Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα"
  • [02] Ερευνα: "Ευθύνονται οι τράπεζες"
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος Στροφυλιάς
  • [04] ΕΕ: Προτάσεις για την κρίση
  • [05] Στη Δράμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [06] Ηλεκτρονική παρακολούθηση του Στρυμόνα
  • [07] Στην τελική ευθεία

  • [01] "Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα"

    Υπεύθυνες για τη διεθνή οικονομική κρίση, είναι πολιτικές ταυτόσημες με εκείνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και έξοδο από την κρίση, σηματοδοτεί η στροφή που εγκαινιάζεται στην Ευρώπη με πρωτοβουλία των σοσιαλιστών - υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε στην αρχή της ομιλίας του, τις πολιτικές που «υπέγραψαν η διεθνής της νεοσυντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού», όπου «πίσω από το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς κρύφτηκαν συμφέροντα, καρτέλ, η συγκέντρωση του πλούτου, της εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης - ένα κατεστημένο που αιχμαλώτισε το κράτος, συγκεντρώνοντας τεράστιες εξουσίες στα χέρια λίγων. Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος, γη και περιουσία και τα ιδιοποιήθηκαν ισχυροί και ημέτεροι».

    «Όλοι ξέρουμε το ρόλο των παραγώγων, των δομημένων ομολόγων. Τα θυμάστε; Πρωτοπόροι εισαγωγής στη χώρα μας των τοξικών ομολόγων, ήσαστε εσείς με τον υπουργό Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στα ταμεία. Αποκαλύψαμε την πολιτική σας και σας σταματήσαμε. Μας κατηγορήσατε όπως και σήμερα για λαϊκισμό. Χωρίς όμως, τη δική μας επιμονή, θα είχαν καταρρεύσει τα ταμεία. Θα είχαν χάσει οι ασφαλιζόμενοι τις καταθέσεις μιας ζωής. Σήμερα θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς - όπως υπογράμμισε - «η κυβέρνηση, ενόψει της οικονομικής ύφεσης ακολουθεί την ίδια πολιτική που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση».

    «Διαθέτει 28 δισ. ευρώ, χωρίς διαφάνεια και κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας. Οι τράπεζες αποκτούν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο Δημόσιο, ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και το «τοξικό» στοιχείο του ενεργητικού τους - τα παράγωγα και τα δομημένα ομόλογα - με το Δημόσιο να αναλαμβάνει πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο. Αν κόπτεστε τόσο για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, γιατί δεν συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων; Γιβ αυτό και το ΠΑΣΟΚ λέει ένα καθαρό και δυνατό όχι, στο σχέδιο νόμου αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε στήριξη «με ξεκάθαρους κανόνες και ενεργό εποπτεία της πολιτείας, μόνον των τραπεζών που έχουν ανάγκη και εφβ όσον οι βασικοί τους μέτοχοι θα συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, βάζοντας το χέρι στην τσέπη».

    «Όπου το Δημόσιο συμμετέχει, ζητάμε την ενεργό παρουσία εκπροσώπων του στα Διοικητικά Συμβούλια, με ρόλο και λόγο στις αποφάσεις, για να εγγυηθούν ότι οι αποφάσεις αυτές βοηθούν την πραγματική οικονομία. Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα με τον όρο ευνοϊκών δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, καταβολή του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον χαμηλοσυνταξιούχους, επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, περίοδο χάριτος 1 έτους για τις ΜΜΕ, με αποπληρωμή μόνο των τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επί 4ετία για επαγγελματική ένταξη των νέων για 4 χρόνια, κατάργηση του νόμου της ΝΔ για την φορολόγηση στα ακίνητα?» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

    Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή στις τράπεζες και επιχειρεί να κρύψει όλα τα προβλήματά της κάτω απβ το χαλί της διεθνούς κρίσης», ενώ απέναντι στις επικρίσεις της ΝΔ πως το ΠΑΣΟΚ τοκίζει στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα με το πολυδάπανο πρόγραμμά του απάντησε πως «η πολιτική είναι ζήτημα προτεραιοτήτων».

