Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση στα χρηματιστήρια
  • [02] Ομιλία του Κ. Σημίτη
  • [03] "Ουσιαστική κοινωνική πολιτική"

  • [01] Πτώση στα χρηματιστήρια

    Με πτώση έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 είχε απώλειες 2,87%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση 3,07%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax30 υποχώρησε κατά 3,00%.

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.010,52 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,94%.

    Επίσης, με πτώση 1,29% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

    Εξάλλου, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με πτώση σήμερα, επηρεασμένο προφανώς από την αυξανόμενη κατάθλιψη των αμερικανών καταναλωτών καθώς πλησιάζουν οι εορτές των Χριστουγέννων: ο δείκτης Dow Jones έχανε 2,04%, ενώ ο Nasdaq 1,68%.

    Γύρω στις 16.40, ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 177,78 μονάδες στις 8.516,18, ενώ ο Nasdaq κατά 26,54 μονάδες στις 1.554,36.

    Όσο για τον δείκτη Standard & Poors 500 την ίδια ώρα έχανε 1,97% , (17,69 μονάδες) στις 881,26.

    [02] Ομιλία του Κ. Σημίτη

    Την πρόταση μιας "οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ" που θα συνδυάζεται με μια "όλο και πιο έντονη πολιτική συνεργασία" διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) με θέμα "η πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο". Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρεθήκαν ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Μίμης Ανδρουλάκης κ.α.) καθώς και ακαδημαϊκοί (καθηγητής Κώστας Δεσποτόπουλος, Δημήτρης Σκαλκέας, Δημήτρης Μαρωνίτης, Νίκος Μουζέλης κ.α.).

    Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι επειδή "ζητούμενο είναι μια Ευρώπη με περισσότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, υψηλό επίπεδο απασχόλησης, δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και ισχυρό κοινωνικό κράτος", απαιτείται μια οικονομική διακυβέρνηση με ένα συντονιστικό όργανο και μια δεσμευτική πολιτική, που θα μπορούσε να προωθήσει έργα υποδομών σε θέματα ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, υποδομών εκπαίδευσης ή στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξάλλου, είπε ο κ.Σημίτης, η οικονομική διακυβέρνηση χρειάζεται διότι "η εποπτεία σε μια αγορά δεν την προστατεύει από φαινόμενα που προκαλούνται σε μη εποπτευόμενες αγορές" και άρα "μόνο ένα όργανο που δεσμεύει όλους, μπορεί να διαπραγματευτεί την καθιέρωση ρυθμίσεων με διεθνή ισχύ".

    Ο κ. Σημίτης παρουσιάζοντας επίσης το φαινόμενο της κρίσης, επεσήμανε πως η "συστηματική απορρύθμιση στις ΗΠΑ (με την αναίρεση των περιορισμών στις επενδυτικές τράπεζες και την κατάργηση των ελέγχων των χρηματοπιστωτικών παράγωγων) και η υιοθέτηση πρακτικών υψηλού ρίσκου, οδήγησαν στην κρίση". Όμως, παρατήρησε πως "η παρέμβαση δεν αποτελεί ριζική θεραπεία, αλλά την έναρξη μιας περιόδου με προβλήματα διαφορετικής μορφής - ορισμένες τράπεζες λ.χ. αναγκάστηκαν να δεχτούν ως μετόχους (στις αυξήσεις κεφαλαίων) επενδυτικούς οργανισμούς από την Ασία και τις αραβικές χώρες". Κατά την ανάλυση του κ. Σημίτη: "η ομαλότητα θα επανέλθει όταν οι ισολογισμοί δίνουν μιαν ακριβή εικόνα των επιχειρήσεων και δεν κρύβουν πια τις ζημιές", ενώ στην παρούσα φάση βλέπουμε μια "σπειροειδή καθοδική πορεία της οικονομίας" καθώς "η ύφεση επιτείνει την κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που με τη σειρά της οδηγεί σε συρρίκνωση την οικονομική δραστηριότητα".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός παρατήρησε ότι "η κυβέρνηση εφάρμοσε μιαν οικονομική πολιτική που έχει ελαχιστοποιήσει τις δυνατότητές μας να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση", αναφέροντας ενδεικτικά το πρόβλημα στο ισοζύγιο πληρωμών - "από το 6.6% που ήταν το 2003, το 2007 ήταν 14% του ΑΕΠ, δηλαδή 32.3 δισ.ευρω" είπε χαρακτηριστικά - και σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται στη "ραγδαία πτώση της ανταγωνιστικότητάς μας και στον υψηλό πληθωρισμό". Συνέπεια αυτού ήταν, όπως τόνισε, η αύξηση του δημοσίου χρέους ("από το 2003 ως το 2007 αυξήθηκε κατά 57.5 δισ.ευρω", είπε), ενώ "το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας συνεπάγεται την ύφεση".

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε εξάλλου ότι για τη μείωση του δημοσίου χρέους απαιτείται η μείωση των κρατικών δαπανών. "Η κυβέρνηση όμως τις αυξάνει", είπε και συμπλήρωσε "επιδεινώνοντας την κατάσταση, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για κάθετη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης", που επίσης θα επιδεινωθεί εξαιτίας των μακροχρόνιων καθυστερήσεων και την επικέντρωση στα θέματα του τουρισμού και της οικοδομής. "Σε περιόδους όμως χαμηλής ανάπτυξης λείπει η αισιοδοξία και οι μεταρρυθμίσεις συναντούν έντονες αντιδράσεις, ενώ αντίθετα η έλλειψη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών επιφέρει χαμηλή ανάπτυξη, που θα συμπαρασύρει μια εξαιρετικά επώδυνη συρρίκνωση δραστηριοτήτων".

