Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [02] Εγκαίνια για το Κοινωνικό Φαρμακείο
  • [03] Ημερίδα: "Μετανάστες στην Ελλάδα"
  • [04] ΕΕ: Νέα σχέδια ανάκαμψης για έξι χώρες
  • [05] "Μέτρα υπέρ των ξενοδόχων"
  • [06] "Εκτός τόπου και χρόνου"
  • [07] "Οικονομία σε στείρωση"
  • [08] Ανήσυχοι οι Έλληνες
  • [09] Η ώρα των κληρώσεων

  • [01] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Παρουσία των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου και με αναφορές στα γεγονότα που επακολούθησαν τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, άρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία, και η οποία ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Οικονομίας

    "Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση" τόνισε στην παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2009, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, καλώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες, να μη σπαταλούν - εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης - δυνάμεις σε εσωτερικές διαμάχες.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, υπογράμμισε ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι προβλήματα που δημιούργησαν και στη συνέχεια όξυναν οι κυβερνήσεις" του κόμματός του: "Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το τεράστιο χρέος που αποτελεί σήμερα ένα μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την οικονομία σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά τη μεταπολίτευση" είπε ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος -σε αντιδιαστολή- τόνισε ότι επί ΝΔ η ανεργία μειώθηκε στο 7,4% από 11,3% το 2004.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η διεθνής οικονομική κρίση αναδεικνύει τις πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Όπως παρατήρησε ο υπουργός Οικονομίας, τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, των δημοσιονομικών ανισορροπιών και της αναποτελεσματικότητας του δημοσίου γίνονται περισσότερο ορατές. Κάναμε πρόοδο, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά πρέπει να δούμε την κρίση αυτή ως μια μεγάλη ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειές μας απέναντι σε αυτές τις αδυναμίες που έχουν ριζώσει βαθιά στην οικονομία και την κοινωνία μας.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ

    Για προϋπολογισμό που φέρνει απελπισία και απόγνωση στους πολίτες, μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, προβλέποντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση μετρά μέρες» και ότι «σύντομα θα μιλήσει ο λαός».

    Ο κ.Παπουτσής είπε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη διεθνή κρίση ως άλλοθι για τα τραγικά αδιέξοδα της χώρας και αμφισβήτησε τη δυνατότητα πειθούς της ΝΔ ότι θα εγγυηθεί τα εισοδήματα και τις επενδύσεις καθώς επί πέντε χρόνια «υποκλίνονται με βαγιορείτικη ευλάβειαβ στα νεοφιλελεύθερα δόγματα».

    Στο πλαίσιο, δε, της κριτικής του για τον περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων και την αύξηση των φόρων, μεσούσης της κρίσης, είπε ότι δεν αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια του κ.Αλογοσκούφη «αλλά είμαι βέβαιος ότι ο καθηγητής Γ.Αλογοσκούφης θα έκοβε τις εξετάσεις τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ».

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό που επιβάλει «τσουνάμι φορολογικό» ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ, ο οποίος αντί να αντιμετωπίσει τη κρίση, θα την πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο, όπως θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις.

    «Είναι ένας προϋπολογισμός που κλείνει ερμητικά τα μάτια του απέναντι στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και κυρίως τα προβλήματα της νεολαίας. Είναι αδιανόητο, παράλογο, σχιζοφρενικό, ιδιαίτερα σε μια φάση οικονομικής κρίσης, να κατατίθεται ένας προϋπολογισμός που αντί να ανακουφίζει φορολογικά τα ασθενέστερα στρώματα, επιχειρεί φορολογική επιδρομή που θα κοστίσει 3.000 περίπου πρόσθετους φόρους σε κάθε τετραμελή οικογένεια μέσα στο 2009», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ

    Για «προϋπολογισμό φάντασμα» που χαρακτηρίζεται από ακρότητες έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με το σκεπτικό ότι παριστάνει πως είναι υπαρκτός, ενώ στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν πως βρίσκεται στον αέρα. Σαν «ακρότητα» εκτίμησε «το ότι ζητούνται 7,1 δισ. ευρώ νέοι φόροι σε συνθήκες θυελλώδους κρίσης, ενώ ταυτόχρονα δεν περικόπτονται οι κρατικές σπατάλες, μειώνονται οι Δημόσιες Επενδύσεις και προσλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες νέοι υπάλληλοι».

