Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια»
  • [02] "Ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί"
  • [03] Θέσεις του ΚΚΕ για ευρωσυνθήκη

  • [01] «Δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια»

    Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στο Μαρούσι, θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός στις 9.30 το πρωί.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και τον ενημέρωσε για την έγκριση της διακήρυξης από τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία ξεκινά διεθνής διαγωνισμός, ώστε να παραχωρηθούν δραστηριότητές τους σε ιδιώτες με στόχο να μπορέσει η χώρα να μπει στο επίκεντρο του διεθνούς συστήματος μεταφορών.

    Πρόκειται είπε ο κ. Βουλγαράκης για μια εξαιρετικής σημασίας μεταρρύθμιση, η οποία βάζει την Ελλάδα σε αυτό το επίκεντρο και πρόσθεσε ότι σε περίπου 50 ημέρες θα υπάρξει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

    Ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό και συμπλήρωσε ότι όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι κατοχυρωμένα.

    Οι εργαζόμενοι είπε ο κ. Βουλγαράκης δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα, ούτε θέσεις εργασίας ούτε εργασιακά δικαιώματα, αντιθέτως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλούμε για μετατάξεις, για εθελουσία έξοδο και για συμμετοχή των εργαζομένων στην υπεραξία με παραχώρηση κάποιων μετοχών.

    Ο κ. Βουλγαράκης κατέληξε λέγοντας ότι μιλάμε για πλήρη εξασφάλιση των εργαζομένων και ταυτόχρονα τη συμμετοχή της χώρας στο τεράστιο κεφάλαιο των διεθνών μεταφορών μέσω της θάλασσας. Εγινε, είπε ο κ. Βουλγαράκης, ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου η Ελλάδα να συγκροτήσει επιτέλους μια σοβαρή λιμενική βιομηχανία και να παίξει τον καθοριστικό ρόλο που της αξίζει.

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και για το πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών στον αγροτικό τομέα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο κ.Αλ.Κοντός.

    Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως είπε ο υπουργός, που εγκρίνεται στην ΕΕ, από όλες τις χώρες της Ένωσης. Κύριες δράσεις του είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, οι αναδασμοί, ο εμπλουτισμός του δασικού πλούτου της χώρας και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού αγροτικού τομέα.

    Επίσης ο κ. Κοντός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόσφατη πολιτική συμφωνία που υπήρξε στην ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του αμπελοοινικού τομέα, η οποία, όπως ανέφερε, κρίθηκε ως πολύ θετική από τους εκπροσώπους του τομέα αυτού.

    Πρόκειται, ανέφερε, για μία μεταρρύθμιση, η οποία βάζει διαφορετικές βάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στον τόπο μας και με βάση την οποία θα χαράξουμε μία πολιτική που θα στηρίξει τους Ελληνες αμπελουργούς και θα κάνει πολύ πιο ανταγωνιστικότερο το ελληνικό κρασί.

    Ετήσια συνεδρίαση του Ιδρύματος Βουλής

    Για δύο ώρες και γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι που βρίσκεται στο χώρο υποδοχής του γραφείου του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, κάθισαν ο πρωθυπουργός, οι τέσσερεις αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, δύο πρώην πρωθυπουργοί, δύο πρώην πρόεδροι της Βουλής και τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές.

    Αφορμή της κορυφαίας αυτής συνάντησης,η πρώτη ετήσια συνεδρίαση του Δ.Σ του Ιδρύματος της Βουλής με την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, που έγινε με πλήρη σύνθεση, για να συζητηθούν τα πεπραγμένα του.

    Ομόφωνα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τους απολογισμούς των προηγούμενων ετών, όπως και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και έγινε σχεδιασμός για τα έτη 2008-2011, ενώ κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις τις οποίες ο κ Σιούφας χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες».

