Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [02] Η Κύπρος σε 200 χρονογραφήματα
  • [03] Στην εντατική ο Τ.Παπαδόπουλος
  • [04] "Να μειωθούν οι φόροι"

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Με υπομνήματα ανά χείρας και συνοδευόμενοι από δικηγόρους και άνδρες ασφαλείας, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος προσήλθαν στη Βουλή, κληθέντες από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, να καταθέσουν.

    Οι δύο μοναχοί, από την πρώτη στιγμή δήλωσαν πως επιθυμούν την παρουσία των συνηγόρων τους στην κατάθεσή τους - εναλλακτικά δε, δέχονταν να καταθέσουν ένα υπόμνημα με τις θέσεις τους.

    «Μβ έχουν καλέσει και ήδη έδωσα και θα ξαναδώσω εξηγήσεις στον Εισαγγελέα. Οι συνήγοροί μου, λοιπόν, με συμβούλεψαν ότι δεν μπορώ να είμαι μάρτυρας και εδώ και εκεί, να δώσω εξηγήσεις, να φέρομαι ως ύποπτος. Γιβ αυτό και εγώ έφερα ένα υπόμνημα, όπως με συμβούλεψαν οι συνήγοροί μου, να παραδώσω στην Επιτροπή. Σέβομαι την Επιτροπή, σέβομαι όλους ξεχωριστά, προσεύχομαι για εσάς να σας φωτίσει ο Θεός να δώσετε σωστή θέση και να έχετε σωστή διερεύνηση του θέματος, αλλά δεν μπορώ να παραστώ και να δεχθώ ερωτήσεις. Διότι εγώ και μία καλημέρα να πω, θα την παρεξηγήσουν οι δημοσιογράφοι», ανέφερε ο κ.Εφραίμ.

    Ο δε κ.Αρσένιος υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και ύποπτοι και μάρτυρες κατά τους διεθνείς κανόνες και τους εθνικούς και θα έχω ακριβώς την ίδια θέση που είχε και ο Γέροντας -θα καταθέσω δηλαδή το υπόμνημά μου».

    Η στάση των δύο μοναχών προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα μέλη της Επιτροπής, καθώς δεν είχε επιτραπεί σε προηγούμενους μάρτυρες να καταθέσουν ή και να αναγνώσουν υπόμνημα.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υπενθύμισε πως στο παρελθόν, άλλη Εξεταστική Επιτροπή για το καζίνο του Φλοίσβου, είχε δεχθεί υπόμνημα της δημοσιογράφου Έλλης Στάη, χωρίς συνέπειες - ενώ επίσης, είχε επιτραπεί στον κ.Εφραίμ να καταθέσει υπόμνημα σε μία άλλη προκαταρκτική εξέταση που γινόταν σε βάρος δικαστίνας.

    Ο Γρηγόρης Νιώτης (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε μία ενδιάμεση λύση: Να επιτραπεί στους δύο μοναχούς να αναγνώσουν το υπόμνημά τους και μετά να τους επισημανθεί πως, είχαν μεν το δικαίωμα να αρνηθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, αλλά αυτό θα θεωρείτο προσβολή προς το Κοινοβούλιο - και να οριστεί νέα ημερομηνία κατάθεσης.

    «Αν το υπόμνημα είναι εκατό σελίδες, φαντάζομαι πως δεν μπορεί να αναγνωσθεί, αλλά να κατατεθεί», αντείπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ).

