Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Λ.Ζαγορίτη
  • [02] "Γρήγορα εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία"
  • [03] Φεστιβάλ ΚΚΕ και ΚΝΕ
  • [04] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Καταθέτει τα χρήματα η Μονή
  • [06] Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας
  • [07] Συμφωνία-πλαίσιο για την Alitalia
  • [08] Ναυάγιο οχηματαγωγού

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Λ.Ζαγορίτη

    Συνεργασία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., κ.Λ.Ζαγορίτη, θα έχει στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου,ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής.

    Μια ώρα αργότερα θα γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Στο μεταξύ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσιος Παπαληγούρας.

    Την ορκωμοσία τέλεσε ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός.

    Ο κ. Παπαληγούρας μετά την ορκωμοσία εμφανίστηκε ικανοποιημένος και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ουσιαστικά παρέπεμψε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής.

    "Η πρόταση του πρωθυπουργού με τιμά και ενισχύει την αποφασιστικότητά μου να συμβάλλω ξανά ως μέλος της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας το αναμφίβολα δύσκολο έργο της", δήλωσε ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, αποδέχθηκε την παραίτηση του κ.Βουλγαράκη και τον ευχαρίστησε για το σημαντικό πολιτικό έργο, που προσέφερε από το 2004 στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Ναυτιλίας.

    "Ιδιαίτερα δε για την αποτελεσματική δουλειά, που επιτέλεσε στη μεγάλη μεταρρύθμιση των λιμανιών, μία μεταρρύθμιση που καθιστά τη χώρα σημαντικό κόμβο της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης", υπογράμμισε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Στην επιστολή παραίτησης του ο κ. Βουλγαράκης ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε συνεχώς από το 2004 μέχρι σήμερα, με την ανάθεση σημαντικών κυβερνητικών θέσεων. "Όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης, εργάστηκα σκληρά προκειμένου να υλοποιήσω το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του κόμματός μας".

    Σημειώνει ακόμα ότι είναι υπερήφανος για το έργο και τα αποτελέσματα, που επιτεύχθηκαν στα υπουργεία που υπηρέτησε.

    Ο κ. Βουλγαράκης προσθέτει "το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης της ΝΔ και να επιβληθούν συνθήκες πολιτικής αναταραχής στον τόπο. Με καταιγισμό ψεμάτων και λάσπης, που δημιουργούν εντυπώσεις, επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής μου οντότητας, η σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μου. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε αυτή την ανήθικη και συκοφαντική τακτική ενεργοποιώντας τις παλιές τακτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα.

    Την επίθεση αυτή θα μπορούσα να την αντέξω, όπως άντεξα και τις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μου. Εκείνο που δεν δέχομαι, είναι η επίθεση αυτή να πλήτει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και εσάς προσωπικά.

    Είμαι από παιδί στη ΝΔ. Αγωνίστηκα για τις ιδέες της στα αμφιθέατρα, τη νεολαία, τη Βουλή, την κοινωνία και έμαθα να βάζω πάντα το συμφέρον της πάνω από το προσωπικό μου. Χρωστώ πολλά στον κόσμο αυτής της παράταξης για να τους υποχρεώσω να περιμένουν τη δικαίωσή μου. Όλοι γνωρίζουν ότι απ΄οπου και αν πέρασα δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Όσο και αν προσπάθησαν δεν έχουν βρεί τίποτα να με κατηγορήσουν γι΄αυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο την οικογένειά μου. Λειτούργησα πάντοτε με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια. Ποτέ δεν έκρυψα τίποτα.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η απόπειρα σπίλωσης θα καταρρεύσει. Την πραγματική μάχη εναντίον των δυνάμεων του παρελθόντος και της διαπλοκής θα την κερδίσουμε. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσω να τη δίνω μέσα στη Βουλή στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις το κυβερνητικό έργο και τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια. Είτε το θέλουν, είτε όχι, η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγησή σας, θα προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και μας αξίζει".

    Ο κ. Βουλγαράκης, τέλος, ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για τη στήριξη που του περείχε στο διάστημα της "συντονισμένης αυτής επίθεσης" και τον παρακαλεί να κάνει αποδεκτή την παραιτησή του από την θέση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

    [02] "Γρήγορα εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία"

    "Τελειωμένη" θεωρεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, διότι όπως είπε, ήρθε σε σύγκρουση με το αίσθημα του ελληνικού λαού.

