Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο εορτασμός των Θεοφανίων
  • [02] Ισχυρή σεισμική δόνηση
  • [03] Εθιμα των Θεοφανίων

  • [01] Ο εορτασμός των Θεοφανίων

    Με καλό καιρό θα εορταστούν σήμερα σε όλη τη χώρα τα Θεοφάνια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στην τελετή που θα ψαλλεί στις 11, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα παρακολουθήσει την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων,από το λιμάνι της Ραφήνας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου θα παραστεί στην τελετή στον Πειραιά και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Δήμαρχος της πόλης.

    Παράλληλα σε επιφυλακή αναμένεται να τεθεί από το πρωί η Τροχαία προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή επάνοδο των εκδρομέων των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    [02] Ισχυρή σεισμική δόνηση

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί με επίκεντρο το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλο εστιακό βάθος περίπου 34 χιλιόμετρα και το ακριβές στίγμα του σεισμού είναι 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν οι ανταποκριτές μας...

    Μάνη

    Η έντονη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο την περιοχή του Λεωνιδίου δεν έχει προκαλέσει θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, τόσο στην περιοχή της Κυνουρίας και τα χωριά του Ζάρακα, που βρίσκονται δίπλα στο επίκεντρο, αλλά ούτε και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

    Από την ένταση και τη διάρκεια της δόνησης ξύπνησαν οι κάτοικοι στην περιοχή, όπου υπάρχει έντονη ανησυχία,ενώ το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι ο σεισμός.

    Ηράκλειο

    Αισθητός έγινε και στο Ηράκλειο ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί. Δεν επικράτησε πανικός ,ενώ δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής υλικές ζημιές.

    Χανιά

    Ιδιαίτερα αισθητή και στο νομό Χανίων έγινε η σεισμική δόνηση 6,5 βαθμων της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

    Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την ανησυχία των πολιτών αλλά και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών.

    Ωστόσο σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων Χαράλαμπο Κουκιανάκη σε όλο το νομό δεν αναφέρθηκαν ζημιές

    Αμέσως μετά τον σεισμό άμεσα κινητοποιήθηκε και ο μηχανισμός του δήμου Χανίων

    Με εντολή του Δημάρχου Κυριάκου Βιρβιδάκη περιπολικά της δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν περιπολίες στην πόλη δίνοντας βάρος κυρίως στην παλαιά πόλη των Χανίων χωρίς ωστόσο από τους πρώτους ελέγχους να αναφερθούν ζημιές.

    Παρα το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν πολύ αισθητη δεν υπηρξαν κλήσεις για αναφορά ζημιών και στην πυροσβεστική υπηρεσία .

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

    Αρκετά καθησυχαστικοί εμφανίζονται στις δηλώσεις τους οι κορυφαίοι σεισμολόγοι της χώρας, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ όπως φαίνεται δεν πρέπει να υπάρχουν ζημιές ούτε στο Λεωνίδιο, ούτε στην υπόλοιπη Πελοπόννησο από τον πρωινό σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού, που χαρακτηρίστηκε σφοδρός από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, είναι στη στεριά, νότια του Λεωνιδίου 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα.

    Ο δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης δήλωσε στις 8.15 το πρωί ότι από τα στοιχεία που έχει από τους κατοίκους δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές. Ήταν, είπε, ένας πρωτοφανής σεισμός για τα δεδομένα της περιοχής αλλά για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός και το ότι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο εστιακό του βάθος το οποίο υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα. Ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι ο ΟΑΣΠ είναι σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα αλλά κατά την εκτίμησή του "αυτός ήταν ο σεισμός και πέρασε" , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης είπε ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός ενδιαμέσου εστιακού βάθους 70 χιλιομέτρων και αυτό ήταν που έσωσε την Ελλάδα. "Ο Θεός της Ελλάδας μας έσωσε και πάλι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρακάκης. Αν ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος 15-20 χιλιόμετρα θα ακολουθούσε άλλος ένας μετασεισμός 6 Ρίχτερ και θα είχαμε αρκετές συνέπειες.

    Τέτοιοι σεισμοί ενδιαμέσου εστιακού βάθους, είπε, δεν έχουν αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα, μπορεί να γίνονται αισθητοί σε μεγάλη κλίμακα αλλά δεν προκαλούν ουσιαστικές ζημιές. Τον παρομοίασε μάλιστα, με τον σεισμό που είχε σημειωθεί αρχές Ιανουαρίου του 2006 στα Κύθηρα και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός προήλθε από την περιοχή του Μυρτώου Πελάγους που είναι μια περιοχή που την ξέρουμε και κατά διαστήματα μας δίνει τέτοια μεγάλα συμβάντα.

