Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ.Παπανδρέου στη ΓΣΕΕ

  • [01] Ο Γ.Παπανδρέου στη ΓΣΕΕ

    Επίθεση στην κυβέρνηση, από το βήμα Διεθνούς Δυνεδρίου που οργανώνει η ΓΣΕΕ με θέμα, «Φτώχεια, Εκπαίδευση, και Κοινωνικές Ανισότητες στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης», πραγματοποίησε το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι διαμορφώνεται στη χώρα ένα γκρίζο τοπίο που πληγώνει την Ελλάδα και προσβάλει τους Ελληνες. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αξίζει στον τόπο και την κατηγόρησε ότι θεωρεί το κράτος λάφυρο, ότι στηρίζει τους ημετέρους και όχι τους άξιους και πως ασχολείται με τη συγκάλυψη των σκανδάλων.

    Η θητεία μου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης δεν θα συνοδευτεί ούτε από συναλλαγές, ούτε από συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την Κυριακή στην ολομέλεια της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δυτικής Αθήνας, ενώ παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους θέλουν, όπως ανέφερε, να ποδηγετήσουν την ελληνική πολιτική ζωή με τη μέθοδο της οικοπεδοποίησης.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και απέστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του, δηλώνοντας αποφασισμένος να μην ανεχθεί κινήσεις έξω από τη συντεταγμένη πορεία του κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός θέλει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό, αυτοδύναμο και αυτόνομο πολιτικά την ώρα που η χώρα διολισθαίνει και ο πολίτης αισθάνεται απογοητευμένος και αηδιασμένος από το λογική ότι η εξουσία είναι αυτοσκοπός και ότι τα πάντα μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κυβερνηθεί δημοκρατικά και όχι από έναν θεσμό κομματικών παραγόντων μπλεγμένων στη διαφθορά.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε και πάλι ότι "προσπαθεί με μια χούφτα δικαστές να ελέγξει τη Δικαιοσύνη" και απηύθυνε "νέα πρόσκληση προς την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών να αγωνιστούν από κοινού για την ανεξαρτησία της". Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προσπαθεί να εξαγοράζει τα μέσα ενημέρωσης για να επηρεάζει τον ελληνικό λαό".

    Η ΝΔ, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αποδείχθηκε μέρος της σημερινής κρίσης και απέδειξε πως ούτε μπορεί ούτε θέλει να αλλάξει τα πράγματα. "Υπηρετεί τους δικούς της και τα κυκλώματα που δημιούργησε και των οποίων είναι όμηρος".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουκοδήμου έθεσε το ερώτημα "τι κρύβει, ποιόν κρύβει και ποιόν κρατάει ο βουλευτής της ΝΔ". Ενώ σε γενικότερη αναφορά του στην υπόθεση Ζαχόπουλου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρει η ροζ πλευρά της υπόθεσης, το ενδιαφέρει όμως η λειτουργία μιας σπείρας και ενός κυκλώματος διαφθοράς. Και έθεσε ένα ακόμη ερώτημα για το ποιός κρατά τη ΝΔ, τους φίλους και συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Τόνισε επίσης ότι η μάχη που δίνεται σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική ή κοινωνική, αλλά είναι μια βαθιά δημοκρατική μάχη και επανέφερε τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς και την εγκατάλειψη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ΝΔ καταρρέει και οι υποστηρικτές της αναρωτιούνται τι γίνεται τώρα. Τα συμφέροντα που είναι δεμένα με τη ΝΔ φοβούνται ανέφερε, και πρόσθεσε ότι, γι'αυτό έχουν βαλθεί να παρουσιάσουν το ΠΑΣΟΚ όχι ως μέρος της λύσης του προβλήματος αλλά ως μέρος της κρίσης.

    Είναι αυτοί, τόνισε, που δεν θέλουν ισχυρή και καθαρή πρόταση και φοβούνται το ισχυρό, αυτοδύναμο και αυτόνομο ΠΑΣΟΚ που δεν σκύβει το κεφάλι σε κανένα συμφέρον. Φοβούνται το ΠΑΣΟΚ με τη νέα ενότητα και όχι ένα άθροισμα μαγαζιών. Είναι αυτοί τόνισε, που μας παρουσιάζουν ως τον αδύναμο κρίκο του δικομματισμού και επιχειρούν να αποδυναμώσουν όποιον δεν ελέγχουν.