    «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους συγκεκριμένους μάρτυρες να αναγνώσουν κατβ εξαίρεση το υπόμνημά τους. Αν πιστεύουν ότι πρέπει να μας το στείλουν μέσω ταχυδρομείου, ή με άλλον τρόπο, ας το κάνουν», υποστήριξε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Ας κατατεθεί το υπόμνημα στη Βουλή με τη διαδικασία που κατατίθενται όλα τα έγγραφα, αλλά όχι στην Εξεταστική Επιτροπή - ώστε να δείξουμε ότι δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους πρακτικές», πρότεινε ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Αν συμβεί αυτό, η Υπηρεσία θα μας στείλει πάλι σε εμάς το έγγραφο, οπότε πάλι θα το αναγνώσουμε», παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

    Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, οπότε με ψήφους 13 (ΝΔ-ΚΚΕ) έγινε δεκτή η κατάθεση του υπομνήματος με παράλληλο σχολιασμό εκ μέρους της Επιτροπής, έναντι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ (9 ψήφοι) και τη θέση του ΛΑΟΣ (1 ψήφος).

    Η Εξεταστική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση για την στάση των κ.κ. Εφραίμ και Αρσενίου απέναντί της:

    «Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των δύο συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι, μη σεβόμενοι τον θεσμό της Βουλής, το θεσμό και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής και την αξίωση του ελληνικού λαού να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, αντί να έρθουν να καταθέσουν και να συμβάλλουν έτσι στην διερεύνηση της υπόθεσης, έφεραν ένα ψυχρό έγγραφο στο οποίο είναι καταχωρημένες οι απόψεις τους, μη δεχόμενοι ούτε καν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και πάρα πολύ πιθανόν να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της μέχρι τούδε στάσης τους απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα το οποίο διερευνούμε», αναφέρει η ανακοίνωση της Εξεταστικής Επιτροπής , η οποία συνυπογράφεται απβ όλα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή καταδίκασαν -με ανακοίνωσή τους- τα κόμματα που δέχθηκαν την παραλαβή του υπομνήματος, υποστηρίζοντας πως η πράξη αυτή, «αποδυναμώνει την δυνατότητα διαλεύκανσης του μείζονος αυτού σκανδάλου, καταργούν την ουσία διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής και δημιουργούν προηγούμενο, τόσο για τους επόμενους μάρτυρες αυτής, όσο και για μελλοντικές Εξεταστικές Επιτροπές να αρνηθούν την προφορική εξέταση».

    Καταθέσεις στην Εξεταστική

    Ο πρώην νομάρχης κ. Αργύρης Λαφαζάνης εξέφρασε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής τη βεβαιότητά του, πως οι παραχωρούμενες εκτάσεις του Δημοσίου, που ανταλλάχθηκαν με τη λίμνη Βιστωνίδα υποτιμολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

    «Τα 16 οικόπεδα στη Σάρτη -είπε- έχουν εκτιμηθεί σε 1,2 εκ. ευρώ, ενώ η αξία του είναι κατά τη γνώμη μου, περίπου διπλάσια. Τα 220 στρέμματα του Ξηροποτάμου έχουν τρομακτική αξία - με πάνω από 200 χιλιάδες το στρέμμα αγγίζουν τα 45 εκ. ευρώ, παραλιακά, σε μια περιοχή από τις καλύτερες της Χαλκιδικής?».

    Κληθείς από τον Γρ. Νιώτη να αποτιμήσει τα 8600 στρέμματα της Ουρανούπολης ως «άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα», (όπως έχει εμφανιστεί σε δύο σημεία του συμβολαίου) ο μάρτυς ανέφερε πως η αξία της έκτασης είναι αστρονομική («100.000 ευρώ το στρέμμα το λιγότερο»), αλλά «εδώ ίσως υπερβάλλουμε. Δεν ήταν δυνατόν 8500 στρέμματα να γίνουν οικόπεδα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιος οικισμός».

    Ο κος Λαφαζάνης, μετέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή, τις εκτιμήσεις των δασικών της Χαλκιδικής, ότι η έκταση στην Ουρανούπολη είναι δάσος - ένα δάσος, απβ το οποίο την περίοδο 1995-2002, έγιναν παραχωρήσεις οικοπέδων, επτακόσιες τον αριθμό.