    Ομιλία Μ. Λιάπη

    Έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός στη καθημερινότητα του πολίτη, έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009.

    «Κάτω από το βάρος δυσάρεστων καταστάσεων, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του 2009. Ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις στις οποίες επιχειρείται η αποτίμηση των τελευταίων γεγονότων, δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω το ρόλο του πολιτισμού ως όχημα εξόδου από κάθε κοινωνική κρίση. Μπορεί να δώσει όραμα, να εμπνεύσει να λειτουργήσει ως σταθερό πεδίο γόνιμου κοινωνικού διαλόγου. Μπορεί να δείξει το δρόμο προς αυτό που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι λείπει από όλους και όχι μόνο στους νέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για τον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι «ο πολιτισμός χρειάζεται χρήματα και θα μπορούσαμε να είχαμε καταφέρει πολύ περισσότερα, αν είχαμε και περισσότερα χρήματα. Δεν έχει υπάρξει ούτε μια μέρα που να μην έχω αναφερθεί στην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για τον πολιτισμό και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον μια τέτοια μέρα», τόνισε.

    Ομιλία Ευ. Μεϊμαράκη

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης - παράλληλα με την αμετακίνητη θέση για διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος - είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός συνολικά της αμυντικής βιομηχανίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι η ώρα όλες οι χώρες της Ευρώπης να παράξουν από κοινού αμυντικά οπλικά συστήματα. Ο ευρωπαϊκός αμυντικός οργανισμός πρέπει να προχωρήσει σε συνεννόηση για αυτό. Εμείς πρωτοστατήσαμε, εντάξαμε στο αμυντικό χάρτη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε μητρώο εταιρειών, προχωρήσαμε στο πολυνομοσχέδιο για τα θέματα του προσωπικού, συνεχίζουμε την προσπάθεια για ολοκληρωμένο σύστημα υγείας και ασφάλειας με στόχο και την μείωση των ατυχημάτων, τονώθηκαν οι ακριτικές περιοχές» σημείωσε.

    Ομιλία Ευ. Βενιζέλου

    Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης και μια άλλη πολιτική διεύθυνση τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2009. Ο κόσμος θέλει ένα συνολικό και ενιαίο σχέδιο, που να τον πείθει ότι υπάρχει όραμα και κάποιον που να μπορεί να περιγράψει την επόμενη μέρα είπε ο κ. Βενιζέλος: «Αυτό που στην πραγματικότητα απαιτείται, ως πρώτο μεγάλο οικονομικό μέτρο είναι μια άλλη πολιτική διεύθυνσης της χώρας, ικανή να εγκαθιδρύσει σχέσεις εμπιστοσύνης, γιατί μόνο έτσι μπορείς να διαμορφώσεις τις αναγκαίες συναινέσεις, να αποκαταστήσεις κοινωνική και εθνική συνοχή και να δώσεις αισιοδοξία στην κοινωνία και στην οικονομία».

    Ομιλία Φ. Κουβέλη

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι εκτός τόπου και χρόνου διότι δεν απαντά στα προβλήματα που βιώνει ο τόπος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την παγκόσμια οικονομική κρίση ως άλλοθι για τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους.

    Ομιλία Αχ. Κανταρτζή

    Κάλεσμα στο λαϊκό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα να βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση απέναντι και στους μηχανισμούς καταστολής αλλά και για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής: «Για μια ακόμα μέρα είδαμε τους γνωστούς μηχανισμούς, από τη μια τις δυνάμεις καταστολής και από την άλλη τους γνωστούς-άγνωστους τους κουκουλοφόρους, στο γνωστό τους έργο, σε μια προσπάθεια σχεδιασμένου χτυπήματος του εργατικού λαϊκού κινήματος και της νεολαίας» είπε ο κ. Κανταρτζής αναφερόμενος και στον πυροβολισμό που δέχθηκε μαθητής στο Περιστέρι.

    Ομιλία Η. Πολατίδη

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε καν συνετή διαχείριση και ότι η οικονομία δεν μπορεί να προχωρά με τον «αυτόματο πιλότο» τις παραμέτρους του οποίου έθεσε η κυβέρνηση Σημίτη. Όπως είπε ο κ. Πολατίδης, η κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορεί τις προηγούμενες για το υψηλό χρέος, όμως, μετά από πέντε χρόνια, δεν κατόρθωσε να το μειώσει.