    «Χαρίσατε 4,5 δισ. στους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στις τράπεζες. Δώσατε 28 δισ. ευρώ, δηλαδή 9,5 τρισ.δρχ. -το 11% του ΑΕΠ της χώρας- στους τραπεζίτες, χωρίς εγγύηση για το πώς θα διατεθούν. Αυτό είναι η υπεύθυνη πολιτική;», αναρωτήθηκε ο κ.Παπανδρέου και συνέχισε: «Σε όλες τις χώρες του κόσμου, στηρίχθηκαν μόνον οι τράπεζες που παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας. Εσείς διαβουλευθήκατε με τους τραπεζίτες για να τις στηρίξετε όλες. Αυτές είναι τριτοκοσμικές πρακτικές. Πείτε εάν υπάρχουν τράπεζες με πρόβλημα και να βάλουν και οι μεγαλομέτοχοι το χέρι στην τσέπη - και όχι όλα να κρύβονται κάτω από το χαλί. Λευκή επιταγή στις Τράπεζες, αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση. Εμείς λέμε όχι στην λευκή επιταγή».

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να κρύψει όλα τα προβλήματα της κυβέρνησης πίσω από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση:

    «Με βάση τα δικά σας στοιχεία και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, επί των ημερών σας και πριν την κρίση, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχασε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Οι δείκτες της διαφθοράς επιδεινώνονται. Πριν την κρίση, είχαμε την 4η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη προ φόρων και το τρίτο πιο ακριβό καλάθι. Πριν την κρίση η Αθήνα σκαρφάλωσε 40 ολόκληρες θέσεις στον πίνακα των πιο ακριβώς πόλεων του κόσμου. Πριν την κρίση είχαμε το υψηλότερο ρεκόρ στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Από 5η χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης, η Ελλάδα έγινε η 14η της Ευρώπης. Πήγατε το έλλειμμα στο 3,5%, στα πρόθυρα της επιτήρησης. Πολύ πριν την κρίση καταχρεώθηκαν τα ελληνικά νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα με τις δικές σας πολιτικές», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Κοροϊδεύοντας τον κόσμο, επιβάλλατε το νέο χαράτσι μέσω της συνιδιοκτησίας. Το Δημόσιο χρέος ξεπέρασε την ετήσια εκτίμηση των 250 δισ. ευρώ για το 2008 και η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έφτασε στα προ ΟΝΕ επίπεδα - για να εκτοξευθεί πλέον με την κρίση. Πολύ πριν την κρίση, τα έσοδα υστερούσαν και ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε "πως πιάσαμε πάτο στα έσοδα". Πριν την κρίση είχαν καταρρεύσει οι τιμές των αγροτικών προϊόντων».

    «Δεν μπορούσατε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε ομαλές συνθήκες. Θα μπορέσετε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε συνθήκες κρίσης;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Συνέντευξη Ευ.Βενιζέλου

    «Ηρθε η ώρα να καθιερωθεί και στη χώρα μας αυτό που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε κανένας να μην πέφτει κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτική Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει επίσης ότι «το κράτος οφείλει να εγγυηθεί νομοθετικά την πλήρη και ομαλή καταβολή όλων των συντάξεων, αλλά και των παροχών των κλάδων υγείας και πρόνοιας» σημειώνοντας πως «αυτό είναι αναγκαίο, λόγω της μείωσης που έχουν υποστεί τα αποθεματικά των ταμείων, ώστε να μην δημιουργείται κανένα αίσθημα ανασφάλειας στον πολίτη».

    Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των τραπεζών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Σημασία έχει η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που καλύπτουν το 80% της απασχόλησης και η ανθεκτικότητα της οικοδομής και του τουρισμού. Τα μέτρα πρέπει να ενισχύουν την εθνική ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλίζουν τη θέση της στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό την επομένη της κρίσης. Αρα στην Ελλάδα το πακέτο των τραπεζών αν δεν λειτουργήσει ως πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των στεγαστικών δανείων και της οικοδομής και αν δεν συνοδευτεί από ένα πακέτο στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και άρα της ζήτησης, δεν έχει ούτε δικαιολογητική βάση ούτε αναπτυξιακό και κοινωνικό στόχο»

