Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εγνοια για τα ασθενέστερα στρώματα"
  • [02] "Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα"

  • [01] "Εγνοια για τα ασθενέστερα στρώματα"

    Με την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, κάθε δυνατότητα, για να κάνουμε λίγο πιο εύκολα τα πράγματα για τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ολοκληρώθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

    Αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο που έχει μπροστά της η χώρα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων με στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με έγνοια στον πολίτη που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη, το χαμηλοσυνταξιούχο, το χαμηλόμισθο, τον άνεργο, εκείνον που χρειάζεται τη συμπαράστασή μας.

    Ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη συζήτηση, είχε υπογραμμίσει ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος θα κατευθυνθούν στο ταμείο κοινωνικής συνοχής και στις δημόσιες επενδύσεις.

    Ψεύδεται και παραπλανά όποιος διαδίδει ότι δίνουμε 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες τόνισε ο πρωθυπουργός: «Δεν χαρίζεται τίποτα σε καμιά τράπεζα. Δεν διατίθεται από τον προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Δεν ζημιώνεται, αλλά κερδίζει το δημόσιο. Δεν πληρώνουν, αλλά κερδίζουν οι φορολογούμενοι» είπε ο κ. Καραμανλής εξηγώντας ότι με το κυβερνητικό σχέδιο μειώνονται οι πιέσεις στα επιτόκια δανείων, που χορηγούνται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις: «Κερδίζουν διότι διασφαλίζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κυρίως για την αγορά κατοικιών. Κερδίζουν διότι στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα και η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Κερδίζουν διότι με την εφαρμογή του σχεδίου, οι τράπεζες θα πληρώνουν κάθε χρόνο, ποσό, που θα φτάνει τα 500 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, που θα είναι επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό, θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ταμείου κοινωνικής συνοχής και των δημοσίων επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Επανέλαβε, δε, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η προστασία της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, καθώς και ότι «τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα θα προστατευτούν με υπεύθυνες πολιτικές και όχι με κραυγές δημαγωγίας και επιπόλαιες κορόνες».

    Ο κ. Καραμανλής επανήλθε στην ανάγκη για ευρωπαϊκό συντονισμό απέναντι στην "πρωτοφανή" διεθνή κρίση υπογραμμίζοντας ότι «αν χρειαστεί πρέπει να μπορούμε να αναστείλουμε προσωρινά τους κανόνες εκείνους που εμποδίζουν την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων κινήσεων».

    Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, είπε ότι κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι τα πάντα αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες και ότι παραμένουν αιχμάλωτοι σε μια μικροκομματική αντίληψη μηδενισμού. Έθεσε μάλιστα τα εξής ερωτήματα: «Μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση εκείνοι που ούτε την είδαν ούτε την κατάλαβαν; Μπορούν να δώσουν λύση που, αντί για συγκροτημένες θέσεις, καταφεύγουν σε ευχολόγια; Μπορούν να προτείνουν λύσεις εκείνοι που βρίσκονται σε διαρκή σύγχυση; Μπορούν, έχοντας τις αντιλήψεις αυτές, να πάρουν θέσεις ευθύνης όπως απαιτούν οι περιστάσεις; Κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία όσοι δημοκοπούν, όσοι λαϊκίζουν. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, που διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι φόροι, είπε ότι κάνουν τεράστιο λάθος, όσοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση για να αναβιώσουν παρωχημένα ιδεολογήματα. Παράλληλα, κι ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στις μεταρρυθμιστικές δράσεις της κυβέρνησης, είπε ότι δεν κατανοεί τις προσπάθειες διαστρέβλωσης και στείρας αντίδρασης: «δεν μπορεί από τη μια να δίνονται ευχές για αύξηση απασχόλησης και από την άλλη να υποκινούνται αντιδράσεις σε κάθε μεταρρύθμιση. Από τη μια να συνομολογείται η ανάγκη για αλλαγές και από την άλλη να υποστηρίζονται ομάδες βολεμένων για να μην αλλάξει τίποτα. Καμιά υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να συντάσσεται με μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στον εκβιασμό της κοινωνίας. Αυτές τις συμπεριφορές, ειδικά αυτή την περίοδο δεν τις αντέχει ο τόπος» είπε ο κ. Καραμανλής επιδοκιμαζόμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην αγορά λέγοντας ότι «η ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να υποκύπτει ούτε στην απληστία ούτε στην ασυδοσία [...] Λύσεις δεν μπορεί να βρίσκονται ούτε μέσα από ακραίες κρατικίστικες αντιλήψεις ούτε μέσα από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς. Ούτε με υποταγή των κομμάτων σε συντεχνιακά συμφέροντα ούτε με ιδεοληψίες του παρελθόντος».

