Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το 2008 συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις»
  • [02] Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο

  • [01] «Το 2008 συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις»

    Μήνυμα αποφασιστικότητας για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για το νέο έτος.

    Προσερχόμενος στη δεξίωση του ΕΒΕΑ για το νέο έτος, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σε μια δύσκολη και αβέβαιη διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Αποδεικνύει στην πράξη ότι διαθέτει ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό, που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις. Το 2008 συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Τις μεταρρυθμίσεις που, αποδεδειγμένα, παράγουν όφελος για την οικονομία και για την κοινωνία. Την πολιτική που εγγυάται, εξασφαλίζει δημοσιονομική σταθερότητα, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τόνωση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας. Το 2008, με αυτοπεποίθηση με σταθερά βήματα, προχωράμε μπροστά».

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε από την πλευρά του ότι η ελληνική οικονομία έχει γερές βάσεις χάρη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο όμως θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2008 θα είναι μεγάλη η ανάπτυξη για την οικονομία της χώρας μας, η οποία θα είναι ωφέλιμη για την αγορά και την κοινωνία χάρη και στη δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων που ξεκινάει.

    Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πετραλιά δήλωσε ότι το 2008 θα είναι η χρονιά που θα εξασφαλίσουμε το ασφαλιστικό για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος στην ετήσια δεξίωση του επιμελητηρίου προς τιμήν του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου για το 2008, «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στο κράτος πρόνοιας, στην απεμπλοκή του Δημοσίου από επιχειρηματικές δραστηριότητες πρέπει να προχωρήσουν με συναινετικές και ταχείες διαδικασίες".

    Ιδιαίτερη μέριμνα, εκτιμά το ΕΒΕΑ, θα πρέπει να υπάρξει για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ αναγκαίες κρίνονται και οι γενικευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας.

    Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι ευχή όλων είναι το 2008 να αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία αλλά και την κοινωνία. Να είναι η χρονιά μέσα στην οποία θα δρομολογηθούν και θα ολοκληρωθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος για να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

    Το ΕΒΕΑ, κατέληξε ο κ. Μίχαλος, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση ενός μίγματος πολιτικής που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και την κατανομή των ωφελειών της ανάπτυξης σε ολόκληρη την κοινωνία.

    [02] Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο

    Για πρώτη φορά στην ιστορία των συναλλαγών του πετρελαίου, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου για την άμεση παράδοσή του έφθασε τα 100 δολάρια: στις 19.27 ώρα Ελλάδας η τιμή της ανωτέρω κατηγορίας διακυμαινόταν στα 99,46 δολάρια (με αισθητή άνοδο εντός της ημέρας 3,48 δολαρίων), όμως λεπτά προηγουμένως είχε "συμπληρωθεί" --για πρώτη φορά στην ιστορία των συναλλαγών-- η τιμή-ορόσημο των 100 δολαρίων το βαρέλι αργού πετρελαίου για την άμεση παράδοση.

    --"Παράλληλα" στην αγορά πετρελαίου στο Λονδίνο το βαρέλι του βρετανικού πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας "αναρριχήθηκε" στην έναρξη, πρακτικά, των συναλλαγών του Νέου Έτους στα 97,71 δολάρια, για να υποχωρήσει εν συνεχεία στο επίπεδο των 97 δολαρίων.

    --Τα περιστατικά βίας γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία, που είναι ο πρώτος παραγωγός "μαύρου χρυσού" σε όλη την Αφρική, η αναβολή των πακιστανικών εκλογών, αλλά και δημοσιοποίηση στοιχείων γύρω από τα (μη "στρατηγικά") αμερικανικά αποθέματα, που καταδεικνύουν σαφή μείωσή τους, συνετέλεσαν στον "πυρετό" που κατέλαβε τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά και αποκρυσταλλώθηκε, σήμερα, στην σαφώς ανοδική τάση τιμής του προϊόντος.

    Περαιτέρω, η επίσημη έκθεση για την αμερικανική βιομηχανία (επαναφορά στις επιδόσεις του θέρους του 2003) αποδυνάμωσε, σήμερα, το δολάριο και ακύρωσε, τελικά, την επιχειρηθείσα νωρίς σήμερα άνοδο της ισοτιμίας του "πράσινου νομίσματος" έναντι του ευρώ, διεθνώς, την ώρα κατά την οποία στην "Γουόλ Στρίτ" ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας υποχωρούσε νωρίς το βράδυ κατά 1% και οι ιθύνοντες μεγάλων κεντρικών Τραπεζών κάνουν τους σχεδιασμούς τους πλέον (σύμφωνα με ανταπόκριση του Ρόιτερ από τη Νέα Υόρκη) με βάση μιάν "επιβράδυνση" του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος της οικονομίας των ΗΠΑ, πληθωριστικές πιέσεις και πιθανώς πρακτική αδυναμία άμεσης μείωσης των βασικών αμερικανικών επιτοκίων.

    "Μοιάζει σκοτεινός ο ορίζοντας για το δολάριο προς το παρόν", σχολίασε ο αναλυτής Νιλς Κρίστιενσεν του επενδυτικού οίκου της Κοπεγχάγης Nordea.

    Επιπλέον, στα επίπεδα του 2003 επανήλθε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και η οικοδομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Πολύ χαρακτηριστικό της τωρινής τάσης στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του δολαρίου, είναι το γεγονός της αναρρίχησης και της τιμής της ουγκιάς του χρυσού, στο Λονδίνο, στο επίπεδο των 859 δολαρίων (ανοδικό ιστορικό ρεκόρ).

    --Την ίδια ώρα, ας επισημανθεί ότι υπολογίστηκε πλέον και το τελικό ποσοστό ανόδου της τιμής του πετρελαίου για όλο το 2007--σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος: σχεδόν 58% --η μεγαλύτερη μιάς ολόκληρης 10ετίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 January 2008 - 19:30:12 UTC