    Αναφερόμενος στα θέματα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου αφού έκανε αυτοκριτική για ορισμένες πλευρές του κυβερνητικού παρελθόντος, τόνισε ότι σήμερα έχουμε και πάλι τη βούληση να πάμε μπροστά ανατρεπτικά, επαναστατικά και αποφασισμένοι, με καθαρό μέτωπο. Είμαστε πρόσθεσε, η ελπίδα, η αλλαγή αυτό που προσδοκά ο ελληνικός λαός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να τελειώνει η ομφαλοσκόπηση στο Κίνημα και να προχωρήσουμε μπροστά με τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, χώρος και περιθώριο να αναβιώσουμε τις συγκρούσεις της 11ης Νοεμβρίου. Το ζήτημα της ηγεσίας, τόνισε, λύθηκε στις 11 Νοεμβρίου με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, με τρόπο που κανένα άλλο κόμμα, ούτε τα λεγόμενα κόμματα της αριστεράς, διανοήθηκαν ποτέ και μένουν στα κλειστά και ελεγχόμενα συστήματα φοβούμενα να απευθυνθούν στην ευρύτερη κοινωνία.

    Η διαδικασία για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τέλειωσε δημοκρατικά μέσα από μια νέα ενότητα πάνω σε αρχές. Η νέα πορεία μας δεν δίνει περιθώρια για ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών, δεν δέχεται εσωτερικές αντιπολιτεύσεις ούτε "λευκές απεργίες" βασικών στελεχών απέναντι στη ΝΔ, δεν αποδεχόμαστε στρατηγικές ήττας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι ο προοδευτικός Έλληνας δεν δέχεται σήμερα να βλέπει ένα ΠΑΣΟΚ με φράξιες, με κόμματα μέσα στο κόμμα και παρασυναγωγές στο όνομα του διαλόγου. Δεν αποδέχεται επίσης να υποβαθμίζεται σκόπιμα η αντιπολιτευτική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ, ο λόγος του, η πολιτική του παρουσία και η πολιτική του αξιοπρέπεια.

    Ο κ. Παπανδρέου υπαινίχθη ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιζητούν τη ρεβάνς για την 11η Νοεμβρίου. Όλοι αυτοί τόνισε, είναι γελασμένοι. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε απαιτεί ενότητα και συντεταγμένη πορεία, ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ζητά και αφοσίωση στον κοινό σκοπό και όχι ένα σκορποχώρι από όπου μπορεί ο καθένας να κόβει κομμάτια για τον εαυτό του.

    Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ανήκει στο λαό και μόνο και καμία παρέκκληση από το δρόμο αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

    Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την αξιοπρέπεια της παράταξης και των στελεχών της στο όνομα μιας ενότητας, που θα υπονομεύεται καθημερινά από παραοργανώσεις και θα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της παράταξης και θα την καθιστά έρμαιο των επιδιώξεων διάφορων "καλοθελητών".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τέλος, τόνισε ότι πρέπει το Κίνημα και τα στελέχη του να δώσουν δείγμα γραφής με το νέο δημόσιο ήθος που χρειάζεται η χώρα με σοσιαλιστική ταυτότητα, δηλώνοντας ο ίδιος αποφασισμένος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Για μια ακόμη φορά με τη σημερινή του ομιλία, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να επιτεθεί στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Οι εσωκομματικές ανάγκες που τον εγκλωβίζουν σβ αυτή την στρατηγική είναι βεβαίως προφανείς σε όλους τους Έλληνες», τονίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Δυτικής Αθήνας του κόμματός του.

    «Το μόνο που καταφέρνει ασεβώντας συστηματικά στους θεσμούς, είναι να καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που χωρίζει αυτή την Κυβέρνηση από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

    Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου - Ι. Κασουλίδη

    Με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Κασουλίδη συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    "Για μένα είναι πολύ ευχάριστο να συναντώμαι με τον κ. Παπανδρέου, γιατί εργαστήκαμε μαζί σκληρά την περίοδο που είμασταν κι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και είχαμε την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι "ανταλλάξαμε απόψεις αναφορικά με την παρούσα κατάσταση και πάντα τέτοια ανταλλαγή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για μένα ιδιαίτερα βοηθητική".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 January 2008 - 11:30:12 UTC