Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχοι στον τομέα του τουρισμού

  • [01] Στόχοι στον τομέα του τουρισμού

    Η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τίθεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, και ο υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε σημερινή συνέντευξη, παρουσίασε τις δρομολογούμενες δράσεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

    Ο στόχος για τη νέα τουριστική χρονιά, σύμφωνα με τον κ.Σπηλιωτόπουλο, είναι κυρίως η μείωση της διαφοράς που εμφανίζεται ανάμεσα στις αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα και όχι τόσο η ποσοτική αύξηση των τουριστών χωρίς αντίστοιχη άνοδο των εσόδων. Εξάλλου ένα αίτημα των φορέων του τουρισμού, αυτό του δορυφόρου λογαριασμού, λαμβάνει σάρκα και οστά. Το 2008, τόνισε ο υπουργός, θα ξεκινήσει η αντικειμενική καταγραφή των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού, που ως στόχο θα έχει την σαφή αποτύπωση των τουριστικών αφίξεων και συναλλαγματικών εσόδων, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας. Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 6/8/2007 διεξάγεται πλέον έρευνα ταξιδιών εσωτερικού τουρισμού, ενώ το Παρατηρητήριο Τουρισμού, με τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται, θα είναι πηγή αξιόπιστων και κρίσιμων πληροφοριών.

    Με στόχο τη βελτιστοποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το υπουργείο θα διεξάγει σειρά ελέγχων που θα αφορούν στα τουριστικά καταλύμματα, ενώ στην πρώτη γραμμή θα τεθεί και η εμπέδωση της τουριστικής συνείδησης σε όλους τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα.

    Μέχρι το τέλος του 2008 εξάλλου θα έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε ο υπουργός, η καταγραφή όλων των καταλυμάτων στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη πιστοποίηση σε "αστέρια" και "κλειδιά". Ερωτώμενος ο κ.Σπηλιωτόπουλος για τις πολεοδομικές παραβάσεις που εμφανίζουν ορισμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, επεσήμανε ότι τον ΕΟΤ τον ενδιαφέρει η λειτουργική διάσταση των εγκαταστάσεων, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αρμόδιο για τις όποιες πολεοδομικές εκρεμμότητες.

    Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο υπουργός έδωσε έμφαση στην εξωστρέφειά του, σημειώνοντας ότι ο ΕΟΤ φέτος θα συμμετάσχει σε 125 διεθνείς εκθέσεις (από 114 πέρυσι). Η καμπάνια της Ελλάδας στο εξωτερικό περιλαμβάνει την προβολή σε γνωστά διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN, BBC World), ενώ ξεκινάει η συνεργασία με τα Travel Channel, Euronews, Eurosport, μεγάλα ειδησεογραφικά Sites, περιοδικά κύρους κ.α. Ιδιαίτερης σημασίας, όπως είπε, είναι και η συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Euroleague για τους τέσσερις επόμενους μήνες που διεξάγεται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ.

    Στον άξονα των επενδύσεων, η συνολική απορρόφηση των κονδυλίων από το Γ'ΚΠΣ έφθασε το 2007 στο 86,6%, τη στιγμή που το Μάρτιο του 2004 το ποσοστό απορρόφησης ήταν μονοψήφιο. Το υπουργείο, μέχρι και τις 31/12/2007, στον τομέα Τουρισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα διαχειρίστηκε έργα συνολικού προϋπολογισμού 690 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός επανέλαβε ότι εγκρίθηκαν 1.057 επενδύσεις, προϋπολογισμού 3,65 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 7.500 νέες θέσεις εργασίας.

    Για την περίοδο 2007-2013 (Δ' ΚΠΣ) το συνολικό ποσό που θα διαχειριστεί το υπουργείο και οι εποπτευόμενοι φορείς, θα ανέρχεται και για τις 13 περιφέρειες στο ύψος των 564 εκατ. ευρώ. Για τις οκτώ περιφέρειες μη μεταβατικής στήριξης οι παρεμβάσεις θα ανέλθουν σε 320 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, ενώ οι υπόλοιπες πέντε περιφέρειες μεταβατικής στήριξης θα ενισχυθούν από τα ΠΕΠ με συνολικό ύψος παρεμβάσεων 244 εκατ. ευρώ.

    Στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), η "επιχείρηση συμμαζέματος" συνεχίζεται με σκοπό την ακριβή καταγραφή της δημόσιας περιουσίας και την οργανωμένη παρακολούθησή της. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο μελετά την αξιοποίηση των τριών ξενοδοχείων Ξενία στην Κύθνο, τον Πλαταμώνα και το Παλιούρι, των τουριστικών περιπτέρων του Αγίου Λουκά στους Δελφούς και του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, αλλά και μεγάλων εκτάσεων στο Παλιούρι της Χαλκιδικής και στον Αγιο Ιωάννη Νικήτης. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργείου στον Παρνασσό και συγκεκριμμένα στο χιονοδρονικό κέντρο, απέδωσαν καρπούς και στο διάστημα των Χριστουγέννων (20-12-2007 έως 21-01-2008) πραγματοποιήθηκε ρεκόρ 67.890 επισκέψεων.

    Στην Αθήνα, όπως είπε ο κ.Σπηλιωτόπουλος, προχωρά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του εκθεσιακού Κέντρου Ελληνικού, ώστε να αναδειχθεί σε ουσιαστικό εργαλείο προώθησης του συνεδριακού τουρισμού και ανάδειξη της Αθήνας σε προορισμό για σύντομα ταξίδια (City Break).

    Η εμπέδωση της τουριστικής συνείδησης περνάει μέσα από τους "άρχοντες" της τοπικής αυτοδιοίκησης και για το λόγο αυτό ο υπουργός έχει προγραμματίσει συνάντηση με όλους τους περιφερειάρχες για τις 6 φεβρουαρίου και ακολουθούν συναντήσεις με Δημάρχους και Νομάρχες. Παράλληλα, και για φέτος θα ισχύσουν προγράμματα επιμόρφωσης των οδηγών ταξί.

    Τέλος, στο αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός θα υπογράψει την υπουργική απόφαση για την ολοκλήρωση του κανονισμού λειτουργίας των υδροθεραπευτηρίων και για τη χορήγηση σήματος λειτουργίας, καθώς και θαλασσοθεραπείας και Spa.

    Αύριο ο υπουργός φεύγει για το Παρίσι, όπου η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή έκθεση "Spa and Wellness". Επίσης ο κ.Σπηλιωτόπουλος θα προεδρεύσει στη συνάντηση των διευθυντών των Γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ, που γίνεται στη γαλλική πρωτεύουσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 January 2008 - 15:30:11 UTC