Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή δράση της ΕΕ για την ακρίβεια

  • [01] Κοινή δράση της ΕΕ για την ακρίβεια

    Οι τρόποι αντιμετώπισης της ακρίβειας και η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι τα δύο βασικά θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

    Η σλοβενική προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι "η Ευρώπη προχωρά και απαντά στα προβλήματα των πολιτών της". Αυτό, άλλωστε, αναφέρει στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, προς τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες διέκοψαν αργά χθες το βράδυ τις εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς να κατορθώσουν να πείσουν την Τσεχική Δημοκρατία να δεσμευθεί σαφώς υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, έπειτα από το ιρλανδικό "όχι" που την έθεσε υπό αμφισβήτησιν.

    Επειτα από μια πρώτη μακρά συζήτηση για τις συνέπειες του αποτελέσματος του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ως προς τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, στο οποίο επιθυμούν να υπάρξει δέσμευση για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τις υπόλοιπες επτά χώρες.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την προεδρία μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κρίση, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι συνάντησε "ιδιαίτερες δυσκολίες" με την Τσεχική Δημοκρατία.

    "Ο τσέχος πρωθυπουργός (Μίρεκ Τοπολάνεκ) έκανε λόγο για την ύπαρξη ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στη χώρα του. Συζητούμε μαζί του το τελικό ανακοινωθέν, έχοντας επίγνωση του ότι πρέπει να παρακάμψουμε το ιρλανδικό όχι' ", είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

    Αν και ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν διευκρίνισε ποιό είναι το πρόβλημα της Τσεχικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, το πρόβλημα εντοπίζεται στη διατύπωση της έκκλησης για τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης, καθώς η Πράγα επιθυμεί να επιφυλαχθεί.

    Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι οι 27 θα επαναλάβουν σήμερα τις προσπάθειές τους.

    Ο Μίρεκ Τοπολάνεκ από την πλευρά του έδωσε τη διαβεβαίωση για τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    "Η κυβέρνησή μου ενέκρινε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, εγώ την υπέγραψα. Συνδέω την πολιτική μου καριέρα με τη Συνθήκη...η διαδικασία θα συνεχισθεί", είπε παραδεχόμενος ότι θα χρειασθεί να πεισθούν ορισμένες αντιτιθέμενες πλευρές στη χώρα του και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν η επικύρωση να μην γίνει εντός τους έτους. Ο τσέχος πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε για τον ευρωσκεπτικιστή πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος τάχθηκε χθες υπέρ της διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε από την πλευρά του ότι θα επισκεφθεί τον Ιούλιο την Ιρλανδία "για να προσπαθήσει να κατανοήσει" τι συνέβη και να αναζητήσει λύσεις για το ξεπέρασμα του 'όχι' μέχρι την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο.

    Από την πλευρά της η ηγεσία της Ιρλανδίας αρνήθηκαν οποιονδήποτε χρονικό περιορισμό. Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μπορούν να βρεθούν λύσεις μέχρι τον Οκτώβριο.

    Ο Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε ότι χωρίς την επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε με την ένταξη της Κροατίας η οποία ελπίζει να γίνει το 28ο μέλος της Ενωσης μέχρι το 2010, σε μια απόπειρα άσκησης πίεσης προς τους Τσέχους , αφού "οι χώρες που έχουν επιφυλάξεις για τη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι και εκείνες που διάκεινται ευνοϊκότερα προς τη διεύρυνση της ΕΕ".

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι ήθελαν να δείξουν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής ότι παρά τις θεσμικές της κρίσεις , η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε θέση να δίνει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, δεν ανακοίνωσαν κανένα άμεσο μέτρο για να απαντήσουν στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου. Εξαιτίας των σημαντικών διαφωνιών μεταξύ των ως προς το ενδεχόμενο λήψης δημοσιονομικών μέτρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε να εξετάσει από σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο όλα τα μέτρα που προτείνονται από τις χώρες μέλη, ανάμεσά τους και την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για την επιβολή πλαφόν στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, η οποία συναντά μεγάλες αντιδράσεις.

