Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος οι νέοι να μείνουν στην περιφέρεια"
  • [02] «Απαξίωση του δημόσιου τομέα»

  • [01] "Στόχος οι νέοι να μείνουν στην περιφέρεια"

    Χαιρετισμό στη διημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διεξάγεται στις Σέρρες, θα απευθύνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών.

    Την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψη του στις Πρέσπες, όπου χθες εγκαινίασε πρότυπη μονάδα τυποποίησης και διαλογής φασολιών, του αγροτικού συνεταιρισμού «Πελεκάνος».

    Κάτοικοι της περιοχής με παραδοσιακές ενδυμασίες υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος έφτασε συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα.

    Ο δήμαρχος Πρεσπών Λάζαρος Ναλπαντίδης τόνισε ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δίνει νέα πνοή στην ακριτική αυτή περιοχή του νομού Φλώρινας και ανακήρυξε τον Κώστα Καραμανλή επίτιμο δημότη του Δήμου Πρεσπών.

    Πριν πέντε χρόνια οι παραγωγοί φασολιών των Πρεσπών είχαν αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος και νέοι, κυρίως, άνθρωποι ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της πρότυπης μονάδας.

    «Ο συνεταιρισμός σας, χωρίς ίχνος υπερβολής, δείχνει το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλες και όλοι, όσοι νοιαζόμαστε πραγματικά - και όχι μόνο στα λόγια - για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην πατρίδα μας», τόνισε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Χαίρομαι πραγματικά, γιατί διαπιστώνω ότι εδώ, στη μεθόριο, τόσο μακριά από το κέντρο, αποδεικνύετε με τις πράξεις σας, με τα έργα σας, ότι ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε πειστικά στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, είναι να αλλάξουμε αντιλήψεις, να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε πρακτικές. Να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το χθες. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα».

    Ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθηθούν οι νέοι να μείνουν στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες,τις ορεινές και τις νησιωτικές περιοχές.

    «Στο σύγχρονο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ποιότητα. Ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα είναι τα προτάγματα των καταναλωτών στην Ελλάδα και σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Η επένδυση στην ποιότητα είναι μονόδρομος, για να κερδίσουν τα ελληνικά προϊόντα δεσπόζουσα θέση στις διεθνείς αγορές. Το πιστεύουμε, το μπορούμε, το κάνουμε πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Επίσκεψη στο νέο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

    Το νέο κτήριο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη.

    Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στο νοσοκομείο, επισκέφθηκε μονάδες με ασθενείς και αφού ενημερώθηκε από τον διοικητή του 424 ταξίαρχο Χαράλαμπο Φρόνη μίλησε σε συγκέντρωση του προσωπικού. Αναφέρθηκε στους λόγους που επέβαλαν τη μετεγκατάσταση του 424, ενώ για το παλιό κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί αρχιτεκτονικό μνημείο, είπε ότι θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τρόπο που προσιδιάζει στην ιστορία και το χαρακτήρα του.

    "Ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρούμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες που τις στελεχώνουν. Από την 1/1/2008 έχει μπει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που, αυτομάτως βέβαια, επιφέρει αυξήσεις και στις συντάξεις των αποστράτων", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    "Η υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Η επένδυση της πολιτείας σε νέες πολιτικές και υποδομές υγείας είναι δείκτης κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, στον τρέχοντα προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την Υγεία είναι αυξημένες κατά 9,4%, ενώ το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ έχει ως στόχο τη θωράκιση της διαφάνειας και την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσια βάση. Ακόμη, προχωρά ο εκσυγχρονισμός υφισταμένων δομών υγείας και η κατασκευή νέων νοσοκομείων, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην Αττική, την Περιφέρεια. Με τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, με τη δημιουργία υποδομών - νοσοκομείων, κέντρων υγείας και κέντρων υγείας αστικού τύπου - αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του".