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει "αόριστη", "ατελή" και "αναποτελεσματική" τη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τη ρευστότητα των τραπεζών που προβλέπει ότι τα 8 δισ. ευρώ, από το πακέτο των 28 δισ., που θα έχει τη μορφή ομολόγων του Δημοσίου πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για χορήγηση δανείων στεγαστικών και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους, γιατί «δεν συνδέει τα 28 δισ. ευρώ με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

    «Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει δέσμες μέτρων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα επιδόματα αλληλεγγύης και θέρμανσης, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει:

    «Ο κόσμος περιμένει υπεύθυνη και στιβαρή αντιμετώπιση της κρίσης με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακή προοπτική. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Γι' αυτό έχει σημασία η πολιτική του συγκεκριμένου, που έχει όμως ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Η δήθεν ουδέτερη και τεχνοκρατική αντιμετώπιση της οικονομίας λειτούργησε ως πρόσχημα για την προσχώρηση σε ακραίες και τελικά αφελείς νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, τις οποίες τώρα πληρώνουμε ακριβά»

    [02] Ερευνα: "Ευθύνονται οι τράπεζες"

    Εντείνονται οι ανησυχίες των πολιτών για την οικονομική κρίση για την προσωπική οικονομική κατάστασή τους σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή». Συγκεκριμένα, το 78% δηλώνει αρκετά ή πολύ ανήσυχο για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ μόλις το 7% δείχνει να μην επηρεάζεται καθόλου απβ όσα συμβαίνουν στον πλανήτη. Το 90% εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Επίσης, μόνο δύο τους δέκα (22%) θεωρούν ότι δεν θα επηρεαστούν καθόλου τα οικονομικά τους. Αντίθετα, το 33% θεωρεί ότι η κρίση θα τα επηρεάσει αρκετά και το 18% πολύ.

    Στην ίδια έρευνα οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες στις τράπεζες για την χρηματοπιστωτική κρίση. Σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλη ευθύνη για την κρίση, ενώ το 46% θεωρεί ότι δεν πρέπει να στηριχθούν οικονομικά από το Δημόσιο.

    Σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, το 41% θεωρεί ότι οι καταθέσεις του είναι αρκετά εξασφαλισμένες 41% και το 9% πολύ εξασφαλισμένες, ενώ το ποσοστό που πιστεύει ότι δεν εξασφαλισμένες ξεπερνά το 40%. Τέλος, το 61% εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα δίνει εύκολα στεγαστικό δάνειο, ενώ το 88% θεωρεί πως τα νοικοκυριά χρωστούν πολλά ή παρά πολλά στα πιστωτικά ιδρύματα.

    [03] Μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος Στροφυλιάς

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται από χθες το βράδυ μεγάλη φωτιά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς στη δυτική Αχαΐα.

    Στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 27 οχήματα και 70 άνδρες, προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξέλιξη της φωτιάς, ενώ αναμένεται το ξημέρωμα προκειμένου να «επιστρατευτούν» πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Οι πρώτες φλόγες εκδηλώθηκαν το απόγευμα από άγνωστη -ως στιγμής- αιτία και γρήγορα μετατράπηκαν σε επικίνδυνο μέτωπο.

    [04] ΕΕ: Προτάσεις για την κρίση

    Τη δυνατότητα να επωφεληθούν τα κράτη μέλη από την ευελιξία που περιλαμβάνει το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς όμως να γίνονται σημαντικές υπερβάσεις, δίνει η ανακοίνωση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συνεισφορά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Νοεμβρίου. Στην έκτακτη αυτή Σύνοδο που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουασινγκτον.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να ακολουθούν ορισμένες αρχές που διασφαλίζουν τόσο τα περιθώρια ευελιξίας που περιέχει το Σύμφωνο όσο και την ανάγκη τήρησης των κανόνων περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της Επιτροπής επισημαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα των μειωμένων εσόδων θα πρέπει να αναμένεται μια επιδείνωση της κατάστασης των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών. Για τον επόμενο χρόνο

    Η Επιτροπή εκτιμά μάλιστα ότι η επιδείνωση αυτή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ των χωρών μελών με σημαντικές όμως διαφορές να παρατηρούνται μεταξύ των «27».

    Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με την καταβολή πιστώσεων εγγυήσεων δεν επηρεάζουν άμεσα το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα πρέπει να αναμένεται ωστόσο μια επιβάρυνση του πραγματικού οικονομικού κόστους από την καταβολή δημοσίων εγγυήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα υπέρ της επανακεφαλοποίησης των τραπεζών επηρεάζουν ήδη το ύψους του δημοσίου χρέους των κρατών μελών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών προκαλεί αναπόφευκτα και ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, ιδίως στις χώρες που έχουν εκτεθεί περισσότερο.

    Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή σημειώνει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής εξισορροπώντας τις ανάγκες βραχυπρόθεσμης σταθεροποίησης με τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εφαρμόζοντας το Σύμφωνο οι χώρες μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών τους θα συνοδεύεται από τη λήψη μέτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να είναι προσαρμοσμένες στην κατάσταση και έχοντας ως γνώμονα την επιστροφή σε υγιείς δημοσιονομικές θέσεις.

    Στο πλαίσιο της ευελιξίας στην εφαρμογή του Συμφώνου, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να ακολουθούν τις εξής αρχές:

    -Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι διατηρήσιμη λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για τερματισμό της κρίσης.

    -Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με ισχυρούς και αξιόπιστους θεσμούς για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των προϋπολογισμών.

    -Στο σχεδιασμό που αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ευελιξία και διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

    -Οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τη ζήτηση μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να είναι έγκαιρες, στοχευμένες και προσωρινές.

    Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα στήριγμα για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Τέλος, η Επιτροπή διευκρινίζει στην εισήγησή της προς τη Σύνοδο Κορυφής ότι θα πρέπει να γίνεται μια διάκριση μεταξύ των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που πηγάζουν από λάθη στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και τις κυκλικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών από την εφαρμογή εθνικών σχεδίων διάσωσης. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις στα επίπεδα του δημοσίου χρέους των κρατών μελών που οφείλονται στα εθνικά σχέδια διάσωσης θα λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία επιτήρησης.

    Προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας

    Έντεκα συγκεκριμένες προτάσεις θα παρουσιάσει η Γαλλική Προεδρία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου. Οι προτάσεις αυτές, εφόσον υιοθετηθούν από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, θα αποτελέσουν τη διαπραγματευτική βάση, με την οποία η Ε.Ε. θα εμφανιστεί στη Διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Σε γενικές γραμμές, η θέση της Ε.Ε. στη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Δηλαδή, για να αποφευχθούν στο μέλλον οι "επιπτώσεις ντόμινο" που έφερε η σημερινή κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: αφενός να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικοί και συνεκτικοί διεθνείς κανόνες (νέα λογιστικά πρότυπα, κώδικας συμπεριφοράς, διαχείριση κινδύνου, απόδοση ευθυνών κ.ά.), οι οποίοι θα διέπουν ολόκληρη τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία και, αφετέρου, να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι εποπτικοί μηχανισμοί που θα ελέγχουν τη διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και το κατά πόσο εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες ή όχι.

    Συγκεκριμένα, η Γαλλική Προεδρία προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στα ακόλουθα σημεία:

    1. Να αυξηθεί η διαφάνεια στις χρηματαγορές και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών.

    2. Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.

    3. Να δημιουργηθεί κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να μειωθούν τα κίνητρα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται συγκεκριμένο πλαίσιο αποζημιώσεων.

    4. Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους και έτσι να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες και να αντιμετωπίζονται οι προ-κυκλικές επιπτώσεις.

    5. Να αναθεωρηθούν τα πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας.

    6. Να προωθηθούν οι κατάλληλοι τρόποι διαχείρισης των κινδύνων που συνεπάγεται η τιτλοποίηση των πιστώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

    7. Να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών και των νομοθετικών αρχών, κυρίως δε όσον αφορά στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων.

    8. Να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, κυρίως δε στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των αγορών.

    9. Να αναζητηθούν τρόποι για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας και να προωθηθεί μια συνεκτική προσέγγιση για τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων.

    10. Να προωθηθεί μια διεθνής και συντονισμένη απάντηση στις μακροοικονομικές προκλήσεις που έρχονται.