    Ανάλογη καταγγελία είχε κάνει στην Εξεταστική Επιτροπή και η διευθύντρια Πολιτικής Γης το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, προκειμένου να στηρίξει τη θέση της, ότι η έκταση ήταν δασική και όχι δάσος. Ο κος Λαφαζάνης ωστόσο, ήταν απόλυτος: Οι εν λόγω παραχωρήσεις (στο νομό Χαλκιδικής συνολικά), ήταν σχεδόν όλες παράνομες και γιβ αυτό διατάχθηκε και ΕΔΕ που καταλόγισε ευθύνες. «Τώρα, αν μπήκε στο αρχείο της Εισαγγελίας, ή αν εμείς οι ίδιοι δεν θελήσαμε να τιμωρήσουμε τους υπαλλήλους, είναι άλλη ιστορία?».

    Ανάμεσα στις παραχωρήσεις αυτές που έγιναν έναντι ευτελούς τιμήματος (1,5 εκ. δρχ. για ένα παραλιακό στρέμμα) με βλάβη του Δημοσίου, υπάρχει και η παραχώρηση 300 στρεμμάτων στο Παλιούρι προς τη Μονή Ιβήρων, από έκταση της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα.

    Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ακόμη οτι οι υπογραφές για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με εκτάσεις του Δημοσίου "μπήκαν στις 26 Ιουλίου 2006, δύο μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μονή Βατοπεδίου".

    Ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διηγήθηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, το ιστορικό μιας έκτασης 19,5 στρεμμάτων στο κέντρο της συνοικίας, προοριζόμενης για τη δημιουργία σχολείων, δρόμων και χώρων πρασίνου και στάθμευσης - και παραχωρούμενης τελικά στην Μονή Βατοπεδίου, αισθητά υποτιμολογημένης, κατά την εκτίμησή του.

    «Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ο ύψιστος νόμος της ανάπτυξης μιας πόλης. Δεν μπορεί να ανατραπεί με τίποτε, εκτός αν υπάρξει αδυναμία του φορέα υλοποίησης - του δήμου, ή του δημοσίου σε περίπτωση ενός σχολείου. Για να ανατρέψει πολεοδομικό σχεδιασμό κάποιος, πρέπει να αισθάνεται πάρα πολύ ισχυρός», είπε ο Σαρηγιάννης.

    Με απόφασή του το 2000, ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, παραχωρούσε την έκταση στο δήμο Καλαμαριάς. «Όμως ο δήμος ολιγώρησε και δεν προχώρησε σε πράξεις παραχώρησης, είτε γιατί θεωρούσε ότι έχει μπροστά του ένα αξιόπιστο κράτος, είτε γιατί θεωρούσαμε αυτό δικό μας και προσπαθούσαμε να σώσουμε άλλα οικόπεδα πολύ σημαντικά, που ήταν σε ιδιώτες».

    Η είδηση της μεταβίβασης της έκτασης, «έπεσε σαν κεραυνός τον Σεπτέμβριο του 2008». Προηγούμενα, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών είχε ζητήσει στοιχεία για το ακίνητο, ''χωρίς να διευκρινίσει την αιτία, η οποία δεν αναζητήθηκε. Κανείς δεν επικοινώνησε με τον δήμο, δεν ενημέρωσε».

    Κατά τον μάρτυρα, η έκταση υποτιμολογήθηκε από το ΣΟΕ. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι από τις ακριβότερες της Θεσσαλονίκης, εντασσόμενη στο σχέδιο πόλεως και με μέσο όρο τις 4000 ευρώ το μέτρο, η αντικειμενική της αξία ως αντιπαροχή, φθάνει τα 13 εκ. ευρώ. Παραμένοντας εκτός σχεδίου, μπορεί να φιλοξενήσει ένα πολυκατάστημα 2000 τετραγωνικών με 8 στρέμματα περιβάλλοντα χώρο. «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η εμπορική αξία αυτού του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι κάτω από 10 εκ.. Η εκτίμηση του ΣΟΕ στα 3 εκ. ευρώ, είναι χαριστική» ανέφερε ο κος Σαρηγιάννης.

    Τέλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, εντόπισε και μία παρανομία στην όλη διαδικασία: Βάσει του ν. 1018/1971, «για εκποίηση, δωρεά, παραχώρηση ή μίσθωση πέραν των 5 ετών εκτάσεων γης από ΝΠΔΔ, με κτίσματα ή χωρίς, απαιτείται η προηγούμενη γνώμη των πολεοδομικών υπηρεσιών των αρμοδίων για την μελέτη, ή επέκταση των σχεδίων πόλεων και οικισμών». Τέτοια γνώμη δεν ζητήθηκε.

    «Υπάρχει και προεδρικό διάταγμα, που επιτρέπει την ανταλλαγή ή εκποίηση μιας έκτασης χωρίς διαγωνισμό, μόνον όταν υπάρχει παρακείμενο οικόπεδο ή κτήριο ίδιων συμφερόντων» συμπλήρωσε και ο Γ. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ). «Έχει η Μονή Βατοπεδίου παρακείμενο συμφέρον;» ρώτησε τον μάρτυρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

    Ο πρώην δήμαρχος Μίκρας Νικόλαος Πανέρης τόνισε ενώπιον της Εξεταστικής ότι «ο κ. νομάρχης, το 2006 δήλωνε παντελή άγνοια, αλλά εγνώριζε τα πάντα. Είναι μαχητικός, μαχητικότατος. Ήμουν στην ομάδα του και στην ίδια παράταξη, αλλά στο θέμα αυτό ολιγώρησε και δεν μπορώ να καταλάβω, ή να εξηγήσω τους λόγους».

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η τοπική αυτοδιοίκηση στη Μίκρα, αντιλαμβάνεται το καλοκαίρι του 2006, πως κυκλοφορούν κάποιοι εργολάβοι με συμβόλαια από τη Μονή Βατοπεδίου, για οικόπεδα που ανήκαν στο Δημόσιο. «Κάποιοι είδαν και κάτι μοναχούς να περιφέρονται στα οικόπεδα αυτά, λέγοντας ότι πουλάνε παναγίτσες και κομποσχοίνια» ανέφερε ο μάρτυς. Τον Ιούλιο του 2006, ο δήμαρχος κος Γκουστίλης επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπεδίου και - όπως μας είπε ο ίδιος - ο Ηγούμενος Εφραίμ τον καθησύχασε λέγοντας πως «εγώ μβ εσάς δεν έχω τίποτα - εγώ απβ το κράτος θα τα πάρω»?»

    Η παράταξη του κου Πανέρη επισκέπτεται τον Π. Ψωμιάδη για ενημέρωση και ο τελευταίος δηλώνει πως δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα. «Αφήστε το θέμα να το δούμε μετά τις δημοτικές εκλογές» τους λέει ο νομάρχης.

    Η κοινωνία της Μίκρας θορυβείται ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές, όταν πλέον αποδεικνύεται πως έχουν εκχωρηθεί 50 οικόπεδα στη Μονή Βατοπεδίου. Κανονίζεται δεύτερη επίσκεψη στη Νομαρχία, ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο κος Ψωμιάδης δηλώνει και πάλι «παντελή άγνοια». Ακούγοντας τους επισκέπτες του, λέει πως «το δίκαιο είναι με το μέρος σας, αλλά νομικά είναι με το κράτος, αφού τα οικόπεδα αυτά, έχουν πλέον μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο». Στη συνάντηση είναι παρών και ο διευθυντής Πολιτικής Γης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ανδρέας Βόλης, ο οποίος είχε ήδη παραχωρήσει τις γαίες αυτές στην ΚΕΔ, τον Απρίλιο του 2006. Εν κατακλείδι, ο νομάρχης λέει στην αντιπροσωπεία, «κάντε ό,τι θέλετε, θα είμαι στο πλευρό σας».

