Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
  • [02] Ασκηση κατά του Αλτσχάιμερ

  • [01] Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

    Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στο Μαρκόπουλο Ωρωπού Αττικής σε πευκόφυτη έκταση. Από τη φωτιά απειλούνται σπίτια. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

    Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 2 τα ξημερώματα επί της Αγίας Σοφίας, στη Νέα Ζωή στον Ασπρόπυργο, καίγοντας βιομηχανικές μονάδες και αποθήκες.

    Το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε στις 2.15 στη βιομηχανική ζώνη της Νέας Ζωής ακολούθησαν άλλα 3 μέτωπα όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ασπρόπυργου Νικόλαος Μελετίου.

    Η φωτιά, σύμφωνα με τον κ. Μελετίου, επεκτάθηκε στην περιοχή Κύριλος, στις 3.30, όπου κάηκαν ολοσχερώς επαγγελματικές εγκαταστάσεις με είδη υγιεινής (πλακάκια μπάνιου) και υπέστη σημαντικές ζημιές επιχείρηση αυτοκινήτων.

    Στη συνέχεια, με τους δυνατούς άνεμους οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς το κομμάτι της Πάρνηθας που συνορεύει με τον Ασπρόπυργο, στο κομμάτι που έμεινε ανέπαφο από την περσινή πυρκαγιά. "Το πύρινο μέτωπο κατασβέστηκε με εναέρια μέσα το πρωί, ενώ προλάβαμε μια αναζωπύρωση που πήγε να εκδηλωθεί κατά τις 7.00" είπε ο δήμαρχος Ασπρόπυργου.

    Μια ώρα νωρίτερα, στις 6.00, η τέταρτη εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στη χωματερή στα σύνορα του Ασπρόπυργου με τα Άνω Λιόσια.

    Επιπλέον, μια βιομηχανία ξύλου, μια βιομηχανία ψυγείου και 2 αποθήκες τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ έχουν καταγραφεί ζημιές σε αυλές σπιτιών, σύμφωνα με τον κ. Μελετίου.

    "Η πυρκαγιά φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, βέβαια ο κίνδυνος πάντα υπάρχει" είπε ο δήμαρχος του Ασπρόπυργου.

    Εξάλλου, ζημιές έχουν υποστεί 4 επιχειρήσεις σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η οποία επιχειρεί στην περιοχή με 30 πυροσβεστικά οχήματα και 90 πυροσβέστες.

    Πυρκαγιές σε Ανδρο και Κεφαλονιά

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Άνδρο και την Κεφαλονιά, στις 8.10 και στις 8.20 το πρωί αντίστοιχα.

    Στην περιοχή Γαύριο της Άνδρου καίγονται ξερά χόρτα, ωστόσο, η πυρκαγιά ελέγχεται και δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Στην κατάσβεση της φωτιάς παίρνουν μέρος 4 πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες και 1 ελικόπτερο.

    Η φωτιά στην περιοχή Ρατζακλί στην Κεφαλονιά καίει χορτολιβαδική έκταση, οι δε πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι ανάλογες με τις δυνάμεις που βρίσκονται στην Άνδρο.

  • Εξάλλου, η πυρκαγιά στην Οινόη δεν έχει κάποια κατεύθυνση και πάει καλά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις διάφορες εστίες φωτιάς στην περιοχή παραμένουν ισχυρές με 16 πυροσβεστικά οχήματα, 48 πυροσβέστες και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

  • Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Καβαλάρης στα Μέγαρα και στην οδό Ολυμπιάδων στο Μενίδι είναι υπό έλεγχο.

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Μακεδονία

    Πεντακόσια περίπου στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στο Δήμο Αρέθουσας Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης μέχρι και 7 Μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

    Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο μετά τις 10 το πρωί και όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης έκαψε κυρίως δασική έκταση, ενώ στη διάρκεια της νύχτας απείλησε προς στιγμήν γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έξω από τα δημοτικά διαμερίσματα Ξηροποτάμου και Μαυρούδας. Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή πυροσβεστική δύναμη με 15 οχήματα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

    Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Κιλκίς, κοντά στους Ευζώνους από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία καίγοντας κυρίως σιτοκαλαμιές και χορτολιβαδική έκταση. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ 35 πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στην κατάσβεση.

    Εξάλλου, επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν παραταχθεί σε περιοχή των Ελληνοσκοπιανών συνόρων, κοντά στο Άνω Λουτράκι Αριδαίας Πέλλας, για να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Σε κάποια στιγμή το πύρινο μέτωπο πέρασε στο ελληνικό έδαφος και έκαψε 3 περίπου στρέμματα με πουρνάρια, αλλά σβήστηκε έγκαιρα. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 27 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο.

    Κίνδυνος για πυρκαγιές

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις περιοχές : Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Άγιον Όρος, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών, Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Κορίνθου, Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Λασιθίου.

    [02] Ασκηση κατά του Αλτσχάιμερ

    Η φυσική δραστηριότητα ενδεχομένως να αναστέλλει την περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της πάθησης, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κάνσας.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 121 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών, εκ των οποίων περίπου οι μισοί βρίσκονταν στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιχειρώντας να διαπιστώσουν τη φυσική κατάσταση των εθελοντών, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν συγκεκριμένες γυμναστικές ασκήσεις, όπως διάδρομο.

    Κατόπιν, υπέβαλλαν τους εθελοντές σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις, με τη βοήθεια των οποίων μπόρεσαν να διαπιστώσουν τυχόν συρρίκνωση του εγκεφάλου των εθελοντών, γεγονός που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, συσχετισμός μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και κατάστασης του εγκεφάλου παρατηρήθηκε μόνο στους εθελοντές που νοσούσαν από Αλτσχάιμερ, καθώς διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς ήταν σε λιγότερο καλύτερη φυσική κατάσταση εμφάνιζαν τετραπλάσια πιθανότητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου.

    «Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της νόσου ενδεχομένως να μπορούν με τη βοήθεια της τακτικής γυμναστικής να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου. Σύμφωνα με επιστημονικές αποδείξεις, αυτή η συρρίκνωση σχετίζεται με φτωχότερη νοητική επίδοση», αναφέρει ο δρ. Jeffrey Burns από το πανεπιστήμιο του Κάνσας.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Susanne Sorensen, επικεφαλής έρευνας του ιδρύματος Altzheimerβs Society, αναφέρει ότι η γυμναστική αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, τροφοδοτώντας έτσι τα κύτταρα με οξυγόνο. «Αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση του γιατί η άνοια εξελίσσεται με πιο αργό ρυθμό σε ανθρώπους που έχουν σωματική δραστηριότητα».

    Εκπρόσωποι του Alzheimerβs Research Trust αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. «Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τόσο των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από άνοια όσο και των συνομηλίκων τους που δεν έχουν εμφανίσει τη νόσο», επισημαίνει η διευθύνων σύμβουλος του Alzheimerβs Research Trust Rebecca Wood.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 July 2008 - 10:30:16 UTC