    11. Να αναζητηθούν λύσεις για τη βελτίωση της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης.

    Ανοδος στις αγορές της Εΰρώπης και της Νέας Υόρκης

    Αν και κατά τη διάρκεια των συναλλαγών τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωπης παρουσίαζαν την Παρασκευή πτωτική τάση, τελικά "έκλεισαν" με άνοδο, με αιχμή της ανόδου τις μετοχές του τραπεζικού τομέα και τη μετοχή της Volkswagen. Με θετικό πρόσημο και οι δείκτες στη Wall Street.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,33% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 2,44%. Επίσης, με άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τους βασικούς δείκτες ενισχυμένους κατά 2,88% και 3,32%, αντίστοιχα.

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.060,31 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,50%.

    Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,57% στις 9.325,01 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq κατά 1,32% στις 1.720,95 μονάδες.

    Αντίθετα, με πτώση 5,01% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 52,78 μονάδες, κλείνοντας στις 8.576,98.

    Οι αναλυτές εκτιμούν οτι οι απώλειες στο χρηματιστήριο του Τόκιο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα άσχημα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρίες, όπως η Mazda, η Sharp και η Nikon.

    Οι ιαπωνικές εταιρίες δεν είναι οι μόνες που πλήττονται από την κρίση. Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος American Express ανακοίνωσε την απόλυση 7.000 υπαλλήλων (το 10% του συνολικού προσωπικού) στο πλαίσιο περικοπών ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Motorola θα απολύσει επίσης περίπου 3.000 υπαλλήλους της (4,5% του προσωπικού της) . Η General Electric θα απολύσει 500 εργαζόμενους από τους 15.000 που απασχολεί στα εργοστάσιά της στην Ουγγαρία.

    Στη Γερμανία, η πρώτη στον κόσμο εταιρία χημικών BASF ανακοίνωσε επίσης 1.000 απολύσεις ως το 2012 .

    Στο μεταξύ, κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε χθες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την οικονομική κρίση και την εξασθένιση της ζήτησης να οδηγήσει πιθανότατα την τιμή του αργού στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της στην ιστορία.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωνε πτώση κατά 1,08 δολάρια το βαρέλι υποχωρώντας στα 64,88 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 1,34 δολαρίων, και είχε υποχωρήσει στα 62,37 δολάρια το βαρέλι.

    "Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω της φτωχής προοπτικής σε ό,τι αφορά τη ζήτηση και της συνειδητοποίησης ότι η μείωση των επιτοκίων θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να οδηγήσει σε βελτίωση" σημειώνει ο Κρίστοφερ Μπίλιου της Bache Commodities.

    [05] Στη Δράμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Με τιμές αρχηγού κράτους και με εκδηλώσεις σεβασμού υποδέχθηκαν χθες οι τοπικές αρχές και οι πολίτες της Δράμας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή ύστερα από πρόσκληση του μητροπολίτη Δράμας, Παύλου, και με με αφορμή την αγιοκατάταξη ενός νέου αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδη του Ομολογητή.

    Τον κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, υποδέχθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας, ο δήμαρχος Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης, και ιεράρχες από τη Βόρεια Ελλάδα.

    Από τον εξώστη του μητροπολιτικού μεγάρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς για να τον υποδεχθεί και εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε.

    Στην προσφώνησή του ο κ. Τζίμας καλωσόρισε τον Πατριάρχη τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «στις μέρες μας, Εκκλησία και Πολιτεία πορεύονται μαζί στοχεύοντας στην πνευματική και υλική ευημερία του κόσμου, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητάς του».

    Ο δήμαρχος Δράμας καλωσορίζοντας με τη σειρά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου «συμβολίζονται αγώνες αιώνων» και ότι «ο όρος "οικουμενικός" βρήκε την πραγματική του διάσταση». Συμπλήρωσε δε, πως όλα αυτά τα χρόνια κομίζει στον Ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο λόγο ελπιδοφόρο, λόγο ζωοποιό, λόγο σωτηρίας.