    Το κόστος του νέου 424 ανήλθε σε 244.755.870 ευρώ. Διαθέτει 382 κλίνες, 16 κλίνες εντατικής θεραπείας, καταφύγιο στο υπόγειο και 2 ελικοδρόμια. Στο β΄ υπόγειο βρίσκεται ένα αυτόνομο νοσοκομείο, για έκτακτες ανάγκες, με 8 χειρουργεία και 290 κλίνες νοσηλείας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το νοσοκομείο «κόσμημα» και αναφέρθηκε σε όσους συνέβαλαν και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους στον παριστάμενο πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, και σημείωσε πως δεν έχει σημασία ποιοι ξεκινούν και ποιοι ολοκληρώνουν τα έργα, αρκεί να υπάρχει πολιτική συνέπεια.

    Παραβρέθηκαν ο γ.γ. του ΥΜΑ-Θ, Λουκάς Ανανίκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Απόστολος Τζιτζικώστας, θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Σαλαγκούδης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γιάννης Μαγκριώτης κ.α.

  • **Σήμερα, ο κ. Κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε διημερίδα του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής", που πραγματοποιείται με την επιστημονική συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Σερρών. Στις 18.30 θα πάει στα αποκαλυπτήρια αδριάντος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών.

    Ομιλία Κ.Καραμανλή στον ΣΕΤΕ

    "Η στρατηγική μας είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις. Είναι στρατηγική που προτάσσει το κοινωνικό αποτέλεσμα. Στρατηγική δημιουργική και προοδευτική. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις, για δυναμική ανάπτυξη σβ ολόκληρη τη Χώρα. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις για το παρόν και το μέλλον, για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Συνεχίζουμε με απαράβατο γνώμονα το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον". Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι είναι, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι ο Τουρισμός αποτελεί κάτι παραπάνω από μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα μας.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου απηύθυνε έκκληση να συγκρατήσουν τις τιμές, κάνοντας λόγο για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του εσωτερικού Τουρισμού. "Συγκρατώντας τις τιμές, διευκολύνονται οι Έλληνες «να επιλέγουν Ελλάδα», έγκαιρα, όλο το χρόνο. Συγκρατώντας τις τιμές, κερδίζει η Οικονομία, αλλά και ολόκληρη η ελληνική Κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Όλοι, ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται, οφείλουμε να αποδεικνύουμε, στην πράξη, ουσιαστική κοινωνική ευθύνη" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για τον ελληνικό τουρισμό, απόρροια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Αμερική και των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη, του «ακριβού» ευρώ που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών της Ευρωζώνης, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στην Αυστρία και την Ελβετία.

    Ειδική αναφορά έκανε ο Κώστας Καραμανλής και στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που προωθούν την αειφορία στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για τη νέα προγραμματική περίοδο, με συνολικούς (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους που ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, κατευθύνει πάνω από το 80% των αναπτυξιακών δράσεών του στην ελληνική περιφέρεια. Παράλληλα ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στηρίζει τουριστικές επενδύσεις σβ ολόκληρη τη Χώρα.

    Εως σήμερα, είπε, έχουν εγκριθεί συνολικά, περίπου, 880 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα του Τουρισμού και έχουν ωφεληθεί γύρω στις 6.000 τουριστικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι "προωθούνται ταυτόχρονα, καίριας σημασίας δομές και σύγχρονες υποδομές, που υπηρετούν κοινούς στόχους, ξεκίνησε η κατασκευή των «Δρόμων της Ανάπτυξης», που μειώνουν τις αποστάσεις και πηγαίνουν την ανάπτυξη σβ ολόκληρη τη Χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων, με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους".

    Μάλιστα προετοιμάζεται συγκροτημένο σχέδιο εκσυγχρονισμού σειράς αεροδρομίων, είτε με συμβάσεις παραχώρησης ορισμένου χρόνου, είτε με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, χωρίς να θίγεται το καθεστώς των εργαζόμενων. Επιδιώκεται η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν και η αναβάθμιση της εικόνας που δίνει η Χώρα μας στα μάτια του επισκέπτη. Επιδιώκεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη πρόσθετων επενδυτικών δράσεων γύρω από αυτά και η δημιουργία νέων τουριστικών πόλων.

