το χαρακτήρισε.

    «Ήταν μια σημαντική αρχή», πρόσθεσε ο υπουργός κι επισήμανε ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην χρειάζονται Συνέδρια ούτε εξειδικευμένα κανάλια και να επιτευχθεί ο στόχος όλα τα ΜΜΕ να περιλάβουν ως φιλοσοφία την ισότιμη πρόσβαση των αναπήρων, κάτι που αντανακλά άλλωστε την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας.

    Ως μεσοπρόθεσμο στόχο ο κ. Ρουσόπουλος έθεσε την υιοθέτηση και από τα υπόλοιπα ψηφιακά κανάλια, αλλά και τα αναλογικά, κάθε νέας τεχνολογίας, κάθε νέας δυνατότητας που διευκολύνει την προσβασιμότητα.

    Αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Εργαστηρίου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε: «Μπορεί να μη στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, στρέφει όμως τα φώτα της Δημοκρατίας».

    Στον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας κα Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμωνά αφού επικαλέστηκε τα λόγια μιας νεαρής γυναίκας που έχασε το φως της πριν από λίγα χρόνια «στο θέμα των τυφλών είμαστε έτη φωτός πίσω», εκτίμησε πως για αυτό ακριβώς το λόγο η πρωτοβουλία αυτή του Ι.Ο.Μ αξίζει ιδιαίτερης επισήμανσης.

    Πρόσθεσε πως το εργαστήρι «Ακουστική Περιγραφή» έχει και διάσταση πολύ ευρύτερης εμβέλειας από μια στενά τεχνοκρατική ημερίδα και τόνισε: «Η ακουστική περιγραφή και η διασφάλιση της πρόσβασης στο τηλεοπτικό περιεχόμενο για τα άτομα με προβλήματα όρασης συνιστά ένα θετικό παράδειγμα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των καινοτομιών που παράγουν και ενθαρρύνουν οι νέες τεχνολογίες».

    Η κα Παπαδά εξέφρασε επίσης την χαρά της για «ορισμένα ιδιαιτέρως πολύτιμα χαρακτηριστικά» του Εργαστηρίου, όπως: η συνεκτικότητα και η πληρότητα της θεματολογίας του, το κύρος των ομιλητών και η διασφάλιση των αντικειμενικών εγγυήσεων για τον πλουραλισμό των απόψεων.

    Ο Πρόεδρος του Ι.Ο.Μ.Ροδόλφος Μορώνης μίλησε για τον στόχο του Εργαστηρίου για παρουσίαση όλων των πτυχών που συνθέτουν και σχηματοποιούν την Ακουστική Περιγραφή και την καθιστούν οικεία στους επαγγελματικούς φορείς της οπτικοακουστικής επικοινωνίας της χώρα μας, καθώς και στους τηλεοπτικούς οργανισμούς.

    Όπως είπε ο κ. Μορώνης το τελικό ζητούμενο είναι η δική τους θετική ανταπόκριση και παραγωγή περιεχομένου με ταυτόχρονη παροχή και Ακουστικής Περιγραφής.

    Η διοργάνωση του Εργαστηρίου αποτελεί την υλοποίηση της δέσμευσης του Ινστιτούτου στο 2ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης πέρισυ τον Ιούνιο στην Αθήνα.

    Για τα σημαντικά βήματα που έγιναν στο να τεθούν τα ζητήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο δημόσιο διάλογο και την αναβάθμισή του μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, αναγνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αφού πρόσθεσε ότι δεν έχουν γίνει απτή πραγματικότητα όσα απαιτούνται για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες, είπε πως χρειάζεται πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και να εφαρμόσει η Ευρώπη τις διατάξεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

    Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε πως είναι αναγκαία η θέσπιση νομοθεσίας στη χώρα μας ώστε να εξαναγκαστούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις ψηφιακές πλατφόρμες να παρέχουν προσβάσιμο περιεχόμενο στους ανθρώπους με προβλήματα. «Όταν η χώρα μας γυρίσει σελίδα, η ελληνική τηλεόραση θα πρέπει να δείξει το δρόμο στα ιδιωτικά κανάλια», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Ας διορθώσουμε το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον για όλους».

    Στο εργαστήριο του Ι.Ο.Μ. συμμετείχαν ξένοι ειδικοί επιστήμονες και επαγγελματίες από οργανισμούς όπως η European Broadcasting Union (E.B.U.) και το BBC.

    Οι ομιλητές κάλυψαν θέματα που αφορούν στην εισαγωγή της Ακουστικής Περιγραφής, ως υπηρεσίας πρόσβασης στις οπτικοακουστικές παραγωγές κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μοντέλο στην Ελλάδα.

    Επίσης αναφέρθηκαν στο έργο προδιαγραφών για τους αποκωδικοποιητές που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, το συνοδό έργο της δικτυακής πύλης και της δημιουργίας ειδικού περιεχομένου, τη δραστηριοποίηση της ΕΡΤ στον τομέα των υπηρεσιών πρόσβασης και την στρατηγικής της για την εισαγωγής της Ακουστικής Περιγραφής στην Ελλάδα. Επίσης έγινε αναφορά και στις δραστηριότητες ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων για τη σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογών και λογισμικού πρόσβασης στο τηλεοπτικό περιεχόμενο και τις τηλεοπτικές υπηρεσίες γενικότερα καθώς και στην εφαρμογή της Ακουστικής Περιγραφής σε θεατρικές παραστάσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση του έργου «Ο Δον Ζουάν στο Σόχο» του Πάτρικ Μπάρμπερ, που ανεβαίνει στην Αθήνα στο θέατρο «Χώρα», είναι προσβάσιμη για άτομα με προβλήματα όρασης.

    Αναφορά στην παράσταση έκανε η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας κα Παπαδά, με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Κ» της «Καθημερινής» με τίτλο «Θέατρο με τα μάτια της ψυχής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 January 2008 - 13:30:18 UTC