    Η εξέλιξη κορυφώνεται το 2007, όταν το υπουργείο Υγείας αναζητά χώρο για δύο νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. «Μετά από δυο μήνες, πληροφορούμαστε ότι, δεν έφταναν τα 50 οικόπεδα που μας πήραν, μας έπαιρναν και άλλα 630 στρέμματα εκτός σχεδίου και άλλα 22 εντός σχεδίου». Καθώς η παράταξη του μάρτυρα, διαφωνούσε στη χωροθέτηση του νοσοκομείου, στις 27/2/2007, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ, Χάρης Λαμπρόπουλος τηλεφωνεί από τα γραφεία της ΝΔ στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ, Κ. Γκράτσιο, ζητώντας για τα νοσοκομεία, ένα τμήμα των 630 στρεμμάτων:

    «Αυτά έχουν μεταβιβαστεί στη Μονή Βατοπεδίου», απάντησε ο κος Γκράτσιος. «Όμως η μεταβίβαση έγινε μετά το τηλεφώνημα...»

    Όταν πλέον εμφανίστηκαν οι μπουλντόζες στη Μίκρα, κινητοποιήθηκαν όλοι. «Στην πρώτη συγκέντρωση, χλιαρή μεν, αλλά κινητοποίηση δε, παρευρέθη και χαιρέτησε και ο κος Νομάρχης, ο οποίος ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την ολιγωρία της νομαρχίας»

    Ερωτηθείς εάν είχε ο ίδιος ενημερώσει κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την υπόθεση, ο μάρτυς απάντησε αρνητικά: «Το εγνώριζαν στο νομό Θεσσαλονίκης οι πάντες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Όλοι το γνώριζαν. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

    Προσφυγή της Μονής Βατοπεδίου στο ΣτΕ

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η μονή Βατοπεδίου ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Γ.Φωτιάδη από το 1999 έως το 2003, σχετικά με την κυριότητα των εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα και των παραλίμνιων περιοχών, ενώ επίσης ανακλήθηκαν και τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής.

    Στην προσφυγή της η Mονή Βατοπεδίου υποστηρίζει ότι η ανακλητική υπουργική απόφαση είναι παράνομη.

    Μεταξύ των άλλων, επικαλείται τίτλους και άλλα στοιχεία (τοπογραφικά διαγράμματα, καταθέσεις μαρτύρων, χρυσόβουλα, συνοδικές επιστολές κλπ) που είχαν συνεκτιμηθεί από το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων, το οποίο με γνωμοδοτήσεις του είχε αναγνωρίσει δικαίωμα κυριότητας της μονής επί της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

    Η Mονή Βατοπεδίου υποστηρίζει ακόμα στην προσφυγή της ότι δεν είναι νόμιμη η αιτιολογία της υπουργικής απόφασης, καθώς, όπως αναφέρει, προβλέπει αόριστα ανάκληση για "προφανείς και σοβαρούς λόγους του δημοσίου συμφέροντος", χωρίς, όμως, να εξειδικεύει τους λόγους αυτούς.

    Και αυτό, όπως αναφέρει η Μονή, παρά το γεγονός ότι η αιτιολογία μιας διοικητικής ανακλητικής πράξης πρέπει να είναι σαφής, ειδική και επαρκής.

    Επιπλέον, στην προσφυγή αναφέρεται ότι στο μέτρο που εμπλέκονται όχι μόνο δικαιώματα της Μονής, αλλά και δικαιώματα τρίτων η υπουργική πράξη έπρεπε να σταθμίσει μεταξύ του ιδιωτικού και του δημοσίου συμφέροντος, βάσει αυστηρών κριτηρίων ασφάλειας δικαίου.

    Τέλος, η Μονή αναφέρει στην προσφυγή της ότι με βάση την ομολογία των δικαστηρίων, η κοινοχρησία εκτάσεων δεν είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιωτική ιδιοκτησία και ότι οι αποφάσεις που ανακλήθηκαν προσδιορίζουν με σαφήνεια τα ακίνητα, την έκταση και τα όρια και επομένως οι αντίθετες παραδοχές της ανακλητικής απόφασης είναι εσφαλμένες.

