Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

    Υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Το πρωί, ο πρόεδρος του Κινήματος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ΚΕΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΣΕΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στην 73η ΔΕΘ. Το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ.Μ.Κυπριανού.

    "Ενα από τα θέματα αιχμής για μας είναι να μην υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί, όχι μόνο για το φορολογικό. Eίμαστε κατά των αιφνιδιασμών όταν μάλιστα υλοποιείται ένας προϋπολογισμός, (όταν) βρισκόμαστε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και όλα αυτά είναι πισωγυρίσματα για την οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Κασιμάτης είπε ότι στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, η Ένωση εξέτασε τις απόψεις της όχι μόνο για το φορολογικό αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις επενδύσεις, τα λιμάνια, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. "Πιστεύουμε ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις θα βρουν έδαφος έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέες θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά και τον Ελληνα πολίτη και καταναλωτή στον οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία και να του παρέχουμε προστασία", κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

    "Η ενημέρωση που κάναμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν η ίδια περίπου μ΄εκείνη που κάναμε και στον πρωθυπουργό. Απο την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φαίνεται ότι ή μας ξέχασε ή μας αγνόησε", δήλωσε μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας.

    "Το αγροτικό εισόδημα έχει πτωτική πορεία περίπου 16 μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η ψαλίδα τιμών είναι πλέον μη ελέγξιμη", είπε ο κ. Καραμίχας και πρόσθσε ότι οι προτεραιότητες που έθεσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφορούν το κόστος παραγωγής, την κοινωνική πολιτική, τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και τη διαχείριση των υδάτων.

    Την αναγκαιότητα σύστασης υπουργείου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος Παντελής Τζωρτζάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του προεδρείου του ΣΕΠΕ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. "Η σύσταση αυτού του υπουργείου θα αποφέρει για την οικονομία πολλαπλάσια οφέλη, που ξεκινούν από την επιτάχυνση και την εφαρμογή της ψηφιακής στρατηγικής και φθάνουν στην άμεση ενίσχυση του ΑΕΠ", τόνισε οκ. Τζωρτζάκης .

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μ. Κυπριανού

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

    "Απαιτούμε η Τουρκία να αφήσει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν οι ίδιοι για την πορεία τους και τη μοίρα τους και να συμβάλλει ουσιαστικά -έχει μεγάλες ευθύνες λόγω κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας- στην επίλυση του προβλήματος", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "ο δρόμος υπάρχει και είναι στα πλαίσια του ΟΗΕ και με γνώμονα το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις προσδοκίες, αλλά και τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στη δεύτερη των ουσιαστικών συζητήσεων μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ και πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε επίσης και για την "καλή θέληση, δέσμευση και προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου". Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η στήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως και το ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βοηθήσει "εξηγώντας τις θέσεις μας" στους χώρους, όπου κινείται και έχει επαφές.

    "Πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας δεν δίνουν πλεονεκτήματα στους Ελληνοκυπρίους, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων" τόνισε ο κ. Κυπριανού καλώντας και ο ίδιος από τη μεριά του την Τουρκία να συμβάλλει ουσιαστικά την επίλυση του ζητήματος, "να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα της Τουρκίας" υπενθυμίζοντας τις μεγάλες ευθύνες της Τουρκίας, λόγω της εισβολής και κατοχής του 1974.

    "Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ύπαρξη ενός ενιαίου κράτους είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού", κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    "Οδηγούμαστε σε χρεοκοπία"

    Την εκτίμηση ότι εάν συνεχισθεί η ίδια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε διεύρυνση του δημοσιονομικού αλλά και του παραγωγικού ελλείμματος της χώρας, "θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε όχι μόνον σε καθεστώς επιτήρησης αλλά και χρεοκοπίας", έκανε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού με τον Πολιτικό Εκπρόσωπο του κόμματος για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Εύη Χριστοφιλοπούλου, με θέμα την κοινωνική και οικονομική πολιτική μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ΔΕΘ.

    Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι όλη η Ελλάδα "άκουσε εμβρόντητη τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να τα ρίχνει όλα στη διεθνή κρίση και να μιλάει για ήπια προσαρμογή" ενώ η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας οφείλεται στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η διεθνής κρίση επιδεινώνει την κατάσταση. Η κ.Κατσέλη επισήμανε η χώρα μας βρέθηκε από την 5η θέση όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ στην 14η το 2007 ενώ η θέση της, όσον αφορά την κατάταξη με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχώρησε κατά 18 θέσεις την περίοδο 2006-2007.

    Αναφερόμενη στην ήπια προσαρμογή, η κ.Κατσέλη έθεσε το ερώτημα "το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ήπια προσαρμογή με την φοροεπιδρομή που έχει γίνει και πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα", ενώ επισήμανε ότι δεν προστατεύθηκε καθόλου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

    "Η πολιτική της κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, της δημιουργίας των ισχυρών καρτέλ, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, της απουσίας ξεκάθαρης αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί". συμπλήρωσε.

    Ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε "σε 17 ανακρίβειες του πρωθυπουργού για την οικονομία" στην 73η ΔΕΘ, παρουσιάζοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ για κάθε ένα από τα συγκεκριμένα ζητήματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας των ελληνικών νοικοκυριών (Ε.Ε.-15) βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1990 ενώ ο πληθωρισμός σημειώνει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας (5ος υψηλότερος στην Ε.Ε.) ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στο εξαιρετικά υψηλό 4%, με σταθερή διαχρονική διακύμανση μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Το 2007 το ελληνικό εξωτερικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω για να φτάσει το μεταπολεμικά ιστορικό υψηλό του 14,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Για τις συμφωνίες κατασκευής αγωγών "που υπογράφονται και πολυδιαφημίζονται", ο κ.Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι "απλά χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως έδαφος διαμετακόμισης. Δεν εξασφαλίζουν ποσότητες του διαμετακομιζόμενου καυσίμου για τη χώρα μας, δεν μεταβάλουν προς το καλύτερο το εθνικό ενεργειακό μίγμα, δεν βελτιώνουν το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

    Ο κ.Χρυσοχοιδης ανέφερε μεταξύ άλλων, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ότι η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων επιφέρει τη συσσώρευση εξωτερικού χρέους, το οποίο έχει ξεπεράσει το 80% του ΑΕΠ, μακράν η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ-13 (δεύτερη η Πορτογαλία με περίπου 65% και τρίτη η Ισπανία με 48%). Πρακτικά, η χώρα χρεώνεται, δηλαδή πωλεί το μελλοντικό της κεφάλαιο, για να χρηματοδοτήσει μία κατανάλωση που ξεπερνά την παραγωγή της".

    Η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι "οι μάχες και οι συγκρούσεις που είπε ο πρωθυπουργός ότι δίνει με συντεχνίες και συμφέροντα για την βελτίωση της οικονομίας είναι μάχες ενάντια σε 1,5 εκατ. ασφαλισμένους ακόμα σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα". Τόνισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργεί χάος στα Ταμεία και τους ασφαλισμένους και δεν υπάρχει κοινωνικός διάλογος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά δεν έχει επισκεφθεί ούτε ένα χώρο εργασίας ούτε έχει πάρει υπόψη καμία μελέτη.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωσταντίνου, αναφερόμενος, τέλος, στις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με κοινωνικούς φορείς, είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κλίμα απογοήτευσης από την πολιτική της κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 September 2008 - 14:30:20 UTC