Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή δράση της ΕΕ για την ακρίβεια
  • [02] "Δεν θα ανεχθώ αυθαιρεσίες και διαφθορά"
  • [03] Νέα άνοδος του πετρελαίου

  • [01] Κοινή δράση της ΕΕ για την ακρίβεια

    Οι τρόποι αντιμετώπισης της ακρίβειας και η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας ήταν τα δύο βασικά θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά παραιτήθηκαν από κάθε ελπίδα οι νέοι κανονισμοί της Ένωσης να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, όπως ανέμεναν.

    "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι τα κοινοβούλια 19 κρατών μελών έχουν επικυρώσει τη συνθήκη και ότι η διαδικασία της επικύρωσης συνεχίζεται σε άλλες χώρες", αναφέρεται στο σχέδιο κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

    Η συμφωνία στην ακριβή φραστική διατύπωση των συμπερασμάτων υπήρξε έπειτα από έντονες συζητήσεις. Αντίθετα απ' ό,τι είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια, όταν τα αρνητικά δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία είχαν σφραγίσει τη μοίρα του συντάγματος της ΕΕ, οι ηγέτες στέλνουν τώρα ισχυρό μήνυμα στους επικριτές της Συνθήκης της Λισαβόνας επιμένοντας ότι η συνθήκη μπορεί ακόμη να διασωθεί.

    Στα συμπεράσματά τους, οι ηγέτες δεν θέτουν ημερομηνία για την έναρξη της ισχύος της συνθήκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ευρέως επικρατούσα πεποίθηση πως η εφαρμογή των νέων κανονισμών θα πρέπει να καθυστερήσει.

    "Η 1η Ιανουαρίου είναι επισήμως νεκρή", δήλωσε ο Πιότρ Κατσίνσκι, ένας ειδικός στη μεταρρύθμιση της ΕΕ στο Κέντρο Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες.

    Σε μια παραχώρηση προς την Τσεχική Δημοκρατία, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να προσθέσουν μια υποσημείωση ότι η επικύρωση από τη χώρα αυτή εξαρτάται από την έγκριση του συνταγματικού δικαστηρίου της.

    Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να μην ασκήσουν πίεση στην Ιρλανδία να βρει μια λύση σχετικά με το αρνητικό αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δηλώνοντας πως η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναλύσει το αποτέλεσμα.

    "Δεν θα θέσουμε σήμερα προθεσμίες, ούτε για την Ιρλανδία ούτε για κανέναν άλλο", δήλωσε ο σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Δηλώσεις Κ. Καραμανλή

    Ιδιαίτερα ευαίσθητη χαρακτήρισε τη συγκυρία για την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να δείξει στην πράξη ότι μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις που έχει μπροστά της. Πρώτα-πρώτα, είπε ο κ. Καραμανλής, υπάρχει το πρόβλημα της ακρίβειας, που πλήττει όλη την Ευρώπη και κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Θύμισε ότι με την επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο έχει επισημάνει την ανάγκη να συζητηθεί το πρόβλημα της ακρίβειας στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο, όπως είπε, να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής δράσης.

    Δεύτερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα πρέπει να συνεχιστεί για το καλό της Ευρώπης και των πολιτών της.

    [02] "Δεν θα ανεχθώ αυθαιρεσίες και διαφθορά"

    Τον Πειραιά επισκέφθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της εξόρμησης του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με το νομάρχη και το δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μίχα και Παναγιώτη Φασούλα, αντίστοιχα, και στη συνέχεια περιόδευσε στην κεντρική αγορά της πόλης, στην οδό Τσαμαδού και συνομίλησε με καταναλωτές και εμπόρους.

    Μετά το τέλος της περιοδείας του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε τα εξής:

    "Είμαι και θα είμαι κοντά στον πολίτη, κοντά στο λαό, κοντά στον κόσμο που σήμερα υποφέρει. Υποφέρει από την ακρίβεια, υποφέρει από την ασυδοσία των καρτέλ, που προστατεύονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποφέρει όταν βλέπει στην πολιτική ζωή του τόπου τα χρήματά του όχι μόνο να μην τα σεβόμαστε, αλλά να υπάρχει κατάχρηση, διαφθορά, ασυδοσία.

    Δεν ανέχομαι και δεν θα ανέχομαι και θα αγωνιστώ για να χτυπηθεί κάθε ένας που αυθαιρετεί, ή έχει σχέση με τα θέματα της ακρίβειας, με τα καρτέλ, ή έχει σχέση με τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα.

    Σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, εγώ θα αγωνιστώ για να καθαρίσει αυτός ο τόπος και επιτέλους, η πολιτική ζωή του τόπου, να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, με την ακρίβεια, με την κοινωνική πολιτική, με την υγεία, με την παιδεία, με τις ανάγκες που έχει ο Έλληνας πολίτης.

    Αυτή είναι και η βούλησή μου και υπόσχεση. Είμαι αποφασισμένος να το κάνω και θα το κάνω. Βεβαίως, μαζί με όλους τους πολίτες, με τη στήριξή τους, τη βοήθειά τους που τη χρειάζομαι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εκείνα τα συμφέροντα που θέλουν να λεηλατούν το εισόδημα και το χρήμα του ελληνικού λαού.