    [02] Η Κύπρος σε 200 χρονογραφήματα

    Μια κοινωνία στο μικροσκόπιο, μια ανθρώπινη προσέγγιση σε όσα πονάνε, με χιούμορ, πάθος, σαρκασμό, καυστικότητα και υπερβολή, διακωμωδώντας τα σοβαρά και διεκτραγωδώντας τα αστεία, είναι το περιεχόμενο των χρονογραφημάτων της Κύπριας δημοσιογράφου, Ανδρούλας Γεωργιάδου, που έγιναν βιβλίο και αποτυπώνουν πορεία 30 χρόνων, υπενθυμίζοντας την αξία ενός είδους δημοσιογραφίας, που σήμερα εκλείπει.

    Η έκδοση φέρει τον τίτλο «Καληνύχτα, μωρό μου» και παρουσιάστηκε το μεσημέρι στο «Σπίτι της Κύπρου» από το Σύμβουλο Γενικής Διεύθυνσης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Γιώργος Γεωργής και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ενώ μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Ανδρέας Καννάουρος.

    «Πρόκειται για γοητευτική γραφή, που απευθύνεται στον καθημερινό αναγνώστη», είπε ο κ. Γεωργής. Για «δημιουργική προσφορά από 200 και πλέον χρονογραφήματα, που έχουν γραφτεί με νοιάξιμο ψυχής, καυστικό χιούμορ, ήθος, σταθερές αξίες και έναν ιδεαλισμό, που λιγοστεύει στις μέρες μας», μίλησε ο κ. Σόμπολος.

    «Είναι ένας τόμος, που εμπλουτίζει την ελληνική γραμματεία, μαρτυρεί και επιβεβαιώνει ότι η Ανδρούλα Γεωργιάδου είναι άριστη δημοσιογράφος και μυαλό με έμπνευση και όραμα» τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Καννάουρος.

    «Στα χρονογραφήματα της Γωργιάδου διαφαίνεται μια διεισδυτική ματιά, σε μια καθαρή γλώσσα, καυστική στις επισημάνσεις της, αλλά πάντα αληθινή, με ξεκάθαρο το μήνυμα, όταν και όπου είναι αναγκαίο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγώντας ότι ο ίδιος είχε γνωρίσει την δημοσιογράφο το 1989, όταν δικέκρινε στη δημοσιογραφική της παρουσία «το πάθος και το ήθος της».

    «Σε μία εποχη όπου οι δημοσιογραφικές αντιστάσεις είναι πλέον λίγες μετά τις αλλαγές που συντελέστηκαν στον χώρο των ΜΜΕ, τα χρονογραφήματα της Γεωργιάδου, κυρίως τα πολιτικά, διακρίνονται για την ευαισθησία που την συνδέει άρρηκτα με την παραδοσιακή μορφή του είδους, με μία γραφή γεμάτη πάθος για πράγματα που «καίνε» τους πολίτες, όπως είναι το Κυπριακό. Οι προσπάθειες επίλυσής του, οι παραπλανητικές υποσχέσεις, οι πρόεδροι που έρχονται με πολλές υποσχέσεις και φεύγουν, δυστυχώς, με το καλάθι κενό», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε πως «η δημοσιογράφος ξεφεύγει και από το εκδοτικό "πλαίσιο", δεν υμνολογεί πιθανές επιλογές των ιδιοκτητών, αλλά βλέπει κριτικά τα λάθη, τις παραλήψεις και κυρίως τις υπερβολές των εχόντων την εξουσία, καταγράφοντας τη σκληρή πορεία της Κύπρου στα τελευταία 25 χρόνια».