    Σε ερώτηση γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του μεγέθους, ενώ ξένα δίκτυα μέσω Ιντερνετ είχαν δώσει στοιχεία για το σεισμό, ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι και εμείς έχουμε τέτοιο αυτόματο δίκτυο, αλλά θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις καταγραφές μας γι αυτό και τσεκάρουμε τα δεδομένα , ξαναμετράμε τα μεγέθη για να είμαστε υπεύθυνοι σε ό,τι λέμε.

    Εκτιμήσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας για ενδιάμεσο σεισμό με εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση αλλά δεν προκαλούν ζημιές , είπε ο καθηγητής Παπαζάχος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ο σεισμός προήλθε από το τόξο των ενδιαμέσων σεισμών που σχηματίζεται από την περιοχή δυτικά της Αθήνας, τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην Κω. Το τόξο αυτό δίνει σεισμούς ενδιαμέσου εστιακού βάθους περίπου 100 χιλιομέτρων. Και κατά τον κ. Παπαζάχο δεν αναμένεται ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα. Ήταν ένα σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής σαν αυτόν που είχαμε πριν δυο χρόνια στα Κύθηρα.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι κατά πολύ μεγάλη βεβαιότητα δεν θα έχουμε κάποιον ουσιαστικό μετασεισμό. Ο σεισμός ήταν μεγάλου εστιακού βάθους γι αυτό έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα και τέτοιοι σεισμοί δεν δίνουν ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα.

    Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Δρακάτος μίλησε για μια σφοδρή δόνηση ενδιαμέσου μεγέθους που το επίκεντρο της ήταν στην παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου. Σύμφωνα με τον κ. Δρακάτο μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό δεν είχε καταγραφεί κάποια αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα.

    Εκτιμήσεις ειδικών

    Ως ένα πολύ ισχυρό σεισμό που μπορεί να προέρχεται από πολύ μεγάλο βάθος χαρακτήρισε το σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Πρέπει να είναι σεισμός πάνω από 6,5 ρίχτερ, είπε ο κ. Λέκκας γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη του διασπορά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός τόνισε ο κ. Λέκκας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ο σεισμός πρέπει να προέρχεται από το ελληνικό τόξο και δεν αναμένεται να δώσει άλλο γεγονός. Περίπου τις ίδιες εκτιμήσεις έκανε και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο προερχόμενο από τη δυτική Ελλάδα. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα μέχρι και τα Γιάννενα , ενώ ιδιαίτερα ταρακουνήθηκε και η Αθήνα. Αυτό που ιδιαιτέρως ανησύχησε τον κόσμο ήταν η διάρκειά του.

    [03] Εθιμα των Θεοφανίων

    Αυτές τις άγιες μέρες των γιορτών κάτι κατάμαυρα λιπόσαρκα, τριχωτά και δύσμορφα όντα που έχουν ξεπηδήσει από τα έγκατα της γης επιχειρούν κάθε νύχτα να μπουν στα σπίτια μας για να μαγαρίσουν τα φαγητά και το νερό. Όλο το χρόνο βρίσκονται στα τάρταρα ροκανίζοντας το στύλο της γης και τις μέρες του Δωδεκαημέρου, που αρχίζει τα Χριστούγεννα και τελειώνει τα Φώτα, ανεβαίνουν στη γη κι αλίμονο σε όποιον τα συναντήσει το βράδυ...

    Δεν πρόκειται για σκηνές από ταινία θρίλερ αλλά για τους καλικάντζαρους της λαϊκής μας παράδοσης, τους οποίους την ημέρα των Φώτων ο παπάς μετά τον αγιασμό των υδάτων θα διώξει με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του.

    Σύμφωνα με μία εκδοχή οι καλικάντζαροι είναι οι βρυκολακιασμένοι στρατιώτες που έστειλε ο Ηρώδης να σφάξουν τα νήπια ελπίζοντας ότι θα σκότωνε και τον νεογέννητο Χριστό. Κατά μία άλλη εκδοχή καλικάντζαροι γίνονται τα παιδιά που γεννιούνται τα Χριστούγεννα. Γι αυτό παλιά σε κάποιες περιοχές έκοβαν και έκαιγαν τα νύχια των παιδιών που γεννιόνταν τα Χριστούγεννα γιατί χωρίς νύχια ήταν αδύνατον να γίνουν καλικάντζαροι. Σε κάποιες περιοχές πιστεύουν ότι ήταν άνθρωποι που έγιναν ξωτικά επειδή είχαν διαπράξει πολλές αμαρτίες. Όπως και νάχει όμως την ημέρα των Φώτων ξορκισμένοι από τις σταγόνες του αγιασμού οι καλικάντζαροι θα φύγουν τρέχοντας για να ξαναγυρίσουν στα έγκατα της γης.

