Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αποσυρθεί ο νόμος-πλαίσιο"
  • [02] Νέα ρεκόρ για το πετρέλαιο

  • [01] "Να αποσυρθεί ο νόμος-πλαίσιο"

    Ο ΣΥΝ έχει σαφή πολιτική και αγωνίζεται μαζί με τις δυνάμεις του πανεκπαιδευτικού κινήματος, τους φοιτητές και τους Πανεπιστημιακούς, προκειμένου να αποσυρθεί ένας Νόμος που "οδηγεί τα Δημόσια Πανεπιστήμια στο χείλος του γκρεμού", δήλωσε ο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο παλιό λιμεναρχείο του Βόλου, αναφερόμενος στις πρυτανικές εκλογές και την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας.

    Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία στο Βόλο, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό, και τον Τάσο Κορωνάκη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

    Το μεσημέρι ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση με φορείς στο παλιό λιμεναρχείο και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου.

    Αύριο θα επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ, τον ΟΣΕ και το νοσοκομείο Βόλου.

    Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Την πολιτική του σε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό κλάδο, το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, το πρόβλημα της ακρίβειας και το θέμα του ΟΤΕ, συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση και για κάθε θέμα χωριστά, η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει:

    Για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο ΣΥΝ "καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για την πολιτική που επιχειρεί να υλοποιήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και την αντίληψη ότι με διαταγές και τελεσίγραφα αντιμετωπίζονται τα ευαίσθητα θέματα της παιδείας". Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει "τη σθεναρή αντίθεσή του στην επιχειρηματική λογική του ανταγωνισμού που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κόντρα στην επιστημονική και ακαδημαϊκή πρακτική". Επίσης η ΠΓ: "καταδικάζει τον ωμό εκβιασμό του υπουργού Παιδείας και την τρομοκρατία που ασκεί στα δημόσια πανεπιστήμια με το τελεσίγραφο κατάθεσης τετραετών συμβάσεων μέχρι το τέλος Μαΐου επί ποινή μη καταβολής των ούτως ή άλλως πενιχρών πόρων, δηλαδή τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το άρθρο 16 του συντάγματος".

    Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, η ΠΓ του ΣΥΝ αναφέρει ότι "η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι διεκδικούν να παίξουν ευρύτερο πολιτικό ρόλο" και προσθέτει ότι "ιδιαίτερα οι τραπεζίτες, το τελευταίο διάστημα, προβαίνουν σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως οι αγωγές κατά πολιτικών προσώπων, αλλά και η πρόσφατη απαράδεκτη επιχείρηση κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις τράπεζες από τον διορισμένο από την κυβέρνηση πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου". Ο κ. Αράπογλου, προστίθεται στην ανακοίνωση της ΠΓ, ανακοίνωσε μονομερώς και εκτός συλλογικής σύμβασης αυξήσεις. Ο ΣΥΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην προσπάθεια κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων από τους τραπεζίτες με τη συνδρομή της κυβέρνησης.

    Για το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση "έχει πελώριες ευθύνες για το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο. Οικονομικά συμφέροντα και συντεχνίες, υπό την ανοχή της κυβέρνησης, διαμορφώνουν στην πραγματικότητα την αγορά τροφίμων αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Φ.Ε.Τ. Το επικίνδυνο για την υγεία ηλιέλαιο και η καθυστέρηση στους αναγκαίους ελέγχους, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση, αποτελεί μια από τις γνωστές, ενώ υπάρχουν και πολύ περισσότερες άγνωστες ακόμη, περιπτώσεις νοθείας τροφίμων. Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί, όταν είναι γνωστό ότι η αγορά οργιάζει, οι μεγάλες επιχειρήσεις δρουν ανεξέλεγκτα και η δημόσια υγεία των καταναλωτών βρίσκεται υπό συνεχή απειλή.

    Ο ΣΥΝ ζητάει να κατατεθεί άμεσα στη δημοσιότητα η λίστα των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιήθηκε το επικίνδυνο ηλιέλαιο, ως ένα ελάχιστο μέσο για την προστασία της υγείας των πολιτών".

    Στις εκτιμήσεις για την ακρίβεια, η ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει ότι με αφορμή τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι και τα εγχώρια παιχνίδια αισχροκέρδειας με την ανοχή της κυβέρνησης, ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι η κατάσταση για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Γιβ αυτό επαναλαμβάνει την πρόταση του για την άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος - 200 ευρώ το μήνα το 2008 για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και 100 ευρώ το 2009 - στους μισθωτούς και συνταξιούχους (επιπλέον των αυξήσεων που προβλέπονται από τις ΣΣΕ και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης).