    «Έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα, Παναγιώτατε, όσο ποτέ άλλοτε, από φωτισμένους ηγέτες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

    Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως η Δράμα και ο λαός της καταλαμβάνουν πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της μητρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. «Όλα αυτά τα χρόνια -υπογράμμισε- ζήσατε δράματα και τραγωδίες αλλά πάντα ο Θεός των πατέρων μας έδινε στο τέλος την σωτήρια κάθαρση».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πατριάρχης στους πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, ενώ προέτρεψε τους μεγαλύτερους να διατηρούν αναλλοίωτο το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα που έφεραν οι προγονοί τους και να το μεταδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

    [06] Ηλεκτρονική παρακολούθηση του Στρυμόνα

    Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον η, πρωτοποριακή για τον ελληνικό χώρο, ηλεκτρονική παρακολούθηση της στάθμης του νερού του ποταμού Στρυμόνα και της ποιότητάς του.

    Οι σταθμοί, που εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις της λεκάνης απορροής του ποταμού, είναι τηλεμετρικοί, ηλεκτρονικοί, πλήρως αυτοματοποιημένοι, με εντελώς αυτόνομη λειτουργία και χωρίς επιτόπια υποστήριξη, κατά τη λειτουργία τους. Διαθέτουν ενεργειακή και τηλεπικοινωνιακή αυτοδυναμία και έχουν δυνατότητα αποστολής δεδομένων προς τον κεντρικό σταθμό βάσης (Η/Υ), που έχει εγκατασταθεί στην έδρα της Διεύθυνσης Υδάτων.

    Οι παράμετροι που ελέγχονται είναι: μεταβολή στάθμης, θερμοκρασία, pH, συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου και ηλεκτρική αγωγιμότητα νερού, ενώ τα πρώτα δεδομένα των σταθμών άρχισαν να μεταδίδονται τηλεμετρικά στον κεντρικό σταθμό βάσης, από τις 10 Σεπτεμβρίου 2008.

    Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής μέτρησης γίνονται σε πραγματικό χρόνο και ανά 3 λεπτά της ώρας μεταδίδονται δεκατρείς παράμετροι ελέγχου της ποιότητας του νερού. Ταυτόχρονα, αποστέλλονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Υδάτων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών.

    Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής Γιώργος Τσιότρας, "η εγκατάσταση σταθμών τηλεμετρίας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πλέον κατάλληλα διαχειριστικά εργαλεία για την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού».

    Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ποσότητας του νερού, ύστερα από πλήρη συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών προέκυψε, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Ευθύμη Ραμπότα, «η αποφυγή της απρόσκοπτης χρήσης των νερών σε αρδευτικές καλλιέργειες», ενώ εξασφαλίστηκε η ποιότητα του νερού για την αρδευτική περίοδο.

    Σωτήριες αποδείχθηκαν οι ενέργειες αυτές και για τη λίμνη Κερκίνη, αφού, κατά τη θερινή περίοδο, επιτεύχθηκε η διατήρηση της στάθμης του νερού της στα επιτρεπτά όρια, ώστε να μην διαταραχθεί το οικοσύστημα. Σύμφωνα δε, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, που πραγματοποίησαν τόσο η Περιφέρεια, όσο και το πανεπιστήμιο, ο πυθμένας της λίμνης Κερκίνη δεν έχει διογκωθεί από τις φερτές ύλες. Επτά εργολαβίες αμμοληψιών απομάκρυναν τις επικαθήσεις φερτών υλών, που προήλθαν από τη ροή του ποταμού Στρυμόνα. Η ποσότητα των υλών αυτών, υπολογίζεται στα δύο εκατομμύρια κυβικά.

    Αντίστοιχα αποτελέσματα έφεραν και οι προσπάθειες για απομάκρυνση φερτών υλών, που μεταφέρθηκαν από τα χωράφια στις παρυφές του ποταμού, ενώ στόχο αποτελεί τώρα η απομάκρυνση των νησίδων, που έχουν δημιουργηθεί από τις φερτές ύλες μέσα στο ποταμό.