    [02] Εγκαίνια για το Κοινωνικό Φαρμακείο

    Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου τελέστηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια δύο σημαντικών κοινωνικών δομών στο κέντρο της Αθήνας.

    Πρόκειται για το Κοινωνικό Φαρμακείο και την Αθηναϊκή Αγορά που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη στην πλατεία Βαρβακείου (οδός Αθηνάς).

    «Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία του ανθρώπου δεν είναι τα μικρόβια, αλλά, η αδιαφορία» είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης , ζήτησε «να ανοίξουμε την αγκαλιά μας όλο και περισσότερο για να χωρέσει όλους όσοι το έχουν ανάγκη» και συμπλήρωσε: «δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής συστράτευσης και ξυπνάμε τα κοινωνικά μας αντανακλαστικά προκειμένου να μην αισθάνεται κανείς απροστάτευτος σβ αυτή την πόλη».

    Τέλος ο κ. Κακλαμάνης ευχαρίστησε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου για τη συμπαράστασή τους στη λειτουργία του Φαρμακείου, τους εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων, καθώς και τους φορείς και ιδιώτες που προσφέρουν είδη στην Αγορά και συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη λειτουργία τους.

    [03] Ημερίδα: "Μετανάστες στην Ελλάδα"

    Η πραγματικότητα και οι προοπτικές των μεταναστών στην Ελλάδα συζητήθηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την έδρα UNESCO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    «Η αλήθεια είναι ότι στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά κενά σε θέματα των μεταναστών, ενώ η πρακτική εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων δεν είναι πάντα ενιαία, γεγονός που αναγκάζει τη διοίκηση με εγκυκλίους να την ερμηνεύει. Λείπουν οι γενναίες και ριζοσπαστικές εκείνες θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν , τουλάχιστον για όσους μετανάστες ρίζωσαν στη χώρα μας», παρατήρησε στο συνέδριο η καθηγήτρια Νομικής, Ζωή Παπασιώπη- Πασιά. Εξέφρασε μάλιστα τη θλίψη της που «άριστοι μαθητές με ειδικά προσόντα και δεξιότητες, υπότροφοι και μη, που αιμοδοτούν με τις επιδόσεις τους τα πανεπιστήμιά μας, πολύ δύσκολα αξιοποιούνται από την ερευνητική μας κοινότητα και από την πολιτεία μια και η ελληνική νομοθεσία είναι εξαιρετικά φειδωλή σε αυτό το σημείο, μη δίνοντας τη δυνατότητα μετατροπής της άδειας διαμονής λόγω σπουδών, σε άλλου είδους άδεια διαμονής».

    Για το κέντρο υποδοχής προσφύγων Θεσσαλονίκης μίλησε η διευθύντριά του Νόνα Νιγριτινού, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί αφίξεις και έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες στήριξης και φιλοξενίας σε 1130 άτομα, ενώ σήμερα διαμένουν στο Κέντρο 58 άτομα από Αφγανιστάν και Σομαλία.

    «Επιτατική όμως είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε το «Σπίτι του παιδιού πρόσφυγα» για το οποίο ήδη βρέθηκε κτίριο και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ευελπιστούμε να το λειτουργήσουμε έως το τέλος του έτους» είπε η κ.Νιγριτινού, υπογραμμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι από το 2000 που λειτούργησε το Κέντρο, πάνω από 40 παιδιά έχουν γεννηθεί σ΄αυτό.

    [04] ΕΕ: Νέα σχέδια ανάκαμψης για έξι χώρες

    Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζουν νέα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας τους, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2009, ανέφερε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

    "Μόλις ολοκληρώσαμε το δείπνο με τα μέλη του Ecofin. Έκανα ένα γύρο στο τραπέζι και ρώτησα ποιών τα επιτελεία θα δουλέψουν στις διακοπές των Χριστουγέννων για να λάβουν νέα μέτρα ή για σχέδια ανάκαμψης που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη", είπε η Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της ανεπίσημης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Μπερσί.