    Πέρα, όμως, από την πολιτική, η ματιά της Γεωργιάδου εστιάζεται και σε πολλά κοινωνικά ή πολιτιστικά θέματα. Στην ανάγνωση μερικών χρονογραφημάτων από τον κ. Χριστοδουλίδη, διαφάνηκε δείγμα άριστης γραφής, πηγαίο, όπως η απάντηση στη γλώσσα ψυχής και άμεσο, όπως μόνο το χρονογράφημα, μπορεί να προσφέρει.

    «Το χρονογράφημα, που δίνει τη δυνατότητα να "πατήσει" κάποιος με το χάρισμα της γραφής», όπως ομολόγησε με συστολή η συγγραφέας.

    <embed src="mms://a1202.v35261d.c35261.g.vm.akamaistream.net/7/1202/35261/v0001/athens.download.akamai.com/35262/7066567.wmv" width="384" height="282" align="right" type="application/x-mplayer2" pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/mediaplayer/en/default.asp" name="ObjMediaPlayer" showdisplay="0" showcontrols="1" enableContextMenu="0" volume="0" showstatusbar="1">

    Για την προβολή του video απαιτείται η έκδοση του Media Player 9 ή νεότερη.

    Μπορείτε να "κατεβάσετε" την τελευταία έκδοση από εδώ

    24/11/08

    [03] Στην εντατική ο Τ.Παπαδόπουλος

    Σταθερή παρουσιάζεται σήμερα η κατάσταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται από προχθές αργά το βράδυ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Θεόδωρος Κυπριανού "η κατάσταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σταθερή και ο ίδιος επικοινωνεί με το περιβάλλον".

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διακομίστηκε στη ΜΕΘ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Το ενδεχόμενο μετάβασής του στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις θα επανεκτιμηθεί από τους θεράποντες ιατρούς, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο.

    Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολιτικοί ηγέτες, καθώς και δεκάδες συγγενείς και φίλοι της οικογένειας, βρέθηκαν στο νοσοκομείο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τη σύζυγο, τα παιδιά, την οικογένεια και τους οικείους του κ. Παπαδόπουλου.

    [04] "Να μειωθούν οι φόροι"

    Με το προεδρείο της Ένωσης Εισαγγελέων συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ευχαρίστησε το προεδρείο της ένωσης αναφέροντας πως αποτελεί μία όαση στην καταχνιά που πολιορκεί την πολιτεία μας και επαναβεβαίωσε την θέση του, ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στις σκέψεις και τις ιδέες της ένωσης όταν αυτές κινούνται προς το συμφέρον του έθνους.

    "Να μειωθούν οι φόροι"

    "Μείωσε τον ΦΠΑ ο Μπράουν στην Αγγλία, κατά 2,5%, όταν στην Ελλάδα το μόνο που μειώνεται είναι το εισόδημα των πολιτών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. και προσθέτει: "Ας το καταλάβει η Κυβέρνηση, ότι μόνο αν ακούσει τη φωνή της λογικής θα ανακουφίσει τη χειμάζουσα αγορά. Φωνή της λογικής είναι και η μείωση του ΦΠΑ που θα αναστήσει τη νεκρή αγορά. Στην Αγγλία το υλοποιούν, στην Κυβέρνηση δεν ακούν;"

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, ο ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε: "Ο κάμπος αναστενάζει και ο Καραμανλής ακόμα τάζει. Εάν έδινε στους αγρότες το 1/4 από όσα έδωσε στους τραπεζίτες, θα είχαν λυθεί όλα τα προβλήματά τους σε όλη την Περιφέρεια".

    Σχόλιο του κόμματος για τις δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι "οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στο Μαξίμου. Η ραγδαία επιδείνωση στην κατάσταση της ΝΔ μεγιστοποιεί τα αδιέξοδα του κ. Καραμανλή".

    "Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος, η κυβέρνηση Καραμανλή αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αναφερόμενος στον προϋπολογισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 November 2008 - 15:30:30 UTC