Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χριστουγεννιάτικο δώρο" Μπράουν
  • [02] Βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη

  • [01] "Χριστουγεννιάτικο δώρο" Μπράουν

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν πρόκειται να κάνει "χριστουγεννιάτικο δώρο" στους βρετανούς καταναλωτές και μάλιστα σήμερα Δευτέρα καθώς αναμένεται να μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (VAT) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση, αναφέρουν δημοσιεύματα.

    Ο φόρος κατανάλωσης αναμένεται να μειωθεί από το 17.5% στο 15%, στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικής ενίσχυσης, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ.

    "Εάν δεν λάβουμε μέτρα τώρα δεν θα σημαίνει μόνο αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, αλλά αποτυχία της διακυβέρνησης. Εάν δεν λάβουμε επαρκή μέτρα και εάν ολιγωρήσουμε αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη ζημία, περισσότερη επιδείνωση", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια διάσκεψη της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Βρετανίας, της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2009.

    "Το δημόσιο χρέος μας έχει αισθητά μειωθεί εδώ και δέκα χρόνια και είναι το χαμηλότερο όλων των χωρών της Ομάδας των 7 , με εξαίρεση τον Καναδά. Κατά συνέπεια έχουμε περιθώρια ελιγμών για να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες", είπε ο Γκόρντον Μπράουν

    Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός προανήγγειλε τη λήψη μέτρων "μεσοπρόθεσμα", όπως πιθανή αύξηση των φόρων, όταν η βρετανική οικονομία θα έχει βγει από την κρίση, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

    Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, είναι πιθανόν ο βρετανός πρωθυπουργός να ανακοινώσει την αύξηση της φορολογίας των εύπορων κοινωνικών στρωμάτων αρχής γενομένης από το οικονομικό έτος 2011.

    "Οφείλουμε να πούμε ότι θα λάβουμε μεσοπρόθεσμα τα αναγκαία μέτρα για να περιφρουρήσουμε τη σταθερότητα", είπε.

    Ο Γκόρντον Μπράουν απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση για τον συντονισμό της πολιτικής ανάκαμψης ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη τους άξονες ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Μια συντονισμένη προσέγγιση της Ευρώπης, του κυριότερου εμπορικού μας εταίρου, θα ήταν περισσότερο εποικοδομητική", είπε, προσθέτοντας: "Περιμένω να δω μια συντονισμένη ευρωπαϊκή ανάληψη δράσης αυτήν την εβδομάδα".

    Κέρδη στα χρηματιστήρια, μετά τη "διάσωση" της Citigroup

    Κέρδη σημειώνουν, σήμερα, οι μετοχές στην Ευρώπη και ανοδικά κινείται ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, μετά την κίνηση τόνωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οποία προέβη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι επενδύει 20 δις δολάρια στον όμιλο Citigroup Inc. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, η Federal Deposit Insurance Corp. θα εγγυηθεί δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους, συνολικής αξίας 306 δις δολαρίων, για λογαριασμό της Citigroup.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, το μεσημέρι, κέρδη 3,95% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 4,24%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε άνοδο 3% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI άνοδο 2,46%.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.864,81 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,10%.

    Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί του Κονγκρέσου ετοιμάζουν ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που είναι πιθανόν να ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν εγκριθεί το σχέδιο, θα πρόκειται για το ευρύτερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από το New Deal του Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ στη δεκαετία του ΄30.

    Τόσο ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Τζον Κόρζιν, όσο και ο Λόρενς Σάμερς, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, τους οποίους ο Ομπάμα επέλεξε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκαν στην πιθανότητα ενός πακέτου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η Washington Post αναφέρει επίσης ότι τόσο ο Ρόμπερτ Ράιχ, σύμβουλος του Ομπάμα και πρώην υπουργός Απασχόλησης στην κυβέρνηση Κλίντον, όσο και ο Τσαρλς Σάμερ έκαναν λόγο για δαπάνες ύψους 500-700 δις δολαρίων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους οικονομικούς του συμβούλους να ετοιμάσουν σχέδιο ανάκαμψης ικανό να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο Ομπάμα δήλωσε ότι σκοπεύει να βάλει τους ανθρώπους στη δουλειά με την ανακατασκευή δρόμων και γεφυρών, τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, ενθαρρύνοντας την εκλογική, την ηλιακή ενέργεια και τα οικονομικής κατανάλωσης αυτοκίνητα.

