Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο εορτασμός των Θεοφανίων
  • [02] "Προχωρούμε με υπευθυνότητα και σχέδιο"
  • [03] Γ. Παπανδρέου: "Θα χυθεί άπλετο φως"
  • [04] Ισχυρή σεισμική δόνηση

  • [01] Ο εορτασμός των Θεοφανίων

    Με καλό καιρό θα εορταστούν σήμερα σε όλη τη χώρα τα Θεοφάνεια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στην τελετή που θα ψαλλεί στις 11, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα παρακολουθήσει την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων,από το λιμάνι της Ραφήνας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου θα παραστεί στην τελετή στον Πειραιά και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Δήμαρχος της πόλης.

    Παράλληλα σε επιφυλακή αναμένεται να τεθεί από το πρωί η Τροχαία προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή επάνοδο των εκδρομέων των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    [02] "Προχωρούμε με υπευθυνότητα και σχέδιο"

    Τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ δέχθηκε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνεργασίες με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και λίγο αργότερα με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα είπε "όπως ξέρετε είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όπως έχω πει πολλές φορές θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα η ημερομηνία και στις δύο πρωτεύουσες".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα από την υπόθεση Ζαχόπουλου η υπ. Εξωτερικών είπε "δεν νομίζω πως θέλετε να σχολιάσω κάτι που δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως ζούμε την αποθέωση της πολιτικής της κλειδαρότρυπας και ταυτόχρονα υπάρχουν σενάρια και φήμες. Η μόνη που μπορεί να δώσει σοβαρή απάντηση σε όλα αυτά τα σενάρια είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία χειρίζεται το θέμα. Άρα περιμένουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να μάθουμε όπως κι εσείς, έτσι και εμείς την πλήρη εικόνα και όχι τη σεναριολογία".

    Από την πλευρά της η κα Πετραλιά ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πρόοδο που έχει υπάρξει στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για έναν ακόμη κύκλο επαφών που ξεκινά με τους κοινωνικούς εταίρους.

    "Προχωρούμε με υπευθυνότητα, με σχέδιο, με όσο το δυνατόν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Θέλω να πω ότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί το πρόβλημα θα προκύψει μόνο εάν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση",είπε η κα Πετραλιά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την υπόθεση Ζαχόπουλου, η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε λέγοντας ότι "το κλίμα μέσα στο οποίο κινούμαι, είναι το κλίμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος".

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Η ελληνική οικονομία είιναι θωρακισμένη όσον αφορά την ανάπτυξη και το 2008 αναμένουμε σημαντική αναπτυξιακή ώθηση. Ο μεγάλος κίνδυνος για μένα είναι ο πληθωρισμός, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής". Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία οι αυξήσεις που θα δρομολογηθούν, στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, να οδηγήσουν σε βελτίωση του εισοδήματος, αλλά όχι σε έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο, διότι "δεν συμφέρει κανέναν να πάμε σε υπερβολικές αυξήσεις που θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρσιμό, που δεν αντέχει η οικονομία".

    Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων υπογραμμίζει ότι είναι "σαφής η βούληση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις στις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια) και επιχειρήσεις δικτύων. Ερωτηθείς για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, απάντησε ότι η διερεύνηση θα προχωρήσει αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία τηλεπικοινωνιών και τονίζει ότι "η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική για τις τηλεπικοινωνίες την οποία δεν διαπραγματεύεται".

    Απαντώντας στο ερώτημα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων, λέει ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι ενσωματωμένες στον σχεδιασμό και επανέρχεται με έμφαση στο θέμα του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι " ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι η μετατροπή κάποιων συγκυριακών διεθνών αυξήσεων τιμών σε μόνιμο πληθωρισμό και το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δεν είναι θέμα μόνον της κυβέρνησης αλλά όλων των κοινωνικών εταίρων".

    Για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ο κ Αλογοσκούφης αναφέρει ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί μετά το 2008 για να μηδενίσουμε το έλλειμμα, προσθέτοντας "βεβαίως θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί".

    Ερωτηθείς για την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, απαντά ότι κρίση αντιμετωπίζουν όλοι οι θεσμοί εξουσίας περιλαμβανομένων -εκτός των κομμάτων- του κοινοβουλίου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα για το φαινόμενο κάμψης του δικομματισμού, αναφέρει ότι αν τα κόμματα εξουσίας ανταποκριθούν στον ρόλο τους με υπευθυνότητα, ο δικομματισμός θα ανακάμψει σπό τις επόμενες εκλογές. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι συμπεριφέρεται ως κόμμα διαμαρτυρίας και όχι ως κόμμα εξουσίας και ζητεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετάσχει, αντί να απέχει, στις διαδικασίες για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, όπως είναι το ασφαλιστικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ως θετικό εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες αναπτύσσεται και αποκτά ευρωπαίκή προοπτική. Αν και δεν θα ήθελα να μπω σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομίας, το γεγονός ότι αναπτύσσεται η περιοχή μας, μας δίνει μεγάλες δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε πάγια προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. "Ολοι προσβλέπουν στην Ελλάδα, και ως υπόδειγμα και ως συνεργάτη, γιατί είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Βλέπουμε λοιπόν, στην ευρύτερη περιοχή, πολύ σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των συνεργασιών με όλες τις χώρες της περιοχής."

    Τέλος για την υπόθεση Ζαχόπουλου, θεωρεί ότι πρόκειται για προσωπική τραγωδία, η οποία έχει διογκωθεί από τα ΜΜΕ και πιστεύει ότι δεν έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.

