Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Μεγάλη διαφάνεια για μία σύγχρονη δημοκρατία''

  • [01] ''Μεγάλη διαφάνεια για μία σύγχρονη δημοκρατία''

    "Θεωρώ ότι τέτοιου είδους επιστολές δεν χρήζουν απαντήσεων και, ουσιαστικά, είναι επιστολές για να προκαλέσουν εντυπώσεις, αρνητικές εντυπώσεις, να προκαλέσουν έναν εθνικισμό ένθεν, και ένθεν και απ' τις δύο πλευρές, χωρίς να δίνουν διέξοδο, που υπάρχει. Υπάρχει διέξοδος και θέλουμε τη διέξοδο, θέλουμε τη λύση, πάνω σε πολύ συγκεκριμένες βάσεις.

    Μια κόκκινη γραμμή, που λέει μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Πάνω σε αυτή τη βάση υπάρχει ο ΟΗΕ, υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε, που είναι και προς όφελός μας, και των δύο χωρών. Διότι πιστεύω ότι κακές υπηρεσίες προσφέρει ο κ. Γκρουέφσκι στη δική του χώρα και στο λαό του" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή της ΕΤ3 "Υπάρχει Είδηση" και στους δημοσιογράφους, Χρήστο Γιαννούλη και Χριστίνα Καλημέρη.

    Μεγάλο τμήμα της συνέντευξης του κ. Παπανδρέου αφορούσε τα θέματα διαφάνειας, ενώ κληθείς να τοποθετηθεί για την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "σκευωρία είναι κάτι που κάνεις μυστικά. Εμείς δεν έχουμε μυστικά. Εμείς λέμε: όλα στο φως".

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε και τον όρο "προβοκάτσια" λέγοντας "όλα τα κόμματα να πάμε σε ένα σύστημα μεγάλης διαφάνειας, που θα εγγυάται στον ελληνικό λαό, και από πού είναι τα έσοδα, και τι έξοδα κάνουμε, ώστε να υπάρξει επιτέλους η απεμπλοκή του πολιτικού συστήματος από οποιοδήποτε, είτε υπάρχον μαύρο χρήμα, ή και σκιά μαύρου χρήματος.

    Και αυτό αφορά σε όλα τα κόμματα. Αφορά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας. Δεν είναι σε άλλη χώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε είμαστε σε μια εποχή ψυχρών πολέμων, που ήταν άλλες οι λογικές. Είμαστε σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ή θέλουμε να είμαστε σε μια σύγχρονη δημοκρατία, όπου τις ίδιες υποχρεώσεις έχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν μπορεί να επικαλείται ιδεολογίες για να κρύβεται. Κανένας δεν μπορεί να επικαλείται δικαιολογίες".

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "αν συνδέει το ΚΚΕ με κάτι συγκεκριμένο" είπε ότι "το πρόβλημα είναι ότι, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, δυστυχώς, υπάρχει η φημολογία. Γι' αυτό κι εμείς μιλάμε σήμερα για το θέμα της διαφάνειας. Θα βοηθήσει όλους μας".

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, μετ' επιτάσεως, το αίτημά του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, και πρόσθεσε ότι "ο ίδιος δεν θα ήθελε να κάνει αστυνομικό ή δικαστικό ρεπορτάζ, αλλά ως πολιτικός καθώς και το ΠΑΣΟΚ ζητούν να λειτουργήσουν τα πράγματα θεσμικά και να έλθουν όλα στο φως".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στελέχη και πρώην υπουργοί του Κινήματος που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens θα έχουν "την ίδια ακριβώς μεταχείριση με τους προηγούμενους: την πόρτα της εξόδου".

    Τοποθετηθείς απέναντι στην αντίδραση των δικαστών και εισαγγελέων ότι το "ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί την θεσμική οδό για το έλεγχο των δικαστών", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "ο δημόσιος λόγος είναι και αυτός θεσμικός. Είμαστε σε μια Δημοκρατία και λέμε τις απόψεις μας. Και είναι πολύ καθαρή η άποψή μας. Είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Και αυτό που καταγγέλλουμε εμείς είναι, πρώτα απ' όλα, την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να την χειραγωγήσει. Αλλά βεβαίως υπάρχουν, δυστυχώς -ελάχιστοι πιστεύω- δικαστές, οι οποίοι υποκύπτουν στις πιέσεις αυτές".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος πάντα στο ίδιο θέμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών εκ μέρους του Κινήματος.

    Ερωτηθείς για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος ή συμβόλων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ για να το οδηγήσω ξανά στις ρίζες του, και αυτό κάνουμε. Και αυτό θα το χτίζουμε όλο και περισσότερο. Χωρίς εκπλήξεις. Δεν είναι θέμα εκπλήξεων, αλλά είναι ακριβώς θέμα βούλησης".

    Ερωτηθείς, για το "ειδικό βάρος του προσωπικού (του) στοιχήματος των Ευρωεκλογών του 2009" και το ενδεχόμενο "να τον περιμένει κανείς στην γωνία των μελλοντικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "κάθε πολιτική μάχη δίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και τις καλύτερες δυνατές συλλογικές προσπάθειες. Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη συλλογικά, όχι για τις εκλογές, Ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές, αλλά μέσα απ' τις εκλογές, να αναδείξουμε ακριβώς το συλλογικό μας όραμα, τη συλλογική μας ευθύνη και τη σιγουριά που θέλει ο Έλληνας πολίτης για το αύριο, όταν θα κυβερνήσουμε".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το "Συμπόσιο της Σύμης", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το συμπόσιο που ξεκίνησε εδώ και 11 χρόνια έχει γίνει πλέον θεσμός στον οποίο συζητούνται διεθνή θέματα και τις απαντήσεις "θα τις αξιοποιήσουμε κι εμείς, τις αξιοποιώ κι εγώ, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για το μελλοντικό μας πρόγραμμα".

  • **Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επισκεφθεί αύριο στις 11.00 π.μ., τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Δάσους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ταξιάρχη Χαλκιδικής.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 July 2008 - 18:30:13 UTC