    Η αναφορά αυτή του κ. Παπανδρέου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 73η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε περισσότερο στο κλίμα της χθεσινοβραδινής ομιλίας του, τονίζοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδίου που παρουσίασε για να βγει η χώρα από την κρίση, στην οποία όπως είπε, την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι σε ομηρία, αιχμάλωτη συμφερόντων, πρακτικών και αντιλήψεων και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν γίνονται αίσχη από υπουργούς δεν είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση του κ. Βουλγαράκη και αν αυτό συνιστά εν μέρει ανάληψη ευθύνης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η ευθύνη δεν είναι μεμονωμένη, ανήκει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν σε αλλαγή της κατάστασης.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ έχει τη διάθεση να προχωρήσει και έχει την πολιτική βούληση να αλλάξει αυτή την κατάσταση και επίσης διαθέτει εναλλακτική πρόταση, η οποία είναι δίκαιη και αξιόπιστη.

    Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι δεν έχει προσωπικά με κανέναν, ούτε και με τον πρωθυπουργό και αρνήθηκε, όταν του ζητήθηκε, να δώσει οποιονδήποτε χαρακτηρισμό στον κ. Καραμανλή ανάλογο με εκείνο που είχε δώσει ο σημερινός πρωθυπουργός στον προκάτοχό του κ. Σημίτη.

    Σε ερώτηση αν σκοπεύει να επαναφέρει τον κ. Σημίτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, απάντησε λέγοντας ότι για το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη έχει μιλήσει πολλές φορές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο τέως πρωθυπουργός "όπως όλοι μας" αγωνίζεται και αυτός για να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ από την εξουσία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να πει ότι οι αλήθειες για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του είναι πασιφανείς και ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

    Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, καθώς κάτι τέτοιο θα περιείχε και την υποχρέωση του συμβιβασμού. Και όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς με συμβιβασμένους.

    Ανέφερε επίσης ότι από το 2004 προσπάθησε να βρει τρόπους συνεργασίας με τη ΝΔ σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά η προσπάθεια απορρίφθηκε και η μόνη περίπτωση στην οποία υπήρξε συνεργασία είναι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αυτό διότι, όπως ανέφερε, κατόρθωσε να την επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΝ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοδυναμία και πρόθεσή του ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας είναι να κυβερνήσει με συνεργασία και ευρύτερες συναινέσεις. Εχουμε κάνει την πρότασή μας στον ΣΥΝ, είπε, η οποία και ισχύει.

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα επεδίωκε πρόωρες εκλογές χρησιμοποιώντας την προεδρική εκλογή του 2010, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ τιμά τον Κάρολο Παπούλια και δεν θα τον ενέπλεκε σε μικροκομματικά παιχνίδια.

    Εξάλλου, σε ερώτηση εάν θέλει εκλογές γρήγορα ή εκλογές μη παραγραφής των σκανδάλων, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι θέλει εκλογές όσο γίνεται γρηγορότερα χωρίς παραγραφή, ζητώντας και πάλι από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκκαθάριση των υποθέσεων. Σε ερώτηση για το πώς ο ίδιος σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να χειριστεί τις υποθέσεις αυτές, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια παντού και παραδειγματική τιμωρία, εκεί που υπάρχουν ευθύνες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει ευρήματα δημοσκοπήσεων ένα από τα οποία εμφανίζει τον κ. Καραμανλή ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να είναι καταλληλότερος όπως ο κ. Καραμανλής, αλλά θέλει να είναι καλύτερος πρωθυπουργός.

    Σχετικά με το αν οι ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους αποτελούν στοίχημα για τον ίδιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το στοίχημα δεν είναι για τον ίδιο, αλλά είναι για την Ελλάδα, για να αλλάξει, όπως είπε, η καταστροφική πορεία της χώρας.

    Αναφορικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμιά ανάμιξη στην υπόθεση αυτή και ότι επί των κυβερνήσεών του δεν έγινε καμιά μεταβίβαση.