    Τέλος, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για την οριστική άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Κούβας, με την ελπίδα ότι θα ενθαρρύνουν τον εκδημοκρατισμό της "μεταφιντελικής" εποχής.

    Δηλώσεις Κ. Καραμανλή

    Ιδιαίτερα ευαίσθητη χαρακτήρισε τη συγκυρία για την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να δείξει στην πράξη ότι μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις που έχει μπροστά της. Πρώτα-πρώτα, είπε ο κ. Καραμανλής, υπάρχει το πρόβλημα της ακρίβειας, που πλήττει όλη την Ευρώπη και κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Θύμισε ότι με την επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο έχει επισημάνει την ανάγκη να συζητηθεί το πρόβλημα της ακρίβειας στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο, όπως είπε, να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής δράσης.

    Δεύτερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα πρέπει να συνεχιστεί για το καλό της Ευρώπης και των πολιτών της.

    Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος μετέχει ως παρατηρητής και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μ. Γκρούεφσκι.

    Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλει να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των νοικοκυριών, που προέρχονται από αιτίες όπως η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, και να δείξει ότι το ιρλανδικό "όχι" δεν σημαίνει το τέλος της Ευρώπης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Το 'όχι' της Ιρλανδίας στη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει στην καταπακτή. Θα αφιερώσουμε τη σύνοδο των Βρυξελλών σε άλλες ανησυχίες, κυρίως την άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής και των καυσίμων που επιβαρύνουν τους οικιακούς προϋπολογισμούς καθώς και τις οικονομικές δραστηριότητες. Εχουμε μια ημερήσια διάταξη που πρέπει να απαντήσει στις προσδοκίες των πολιτών. Θα δούμε τι μπορούμε και τι οφείλουμε να κάνουμε", είπε.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για ένα "πακέτο επειγόντων μέτρων" που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες" και αναφέρθηκε "στη δυνατότητα χορήγησης βραχυπρόθεσμης βοήθειας και κρατικής βοήθειας μικρής κλίμακας".

    "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (στην Ιρλανδία) δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να αποφύγουμε τη δράση. Πρέπει να αποφύγουμε την παθητικότητα, να εντοπίσουμε τι δεν πάει καλά, αλλά δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από τις δεσμεύσεις μας. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, αλλά η κρίση δεν θα επιλυθεί με απαισιοδοξία", είπε.

    Συλλαλητήρια σε Βρυξέλλες και Αθήνα

    Μία μέρα πριν τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα περικυκλώθηκε από εκατοντάδες νταλίκες, τρακτέρ και ταξί, καθώς και από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν με συρματοπλέγματα τους δρόμους γύρω από τα κτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ, εμποδίζοντας τις νταλίκες και τα τρακτέρ να περάσουν.

    Σύμφωνα με τον Βελγικό Τύπο, οδηγοί φορτηγών από το Βέλγιο και τις γειτονικές χώρες, καθώς επίσης, βέλγοι γαλακτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται διότι η τιμή της βενζίνης μέσα σε ένα χρόνο, αυξήθηκε κατά 20%, με συνέπεια τη μείωση των εισοδημάτων τους. Ειδικότερα, οι γαλακτοπαραγωγοί ζητούν περισσότερη διαφάνεια στους μεσάζοντες που πωλούν το γάλα τους, λέγοντας ότι οι ίδιοι πωλούν το γάλα σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που φτάνει στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

    Όχι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια φώναξαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ο δήμος Πειραιά και καταναλωτικές οργανώσεις στο Σύνταγμα, ζητώντας την πάταξη αυτών των φαινομένων.

    Τα πολιτικά μέτρα κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων, η μείωση και το πάγωμα για δυο τουλάχιστον χρόνια των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και η μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ο αυστηρός έλεγχος, η ειδική έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας καυσίμων, και η οικονομική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, αποτελούν τις βασικές διεκδικήσεις των φορέων.

    Δηλώσεις για την ακρίβεια αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ έκαναν πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

    Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των οργανώσεων παρέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 June 2008 - 10:30:11 UTC