Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωράει η αποκρατικοποίηση
  • [02] "Αγώνας για την Παιδεία"
  • [03] "Εναλλακτική απάντηση"
  • [04] "Ο λαός δεν έχει άλλες αντοχές"
  • [05] Χαμηλές θερμοκρασίες
  • [06] Χριστούγεννα στα Βαλκάνια

  • [01] Προχωράει η αποκρατικοποίηση

    Για τις εξελίξεις στον ΟΣΕ και την Ολυμπιακή συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα είχε συνεδριάσει η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) και ενημερώθηκε απο τους συμβούλους του ελληνικού δημοσίου για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την Ολυμπιακή.

    Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή ο κ.Χατζηδάκης, μετά και τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν επτά υποψήφιοι για το πτητικό έργο, επίσης επτά για την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης και τρεις υποψήφιοι για την εταιρία της τεχνικής βάσης.

    Οι συνολικά 17 υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2009, που είναι και το χρονοδιάγραμμα για το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Στη συνέχεια, είπε ο υπουργός Μεταφορών, θα αναδειχθούν οι επενδυτές.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι έχουμε μια καλή επενδυτική βάση, παρά την εξαιρετικά αρνητική διεθνή συγκυρία, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

    Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι το πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση του Οργανισμού είναι σε εξέλιξη, με βάση τέσσερις άξονες.

    Για την ασφάλεια, είπε, έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους, ενώ για τη διαφάνεια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την διοίκηση του Οργανισμού και η ΥΠΕΕ διενεργεί στον ΟΣΕ εκτάκτους και τακτικούς ελέγχους.

    Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη έχει τελειώσει η ηλεκτροκίνηση από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και Δομοκό, ενώ το καλοκαίρι θα τελειώσει η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού και θα γίνει και η καινούργια γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα.

    Αναφορικά με την εξυγίανση του Οργανισμού, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να βελτιωθούν τα οικονομικά του πιο προβληματικού σιδηροδρομικού οργανισμού της Ευρώπης, με στόχο να μειωθεί το λειτουργικό έλλειμμα από 455 εκατ. ευρώ το 2007 σε 80 εκατ. το 2010.

    Τα χρήματα αυτά, συμπλήρωσε, θέλουμε να τα εξοικονομήσουμε για επενδύσεις και για κοινωνική πολιτική,προσθέτοντας πως "όλοι αυτοί που στην Ελλάδα λένε ότι είναι υπέρ μιας κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να μην αντιδρούν σε τέτοιες εξυγιαντικές κινήσεις απ' όπου και αν προέρχονται".

    [02] "Αγώνας για την Παιδεία"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης συναντήθηκαν με την πρυτανεία του ΕΜΠ.

    Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι "μπροστά στους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους μαθητές υπάρχει ένας λίγο πολύ σκληρός και μακρύς δρόμος αγώνων για μια πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Παιδεία".

    "Τα θέματα είναι σημαντικά. Υπάρχει ήδη ένας νόμος που λειτουργεί και τον οποίο εμείς θέλουμε, όσο μπορούμε, να τον παρεμποδίσουμε στην πράξη. Με αυτή την έννοια ο αγώνας θα είναι σκληρός θα είναι μακρόχρονος. Πρέπει να πάρει όλες τις μορφές και πολύ περισσότερο σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να μπουν και εκείνοι οι χιλιάδες φοιτητές που ακόμα δεν έχουν πάρει μέρος στους αγώνες", επεσήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η κα Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως "εμείς θα εκτιμήσουμε αυτό που λέμε: Τα ξεχειλισμένα αμφιθέατρα στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, όπου όλοι οι φοιτητές παίρνουν ενεργό μέρος και αποφασίζουν συλλογικά και υπεύθυνα και τα αιτήματα και τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις και τις μορφές πάλης".

    Βεβαίως, είπε, έχει μια άνοδο το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, αλλά υπάρχει ανάγκη -και εκεί θέλουμε να συμβάλουμε- να πάρουν μέρος ακόμα περισσότεροι φοιτητές στη διαμόρφωση των θέσεων, των μορφών πάλης και του αγώνα.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ο αγώνας δεν τελειώνει με μια κατάληψη, ούτε αρχίζει με μια κατάληψη, όλες οι συλλογικές μορφές πάλης έχουν αξία και κυρίως η κοινή δράση και με τα άλλα τμήματα του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα με το κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, των μισθωτών».