    Σκοπεύει να αναπτύξει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να απελευθερώσουν τις ΗΠΑ από την σημερινή τους εξάρτηση από τον ξένο πετρέλαιο και να επιτρέψουν στην αμερικανική οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική στο μέλλον.

    [02] Βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη

    Οι πρώτες χιονοθύελλες που σημειώθηκαν σήμερα στην Βόρεια Ευρώπη και στην περιοχή της Βαλτικής εγιναν αιτία να σημειωθούν μεγάλες διακοπές στην ηλεκτοδότηση, καθυστερήσεις στις πτήσεις των αεροσκαφών και μεγάλα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους.

    Μετά τον ήπιο χειμώνα πέρυσι, οι έντονες χιονοπτώσεις το Σαββατοκύριακο αιφνιδίασαν τον κόσμο.

    Ο Τόμας Αντερσον της Υπηρεσίας Εποπτείας των Δρόμων στην Σουηδία ανέφερε ότι όλα τα μέσα της κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ στο αεροδρόμιο Αρλάντα,το μεγαλύτερο της χώρας, κοντά στην Στοκχόλμη, σημειώθηκαν καθυστερήσεις που έφθασαν και τις δύο ώρες και ορισμένες ακυρώσεις πτήσεων.Ορισμένα σχολεία στην επαρχία Απλαντ δεν άνοιξαν σήμερα, μετέδωσε τοπικός ραδιοσταθμός.

    Στην Εσθονία, σε ορισμένες περιοχές το χιόνι έφθασε σε ύψος περίπου το μισό μέτρο και εξαιτίας της χιονοθύελλας πάνω από 33.500 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό.Τα πορθμεία στην Βαλτική σταμάτησαν τα δρομολόγια και ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ταλίν.

    Στην Φινλανδία, έπεσε χιόνι χθες που έφθασε σε ύψος τα 30 εκατοστά, ενώ οι άνεμοι στις παραθαλάσσιες περιοχές έφθασαν σε ένταση την θύελλα με αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις στις πτήσεις των αεροσκαφών και στις θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

    Επιβάτες αποκλείστηκαν στο αεροδρόμιο Βάνταα του Ελσίνκι για περισσότερο από μία νύκτα και εκατοντάδες σχημάτιζαν ουρά για ένα ταξί. Η μετεωρολική υπηρεσία YLE ανακοίνωσε ότι μέχρι το μεσημέρι περί τα 2.000 σπίτια ήταν χωρίς ηλεκτρικό.Στην Λετονία πάνω από 25.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό.

    Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA μετέδωσε σήμερα ότι η αιφνίδια χειμερινή επιδρομή του Σαββατοκύριακου αύξησε τον κίνδυνο για κατολισθήσεις στις αυστριακές Αλπεις.Η περιοχή Σαλζκαμεργκουτ κοντά στο Σάλζμπουργκ καλύφθηκε με χιόνι που έφθασε το ενάμισι μέτρο τις τελευταίες ημέρες ενώ στα ομόσπονδα κρατίδια του Σάλζμπουργκ και Βόραλμπεργκ το σύστημα προειδοποίσης για κατολισθήσεις ανακοινώθηκε στο επίπεδο 3,η υψηλού κινδύνου.Ο κίνδυνος για τις κατολισθήσεις θα παραμείνει υψηλός για τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα ανέβει,αλλά σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Αλεξάντερ Πόντεσερ ο κίνδυνος θα περιοριστεί μόνο εάν δεν χιονίσει τις προσεχείς ημέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 November 2008 - 17:30:28 UTC