    Ο Στρυμόνας πηγάζει από τα βουνά της Βίτοσα, στην Βουλγαρία, διασχίζει το νομό Σερρών και εκβάλλει στο Στρυμονικό κόλπο κι από κει στο Αιγαίο. Κυριότερος παραπόταμός του, στην ελληνική επικράτεια, είναι ο Αγγίτης, ο οποίος αφού διασχίσει την πεδιάδα της Δράμας, συνεχίζει σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι στην περιοχή της Αλιστράτης, δίπλα από τα Σπήλαια των Σερρών.

    Ο Στρυμόνας είναι μήκους 360 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 242 στο έδαφος της Βουλγαρίας και 118 στην Ελλάδα. Είναι πλούσιος σε φερτές ύλες που προσχώνουν συνεχώς στην πεδιάδα των Σερρών και τη Λίμνη Κερκίνη. Υπολογίζεται ότι μεταφέρονται τουλάχιστον 4.000.000 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φερτών υλών ετησίως, σε μέση ετήσια απορροή 3,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Το πλάτος του ποταμού ξεπερνά τα 250 μέτρα, ενώ το βάθος του φτάνει τα 3.

    Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας προβλέπει την εκμετάλλευση του νερού του ποταμού 3 μήνες από την Βουλγαρία και 9 από την Ελλάδα, ενώ ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των νομών Σερρών και Μπλαγκόεβραντ της γείτονος γίνεται συντονισμός όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για τη διατήρηση της στάθμης του νερού, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

    [07] Στην τελική ευθεία

    Το προβάδισμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επί του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζων ΜακΚέην αυξήθηκε οριακά στις 6 ποσοστιαίες μονάδες -κατά μία μονάδα από χθες Σάββατο- σύμφωνα με τα δεδομένα της καθημερινής δημοσκόπησης των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα Κυριακή.

    Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην με 50% έναντι 44% μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο που έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.201 πολιτών κι έχει ποσοστό σφάλματος Β±2,9%.

    "Απομένουν ακόμη δύο ολόκληρες ημέρες ως την ημέρα των εκλογών και προφανώς τα πάντα μπορούν να συμβούν, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα κάνει πλέον ο ΜακΚέην" για να αναστρέψει την κατάσταση, δήλωσε ο δημοσκόπος Τζων Ζόγκμπυ.

    Ο Ζόγκμπυ πρόσθεσε ότι τα δεδομένα του Σαββατοκύριακου δείχνουν ότι και οι δύο υποψήφιοι μοιάζουν να συσπειρώνουν εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που τους υποστηρίζουν--ο Ομπάμα τις γυναίκες και τους ανεξάρτητους, ο ΜακΚέην τους γηραιότερους ψηφοφόρους και τους συντηρητικούς.

    Όλες οι εθνικές δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στον γερουσιαστή του Ιλινόι, που εμφανίζεται να προηγείται του ΜακΚέην σε μια σειρά πολιτειών που πιστεύεται ότι θα κρίνουν την αναμέτρηση.

    Ο ΜακΚέην έκανε εμφανίσεις χθες Σάββατο στη Βιρτζίνια και την Πενσυλβάνια, πολιτείες που εκλογολόγοι θεωρούν κρίσιμες για τον ίδιο και τις ελπίδες του να νικήσει, ενώ ο Ομπάμα επέλεξε να συνεχίσει την εκστρατεία του σε τρεις πολιτείες όπου το αποτέλεσμα είχαν κριθεί υπέρ του Τζωρτζ Ου. Μπους το 2004--τη Νεβάδα, το Κολοράντο και το Μισούρι.

    Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης ότι ο Ομπάμα προηγείται κατά πολύ μεταξύ των ψηφοφόρων που επέλεξαν να συμμετάσχουν νωρίς στην διαδικασία, με 56% έναντι 39%. Μεταξύ των γυναικών ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος διατηρεί προβάδισμα 8%, και μεταξύ των αυτοπροσδιοριζομένων ως ανεξάρτητων 10%.Ο ΜακΚέην συνεχίζει να διατηρεί ευρύτατο προβάδισμα μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων, με 54% έναντι 40%, και των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της "τάξης των επενδυτών", με 9%.