    Το διακύβευμα, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι να περάσει η χώρα το σκοτεινό μονοπάτι των διεθνών κραδασμών και της παγκόσμιας ύφεσης, με τις μικρότερες επιπτώσεις, είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης, είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, είναι η ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής αντίστασης.

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πρωταρχικό μας στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της κρίσης για τους Έλληνες πολίτες, στο ελάχιστο ανθρωπίνως δυνατό. Μπροστά στο μέγεθος της πρόκλησης, μοναδικό μας μέλημα είναι ο τόπος, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε πολιτικό ή κομματικό κόστος» και επανέλαβε με έμφαση ότι με το ελληνικό σχέδιο για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος «δεν χαρίζεται τίποτα και σε κανένα».

    Σύμφωνα με την κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις τράπεζες με λεφτά του λαού, και ταυτόχρονα λέει ότι πρέπει να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. «Αυτά δείχνουν πλήρη σύγχυση και αποδεικνύουν πλήρη πολιτική ανεπάρκειας σε κρίσιμες περιστάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Το Δημόσιο, όχι μόνο δεν θα χάσει από το σχέδιο, αλλά θα έχει όφελος έως και 500 εκ ευρώ ετησίως, που θα διατίθενται για έργα ανάπτυξης και για κοινωνικές παρεμβάσεις, είπε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι το ελληνικό σχέδιο εντάσσεται στη συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    «Αυτή είναι η αλήθεια. Και ερωτώ όποιον επιμένει να δημοκοπεί και να λαϊκίζει. Αρνούμενοι τη λύση αυτή, τι απαντούν στους καταθέτες που θέλουν να αισθάνονται σιγουριά; Στο ενδεχόμενο να φύγουν οι καταθέσεις από τη χώρα; Να αυξηθούν τα επιτόκια εξ αιτίας της έλλειψης διατραπεζικής εμπιστοσύνης;», υπογράμμισε

    Σε ό,τι αφορά τις «υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές, που με μέτριους υπολογισμούς ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ το χρόνο», ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το καταλαβαίνουν οι πάντες, και τα μικρά παιδιά. Είναι εμπαιγμός. Οι πολίτες δεν εμπαίζονται. Πατούν γερά στην πραγματικότητα, από την οποία φαίνεται ότι έχετε αποκοπεί εσείς».

    Ο κ. Καραμανλής, που σημείωσε ότι η κρίση είναι μεγάλη και ότι η διάρκειά της και η έντασή της είναι απρόβλεπτες, υπογράμμισε ότι η πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι να χαραχθεί στρατηγική έναντι στην επερχόμενη ύφεση: «Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι. Και από συμπεριφορά μας, τη στάση μας, θα μετρηθούμε. Πιστεύω βαθιά ότι σε αυτή τη συγκυρία πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με τις επιμέρους απόψεις μας, αλλά αφήνοντας προσωρινά στην άκρη τις συνήθεις εντάσεις και τις υπερβολές της δημόσιας ζωής μας».

    Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες και για απροκάλυπτα ψεύδη, σχολιάζοντας τη δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ως παράδειγμα έφερε την κριτική Παπανδρέου για το έλλειμμα:

    «Μας μέμφεστε ότι αυξάνουμε το έλλειμμα; Ε, δεν μιλά κανένας για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Επί χρόνια, επί δεκαετίες, πήγατε τα ελλείμματα εκεί που τα πήγατε, μας τα παραδώσατε στο 8%.Φορτώσατε την Ελλάδα με τεράστιο χρέος, που είναι βαριά μπάλα, σιδερένια, στο λαιμό του τόπου και μιλάτε για ελλείμματα; Και μας μέμφεστε για τη μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσουμε στοιχειώδες δημοσιονομικό νοικοκυριό; Έ όχι κ. αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει ένα όριο ακόμα και στις υπερβολές της πολιτικής και κομματικής σκοπιμότητας. Εάν δεν σέβεστε εμάς, σεβαστείτε το μεγάλο κόμμα στο οποίο είστε αρχηγός», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όσο για τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία από το διεθνές περιβάλλον, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αντοχές της είναι πολύ ισχυρότερες από τις περισσότερες άλλες χώρες, κάτι που οφείλεται «στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθήσαμε». Σήμερα, είπε, «καθένας μπορεί να αντιληφθεί σε ποια θέση θα βρισκόταν η οικονομία μας εάν υποκύπταμε στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης».