    Σχετικά με τις κατηγορίες περί απόρριψης της πρότασης Αλαβάνου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι ψέμα ότι το ΠΑΣΟΚ απέρριψε την Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό που απορρίψαμε είναι το πλαίσιο της πρότασης, είπε και εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με την πρόταση του Συνασπισμού να αρχίσει η εξέταση πριν από δέκα χρόνια, διότι όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Παπανδρέου, στόχος της πρότασης του Συνασπισμού είναι να φανεί ότι όλοι είναι ίδιοι και να δοθεί "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση.

    Σχετικά με την πρόθεσή του που εξήγγειλε χθες για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι θα φορολογηθεί μόνο η εκμεταλλεύσιμη περιουσία της Εκκλησίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Εκκλησία δεν θα απέχει από μια προσπάθεια εφαρμογής της αρχής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί καθαρές σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, το θέμα αυτό το έχει συζητήσει με τον προηγούμενο αρχιεπίσκοπο αλλά και με τον σημερινό και δήλωσε ότι θα προχωρήσει στο διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν έχει προσωπικά με κανέναν επιχειρηματία, αλλά όπως είπε, έχει ψηφιστεί για να ελέγχει τις πράξεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος επιθυμεί και θα προωθήσει ως κυβέρνηση τις καθαρές σχέσεις μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών, χαρακτηρίζοντας τις σημερινές σχέσεις τους πολύ ανθυγιεινές. Και επεσήμανε ότι λόγω των μη καθαρών σχέσεων υπάρχει ένα αίσθημα ενοχής σε κάθε επαφή πολιτικού με επιχειρηματία.

    Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα ο κ. Παπανδρέου μίλησε για εργασιακό Μεσαίωνα, ο οποίος στοιχειοθετείται από τα "μπλοκάκια", τα Stage, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη νέα γενιά συμβασιούχων.

    Υποσχέθηκε ότι οι πάγιες ανάγκες θα συμπληρώνονται με κανονικές προσλήψεις, ενώ απέρριψε κάθε λογική ρεβανσισμού όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις όσων προσελήφθησαν επί ΝΔ. Για μας, είπε, δεν υπάρχουν χρώματα, είναι όλοι παιδιά του ελληνικού λαού.

    Σχετικά με την ψήφο των ομογενών ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ απέρριψε το πρώτο σχέδιο της κυβέρνησης, διότι μετέφερε τη μικροκομματική σύγκρουση σε όλο τον ελληνισμό και αναφερόμενος στο δεύτερο σχέδιο τόνισε ότι και αυτό δεν υπηρετεί τη γνήσια εκπροσώπηση των ομογενών.

    Σε ερώτηση για θέματα μειονότητας στη Θράκη, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα απολύτως εσωτερικό ελληνικό θέμα και ότι κακώς η κυβέρνηση στις συναντήσεις με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας φέρνει το θέμα αυτό ως ελληνοτουρκικό.

    Σε ερώτηση για τους αγρότες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, δεν εφαρμόζει τη νέα κοινή αγροτική πολιτική. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αυτό που δεν θα πει στους αγρότες είναι να τους υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ από το 18% στο 8% και στη συνέχεια να τον αυξήσει στο 19%, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής.

    Σχετικά με το θέμα της κριτικής που ασκεί το κόμμα του στις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του υπουργού Επικρατείας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν πρόκειται για κανέναν ρατσισμό. Υπάρχει πρόβλημα όταν ελέγχων και ελεγχόμενος είναι ο ίδιος, είπε και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα έλεγε και αν οι ρόλοι των συζύγων ήταν αντίστροφοι.

    [03] Φεστιβάλ ΚΚΕ και ΚΝΕ

    Κορυφώθηκαν χθές το βράδυ οι τριήμερες εκδηλώσεις του 34ου Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και 40 από την ίδρυση της νεολαίας του.

    Στις τέσσερεις ξεχωριστές σκηνές του φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης, να δουν για πρώτη φορά στο χώρο του φεστιβάλ, πολιτικό κινηματογράφο και θέατρο και να περιηγηθούν σε διάφορα περίπτερα, με ιστορικές εκδόσεις και πολιτικά βιβλία.

    Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε, ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ.