    «Με τις νέες ιδέες και προτάσεις που κατατέθηκαν και θα μελετηθούν, ανοίγει νέα εποχή στη δραστηριότητα του Ιδρύματος για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Στη συνεδρίαση του ΔΣ συμμετείχαν, εκτός από τον κ.Σιούφα που είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ Παπαρήγα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Κ. Μητσοτάκης, οι πρώην πρόεδροι του Κοινοβουλίου Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα και Απ. Κακλαμάνης, οι τρεις ομότιμοι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γ. Κασιμάτης, Κ. Σβωλόπουλος και Ευάγγελος Χρυσός, ο οποίος είναι και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Ν. Στεφάνου.

    [02] "Ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί"

    Υπό την προεδρία του κ.Γ.Παπανδρέου θα συνεδριάσει, στις 11:00 πμ, το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου, με τους υπεύθυνους των Ομάδων της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

    Ένα δίλημμα έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», με θέμα «Κράτος και διαφθορά». «Ή θα χτυπήσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα, ή θα μας πνίξει όλους».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας συγκλονίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και παρουσίασε «πέντε αλήθειες», όπως είπε, που αφορούν στις επιπτώσεις του φαινομένου.

    Ως πρώτη αλήθεια ανέφερε ότι «η διαφθορά έχει συνέπειες ιδιαίτερα στο μέσο και τον φτωχότερο πολίτη». Δεύτερη, ότι «η διαφθορά είναι πηγή κατάφορης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας και αδικίας». Τρίτη, ότι «υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Έλληνα» πολίτη. Τέταρτη, ότι υπάρχει τεράστια συγκέντρωση εξουσίας, και αμύθητου πλούτου σε χέρια λίγων, παράλληλα με τη συγκέντρωση της εξουσίας και της παραγωγής γνώσης από τα ΜΜΕ. Πέμπτη, ότι κάθε κράτος έχει δύο επιλογές: «Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών ή της υποταγής, της συναλλαγής και της συγκάλυψης της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε το δεύτερο».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προάγει τη διαφθορά», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, την κατηγόρησε ότι εξαφάνισε το πόρισμα Ζορμπά, με αποτέλεσμα να «γίνεται αντικείμενο πιθανών εκβιασμών». Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, «γίνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί συνυπεύθυνοι, αν όχι και συνένοχοι συγκάλυψης».

    Η κυβέρνηση κατέχει ένα πρωτοφανές ρεκόρ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Να μην έχει διαλευκανθεί καμία από τις μεγάλες υποθέσεις «που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια» και ανέφερε: «υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα και τώρα τα DVD της γαλάζιας ντροπής».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν ενδιαφέρουν οι «ροζ» λεπτομέρειές της, αλλά αν η κυβέρνηση εκβιάζει, εκβιάζεται ή και τα δύο μαζί, καθώς και «εάν τα ΜΜΕ έχουν εμπλακεί με τρόπο αθέμιτο που καταργεί την ανεξαρτησία και ελευθερία του Τύπου». Όπως επίσης και αν η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την εξουσία για υπηρετεί άνομα και αδιαφανή συμφέροντα» και αν «χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού υπέρ κάποιων ισχυρών».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «η σημερινή κρίση μετατρέπεται σε κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα σκάνδαλα και την ανεπάρκεια μιας τρομαγμένης κυβέρνησης». Τέλος κατηγόρησε το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι είναι «η κινούσα αρχή» για την επιβολή ενός «πέπλου σιωπής» στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Αίτηση να κατατεθούν στη Βουλή,οι έξι επιστολές του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη,με τις οποίες,σύμφωνα με δημοσιεύματα,καταγγέλλει συγκεκριμένες δραστηριότητες του τότε γενικού γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου, υπέβαλαν 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού.

    [03] Θέσεις του ΚΚΕ για ευρωσυνθήκη

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και για τη νέα ευρωσυνθήκη. Η απάντηση του λαϊκού κινήματος», θα παραχωρήσει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 January 2008 - 5:30:15 UTC