    Αποδείξαμε, είπε ο κ. Καραμανλής, ότι έχουμε τη δύναμη να τολμούμε τις αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις και ότι δεν βάλαμε ποτέ πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας καμία άλλη επιδίωξη. Δεν υποκύψαμε ποτέ σε πιέσεις που δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία και δεν πρόκειται ποτέ να εγκλωβιστούμε σε πρακτικές που απειλούν το κλίμα εμπιστοσύνης και την ασφάλεια των πολιτών. Δεν δεσμευόμαστε από τίποτα και από κανένα,παρά μόνο από το συμφέρον των πολιτών, υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής και κατέληξε: «Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο, γεμάτη αβεβαιότητες, από ισχυρές πιέσεις από το διεθνές περιβάλλον. Κινούμαστε στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, με στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κινούμαστε με την έγνοια στον πολίτη που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη, το χαμηλοσυνταξιούχο, το χαμηλόμισθο, τον άνεργο, εκείνον που χρειάζεται τη συμπαράστασή μας. Δεσμευόμαστε, και δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο κάθε δυνατότητα για να τα κάνουμε λίγο πιο εύκολα γι' αυτούς».

    Ομιλία Γ.Αλογοσκούφη

    «Είναι δύσκολος ο δρόμος της σύνεσης και της ευθύνης. Και φαίνεται ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορεί να τον αντέξει» παρατήρησε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    «Σε περιπτώσεις σαν την πρωτοφανή αυτή, χρηματοοικονομική κρίση, ο ελληνικός λαός περιμένει υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Όταν η ένταση της κρίσης μεγάλωσε, ο κος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν ευκολότερα οι επιπτώσεις της. Δεν άντεξε όμως: Πριν αλέκτορα φωνήσαι, επέστρεψε στην καταστροφολογία, την άρνηση και τον λαϊκισμό» ανέφερε ο κος Αλογοσκούφης και συνέχισε απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

    «Ο κ. Παπανδρέου, προσπάθησε να εμφανίσει την διεθνή κρίση, ως απότοκο ιδεολογικών επιλογών. Απλούστευσε τη διεθνή κρίση για να τη φέρει στα μέτρα του. Μίλησε για το Σύμφωνο Σταθερότητας: Ποιος το διαπραγματεύτηκε - αν όχι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Μίλησε για δομημένα ομόλογα: Ξεχνά ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εξάρτησαν την ελληνική οικονομία από τα ομόλογα, πενταπλασιάζοντας το δημόσιο χρέος; Παραπλάνησε όμως και τη Βουλή: Γιατί το μεγαλύτερο δομημένο ομόλογο εκδόθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να κρύψουν το δημόσιο χρέος - και πληρώνουμε μέχρι σήμερα?»

    Απέναντι στην «χωρίς προηγούμενο μεταπολεμικά» διεθνή κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε «έγκαιρα και αποφασιστικά» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών:

    «Με σύνεση και σοβαρότητα πήραμε τα απαραίτητα μέτρα, πριν ακόμα αντιδράσουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεσμευθήκαμε για την ασφάλεια των καταθέσεων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Στο Ecofin της 7ης Οκτωβρίου πρωτοστατήσαμε στην αύξηση του ελαχίστου νομικά εγγυημένου ορίου των καταθέσεων από τις 20.000 ευρώ στις 50.000 ευρώ. Προχωρήσαμε στον πενταπλασιασμό, από τις 20.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ, του ελάχιστου νομικά εγγυημένου ποσού για όλων των μορφών τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Ταυτόχρονα επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας δέσμευση για την εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων. Προωθήσαμε μία σειρά από μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη και δυσκολίες για την εξυπηρέτηση των δανείων τους στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αποσκοπεί στην ενίσχυση των απλών πολιτών - όχι των τραπεζών».

    Ήδη υπάρχουν θετικές ενδείξεις, ότι τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα - σημείωσε ο κος Αλογοσκούφης - με πρώτη την μείωση των επιτοκίων. Η ομαλοποίηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνο, εγρήγορση και επαγρύπνηση.

    «Αν σήμερα επρόκειτο να εφαρμοσθούν οι δήθεν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική οικονομία θα έμπαινε στον δρόμο της υποβάθμισης και της χρεοκοπίας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Ο δικός μας δρόμος είναι διαφορετικός. Επιμένουμε στην προσπάθεια να προστατεύουμε τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη. Δεν θα διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε για την ελληνική οικονομία».

    [02] "Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα"

    Η διαφάνεια είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να ελέγχει την εξουσία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος, το οποίο θα επιβάλει νόμους και κανόνες διαφάνειας. Και έδωσε παράδειγμα αδιαφανούς λειτουργίας την υπόθεση της Siemens, αναφέροντας ότι η εταιρία κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα κλίμα διαφθοράς με στόχο την προώθηση των δικών της προμηθειών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η διαφθορά πρέπει να καταπολεμηθεί και ο πόλεμος να αρχίσει από τις πολιτικές ηγεσίες, διότι, όπως τόνισε, πρόκειται για μια μάχη κατά της αιχμαλωσίας της πολιτικής από τη συγκέντρωση εξουσίας. Αυτού του είδους τα φαινόμενα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε εξαγορά πολιτικών.

    Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας πρότεινε να υπάρξει εκδημοκρατισμός του τρόπου χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και της πρόσβασής τους στα ΜΜΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε και την παρούσα οικονομική κρίση και με ζητήματα διαφθοράς, θεωρώντας ότι τα φαινόμενα αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία της, ως αποτέλεσμα της αιχμαλωσίας, ουσιαστικά, των δημοκρατικών θεσμών από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και πολιτικής εξουσίας στα χέρια λίγων.

    Συνέντευξη Ευ.Βενιζέλου

    «Ηρθε η ώρα να καθιερωθεί και στη χώρα μας αυτό που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε κανένας να μην πέφτει κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτική Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει επίσης ότι «το κράτος οφείλει να εγγυηθεί νομοθετικά την πλήρη και ομαλή καταβολή όλων των συντάξεων, αλλά και των παροχών των κλάδων υγείας και πρόνοιας» σημειώνοντας πως «αυτό είναι αναγκαίο, λόγω της μείωσης που έχουν υποστεί τα αποθεματικά των ταμείων, ώστε να μην δημιουργείται κανένα αίσθημα ανασφάλειας στον πολίτη».

    Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των τραπεζών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Σημασία έχει η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που καλύπτουν το 80% της απασχόλησης και η ανθεκτικότητα της οικοδομής και του τουρισμού. Τα μέτρα πρέπει να ενισχύουν την εθνική ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλίζουν τη θέση της στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό την επομένη της κρίσης. Αρα στην Ελλάδα το πακέτο των τραπεζών αν δεν λειτουργήσει ως πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των στεγαστικών δανείων και της οικοδομής και αν δεν συνοδευτεί από ένα πακέτο στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και άρα της ζήτησης, δεν έχει ούτε δικαιολογητική βάση ούτε αναπτυξιακό και κοινωνικό στόχο»

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει "αόριστη", "ατελή" και "αναποτελεσματική" τη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τη ρευστότητα των τραπεζών που προβλέπει ότι τα 8 δισ. ευρώ, από το πακέτο των 28 δισ., που θα έχει τη μορφή ομολόγων του Δημοσίου πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για χορήγηση δανείων στεγαστικών και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους, γιατί «δεν συνδέει τα 28 δισ. ευρώ με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

    «Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει δέσμες μέτρων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα επιδόματα αλληλεγγύης και θέρμανσης, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει:

    «Ο κόσμος περιμένει υπεύθυνη και στιβαρή αντιμετώπιση της κρίσης με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακή προοπτική. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Γι' αυτό έχει σημασία η πολιτική του συγκεκριμένου, που έχει όμως ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Η δήθεν ουδέτερη και τεχνοκρατική αντιμετώπιση της οικονομίας λειτούργησε ως πρόσχημα για την προσχώρηση σε ακραίες και τελικά αφελείς νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, τις οποίες τώρα πληρώνουμε ακριβά»

    Ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή

    Υπεύθυνες για τη διεθνή οικονομική κρίση, είναι πολιτικές ταυτόσημες με εκείνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και έξοδο από την κρίση, σηματοδοτεί η στροφή που εγκαινιάζεται στην Ευρώπη με πρωτοβουλία των σοσιαλιστών - υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε στην αρχή της ομιλίας του, τις πολιτικές που «υπέγραψαν η διεθνής της νεοσυντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού», όπου «πίσω από το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς κρύφτηκαν συμφέροντα, καρτέλ, η συγκέντρωση του πλούτου, της εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης - ένα κατεστημένο που αιχμαλώτισε το κράτος, συγκεντρώνοντας τεράστιες εξουσίες στα χέρια λίγων. Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος, γη και περιουσία και τα ιδιοποιήθηκαν ισχυροί και ημέτεροι».

    «Όλοι ξέρουμε το ρόλο των παραγώγων, των δομημένων ομολόγων. Τα θυμάστε; Πρωτοπόροι εισαγωγής στη χώρα μας των τοξικών ομολόγων, ήσαστε εσείς με τον υπουργό Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στα ταμεία. Αποκαλύψαμε την πολιτική σας και σας σταματήσαμε. Μας κατηγορήσατε όπως και σήμερα για λαϊκισμό. Χωρίς όμως, τη δική μας επιμονή, θα είχαν καταρρεύσει τα ταμεία. Θα είχαν χάσει οι ασφαλιζόμενοι τις καταθέσεις μιας ζωής. Σήμερα θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς - όπως υπογράμμισε - «η κυβέρνηση, ενόψει της οικονομικής ύφεσης ακολουθεί την ίδια πολιτική που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση».

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε στήριξη «με ξεκάθαρους κανόνες και ενεργό εποπτεία της πολιτείας, μόνον των τραπεζών που έχουν ανάγκη και εφβ όσον οι βασικοί τους μέτοχοι θα συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, βάζοντας το χέρι στην τσέπη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 November 2008 - 9:30:26 UTC