    Αναφερόμενος στο ελληνικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ο κ.Σημίτης παρατήρησε ότι "παρουσιάζει την πρωτοτυπία να επιβάλλεται σε όλες ανεξαίρετα τις τράπεζες, είτε ζήτησαν είτε δεν ζήτησαν την κρατική βοήθεια" και τόνισε πως για να αντιμετωπιστεί η κρίση "πρέπει εμείς οι ίδιοι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να πάψουμε να αποσιωπούμε τα πολλά αρνητικά, ξαναβρίσκοντας το νήμα της σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες".

    Επ΄αυτού, ο κ.Σημίτης επέκρινε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στηλιτεύοντας τις "μεγαλόπνοες γενικότητες" ως έκφραση ενός "άκρατου λαϊκισμού" που επανέφερε στο προσκήνιο "η Ν.Δ. Και στον οποίο δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις".

    Επικρίνοντας τέλος τη φιλοσοφία των "σχεδίων διάσωσης" που αφορούν "επιχειρηματίες που κερδοσκόπησαν, απεκόμισαν τεράστια κέρδη και αρνούνται να καταβάλλουν τον κόστος της ασυδοσίας, το οποίο μετακυλίεται στο κοινωνικό σύνολο", ο κ. Σημίτης ανέφερε πως "τα κράτη ζουν σήμερα μία από τις λίγες στιγμές που μπορούν, χωρίς ισχυρές αντιρρήσεις, να επιβάλλουν κανόνες παιχνιδιού στις επιχειρήσεις. Γι΄αυτό και η κρίση αποτελεί πρόκληση για δράση".

    [03] "Ουσιαστική κοινωνική πολιτική"

    Πολυμέτωπη επίθεση, κατά της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ,αλλά και του ΚΚΕ εξαπέλυσε απόψε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος στο Περιστέρι.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του ότι οι τραπεζίτες εκδηλώνουν το άγχος τους, για το πώς θα βάλουν στο χέρι τα 28 δισ. που τους προσφέρει η κυβέρνηση, με τους καλύτερους δυνατούς όρους: Δηλαδή, χωρίς την παραμικρή δέσμευση για την πολιτική των επιτοκίων, χωρίς την παραμικρή δέσμευση για τους καταχρηστικούς όρους.

    Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, είναι :

    Πρώτον:Ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων και ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Τα χρήματα, όπως είδαμε υπάρχουν, είπε.

    Δεύτερον: Στήριξη την σταθερής και μόνιμης απασχόλησης και των μικρών επιχειρήσεων.

    Τρίτον: Οριστικό τέλος στην τραπεζική αυθαιρεσία. Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, περιορισμός του ανατοκισμού, άμεση κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών.

    Τέταρτον:Δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα,μέσω μιας τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο, που θα κινείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την απόδοση υπερκερδών στους μετόχους.

    Πέμπτο:Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας

    Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για τρείς λόγους:

    Πρώτον: Παρακαλάει τον διοικητή που η ίδια έχει διορίσει στην Εθνική Τράπεζα, να χαμηλώσει λιγάκι τους τόνους της αυθαιρεσίας και της προκλητικότητας και να δεχτεί το σχέδιο στήριξης που του προσφέρουν με χρήματα του δημοσίου, είπε.

    Δεύτερον: Παρακαλάει τον μάνατζερ που η ίδια έχει διορίσει στην ΔΕΗ, να μην αυξήσει τα τιμολόγια και τουλάχιστον να μην μιλάει για ρήτρες καυσίμων την ώρα που διεθνώς η τιμή τους πέφτει, λες και απευθύνεται σε ηλίθιους, σημείωσε.

    Και τρίτον "κυνηγάει" τον κ. Π. Τατούλη.

    Αυτοί είναι οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, ανέφερε.

    Εντονη ήταν και η κριτική του Αλέξη Τσίπρα κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    "Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις κινήσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Και διαπιστώνουμε ότι πέρα από μια φιλολαϊκή ρητορική, η οποία επιβάλλεται από τις περιστάσεις, αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται το ΠΑΣΟΚ είναι άλλου είδους προγραμματικές συγκλίσεις. Είναι προγραμματικές συγκλίσεις με τις τράπεζες. Και προγραμματικές συγκλίσεις με τον κ. Μπαρόζο. Αυτές οι προγραμματικές συγκλίσεις, στις οποίες, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη διαπρέψει ως κυβέρνηση, δεν μας αφορούν. Δεν αφορούν την αριστερά. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.Ούτε πριν από τις εκλογές, ούτε μετά", τόνισε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι το κόμμα του αλλάζει το τοπίο και αναδεικνύει έναν νέο ισχυρό πόλο στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, που συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, γύρω από το πρόγραμμα και τις προτάσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

    Αναφερόμενος έμμεσα στο ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΝ ακολουθεί αυτή την πολιτική με έναν πόλο που θα προωθεί την ενότητα, "την ώρα που κάποιοι, για να την αποτρέψουν ξαναστήνουν τον Στάλιν".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 November 2008 - 19:30:31 UTC