    Το ποσοστό του Ομπάμα μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων φθάνει το 93%Β· μεταξύ των Ισπανόφωνων είναι 65%.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέηντερ συγκεντρώνει ποσοστό 2% κι ο Μπομπ Μπαρ 1%. Το 2% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

    Οι Ευρωπαίοι "ψηφίζουν" Ομπάμα

    Εκστασιασμένοι, που ο προσφιλής τους υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ορισμένοι Ευρωπαίοι ονειρεύονται πως επιτέλους θα υπάρξουν ομαλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όμως οι πολιτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν πως πρόκειται να υπάρξει μία ριζική μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής.

    «Στόχος μας είναι να συνεργασθούμε περισσότερο από θέση ισότητος με τη νέα κυβέρνηση», τόνισε η επίτροπος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ενώ άλλη διπλωματική πηγή της ΕΕ επεσήμανε πως με τον καταλυτικό ρόλο που πρόσφατε διαδραμάτισε η Ευρώπη στην επίλυση της ρωσο-γεωργιανής σύρραξης, «η Ευρώπη επιβεβαιώνεται ως σημαντικός παράγοντας ενός πολύπτυχου κόσμου, είναι ένα φαινόμενο τελείως πρωτόγνωρο».

    Κατά τη γνώμη του ίδιου διπλωμάτη, η νέα αυτή ευρωπαϊκή δυναμική θα της επιτρέψει να «προωθήσει» έως τα τέλη του έτους τις ιδέες της για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού συστήματος.

    Αλλά κι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους «να μην είναι πλέον αναπληρωματικοί».

    Όλοι τούτοι οι ευσεβείς πόθοι κι οι δηλώσεις είναι ενδεικτικοί των απογοητεύσεων που έχουν βιώσει στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι, που έχουν δει τις διπλωματικές τους πρωτοβουλίες να ισοπεδώνονται από τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, ιδίως στη Μεση Ανατολή. Κι αυτά τα απωθημένα των Ευρωπαίων ίσως να εξηγούν την ευφορία τους για το πρόσωπο του Ομπάμα, όπως τονίζει ο Ντέιβιντ Κόρσκι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Εξωτερικές Σχέσεις στο Λονδίνο.

    Ωστόσο, εάν ο Ομπάμα θελήσει να μην απογοητεύσει τους Ευρωπαίους στην αρχή της θητείας του, η περίοδος αυτή χάριτος πέπρωται να τελειώσει γρήγορα, καθώς «δεν πρόκειται να καταλύσει τους υπάρχοντες νόμους της διεθνούς πολιτικής», τονίζει ο ίδιος. Ιδίως ενώπιον της οικονομικής κρίσης, «ουδείς γνωρίζει», εάν θα ευοδωθούν οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για την επανίδρυση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

    Και όπως διατείνεται ο ίδιος, δεν είναι καθόλου βέβαιον πως οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να έχουν το πάνω χέρι στην κρίση αυτή: ενώσο η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε ύφεση, το σημερινό αμερικανικό μοντέλο έχει περισσότερες πιθανότητες «να βγει από τη φουρτούνα» και να ξαναβρεί τον βηματισμό του προς την ανάπτυξη, απβ ότι μπορεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό σύστημα.

    Ιδίως, δε στην περίπτωση που ο Ομπάμα επικρατήσει με συντριπτική πλειοψηφία, τίποτε δεν θα τον εμποδίσει να προωθήσει το ταχύτερο το πρόγραμμά του: και, για παράδειγμα, να ζητήσει από τους ευρωπαίους συμμάχους νβ αποστείλουν περισσότερα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν, ένα αίτημα που οι Ευρωπαίοι αρνούνται να ικανοποιήσουν.

    Αλλά, και στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, μολονότι ο Ομπάμα έχει περισσότερη καλή θέληση από τον Μπους, λόγω της οικονομικής κρίσης οι συμφωνίες για την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ενδέχεται να υποχωρήσουν, διαλύοντας τις ελπίδες των Ευρωπαίων, τονίζει κι απβ την πλευρά του ο Ντόμινικ Ντάιερ του Αμερικανο-Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο Λονδίνο.

    Εάν εκλεγεί ο Ομπάμα, προειδοποιεί ο ίδιος, «η ατμόσφαιρα θα είναι διαφορετική, αλλά η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται νβ αλλάξει άρδην».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 November 2008 - 7:30:34 UTC