    Ερωτηθείς για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης απάντησε:

    "Θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ανέβει η δράση της νεολαίας, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ανέβει ο οργανωμένος, ο μαζικός, ο συλλογικός αγώνας της νεολαίας και μέσα στα πανεπιστήμια για τη ζωή, τη μόρφωση, τις σπουδές που δικαιούται. Όμως βάζουμε ένα ζήτημα. Καμιά δουλειά δεν έχει η αστυνομία μέσα στα ιδρύματα. Καμιά δουλειά. Είναι όμως υπόθεση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος να πάρει θέση απέναντι στα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, όπου διάφορες ομάδες χωρίς καμία νομιμοποίηση από τους φοιτητικούς συλλόγους, από τις γενικές συνελεύσεις, από συλλογικές διεργασίες - επιτροπές αγώνα, καταλαμβάνουν τα ιδρύματα και τα κάνουν κέντρα για μολότωφ και καταστροφές στα κέντρα των πόλεων. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, όλες οι συλλογικότητες μέσα στα ιδρύματα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την ενδυνάμωση του αγώνα τους, με όλες τις μορφές πάλης που οι φοιτητές έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν, κανένας όμως δεν έχει δικαίωμα να δρα με τέτοιο προβοκατόρικο τρόπο στο όνομα των φοιτητών και των φοιτητριών».

    Για δε τη συζήτηση σχετικά με την άρση του ασύλου στο Πολυτεχνείο, δήλωσε:

    «Δεν το αποδεχόμαστε. Είναι υπόθεση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος και να περιφρουρήσει και να προστατεύσει τον αγώνα και να τον δυναμώσει. Αυτά που γίνονται στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο δεν έχουν καμία σχέση με φοιτητικό αγώνα. Δεν υπάρχει ούτε μία γενική συνέλευση, δεν υπάρχει ούτε μία συλλογική διαδικασία που να έχει δώσει το δικαίωμα από το Σάββατο το βράδυ πριν δύο εβδομάδες να έχει το Πολυτεχνείο τέτοιο κέντρο".

    [03] "Εναλλακτική απάντηση"

    Τους 15 βασικούς στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που περνά η χώρα, παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι "το πρόγραμμα των άμεσων στόχων πάλης δεν έχει ως ορίζοντά του τις εκλογές, αλλά δίνεται στα πλαίσια μιας μεγάλης στροφής της παγκόσμιας ιστορίας, που χαρακτηρίζεται απο οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση".

    Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ειδικότερα στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί το μοντέλο διακυβέρνησης του δικομματισμού, υπάρχει μεγάλη κρίση στη Νέα Δημοκρατία και αναζητούνται σχήματα επιβίωσης του συστήματος, όπως είναι οι προτάσεις για μεγάλο συνασπισμό και οικουμενικούς υπουργούς.

    Αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης και αναζήτησης άλλων προοπτικών, που εκφράστηκε απο τη νέα γενιά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δολοφονία του 15χρονου και επισήμανε ότι οι στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν "την εναλλακτική απάντηση στην κρίση, είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτό στους ορίζοντες του Σοσιαλισμού και έρχεται σε σύγκρουση με την κυβερνητική κληρονομιά που έχει δημιουργηθεί απο τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας".

    "Οι δικοί μας άμεσοι στόχοι", τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, "δεν είναι μόνο ένα φυλλάδιο, αλλά αντικείμενο δράσης των κοινωνικών κινημάτων".

    Εξάλλου, ο Δήμος Τσακνιάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι στις αρχές του 2009 θα δοθεί το πρώτο σχέδιο και μέχρι το Μάρτιο του 2009 θα συγκληθεί και η προγραμματική διάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν και ευρύτερα οι άμεσοι στόχοι δράσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε ερωτήσεις που του έγιναν ο Αλέκος Αλαβάνος αναφορικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου, δήλωσε ότι "δεν μπορεί να μιλά κανείς "χωρίς να πληρώνει φόρους", δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει στους κόλπους της στελέχη που ξεπερνούν τη Νέα Δημοκρατία, στα χτυπήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ".

    Αναφορικά με τον διάλογο για την Παιδεία, που έχει δηλώσει ότι πρόκειται να ανοίξει μετά τις γιορτές ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, απάντησε ότι "καλύτερα είναι ο πρωθυπουργός να απολύσει τον κ. Στυλιανίδη. Ο διάλογος για την παιδεία έχει ήδη αρχίσει και οι τομές στην Παιδεία θα γίνουν μέσα απο άλλους συσχετισμούς".