    "Απόψε γνωρίζω ότι έξι χώρες-μέλη θα κάνουν περισσότερα απ' όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί", συνέχισε, αρνούμενη να διευκρινίσει ποιες χώρες είναι αυτές.

    Να σημειωθεί ότι στο δείπνο δεν συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Λουξεμβούργου.

    [05] "Μέτρα υπέρ των ξενοδόχων"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα στη 1 το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνέντευξη έχει θέμα τις «λαϊκές κινητοποιήσεις στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων» και θα γίνει στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό.

    Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον τουρισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του το Κομουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ενισχύουν τους μεγαλοξενοδόχους και καλεί τους υπαλλήλους να αντιδράσουν.

    Πιο στγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει: "Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον τουρισμό είναι μέτρα προκλητικής ενίσχυσης των μεγαλοξενοδόχων από χρήματα των εργαζομένων και σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η κυβέρνηση μετατρέπει το πενιχρό επίδομα ανεργίας που λάμβαναν έως τώρα σε επίδομα ενίσχυσης των ξενοδόχων.

    Δίνει νέα κίνητρα και «ζεστό χρήμα», όταν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές - τουριστικές επιχειρήσεις, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν αύξηση των κερδών 60%, όταν προκλητικά και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους έχουν χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και από τα κοινοτικά κονδύλια".

    Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους, συνολικά τους εργαζόμενους, να αντιπαλέψουν αυτά τα μέτρα: "Μέτρα για τους ξενοδοχοϋπάλληλους τώρα. Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ και πλήρη κοινωνική ασφάλιση, για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Ούτε ένα ευρώ των εργαζομένων στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού. Οι διακοπές και ο τουρισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, και για να ικανοποιηθεί χρειάζεται πραγματική αύξηση στους μισθούς, πραγματικά κοινωνικός τουρισμός με ευθύνη του κράτους. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Το κεφάλαιο να πληρώσει την κρίση από τα συσσωρευμένα κέρδη του", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] "Εκτός τόπου και χρόνου"

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι εκτός τόπου και χρόνου διότι δεν απαντά στα προβλήματα που βιώνει ο τόπος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την παγκόσμια οικονομική κρίση ως άλλοθι για τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους.

    «Η αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων είναι ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού και συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής. Επιβάλει υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, αξιοπρεπή διαβίωση, φορολογική μεταρρύθμιση, σύγκρουση με τα ολιγοπώλια, έλεγχο της τραπεζικής κερδοσκοπίας. Άλλες όμως είναι οι επιλογές της κυβέρνησης, δέσμιες της νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής πολιτικής της», υπογράμμισε ο κ Κουβέλης.

    "Κοινωνική και πολιτική απάντηση"

    "Κατανοούμε ότι έχετε συναίσθηση των δικαιωμάτων σας, έχετε αποφασίσει να τα διεκδικήσετε και φυσικά έχετε συναίσθηση των ευθυνών σας", δήλωσε ο κ. Αλαβάνος μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους 15μελών Συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισε ότι "αυτό που είδαμε όμως είναι ότι οι νέοι και οι νέες θέλουν να έχουν φωνή. Θέλουν να έχουν τη δική τους Βουλή. Την έχετε στους δρόμους σήμερα, έχετε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, οι οποίες είναι εντυπωσιακές κι έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Είναι εντυπωσιακό μέσα σε τόσο λίγες μέρες πόσο διαφορετικές μορφές πήρε αυτό το κίνημα, το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα απβ αυτή τη βαριά αφορμή, τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και πόσο πια επηρεάζει όχι μόνο όλη την κοινωνία, αλλά θα έλεγε ότι έχει βγει από τα σύνορα της χώρα μας".