    [03] Γ. Παπανδρέου: "Θα χυθεί άπλετο φως"

    Σκληρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει "εστία διαφθοράς", εξαπολύει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ως μοναδικό της στόχο "την εξυπηρέτηση ενός συστήματος που νέμεται την εξουσία" και "δεν ασχολείται με τα προβλήματα του κόσμου".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παλαιότερα είχε μιλήσει για "συμμορία", απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιγράφει τις σχέσεις της κυβέρνησης με διάφορα συμφέροντα ως "σχέσεις που μοιάζουν με εκείνες της μαφίας". Και προσθέτει ότι "η κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης των λίγων και ισχυρών, διευθετεί συμφέροντα και παράγει διαρκώς καινούργια σκάνδαλα".

    Παράλληλα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός είναι μέρος του συστήματος διαφθοράς, ενώ καλεί τα κόμματα της άλλης αριστεράς να αφουγκραστούν τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, ό οποίος "θέλει λύσεις και αποτέλεσμα".

    Ερωτηθείς γιατί επιτίθεται προσωπικά στον κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι προσπαθεί να αναδείξει τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως αναφέρει, "θερίζει ό,τι έσπειρε". Και τον κατηγορεί ότι "προεδρεύει και προϊσταται του συστήματος", αλλά και "καθοδηγείται από αυτό". Αναφέρει επίσης ότι "έχει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση σήψης και παρακμής που βιώνει η χώρα" και ότι "ηγείται μιας κυβέρνησης που το μόνο που έχει παράξει είναι τσουβάλι σκάνδαλα, μια οικονομία σε αδιέξοδο και μια Ελλάδα απαθή μπροστά σε προκλήσεις απαράδεκτες για τα εθνικά μας συμφέροντα". Κάνει επίσης λόγο για "γενικευμένη κατάσταση σήψης, πελατειακής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και διαφθοράς σε ένα κύκλωμα της ηγεσίας της ΝΔ".

    Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη τονίζει ότι "αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή" και υπόσχεται ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα φέρει στο ακροατήριο όλες τις "παγωμένες υποθέσεις", όπως των δομημένων ομολόγων, των υποκλοπών κλπ και θα χυθεί άπλετο φώς. Επίσης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει την άποψή του σύμφωνα με την οποία "όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση και όσο πιο γρήγορα έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τόσο το καλύτερο για τη χώρα".

    Απορρίπτει κατηγορηματικά, ως ισοπεδωτικό, τον ισχυρισμό περί ίδιων κομμάτων, για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τον οποίο προωθούν και τα κόμματα της "άλλης αριστεράς". Προσθέτει ότι τα κόμματα αυτά "κρύβονται πίσω από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ", το οποίο προβάλουν ως "άλλοθι, για να μη συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία".

    Δεν δέχεται ότι υπάρχει δικομματισμός και καλεί όσους ζητούν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα "με ποιόν θέλουν να κυβερνήσουν". Επίσης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φτάσει στα άκρα μια τακτική που του έδωσε πρόσκαιρα οφέλη.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετικά με τις καταγγελίες του για τα εκδοτικά συμφέροντα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει αποδοχή του αποτελέσματος ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και να αντιμετωπίζεται δίκαια η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να υποστηρίζεται ότι "δεν υπάρχει αντιπολίτευση". Κάνει επίσης λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τον Τύπο με χρήματα του ελληνικού λαού, "από τον ΟΠΑΠ μέχρι τις στρατιωτικές προμήθειες".

    Δήλωση Αλ. Αλαβάνου

    Τη λύπη του «για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενάντια στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς» εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου για τον ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    «Αν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί για το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες μας γίνονται σημείο αναφοράς και ελπίδας για ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της, ας μην ασχολείται με εμάς. Ας ασχοληθεί με τη σύγκλιση της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, του ασφαλιστικού, της περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων, του άρθρου 16. Ας κατανοήσει επιτέλους ότι οι πολίτες βιώνουν το τέλος εποχής του δικομματισμού και αλλάζουν σε βάθος το πολιτικό τοπίο», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

    [04] Ισχυρή σεισμική δόνηση

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί με επίκεντρο το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλο εστιακό βάθος περίπου 34 χιλιόμετρα και το ακριβές στίγμα του σεισμού είναι 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν οι ανταποκριτές μας...

    Μάνη

    Εντονη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή της Μάνης. Η ένταση του σεισμού ήταν μεγάλη όπως και η διάρκεια του. Οι άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    Ηράκλειο

    Αισθητός έγινε και στο Ηράκλειο ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί. Δεν επικράτησε πανικός ,ενώ δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής υλικές ζημιές.

    Ως ένα πολύ ισχυρό σεισμό που μπορεί να προέρχεται από πολύ μεγάλο βάθος χαρακτήρισε το σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Πρέπει να είναι σεισμός πάνω από 6,5 ρίχτερ, είπε ο κ. Λέκκας γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη του διασπορά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός τόνισε ο κ. Λέκκας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ο σεισμός πρέπει να προέρχεται από το ελληνικό τόξο και δεν αναμένεται να δώσει άλλο γεγονός. Περίπου τις ίδιες εκτιμήσεις έκανε και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο προερχόμενο από τη δυτική Ελλάδα. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα μέχρι και τα Γιάννενα , ενώ ιδιαίτερα ταρακουνήθηκε και η Αθήνα. Αυτό που ιδιαιτέρως ανησύχησε τον κόσμο ήταν η διάρκειά του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 January 2008 - 7:30:16 UTC