    Αναφορικά με τις επιθέσεις που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των κουκουλοφόρων, δήλωσε ότι "θα ανακρούσουν πρύμνα όσοι τα έχουν βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό ήδη φάνηκε και χθες στη Βουλή".

    Για τον προϋπολογισμό και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε στο σύνολό του, είπε ότι "αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά ο καταμερισμός των κονδυλίων και με αυτή την έννοια δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει οποιοδήποτε σημείο του ο ΣΥΡΙΖΑ".

    Αναφορικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις δηλώσεις Σημίτη, επισήμανε ότι "θα είναι το μνημόσυνο της ευρωζώνης το να συρθεί η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να καλύπτει ιδιωτικές τράπεζες και να μην εγγυάται δανεισμό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χαμηλό επιτόκιο". Αναρωτήθηκε, δε, πως είναι δυνατόν να μην έχει μπει τέτοια διεκδίκηση απο τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφορικά με τα ενδεχόμενα συνεργασίας με άλλα κόμματα, με βάση το πρόγραμμα των 15 σημείων απάντησε, σχετικά με τους Οικολόγους Πράσινους, "είμαστε και οικολογική δύναμη και η οικολογικού περιεχομένου δράση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Οι προτάσεις μας απευθύνονται σε όλες τις δυνάμεις που ενεργοποιούνται στο χώρο της Οικολογίας".

    Οσο αφορά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι "οι προτάσεις μας βρίσκονται σε σύγκρουση με τη λογική και το νομικό καθεστώς που διέπουν τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Πολλοί στόχοι του προγράμματός μας δεν γίνονται δεκτοί απο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εξάλλου το προγραμματικό μας πλαίσιο αποκλείει μια τέτοια συνεργασία".

    Στους 15 άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, η αποχώρηση της Ελλάδος απο το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Άκτιου, η άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας απο τη συνθήκη της Λισαβόνας και η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η επάνοδος υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στις υποδομές της χώρας.

    Περιλαμβάνονται, επίσης, ο αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, η κατάργηση των Ειδικών Μονάδων και η απαγόρευση χρήσης χημικών, η άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "15", η κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των ανεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δημιουργία 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, η εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και η προώθηση μιας νέας στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

    [04] "Ο λαός δεν έχει άλλες αντοχές"

    "Ο Ελληνικός λαός δεν έχει άλλες αντοχές, ώστε να υπομείνει την Ν.Δ και την αντιλαϊκή πολιτική της", τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. "Ο Πρωθυπουργός, έγινε φορέας κακών ειδήσεων για το 2009. Μίλησε για ανεργία και για μια ακόμη δύσκολη χρονιά", ανέφερε.

    Ακόμη, σχετικά με τα σενάρια ανασχηματισμού, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: "«Ο πρωθυπουργός περιμένει τα Φώτα ώστε να τον φωτίσει ο θεός και να κάνει τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό. Με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά τους, δεν πιστεύουμε ότι με τον ανασχηματισμό θα δει φως στο τούνελ ο ελληνικός λαός, ο οποίος αντιμετωπίζει την φτώχεια, την ένδεια και τα αντιλαϊκά μέτρα της ΝΔ". Επίσης, χαρακτήρισε "σενάριο επιστημονικής φαντασίας" τη συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.ΟΣ. σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Αλαβάνου για το Πανεπιστημιακό άσυλο. "Ο κ. Αλαβάνος για ακόμα μία φορά βρίσκεται σε σύγχυση. Σε σχετικές του δηλώσεις τόνισε ότι η άρση του ασύλου πυροδοτεί την ένταση και δεν οδηγεί πουθενά.

    Ο κ. Αλαβάνος δεν έχει καταλάβει, έως σήμερα, ότι δεν καταργείται κάτι που αυτοκαταργείται με την παρουσία μολοτοφόρων και βανδάλων στα Πανεπιστήμια", κατέληξς ο κ. Βελόπουλος.

    [05] Χαμηλές θερμοκρασίες

    Μείωση των ισχυρών ανέμων και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπεται από σήμερα έως και τα Χριστούγεννα, με το κρύο ωστόσο, να παραμένει τσουχτερό. Τα φετινά Χριστούγεννα, μάλιστα, θα είναι από τα πιο κρύα των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

    Στην Πάρνηθα πλέον, όπου από την Κυριακή η κυκλοφορία των οχημάτων, από το ύψος του τελεφερίκ, γινόταν με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω του χιονιού, από τις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας τα αυτοκίνητα κινούνται χωρίς αλυσίδες, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία.