    Υπόθεση Siemens-Κλήσεις για κατάθεση

    Κατάθεση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Siemens, έδωσε σήμερα σύμβουλος του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Αναστάσιου Μαντέλη. Ο μάρτυρας φέρεται να είναι ο συντάκτης ιδιόγραφου σημειώματος, με το οποίο δίνονταν οδηγίες σε ποιους λογαριασμούς πρέπει να κατατεθούν χρήματα απο τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

    Εάν ο μάρτυρας αμφισβητήσει τη γνησιότητα του σημειώματος, ο Εισαγγελέας θα διατάξει τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης.

    Ο κ. Αθανασίου έχει καλέσει σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και σωματοφύλακα του κ. Τσουκάτου, ο οποίος φέρεται να ήταν συνδικαιούχος ύποπτων λογαριασμών.

    Ο κ. Τσουκάτος έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον του κ. Αθανασίου με την ιδιότητα του υπόπτου τη Δευτέρα και σύμφωνα με το συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, θα παραδώσει υπόμνημα με τις θέσεις του.

    [03] Νέα άνοδος του πετρελαίου

    Τα 133 δολάρια το βαρέλι υπερέβη η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού και τα 134 δολάρια η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, καθώς η νέα πτώση του δολαρίου κατέστησε πιο ελκυστικά τα εμπορεύματα ως αντιστάθμισμα στο αδύναμο αμερικανικό νόμισμα.

    Το κλίμα βάρυνε και λόγω του δημοσιεύματος στους "Τάιμς της Ν. Υόρκης" για στρατιωτική άσκηση-πρόβα επίθεσης του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, το οποίο τροφοδότησε ανησυχίες για ενδεχόμενο διακοπής της προσφοράς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του ΟΠΕΚ.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,38 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 133,31 δολάρια το βαρέλι (προηγουμένως, η τιμή κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 133,78 δολαρίων και 131,19 δολαρίων).

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 134,30 δολάρια - προηγουμένως, κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 134,48 δολαρίων και 131,48 δολαρίων - κερδίζοντας 2,30 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Επικαλούμενοι πληροφορίες μη κατονομαζόμενων αμερικανών αξιωματούχων οι "Τάιμς της Ν. Υόρκης" αναφέρουν ότι "περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-15 έλαβαν μέρος σε ασκήσεις πάνω από την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου". Η άσκηση φάνηκε να επικεντρώνεται σε επιδρομές μεγάλης ακτίνας και αντανακλά την σοβαρότητα με την οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος ενημερώθηκε σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα για την άσκηση, δήλωσε ότι στόχος της ήταν η εξάσκηση σε τακτικές πτήσεις, σε εναέριο ανεφοδιασμό και άλλα στοιχεία πιθανού πλήγματος εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και των ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

    Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο δεύτερος στόχος της άσκησης ήταν η αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν αποτύχουν οι άλλες προσπάθειες για να αποτραπεί η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν.

    "Ηθελαν να το μάθουμε εμείς, ήθελαν να το μάθουν οι Ευρωπαίοι και ήθελαν να το μάθουν οι Ιρανοί. Υπάρχει αποστολή μηνυμάτων σε διάφορα επίπεδα", δήλωσε στους "Τάιμς της Ν. Υόρκης" ο μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος.

    Χθες, η τιμές κατέγραψαν πτώση έως και 5 δολάρια στο βαρέλι μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε αύξηση, για πρώτη φορά στους τελευταίους οκτώ μήνες, της τιμής της βενζίνης στις αντλίες και της τιμής του ντίζελ έως και 18%. Σύμφωνα με τη Merrill Lynch & Co., η κίνηση αυτή θα επιβραδύνει κατά 1,5% το ρυθμό αύξησης της ζήτησης στη δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, καταναλώτρια χώρα του πλανήτη.

    Καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, το δολάριο υποχωρεί, δεχόμενο πιέσεις και από την αναθεώρηση προς τα κάτω της αξιολόγησης δύο αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για το βαθμό υγείας του χρηματοοικονομικού τομέα και της οικονομίας εν γένει στις ΗΠΑ.

    Αργά χθες βράδυ, η Moody's Investors Service αφαίρεσε από τις ασφαλιστικές εταιρίες του Ambac Financial Group και της MBIA Inc. την αξιολόγηση Aaa. Παράλληλα, η Citigroup προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει ενδεχομένως σε σημαντικές απομειώσεις αξιών στο δεύτερο τρίμηνο.

    Τα στοιχεία, εξάλλου, που γνωστοποιήθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία, δεν έκαναν και πολλά για να βελτιώσουν τις προοπτικές του αμερικανικού νομίσματος, καθώς η παραγωγή των εργοστασίων στις Πολιτείες στο μέσον της ακτής του Ατλαντικού μειώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα λόγω της εκτίναξης του κόστους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,5614 δολάρια - προηγουμένως, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 1,5621 δολαρίων και 1,5491 δολαρίων - έναντι 1,5504 δολαρίων αργά χθες βράδυ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 June 2008 - 12:30:28 UTC