    Ακόμη, πρόσθεσε: "Έχετε ήδη αποτελέσματα. Είναι εντυπωσιακό αυτό που γίνεται. Κινητοποιηθήκατε εσείς, μαθητές - μαθήτριες γυμνασίων λυκείων, μαζί σας οι φοιτητές - οι φοιτήτριες, μαζί σας πάρα πολλοί γονείς, μαζί σας πάρα πολλοί ευαίσθητοι άνθρωποι, μαζί σας μεγάλα κομμάτια του εργατικού κινήματος. Βλέπουμε αποτελέσματα. Βλέπουμε στη Γαλλία του Σαρκοζί να αναγκάζονται, μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουν μαζικές κινητοποιήσεις στο μαθητικό και φοιτητικό χώρο, να αποσύρουν το νομοσχέδιο για τα δύο εξάμηνα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια και όλη τη σχετική αντιμεταρρύθμιση, την οποία ετοιμάζανε. Βλέπουμε στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι, κάτω από κινητοποιήσεις που έγιναν κάτω απβ αυτό το μήνυμα, το οποίο σαν ηλεκτρισμός περνάει σβ όλη την Ευρώπη, και σβ όλο τον κόσμο, να αναδιπλώνεται σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και λυπόμαστε, που ο μόνος ο οποίος δεν έχει δείξει μια ανταπόκριση πολιτική, είναι η ελληνική κυβέρνηση. Σβ ένα πολιτικό, κοινωνικό ζήτημα, η απάντηση θα είναι κοινωνική και πολιτική δεν θα είναι αστυνομική και δεν θα είναι αυταρχική. Γιβ αυτό θέλουμε νβ ακούσουμε τους προβληματισμούς σας, τα αιτήματα σας".

    [07] "Οικονομία σε στείρωση"

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον προϋπολογισμό, o Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε:

    «Ο Κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στον προϋπολογισμό μίλησε για καταστροφολογία και στείρα αντιπαράθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Μιλά ο Υπουργός που με τις επιλογές του καταστράφηκε η ελληνική Οικονομία και άνθισαν τα καρτέλ. Μιλά ο Υπουργός που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε στείρωση και ζητά υπευθυνότητα από αυτούς που δεν φέρουν καμία ευθύνη για την σημερινή φτώχεια των ελλήνων. Η κυβέρνηση μιλά για υπευθυνότητα όταν η ίδια συμπεριφέρεται ανεύθυνα».

    Χθες, ο κ. Βελόπουλος έκανε λόγο για "αντιλαϊκό" προϋπολογισμό. "Ένας αντιλαϊκός και ωμός στη μέθοδο και στην ουσία προϋπολογισμός που φανερώνει ξεκάθαρα τις επιλογές της κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε: "Στο μέσο μιας κρίσης που σαρώνει σαν λίβας εργασία, εισοδήματα και απασχόληση, ο κ. Καραμανλής επιλέγει για μία ακόμη φορά την ανακατανομή των πόρων υπέρ των τραπεζών και του κεφαλαίου. Η ΝΔ συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα προς την οικονομική κατάρρευση δεμένη με τους κεφαλαιοκράτες και την ασυδοσία της αγοράς. Όλοι το ξέρουν, στις περιόδους των πιο καταστροφικών οικονομικών κρίσεων πάνω στα ανθρώπινα συντρίμμια χτίζονται οι πιο μεγάλες περιουσίες", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ.

    Για τον τουρισμό

    Για την κυβερνητική σύσκεψη με θέμα τον Τουρισμό, o κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Αφού άφησαν την Αθήνα να καίγεται για 10 μέρες και να διασύρεται διεθνώς με τις συνιστώσες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τρομοκρατηθούν οι ξένοι, σήμερα η Κυβέρνηση αποφάσισε να συσκεφθεί και να λάβει μέτρα για τον τουρισμό! Κάποιοι δυστυχώς στην χώρα δεν συμπεριφέρονται ως πολιτικοί ταγοί αλλά ως τουρίστες».

    [08] Ανήσυχοι οι Έλληνες

    Ανήσυχοι για την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους εμφανίζονται οι περισσότεροι ευρωπαίοι (69%) και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (90%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ευρωβαρόμετρο που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, στο ερώτημα, "πώς κρίνετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα σας", το 48% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά πως η οικονομική κατάσταση είναι "πολύ κακή", το 42% απαντά "μάλλον κακή" και το 10% "καλή". Σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός αυτών που περιμένουν επιδείνωση αυξήθηκε κατά 14%. Στην ΕΕ των 27 χωρών μελών το 46% των ευρωπαίων δηλώνει ότι η οικονομία στη χώρα του είναι "μάλλον κακή", το 27% "μάλλον καλή", το 23% "πολύ κακή" και το 2% "πολύ καλή".

