Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική για το φορολογικό
  • [02] Το μεγαλύτερο πείραμα

  • [01] Κριτική για το φορολογικό

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα φορολογικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση, που οργανώθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ΤΕΕ, ΟΕΕ, ΕΣΗΕΑ, ΠΙΣ, ΣΜΕΧΑ, Ομοσπονδίας Εφοριακών.

    "Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει την εικόνα κουρελούς. Δηλαδή, μια προσπάθεια να γίνει ένα σύνολο μέτρων το οποίο θα μπορέσει να λύσει τις δημοσιονομικές πιέσεις, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται μέσα από μια μεγάλη περίοδο μείωσης των φόρων, ειδικά για τις ανώνυμες εταιρίες, τις επιχειρήσεις που αποτελούσαν και σημαία της ΝΔ", ανέφερε ο κ.Αλαβάνος, επισημαίνοντας ότι "ότι δείχνει την αρνητική κατάληξη αυτής της πολιτικής και το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργήσει".

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση "δεν έχει δικαίωμα, όπως έκανε και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, να επικαλείται τη διεθνή κρίση, διότι δεν είναι μια διεθνής κρίση τύπου Κατρίνα ή Γκούσταβ, μια θεομηνία που προέκυψε χωρίς να την περιμένουμε, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εκείνων σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή της ασυλίας των αγορών, του άβατου στις μεγάλες επιχειρήσεις, της μείωσης της δημόσιας παρέμβασης".

    "Στα πλαίσια του νομοσχεδίου -είπε ο κ.Αλαβάνος- βλέπουμε αυτή την επίθεση που γίνεται στη νέα γενιά με διάφορους τρόπους είτε είναι με το stage, είτε είναι με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ή την αγορά και την κερδοσκοπία των πτυχίων να εκφράζεται με τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του αφορολογήτου μέχρι τα 10.500 ευρώ".

    "Ακόμη και η οπισθοχώρηση, φαινομενικά, της κυβέρνησης με την εξαίρεση όσων έχουν ένα μόνον εργοδότη, είναι μια επικίνδυνη παγίδα, διότι με αυτό τον τρόπο ακριβώς η κυβέρνηση νομιμοποιεί ένα σύστημα, όπου η μισθωτή εργασία, σε έναν εργοδότη μάλιστα, δεν εμφανίζεται ως μισθωτή εργασία. Εμφανίζεται ως παροχή υπηρεσιών με συνέπεια την απαλλαγή του εργοδότη και από εισφορές στο ΙΚΑ και από τους δύο παραπάνω μισθούς μέχρι τους 14 μισθούς τους οποίους θα όφειλε και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα", πρόσθεσε.

    Ο κ.Αλαβάνος ανέπτυξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των δημοσίων εσόδων στη χώρα μας, που εστιάζονται, μεταξύ άλλων, στη αύξηση των μη φορολογικών εσόδων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας επιχειρηματικότητας, στη μείωση των δαπανών εκείνων οι οποίες δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι οι στρατιωτικές δαπάνες, σε ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε πράσινους φόρους στη βάση του «ο ρυπαίνων πληρώνει», στη διαφοροποίηση της έμμεσης φορολογίας, στην επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σην κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές και στη κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος της εκκλησίας.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου ισχυρίσθηκε ότι "ΝΔ. και ΠΑΣΟΚ επί 5 χρόνια παρακολουθούσαν και κάλυπταν τις παρανομίες, τις οποίες έκανε η Μονή Βατοπεδίου με τη συνενοχή των κρατικών υπηρεσιών, σαν να παρακολουθούσαν τα άχραντα μυστήρια. Την ίδια στιγμή, εδώ και 5 χρόνια, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς προωθεί μια σειρά προτάσεις και ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή, γι' αυτά τα ζητήματα".