    Παράλληλα, προχωρεί η χωροθέτηση τουριστικών λιμανιών και η προκήρυξη πλειοδοτικών διαγωνισμών για τους φορείς της διαχείρισής τους, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες που στόχο έχουν να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία, μαρίνες, ιαματικές πηγές. Προετοιμάζονται, στο μεταξύ, νέοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση σειράς τουριστικών ακινήτων, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για την αναβάθμιση υποδομών που διαχειρίζεται η ίδια, (στον Παρνασσό, τον Καϊάφα, την Κεντρική Ελλάδα, τη Χαλκιδική, αλλά και την Αθήνα, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του Εκθεσιακού Κέντρου Ελληνικού). Χιονοδρομικά και Ιαματικά Κέντρα, έργα που αφορούν στον Πράσινο Τουρισμό, τον Οικοτουρισμό, τον Αθλητικό, αλλά και το Συνεδριακό Τουρισμό είναι προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής μας.

    Προωθείται το αναγκαίο οργανωτικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, με σύγχρονους όρους και ποιοτικές προδιαγραφές. Προωθούνται, ταυτόχρονα, λύσεις σε χρόνια προβλήματα του ελληνικού Τουρισμού και καθολικά αιτήματα του τουριστικού κόσμου. Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια εργαζόμενων και επισκεπτών.

    Προχωρά η καταγραφή όλων των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και η αποτύπωση των χαρακτηριστικών τους, έτσι ώστε να θεσπιστεί ένα αντικειμενικό σύστημα (αστεριών και κλειδιών) για την ταξινόμησή τους.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανεκτίμητη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη, που παρέχει η πολιτιστική κληρονομιά και, γενικότερα, η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού: Ακρόπολη, Ολυμπία, Δελφοί, Μυκήνες, Κνωσός, Βεργίνα, είναι σταθμοί στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ελλήνων, που ελκύουν το ενδιαφέρον ολόκληρου του Κόσμου. Στο σημείο αυτό ανάφερε ότι εξελίσσονται, ήδη, συγκροτημένες δράσεις, για την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων και των χώρων-συμβόλων του ελληνικού Πολιτισμού, ενώ προετοιμάζεται για να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του, μέσα στο 2008, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Τέλος αναβαθμίζεται, συνεχώς, το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Αθήνα και την Επίδαυρο και προσφέρει μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες μας.

    Για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν ήδη καταρτιστεί Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, ανάμεσα στα οποία και αυτό για τον Τουρισμό. Σύντομα, μάλιστα, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό εισέρχεται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού. Εξάλλου για την προστασία του περιβάλλοντος διατίθενται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

    [02] «Απαξίωση του δημόσιου τομέα»

    Κριτική στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας άσκησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Υγείας του κόμματος ενόψει τον εκλογών που θα διεξαχθούν για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων των γιατρών.

    Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η χώρα μας βρίσκεται μόνιμα στις τελευταίες θέσεις των δαπανών για τη δημόσια Υγεία, τονίζοντας ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα της Υγείας εάν δεν κάνεις γενναία χρηματοδότηση.

    Είπε ακόμη ότι από βασική υποχρέωση που είναι η δημόσια δωρεάν Υγεία, έγινε υποχρεωτική αγγαρεία την οποία, όπως τόνισε, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει.

    Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είπε ότι ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, αντίθετα απαξιώθηκε, τονίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική.

    Επισήμανε ακόμη ότι κυρίαρχη λογική της κυβέρνησης είναι η λογική της απαξίωσης του δημόσιου τομέα, ώστε να έρθει ο ιδιωτικός και να κάνει, όπως είπε, πάρτι.

    Όσον αφορά στις συνθήκες εργασίες στα δημόσια νοσοκομεία είπε ότι είναι τριτοκοσμικές καθώς, όπως πρόσθεσε, ο χώρος της Υγείας είναι ο χώρος στον οποίο δοκιμάστηκαν και εδραιώθηκαν οι νέες δομές απασχόλησης, απαξιώνοντας τους γιατρούς ηθικά και επαγγελματικά, οδηγώντας τους στο «φακελάκι» και στην ανεργία.

    Τέλος είπε πως ο Συνασπισμός θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί το δημόσια χαρακτήρα του τομέα της Υγείας, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι δωρεάν.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 May 2008 - 10:30:20 UTC