    Σήμερα επικρατεί ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Ασθενείς βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στο Αιγαίο, σποραδικές καταιγίδες το πρωί στην Κρήτη και χιόνια στις ορεινές περιοχές του νησιού.

    Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί από 6 έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί από -4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι 14 βαθμούς στη Δυτική. Έως και 14 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος και στα νησιά του Αιγαίου και έως 11 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

    Αύριο -παραμονή Χριστουγέννων- στη Θράκη, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, την περιοχή του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα πελάγη 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

    Τσουχτερό θα είναι το κρύο και τα Χριστούγεννα, με ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές. Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως και 5 μποφόρ, ενώ θα παρατηρηθεί παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

    [06] Χριστούγεννα στα Βαλκάνια

    Ένα μοναδικό γιορτινό "παζλ" συνθέτουν τα ήθη και έθιμα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στα Βαλκάνια, όπου οι παραδόσεις "καλά κρατούν".

    Στην Κροατία, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζεται με φρούτα, καρύδια, γλυκά, γυάλινα στολίδια και κεριά. Οι επισκέπτες θα ακούσουν διαφορετικές "εκδοχές" από τα κάλαντα, θα δοκιμάσουν πληθώρα παραδοσιακών, χριστουγεννιάτικων, φαγητών και θα αισθανθούν "μέρος" της παράδοσης. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων αρχίζει στις 13 Δεκεμβρίου (εορτή της αγίας Λουκίας), όπου οι οικογένειες τοποθετούν σπόρους σιταριού σε ένα πιάτο με νερό. Οι σπόροι μεγαλώνουν και το βράδυ των Χριστουγέννων τους δένουν με την αποκαλούμενη "trobojnica" μια κορδέλα με κόκκινο, μπλε και άσπρο χρώμα. Η παράδοση θέλει μια γυναίκα να γυρνά στις γειτονιές και να προσφέρει σύκα, αμύγδαλα, ξηρούς καρπούς και μήλα.

    Εξάλλου, σε αρκετές περιοχές, οι οικογένειες σκορπούν άχυρα στα πατώματα των σπιτιών τους και κάτω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα μέλη των οικογενειών κάνουν ευχές για υγεία, καλή τύχη και συχνά κάθονται πάνω στα άχυρα.

    Το "παραμύθι" των Χριστουγέννων "ζωντανεύει" και στον κήπο της οικογένειας Salaj, στην περιοχή Γκραμπόβνιτσα. Η οικογένεια κάθε χρόνο, στολίζει εκτός του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο σπίτι, τον κήπο της με χιλιάδες λαμπιόνια και στολίδια με αποτέλεσμα να περιληφθεί στον κατάλογο του οργανισμού τουρισμού της περιοχής και του Οργανισμού Τουρισμού της Κροατίας, ως ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες από άλλες χώρες. Μάλιστα, το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό που οι φωτογραφίες από το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο "φιλοξενούνται" σε αρκετές διαδικτυακές πύλες.

    Στη Ρουμανία, τα κάλαντα των Χριστουγέννων "σκορπούν" στον χειμωνιάτικο αέρα το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου και γλυκαίνουν τις καρδιές των Ρουμάνων που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τηρώντας τις παραδόσεις.

    Στα σοκάκια των πόλεων και των χωριών νέοι και παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα, ενώ οι πατεράδες βάζουν κέρματα στις τσέπες των παντελονιών των παιδιών τους για να είναι το Νέο Έτος άφθονο και γενναιόδωρο μαζί τους.

    Επίσης, ανήμερα των Χριστουγέννων, το ψωμί τοποθετείται κάτω από το τραπέζι για να φέρει τύχη στην οικογένεια και σπόροι σιταριού τοποθετούνται κάτω από το τραπεζομάντιλο για να είναι καλή η σοδειά το Νέο Έτος.

    Στις 20 Δεκεμβρίου οι Ρουμάνοι γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Ιγνατίου (ουσιαστικά αυτή την ημέρα ξεκινά ο εορτασμός των Χριστουγέννων). Αυτή την ημέρα απαγορεύεται η εργασία και η μοναδική δουλειά που καλούνται, κυρίως, οι νοικοκυρές να κάνουν είναι να ετοιμάσουν το μενού του χριστουγεννιάτικου δείπνου.