    Σε ό,τι αφορά, την οικονομική πορεία της χώρας τους τον επόμενο χρόνο, το 51% των ευρωπαίων θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη, το 29% αναμένει στασιμότητα, ενώ το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αναμένει το 66% των Ελλήνων, το 26% αναμένει στασιμότητα και το 7% αναμένει βελτίωση.

    Σε ό,τι αφορά, την πορεία της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες, στην ΕΕ των 27, επιδείνωση αναμένει το 53%, στασιμότητα το 29% και βελτίωση το 13%. Οι Έλληνες, αναμένουν επιδείνωση της απασχόλησης κατά 64%, στασιμότητα κατά 30% και βελτίωση κατά 6%. Σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό των Ελλήνων που προβλέπει μείωση της ανεργίας αυξήθηκε κατά 8%.

    Αναφορικά με το "τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα στη ζωή σας τους επόμενους 12 μήνες", οι μισοί ευρωπαίοι (51%), αλλά και οι μισοί Έλληνες (50%) δηλώνουν ότι προσδοκούν στασιμότητα. Ειδικότερα, αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη ζωή τους, τους επόμενους δώδεκα μήνες, εμφανίζονται το 24% των ευρωπαίων ερωτηθέντων και το 28% των ερωτηθέντων Ελλήνων, ενώ επιδείνωση αναμένουν το 22% των ερωτηθέντων ευρωπαίων και των ερωτηθέντων Ελλήνων.

    Επιπλέον, τα θέματα που ανησυχούν ιδιαίτερα τον μέσο Έλληνα είναι η οικονομική κατάσταση (51%), ο πληθωρισμός (40%), η ανεργία (35%), η ανασφάλεια (19%), το σύστημα υγείας (10%), η παιδεία (9%) και το συνταξιοδοτικό (9%). Τα θέματα που ανησυχούν ιδιαίτερα τον μέσο ευρωπαίο είναι η οικονομική κατάσταση και ο πληθωρισμός (37%) και η ανεργία (26%).

    Εξάλλου, οι Έλληνες θεωρούν ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η κατάσταση στη χώρα τους είναι "πολύ χειρότερη" όσον αφορά την οικονομία (44%), την απασχόληση (45%), το κόστος ζωής (54%) και τις τιμές ενέργειας (46%).

    Ακόμη, στο ερώτημα "σε γενικές γραμμές θεωρείτε ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στη χώρα σας;", το 69% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά πως αναμένει επιδείνωση (έναντι 49% στην ΕΕ των 27) και το 18% βελτίωση (έναντι 28% στην ΕΕ των 27). Όσον αφορά το αν τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στην ΕΕ, το 42% των Ελλήνων αναμένει επιδείνωση (έναντι 34% στην ΕΕ) και το 37% βελτίωση (έναντι 35% στην ΕΕ).

    Εξάλλου, στο ερώτημα αν η χώρα σας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, θετικά απαντούν το 70% των ερωτηθέντων Ελλήνων, έναντι 56% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Περισσότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Ιρλανδοί (79%), οι Εσθονοί (78%), οι Σλοβάκοι (76%) και οι Δανοί και οι Ολλανδοί (76%). Μάλλον δυσαρεστημένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ εμφανίζονται οι Άγγλοι και οι Ούγγροι (το ποσοστό των ικανοποιημένων ανέρχεται στο 39%), οι Ιταλοί (41%) και οι Κύπριοι (43%). Σε ό,τι αφορά τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ, το 62% των πολιτών της ΠΓΔΜ δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ΕΕ, έναντι 82% πέρυσι. Στην Τουρκία το 42% απαντούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί, και στην Κροατία το 23%.

    Επίσης, οι Έλληνες θεωρούν ότι σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα που αφορούν τις μεταφορές (69% των ερωτηθέντων Ελλήνων), το φορολογικό σύστημα (66%), τα θέματα υγείας (64%), την Παιδεία (63) και το συνταξιοδοτικό σύστημα (62%).

    Τέλος, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, το 32% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας (έναντι 26% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και το 44% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας θα επηρέαζε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ.