    Εξάλλου, με την εκτίμηση της συμμετοχής των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδήλωση των συνδικάτων και την κατάσταση στο χώρο της παιδείας, ασχολήθηκε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

    Όπως αναφέρθηκε "η μεγάλη και αγωνιστική παρουσία χιλιάδων εργαζομένων και νέων ανθρώπων αποτέλεσε ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Είναι σίγουρο ότι οι αγώνες ενάντια στην ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική θα ενταθούν".

    Για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας η ΠΓαναφέρει ότι "χιλιάδες κενές θέσεις στους διδάσκοντες, έλλειψη αιθουσών και υποδομής καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη φετινή χρονιά. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργεί ο πρόχειρος τρόπος εφαρμογής της υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία".

    Αναφορά γίνεται και στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, για το οποίο τονίστηκε ότι "οι κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας δεκαετίας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είχαν ένα βασικό στόχο, τη δικαίωση των καταπατητών".

    "Η εισαγγελική παρέμβαση -τονίζεται- πρέπει να φτάσει μέχρι το κόκαλο, από το 1999 μέχρι σήμερα, ώστε να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους έχουν αναμιχθεί στο προφανέστατο σκάνδαλο".

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ συζήτησε, επίσης, για το φεστιβάλ Νεολαίας που θα διεξαχθεί στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο Πεδίο του Άρεως. (Πλατεία Πρωτομαγιάς) και οριστικοποιήθηκε η επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ για τις 26-27 Σεπτεμβρίου με θέμα τη συμβολή του ΣΥΝ στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον τρίμηνο προγραμματισμό δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

    [02] Το μεγαλύτερο πείραμα

    Αρχίζει αύριο το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο, κάτω από το γαλλο-ελβετικά σύνορα, στον τεράστιο υπόγειο, μήκους 27 χλμ, Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN), που προσδοκάται ότι θα ρίξει φως στις συνθήκες γέννησης του σύμπαντος (αν αυτό όντως γεννήθηκε κάποτε!) και θα επιτρέψει την ανακάλυψη νέων σωματιδίων της ύλης. Και - παρεμπιπτόντως - αναμένεται να διαψεύσει τις φοβίες πολλών ότι θα φέρει το τέλος του κόσμου μέσα από την μαύρη τρύπα που μπορεί να δημιουργήσει. Πάντως, καλού-κακού, αν δεν έχετε επείγουσα δουλειά στη Γενεύη, μπορείτε να μείνετε σπίτι σας!

    Ο Ρόμπερτ Αϊμάρ, ο Γάλλος φυσικός που είναι γενικός διευθυντής του CERN εδώ και πέντε χρόνια, πρόβλεψε ότι οι ανακαλύψεις που θα προκύψουν από το ιστορικό πείραμα, θα πυροδοτήσουν μελλοντικά σημαντικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο περιμένουν με αγωνία να δουν πράγματα που δεν ξέρουν αν υπάρχουν στη φύση (π.χ. άλλες διαστάσεις) ή έστω να επιβεβαιώσουν κεντρικές θεωρίες της φυσικής και της κοσμολογίας, για παράδειγμα ότι υπάρχει το σωματίδιο "μποζόνιο του Χιγκς", που υποτίθεται ότι έδωσε μάζα στην ύλη, ή ότι όντως υπάρχουν η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια. Ή, πάλι, το πείραμα μπορεί να ανατρέψει τις καθιερωμένες θεωρίες και το βασικό κοσμολογικό μοντέλο των φυσικών.

    Το πείραμα ουσιαστικά θα επιχειρήσει να αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν ένα απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ", το οποίο, πριν περίπου 13,7 δισ. χρόνια, άρχισε σταδιακά να δημιουργεί τα αστέρια, τους πλανήτες και τη Γη. Όχι άδικα, μερικοί παρομοιάζουν το πείραμα με την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων". Η έξαψη ειδικών και μη είναι τόσο διάχυτη, που ένα βίντεο-κλιπ με μουσική ραπ σχετικά με το Μεγάλο Επιταχυντή, το οποίο δημιούργησε Αμερικανίδα φοιτήτρια, έγινε τεράστια επιτυχία στο YouTube.