    Στη Σερβία, οι πολίτες λένε "Srecan Bozic" (Καλά Χριστούγεννα) και στο γιορτινό τραπέζι τρώνε τη "cesnica" ένα ιδιαίτερο είδος ψωμιού που αποτελεί παράδοση για τα Χριστούγεννα. Κάθε μέλος της οικογένειας παίρνει ένα κομμάτι, ενώ ένα κομμάτι προορίζεται και για το σπίτι. Πρόκειται για ένα "είδος" βασιλόπιτας, καθώς μέσα στο ψωμί υπάρχει ένα νόμισμα και όποιος το βρει, θεωρείται καλότυχος για τη νέα χρονιά.

    Το ιδανικό, εορταστικό περιβάλλον στη Σερβία, το "συνθέτει" και το κόψιμο του δέντρου (συνήθως βαλανιδιά) την παραμονή των Χριστουγέννων. 'Ένα μεγάλο κομμάτι από το δέντρο συνήθως ρίχνεται στο τζάκι του σπιτιού για καλή τύχη. Εξάλλου, ένα πάκο από άχυρα σκορπίζεται στο πάτωμα του σπιτιού, ενώ το γιορτινό τραπέζι "χαρακτηρίζεται" από ποικιλία φαγητών.

    Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο εορτασμός "μεταφέρεται" στις εκκλησίες όπου οι καμπάνες χτυπούν και καλούν τους πολίτες να γιορτάσουν τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Ιδιαίτερη σημασία έχει - κατά την παράδοση - ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού, καθώς πρέπει να θεωρείται καλότυχος για να φέρει στην οικογένεια γούρι για το Νέο Έτος. Μάλιστα, οι περισσότεροι για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν καλή τύχη το Νέο Έτος, επιλέγουν τον πρώτο επισκέπτη.

    Στη Βουλγαρία, κάθε χρόνο στις 24 Δεκεμβρίου, όλα τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονται από νωρίς για να ετοιμάσουν το γιορτινό τραπέζι. Η παράδοση θέλει αυτό το ψωμί να το έχει ετοιμάσει μια ανύπαντρη ή πρόσφατα παντρεμένη κοπέλα. Το ψωμί είναι διακοσμημένο με στοιχεία που συμβολίζουν τα οικόσιτα ζώα και τον αγρό. Μέσα σε αυτό τοποθετείται ένα τυχερό νόμισμα.

    Η ίδια κοπέλα παρασκευάζει στρογγυλά τσουρέκια για τους μικρούς που ψάλλουν τα κάλαντα. Πριν από το γιορτινό τραπέζι, η νοικοκυρά του σπιτιού θυμιατίζει όλα τα δωμάτια, τον κήπο και τον αχερώνα - όπου αυτός υπάρχει - προκειμένου να ξορκίσει τα κακά πνεύματα.

    Τίποτα δεν δανείζεται αυτή την ημέρα προκειμένου τα πλούτη της οικογένειας να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια του έτους. 'Ένα ξεχωριστό στοιχείο είναι η τελετή "koleduvane": Μεταμφιεσμένοι και ψάλλοντας τα κάλαντα, νεαρά αγόρια που συμμετέχουν στην τελετή, περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι για να ευχηθούν ευημερία, καλή τύχη και υγεία. Στη συνέχεια έρχονται άλλοι νεαροί που έχοντας βέργες κρανιάς, στολισμένες με κορδέλες, καλαμπόκι και φρούτα, χτυπούν απαλά τους ανθρώπους στους ώμους και τους εύχονται υγεία, μακροζωία και επιτυχία.

    Την έναρξη των εορτασμών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σηματοδοτεί η ημέρα του Αγίου Ιγνατίου που εορτάζεται στις 22 Δεκεμβρίου.

    Με μακρά παράδοση, πληθώρα εθίμων "κομμάτι" της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς και στη Σλοβενία "πρωταγωνιστούν" τα κάλαντα και το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Βέβαια, το ψωμί που "κοσμεί" το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, "κουβαλά" και αυτό το δικό του "βάρος" καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει στους ανθρώπους και τα οικόσιτα ζώα, υγεία, δύναμη και ενέργεια. Οι "καλαντάρηδες", εξάλλου, θα φέρουν και αυτοί σε κάθε σπίτι ευχές για υγεία, τύχη και ευλογία. Στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε κάθε σπίτι, οι νοικοκυρές θυμιατίζουν για να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα.

    Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι οικογένειες συγκεντρώνονται στο σπίτι και τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας μοιράζουν στα παιδιά γλυκά και φρούτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 December 2008 - 13:30:40 UTC