    [09] Η ώρα των κληρώσεων

    Κλήρωση Champions League

    Από την περασμένη Τρίτη, όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε την Ανόρθωση και «σφράγισε» την πρόκρισή του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, άρχισε η αγωνία για το ποιος θα είναι ο αντίπαλός των «πρασίνων» στους νοκ-άουτ αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η αγωνία κορυφώνεται σήμερα στη 1 μ.μ., όταν θα αρχίσει στη Νιόν η διαδικασία της κλήρωσης.

    Εχοντας καταλάβει την πρώτη θέση του 2ου ομίλου, ο Παναθηναϊκός θα βρει στο δρόμο του μία από τις ομάδες που προκρίθηκαν ως δεύτερες, εκτός της Ιντερ, με την οποία τέθηκε αντιμέτωπος στην προηγούμενη φάση. Αυτό βεβαίως δεν μειώσει καθόλου το βαθμό δυσκολίας, αφού μέσα στις πιθανές αντιπάλους του «τριφυλλιού» περιλαμβάνονται μεγαθήρια, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Τσέλσι και η Αρσεναλ, καθώς και οι Λιόν, Βιγιαρεάλ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Σπόρτινγκ Λισαβόνας, με την πορτογαλική ομάδα να μοιάζει ως η ιδανικότερη περίπτωση.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός θα έχει το πλεονέκτημα να δώσει τον πρώτο αγώνα εκτός έδρας (24 ή 25 Φεβρουαρίου) και τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ (10 ή 11 Μαρτίου).

    Αναλυτικά οι 16 ομάδες που θα μπουν αύριο στην κληρωτίδα της UEFA:

    ΠΡΩΤΟΙ ΟΜΙΛΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΟΜΙΛΩΝ

    Ρόμα (Ιταλία) Τσέλσι (Αγγλία)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Ιντερ (Ιταλία)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία) Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία) Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

    Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) Λιόν (Γαλλία)

    Πόρτο (Πορτογαλία) Αρσεναλ (Αγγλία)

    Γιουβέντους (Ιταλία) Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Κλήρωση UEFA

    Επτά δυνατές ομάδες, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν "φόβητρα", είναι οι υποψήφιες αντίπαλοι του Ολυμπιακού στη φάση των "32" του κυπέλλου UEFA. Στο δρόμο των πρωταθλητών Ελλάδας θα βρεθεί μία εκ των Βόλφσμπουργκ, Αμβούργου, Σεντ Ετιέν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μάντσεστερ Σίτι, Ουντινέζε και Σταντάρ Λιέγης. Εξαιρείται, δηλαδή, η Μέταλιστ Χάρκιβ, η οποία κατετάγη πρώτη στο γκρουπ, όπου συμμετείχε ο Ολυμπιακός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες των οκτώ ομίλων διασταυρώνονται με τις τρίτες, ενώ οι δεύτερες θα αντιμετωπίσουν τις ομάδες που κατέλαβαν την τρίτη θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η κλήρωση θα αρχίσει στις 2 μ.μ.

    Αναλυτικά οι 32 ομάδες που συνεχίζουν στο UEFA:

    1οι στον όμιλο vs 3οι στον όμιλο

    Βόλφσμπουργκ (Γερμανία) Μπράγκα (Πορτογαλία)

    Αμβούργο (Γερμανία) Αστον Βίλα (Αγγλία)

    Σεντ Ετιέν (Γαλλία) Κοπεγχάγη (Δανία)

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) Λεχ Πόζναν (Πολωνία)

    Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)

    Μέταλιστ Χάρκιβ (Ουκρανία) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Ουντινέζε (Ιταλία) Ναϊμέγκεν (Ολλανδία)

    Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) Σαμπντόρια (Ιταλία)

    2οι στον όμιλο vs 3οι στο Τσάμπιονς Λιγκ

    Τβέντε (Ολλανδία) Μπορντό (Γαλλία)

    Γαλατασαράι (Τουρκία) Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    Τότεναμ (Αγγλία) Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    Σαμπντόρια (Ιταλία) Μαρσέιγ (Γαλλία)

    Μίλαν (Ιταλία) Ααλμποργκ (Δανία)

    Αγιαξ (Ολλανδία) Φιορεντίνα (Ιταλία)

    Βαλένθια (Ισπανία) Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

    Λα Κορούνια (Ισπανία) Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία)

    Στους "32" ο Ολυμπιακός

    Στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA προκρίθηκε ο Ολυμπιακός με τρόπο πανηγυρικό, καθώς σε αναμέτρηση για την 5η και τελευταία αγωνιστική του 2ου ομίλου, νίκησε 4-0 τη Χέρτα Βερολίνου στο γήπεδο Καραϊσκάκη, με σκόρερ τους Ντουντού (55'), Γκαλέτι (67'-πέναλτι), Τοροσίδη (88'), Ντιόγκο (90'). Η ελληνική ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση και στην κλήρωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποια από τις ομάδες που πήραν την πρώτη θέση των ομίλων.