    Κι αν τελικά οι επιστήμονες "παίζουν" με δυνάμεις που τους ξεπερνούν; Αν το πείραμα, άθελά τους φυσικά, καταλήξει να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που θα καταπιεί το CERN, τη Γενεύη και -γιατί όχι- όλη τη Γη μας; Αν παραχθούν κβαντικά "παροδοξόνια" και όλη η ύλη της Γης μετατραπεί σε "παράδοξη ύλη"; Μήπως το πείραμα ανοίξει το δρόμο για όντα από κάποιο άλλο σύμπαν να επιτεθούν στον πλανήτη μας μέσα από μια "σκουληκότρυπα" στο χωροχρόνο;

    Εδώ και χρόνια έχουν ακουστεί τέτοιοι φόβοι - άλλοτε με επιστημονική χροιά και άλλοτε απλώς συνωμοσιολογική. Τις τελευταίες μέρες το CERN έχει κατακλυστεί από γράμματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες (δεν είναι σίγουρα άσχετο ότι το CERN πρωταγωνιστούσε αρνητικά στο συνωμοσιολογικό μπεστ-σέλερ "Ιλουμινάτοι" του Νταν Μπράουν).

    Οι σκεπτικιστές (με επικεφαλής την ομάδα πολιτών και επιστημόνων LCH Kritiks από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία) έφθασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπαθώντας -μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς- να σταματήσουν το πείραμα, υποστηρίζοντας ότι σε μια περίοδο τεσσάρων ετών οι μαύρες τρύπες λόγω του πειράματος θα αυξηθούν εκθετικά και θα "καταβροχθίσουν" τον πλανήτη εκ των έσω.

    Το CERN, για μια ακόμη φορά (μετά την αρχική έκθεση ασφαλείας, που το 2003 έδωσε το "πράσινο φως" για να αρχίσει η κατασκευή του Επιταχυντή), φρόντισε να δώσει προ ημερών στη δημοσιότητα τη νέα έκθεση ασφαλείας δικών του επιστημόνων και συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που απορρίπτει τις παραπάνω "τρομοκρατικές" εκδοχές, τονίζοντας ότι "ο Επιταχυντής είναι ασφαλής" και ότι "οι εικασίες περί κινδύνων είναι σκέτη μυθοπλασία". Σύμφωνα με την έκθεση του CERN, "η φύση έχει ήδη πραγματοποιήσει το ισοδύναμο εκατοντάδων χιλιάδων πειραμάτων στη Γη - και ο πλανήτης μας υπάρχει ακόμα".

    Από την άλλη, η αναφορά αξιολόγησης ασφαλείας του πειράματος (με την οποία συμφωνεί το Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου), διαπίστωσε ότι ακόμα και αν δημιουργηθούν μαύρες τρύπες (κάτι που οι φυσικοί δεν αποκλείουν, αντίθετα προσδοκούν με αγωνία), θα είναι μικροσκοπικές και θα διαλυθούν σχεδόν αμέσως λόγω ανεπαρκούς ενέργειας, ενώ παράλληλα απέκλεισε την πιθανότητα να δημιουργηθούν τα επίφοβα -και υποθετικά- σωματίδια "παραδοξόνια".

    Αν δεν πείθεστε, κρατείστε την ανάσα σας, όταν αύριο το πρωί οι πρώτες ακτίνες σωματιδίων θα κάνουν το γύρο του τούνελ του Επιταχυντή. Αν όλα πάνε καλά, οι συγκρούσεις σωματιδίων από αντίθετες κατευθύνσεις θα αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες (αρχικά με χαμηλή ένταση, που σταδιακά θα μεγαλώνει, ώσπου τα συγκρουόμενα πρωτόνια θα αγγίξουν την ταχύτητα του φωτός). Αν, πάλι, τα πράγματα δεν πάνε καλά, ραντεβού κάπου αλλού στο χωροχρόνο...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 September 2008 - 16:30:21 UTC