    Την ημέρα των Θεοφανίων έθιμα και παραδόσεις για τη βάπτιση του Χριστού και το διωγμό των καλικάντζαρων αναβιώνουν σε όλη των Ελλάδα. Εκτός από τον αγιασμό των υδάτων που γίνεται σε όλη τη χώρα κάθε περιοχή έχει και τα δικά της έθιμα.

    Έθιμα των Φώτων στη Μακεδονία

    Η περιοχή της Μακεδονίας είναι πλούσια σε έθιμα των Φώτων. Αράπηδες, καμήλες, μπαμπόγεροι, φωταράδες είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανίων.

    Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής τηρείται το έθιμο των φωταράδων. Ο «βασιλιάς» φορώντας το ταλαγάνι και φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει το χορό ενώ ακολουθούν οι φωταράδες κρατώντας ξύλινα σπαθιά για να ξυλοφορτώσουν εκείνους που θα επιδιώξουν να πάρουν το λουκάνικο που στήνεται στη μέση του χωριού.

    Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής πρωταγωνιστές των Θεοφανίων είναι οι φούταροι. Την παραμονή των Φώτων νεαροί άντρες λένε τα κάλαντα μαζεύοντας κρέας, λουκάνικα και χρήματα και την ημέρα του Αϊ Γιαννιού χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα τρέχουν να πάρουν από ένα ρόπαλο και όταν ξαναμπαίνουν στο χορό πετούν τα ρόπαλα ψηλά σφυρίζοντας με όλη τους τη δύναμη για να σηματοδοτήσουν το τέλος του Δωδεκαημέρου.

    Η καμήλα που στολίζεται μετά τον αγιασμό των υδάτων είναι ένα έθιμο της Γαλάτιστας Χαλκιδικής. Συνήθως έξι άντρες μπαίνουν κάτω από το ομοίωμα μιας καμήλας βαδίζοντας ρυθμικά ή χορεύοντας, κουνώντας κουδούνια και τραγουδώντας. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πραγματικού γεγονότος, την απαγωγής μιας όμορφης κοπέλας από το γιο του Τούρκου επιτρόπου που συνέβη στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αγαπημένος της για να την ξαναπάρει πίσω έστησε γλέντι και για να μπει στο τούρκικο σπίτι έφτιαξε ένα ομοίωμα καμήλας κάτω από το οποίο κρύφτηκαν οι φίλοι του. Αφού έκρυψαν την κοπέλα κάτω από την καμήλα την έβγαλαν έξω και την επομένη τη στεφάνωσαν με τον αγαπημένο της πριν προλάβουν να την ξαναπάρουν οι Τούρκοι.

    Σε χωριά της Καβάλας και της Δράμας, όπως η Νικήσιανη, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα και ο Βώλακας αναβιώνει το έθιμο των αράπηδων. Άντρες ντύνονται με προβιές και ζώνονται κουδούνια. Λέγεται ότι οι αράπηδες ήταν πολεμιστές που μετείχαν στην εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου και έδιωξαν με τους αλαλαγμούς τους τους ελέφαντες των Ινδών.

    Τα μπαμπούγερα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Τα μπαμπούγερα αποτελούν παραλλαγή των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου, οι οποίες σήμερα συνηθίζονται στον βορειοελλαδικό χώρο (ρογκάτσια, ρογκατσάρια κ.α.) και παλαιότερα στον Πόντο (μωμόγεροι). Το εθιμικό πλαισίωμα της θρησκευτικής γιορτής αρχίζει το πρωί της παραμονής. Οι γυναίκες παίρνουν στάχτη και τη σκορπίζουν με το δεξί χέρι γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και παλιότερα κρατούσαν στα χέρια ένα μικρό σακούλι με στάχτη με το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χτυπούσαν όσους συναντούσαν για να φοβερίζουν τα καλακάντζουρα. Σήμερα, για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων από τους αμύητους στο τοπικό έθιμο επισκέπτες, επειδή η στάχτη λέρωνε τα ρούχα, το σακίδιο είναι κενό. Ομάδες-ομάδες τα μπαμπούγερα ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.

    Στην Καστοριά ανήμερα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα ραγκουτσάρια. Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και σε χωριά της Δράμας με το όνομα ροκατζάρια. Οι κάτοικοι φορούν τρομακτικές μάσκες και κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.

    Θεοφάνια στα Τρίκαλα

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων ανήμερα των Φώτων, αναβιώνει το τοπικό έθιμο "Ρουγκατσάρια".

    Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί μετά τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια με κατεύθυνση το Δημαρχείο θα διασχίσει την οδό Ασκληπιού και θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης.

    Η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το έθιμο θα παρουσιαστεί σε δύο μορφές παράλληλα. Την τοπική εκδοχή ως "Ρουγκατσάρια" και την ποντιακή παραλλαγή των "Μωμόγερων".

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων "Οι Θεριστάδες" και την "Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων" και συμμετέχουν ο Δήμος Παλαμά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυακίου Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 January 2008 - 9:30:15 UTC