    Το παιχνίδι ήταν ανοιχτό από την αρχή, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Χέρτα ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί. Μάλιστα η γερμανική ομάδα τρεις φορές άγγιξε το γκολ, αλλά ο Νικοπολίδης ήταν και πάλι ο «φύλακας άγγελος» της εστίας του. Μόλις στο 2' ο Νταρντάι βρέθηκε απέναντι στον Έλληνα πορτιέρο, αλλά αυτός απέκρουσε σωτήρια, στο 9' είχε νέα επέμβαση σε σουτ του Σισέρος και στην επαναφορά ο Πέντελιτς εντελώς μόνος του σε κενή εστία σούταρε ψηλά άουτ, ενώ στο 39' εξουδετέρωσε το σουτ του Ράφαελ.

    Όμως και ο Ολυμπιακός είχε τις δικές του ευκαιρίες, με πιο σημαντική αυτή στο 5', όταν Ντιόγκο και Μπελούτσι μέσα από τη μικρή περιοχή σούταραν διαδοχικά, αλλά πρώτα ο Στάιν και μετά ο Κακά έδιωξαν πάνω στη γραμμή. Στο 18' πάλι ο Μπελούτσι, μετά από ωραία ενέργεια, είχε σουτ από καλή θέση ψηλά άουτ.

    Ψηλά άουτ έφυγε και το δυνατό σουτ του Πατσατζόγλου από το ύψος του ημικύκλιου, στην πρώτη καλή φάση του β' ημιχρόνου (48') και στο 55' ήρθε το γκολ για τον Ολυμπιακό, όταν ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε φάουλ και ο Ντουντού με κεφαλιά έκανε το 1-0. Στη συνέχεια οι Γερμανοί εμφάνισαν σημεία εκνευρισμού, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν τον ρυθμό τους και βρέθηκαν πάλι σε θέση βολής. Στο 60' ο Ντιόγκο ελίχθηκε μέσα στην περιοχή και σούταρε για να αποκρούσει ο Ντρόμπνι, στο επόμενο λεπτό το δυνατό σουτ του Μπελούτσι πέρασε μόλις πάνω από το δοκάρι και στο 67' έγινε το 2-0. Ο Ντουντού ανατράπηκε από τον Φον Μπέργκεν, ο Χάνσον έδωσε το πέναλτι, που εκτέλεσε εύστοχα ο Γκαλέτι.

    Στο τέλος, η βραδιά έγινε «μαγική» για τον Ολυμπιακό από δύο ενέργειες του Λέτο. Η πρώτη στο 88' είχε ως αποδέκτη τον Τοροσίδη, που από κοντά έκανε το 3-0 και η δεύτερο στο 90' είχε ως αποδέκτη τον Ντιόγκο, που επίσης από κοντά, έκανε το 4-0 και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στο 50ο παιχνίδι της πειραϊκής ομάδας στη διοργάνωση.

    Διαιτητής: Μάρτιν Χάνσον (Σουηδία)

    Κίτρινες: Τζόρτζεβιτς, Ντιόγκο, Πάντος - Κακά

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Α. Παπαδόπουλος, Ζεβλάκοφ, Πατσατζόγλου, Γκαλέτι (74' Πάντος), Ντουντού, Ντιόγο, Μπελούτσι (84' Κοβάσεβιτς), Τζόρτζεβιτς (60' Λέτο).

    ΧΕΡΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Λουσιέν Φαβρ): Ντρόμπνι, Φον Μπέργκεν (68' Ντομοβτσίσκι), Στάιν, Κακά, Φρίντριχ, Νίκου (86' Λούσιο), Λούστενμπεργκερ, Σισέρο, Νταρντάι, Ράφαελ, Πάντελιτς (74' Τσέρμιτι).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 December 2008 - 7:30:45 UTC