    Στην κεντρική ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κάλεσε «τη νεολαία, την εργατική τάξη και το λαϊκά στρώματα» να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ. Επιτέθηκε στη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ, καταγγέλλοντας τα, ως κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και μίλησε για ανάγκη «καταδίκης της πολιτικής τους», στις ευρωεκλογές.

    «Είναι για το συμφέρον του λαού και της νεολαίας να ενισχυθεί το ΚΚΕ , που σε αυτή τη φάση θα αντισταθεί, θα σταθεί δίπλα σας σταθερά και σίγουρα, χωρίς άλματα στο κενό. Θα ανοίξουμε μαζί αυτή την πορεία, το δρόμο της κοινωνικής αλλαγής» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

    Στον χώρο του φεστιβάλ, υπήρχαν σταντς με αφίσες της δράσης διαφόρων κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως η ΕΔΥΕΘ και το ΠΑΜΕ, εκθέσεις με αρχειακό υλικό και αναφορές στην ιστορία και τη δράση του κόμματος, καθώς και περίπτερο με ειδικό αφιέρωμα στην εθνική αντίσταση (ΠΕΑΕΑ).

    Στην είσοδο του χώρου ήταν γραμμένα με τον κωδικό αριθμό τους, τα ονόματα των αγωνιστών κομμουνιστών κρατουμένων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, που εκτελέστηκαν το 1942 και το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές.

    Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

    Η όξυνση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και οι επιπτώσεις του στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, ο ρόλος του NATO των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και οι αγώνες εργαζομένων και μεταναστών και οι πρωτοβουλίες των κομμουνιστών και «άλλων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων» συζητήθηκαν στην 9η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, από χώρες της Βαλκανικής.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συμμετείχαν αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Κομμάτων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της ΠΔΓΜ, το νέο «Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας» και το «Εργατικό Κόμμα Τουρκίας».

    Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, στην ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επεσήμανε τις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας στον Καύκασο και στη λεγόμενη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», για το «ξαναμοίρασμα των αγορών» και της ενέργειας και κατήγγειλε την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε Τσεχία και Πολωνία. Υποστήριξε ότι η αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία δεν επιλύει το πρόβλημα της ασφάλειας στον Καύκασο, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτική» η στάση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που, όπως είπε, «διαμέλισαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία και δημιούργησαν το προηγούμενο του προτεκτοράτου του Κοσόβου».

    Μιλώντας ειδικότερα για τα Βαλκάνια, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι με την ανάδειξη «υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων», γίνεται προσπάθεια «μειονότητες, να μετατραπούν σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών» για να «δικαιολογηθούν επεμβάσεις και αλλαγές συνόρων». Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ έχει σταθερές θέσεις ενάντια στον εγχώριο εθνικισμό».

    Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ είπε ότι στήνεται «επιχείρηση παραπλάνησης» με την «ονοματολογία» και πρόσθεσε:

    «Πολύ περισσότερο, που το κύριο δεν είναι το όνομα, αλλά η αποφυγή των αλυτρωτισμών και η απόρριψη ανακίνησης μειονοτικών ζητημάτων».

    Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2009, είναι ευκαιρία των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ «να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ».

    Τις θέσεις τους ανέπτυξαν και οι εκπρόσωποι των ξένων κομμουνιστικών κομμάτων, εστιάζοντας στο θέμα του Κοσόβου και τις εξελίξεις στον Καύκασο.

    Οι αντιπροσωπείες των βαλκανικών Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων εξέδωσαν κοινό ψήφισμα και ψήφισμα συμπαράστασης στην Κούβα.

    [04] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει στις 11.30 το πρωί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της, στη Βουλή.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί στις 11:00 το πρωί, στα γραφεία του κόμματος με τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, για να συζητήσουν για τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Συνέντευξη Αλαβάνου

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο, το μοχλό εξουδετέρωσης του σημερινού άδικου και άγονου πολιτικού συστήματος και αποκλεισμού της αυτοδυναμίας και ταυτόχρονα την προωθητική δύναμη για ένα νέο, καρποφόρο τοπίο, τονίζει ο κ.Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην Αυγή.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι "η κυβέρνηση θα συρθεί σύντομα σε εκλογές" και δηλώνει αισιόδοξος ότι "τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει τη δυναμική της ριζοσπαστικής αριστεράς, στην οποία η κοινωνία αναθέτει την ευθύνη για αύριο".

    Ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, επαναλαμβάνει ότι "οι προγραμματικές διαφορές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ" και χαρακτηρίζει "ευσεβείς πόθους τις προσπάθειες αναστήλωσης του δικομματισμού".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου τονίζει ότι το "Βατοπαίδι είναι μια Ιερά Siemens, τυπικό και διαχρονικό σκάνδαλο από το 1998 εως και το 2007" ,κάνει λόγο για ευθύνες της ΝΔ αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζει "τις απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει τις συναλλαγές".

    [05] Καταθέτει τα χρήματα η Μονή

    "Εντός της προσεχούς εβδομάδας, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μονή Βατοπαιδίου και προσθέτει ότι "θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν από τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας".

    "Οι τίτλοι θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη", προσθέτει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι έτσι "παραδίνουμε στο ελληνικό Δημόσιο προς φύλαξη τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Μονής μας ακόμα αναμένοντας την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας".

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    "Με απόλυτη συναίσθηση της ιεράς αποστολής μας και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την πραγματικότητα, η οποία διαστρεβλώνεται με υπερβολές και ψεύδη και αναδεικνύεται επίμονα στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

    Η Ιερά Μονή μας από το 1998, ξεκίνησε την προσπάθεια αναγνώρισης της κυριότητάς της επί της Λίμνης Βιστωνίδος και ανταλλαγής της με κτήματα του ελληνικού δημοσίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Ο στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν, όχι οι προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυσης του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της.

    Το πνευματικό έργο ήταν, είναι και θα παραμείνει ιερό μας καθήκον και από αυτό δεν θα μας αποσπάσουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

    Γνωστοποιούμε ότι η υπόθεση αυτή έλαβε αρχή το 1922 όταν η Νομική Σχολή Αθηνών, με τους επιφανέστερους των καθηγητών της, γνωμοδότησε υπέρ των δικαίων της Ιεράς Μονής μας. Θεωρούμε ότι όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας, που αρμοδίως επιλήφθησαν των σχετικών διαδικασιών επί δεκαετίας και πλέον, ενήργησαν έννομα, αντικειμενικά και άμεμπτα, κατ'επίγνωσιν του καθήκοντός τους.

    Εχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει το δίκαιο, η Γεροντική Σύναξις της Ιεράς Μονής μας απεφάσισε ομοφώνως όπως προβεί στην εξής ενέργεια:

    Εντός της προσεχούς εβδομάδος, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη.

    Με την πιο πάνω ενέργεια, παραδίνουμε στο ελληνικό δημόσιο προς φύλαξιν τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής μας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας.

    Ως προς τις πρόσκαιρες ηχηρές κατηγορίες, όπως αρμόζει στο μοναχικό σχήμα, τις αντιμετωπίζουμε αδιαμαρτύρητα".

    [06] Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

    Εφέτος, στις 15 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), θα εορτασθεί, για πρώτη φορά, στα 158 Εθνικά Κοινοβούλια - πλήρη και συνδεδεμένα μέλη της Ένωσης, η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας.

    Η 15η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 8 Νοεμβρίου του 2007.

    Η Βουλή των Ελλήνων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) από το 1890, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης κ. Pier Ferdinando Casini προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ένωσης έχει κατακτήσει θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή και το Προεδρείο της και μετέχει στον εορτασμό.

    Μετά από συνεννόηση του Προέδρου της Βουλής με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και με τη σύμφωνη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων, η Βουλή των Ελλήνων θα εορτάσει τη σημαντική αυτή ημέρα σε Ειδική Συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 18:30β, με την παρουσία και του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης κου Pier Ferdinando Casini, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόσκληση, αναγνωρίζοντας τον ιστορικό ρόλο της Χώρας μας στην οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η Δημοκρατία. Στην Ειδική Συνεδρίαση θα μιλήσουν οι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Ομάδων, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής και ο κ. Pier Ferdinando Casini.

    Παράλληλα, μετά από συνεννόηση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας στις οποίες θα μιλήσουν δάσκαλοι και καθηγητές για τη Δημοκρατία στα σχολεία όλης της Χώρας, ενώ έχει προγραμματισθεί η διανομή σε περισσότερα από 15.000 σχολεία του ειδικού εντύπου που θα εκδώσει η Βουλή των Ελλήνων με το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Δημοκρατία, της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

    Επιπρόσθετα, η Βουλή, από εφέτος αθλοθετεί την απονομή βραβείων σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, σε κάθε περιφέρεια, που θα διακριθούν στη συγγραφή έκθεσης για τη Δημοκρατία.

    [07] Συμφωνία-πλαίσιο για την Alitalia

    Ένα μέρος των εννέα συνδικάτων που εκπροσωπούν το προσωπικό της Alitalia υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο με την Cai, τη συμμαχία των επενδυτών που είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε μια νέα ιταλική αεροπορική εταιρεία, ανακοινώθηκε στη διάρκεια της νύκτας.

    Η συμφωνία αυτή, η οποία έγινε δεκτή από τέσσερις συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες αλλά όχι από τα συνδικάτα των πιλότων και του ιπτάμενου προσωπικού, καθορίζει το ανθρώπινο δυναμικό της νέας Alitalia, η οποία θα έχει 12.500 εργαζομένους εκ των οποίων 1.550 πιλότοι, 3.300 αεροσυνοδοί και φροντιστές και 7.650 τεχνικοί, υπάλληλοι και διοικητικά στελέχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA.

    Η προηγούμενη πρόταση της CAI ήταν να μην επαναπροσλάβει παρά 11.500 εργαζομένους, διευκρίνισαν τα συνδικάτα σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο.

    Μια συνεδρίαση προβλέπεται για σήμερα με τα συνδικάτα, που δεν έχουν υπογράψει και τα οποια δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση που κατέληξε στην αποδοχή της συμφωνίας - πλαίσιο, για να επιχειρηθεί να πειστούν να αποδεχθούν κι αυτά τη συμφωνία αυτή.

    Η συμφωνία - πλαίσιο αντιπροσωπεύει ένα "σημαντικό πρώτο βήμα για να σωθεί η Alitalia", δήλωσε ο Ραφαέλε Μπονάνι, ο γενικός γραμματέας της εργατικής συνομοσπονδίας CISL, στο τέλος της συνάντησης.

    [08] Ναυάγιο οχηματαγωγού

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, 28 τραυματίσθηκαν και 26 φέρονται αγνοούμενοι από το ναυάγιο ενός οχηματαγωγού που μετέφερε 96 άτομα και 75 οχήματα χθες Κυριακή το βράδυ στη βορειοδυτική Τουρκία, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα επισήμους.

    Το οχηματαγωγό, ένα σκάφος μήκους 118 μέτρων, βυθίστηκε μισή ώρα αφού απέπλευσε από την πόλη Μπαντιρμά για την Κωνσταντινούπολη στη νότια όχθη της θάλασσας του Μαρμαρά στις 23.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

    Από τους 96 επιβαίνοντες, 26 επιβάτες φέρονται σήμερα το πρωί αγνοούμενοι ενώ οι άλλοι, μεταξύ των οποίων τα 29 μέλη του πληρώματος, διασώθηκαν.

    Ο καπετάνιος δήλωσε πως ένα φορτίο που δεν είχε τοποθετηθεί σωστά μπορεί να προκάλεσε το δυστύχημα, αλλά πολλοί οδηγοί είπαν πως το οχηματαγωγό ήταν υπερφορτωμένο.

    Μερικοί αυτοκινητιστές κοιμούνταν μέσα στα οχήματά τους όταν το οχηματαγωγό βυθίστηκε, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

    "Το σκάφος βυθίστηκε μέσα σε 15 λεπτά αφού έγειρε στην αριστερή πλευρά", είπε ένας από τους οδηγούς, ο Μελίχ Ερίμ. "Υπήρξε μεγάλος πανικός και κανείς δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει (...) Ήταν σαν την καταστροφή του Τιτανικού", πρόσθεσε.

    Δύο ελικόπτερα εξοπλισμένα με προβολείς εστάλησαν στην Μπαντιρμά για να βοηθήσουν τα σκάφη της ακτοφυλακής, τις ομάδες της πολιτικής άμυνας και τους ντόπιους ψαράδες στις έρευνές τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 September 2008 - 6:30:32 UTC