    Για τον ΟΤΕ η Πολιτική Γραμματεία υποστηρίζει ότι: "πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι σβ αυτή τη χώρα και να υπάρξει συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων για να ακυρωθεί η συμφωνία" και προσθέτει ότι θα πρέπει να επανακτηθεί ο έλεγχος του δημοσίου στον ΟΤΕ, ώστε με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα και με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο να απαλλαγεί από τις πελατειακές σχέσεις και από τις εξαρτήσεις από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να προσφέρει φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

    [02] Νέα ρεκόρ για το πετρέλαιο

    Η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχωρούσε σημαντικά το απόγευμα -μετά τα διαδοχικά ρεκόρ που σημείωσε τις τελευταίες ημέρες- καθώς το δολάριο ενισχυόταν έναντι του ευρώ.

    Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε περίπου ένα δολάριο και βρισκόταν στα 132,22 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, αρκετά πιο κάτω από την τιμή-ρεκόρ των 135,09 δολαρίων, που σημείωσε νωρίτερα.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ είχε υποχωρήσει στα 132,01 δολάρια το βαρέλι, και αφού, νωρίτερα, είχε ανέλθει στην τιμή-ρεκόρ των 135,14 δολαρίων.

    "Μερικοί είχαν θέσει ως στόχο τα 135 δολάρια ως μέρος της επενδυτικής τους στρατηγικής και από τη στιγμή που επιτεύχθηκε αυτή η τιμή ξεκίνησαν να ρευστοποιούν κάποια κέρδη" σημειώνει ο Phil Flynn, αναλυτής στην Alaron Trading στο Σικάγο.

    Χθες, αλλά και σήμερα το πρωί, τόσο η τιμή του αργού όσο και αυτή του πετρελαίου τύπου μπρέντ σημείωσαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, στον απόηχο της ανακοίνωσης για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου (κατά 5,4 εκατ. βαρέλια) και βενζίνης (κατά 800.000 βαρέλια) στις ΗΠΑ και των ενδείξεων για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    Οι αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές του "μαύρου χρυσού" το έχουν καταστήσει ακριβότερο κατά 33% από την αρχή του έτους, ενώ παράλληλα έχουν προκαλέσει συναγερμό στις καταναλώτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η οικονομία των οποίων έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από την κρίση που ξεκίνησε από τα δάνεια περιορισμένης εξασφάλισης.

    Ποιοι λόγοι οδήγησαν την τιμή του αργού πάνω από τα 135 δολάρια το βαρέλι

    Η μεγάλη ζήτηση και η εξασθένηση του δολαρίου έχουν πυροδοτήσει καλπασμό των τιμής του πετρελαίου από την υποχώρησή της κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2007.

    Σε αποπληθωρισμένες τιμές, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού κυμαίνεται πλέον πάνω από το ρεκόρ των 101,70 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1980, ένα μήνα μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, όπως σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

    Πολλοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη:

    Η εξασθένηση του δολαρίου

    Η πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων έχει συμβάλει στην αύξηση των τοποθετήσεων σε εμπορεύματα, καθώς οι επενδυτές θεωρούν τις επενδύσεις σε δολάρια σχετικά φθηνές. Εχει, παράλληλα, μειώσει την αγοραστική ισχύ των εσόδων του ΟΠΕΚ από πετρέλαιο και έχει αυξήσει την αγοραστική ισχύ ορισμένων καταναλωτών εκτός δολαρίου.

    Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ έχουν σημειώσει ότι, αν και οι ονομαστικές τιμές έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, ο πληθωρισμός και το δολάριο έχουν απαλύνει τον αντίκτυπο. Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι επενδυτές χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως αντιστάθμισμα στο εξασθενημένο δολάριο.

    Ο ρόλος των επενδυτικών ταμείων

    Από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου σε μείωση των επιτοκίων και οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν δισεκατομύρια δολάρια στις χρηματοοικονομικές αγορές για να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η πιστωτική αγορά, έχουν καταγράψει άνοδο οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

    Οι εισροές κεφαλαίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα hedge funds στα εμπορεύματα, του πετρελαίου συμπεριλαμβανομένου, έχουν ενταθεί. Ομοίως έχουν ενταθεί και οι κερδοσκοπικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια πιστωτική στενότητα έχει φέρει ορισμένες αγορές σε πραγματική στασιμότητα. Μέρος των κεφαλαίων από αυτές τις αγορές διοχετεύεται στην ενέργεια και σε εμπορεύματα, όπως υποστηρίζουν αναλυτές.

    Η ζήτηση για πετρέλαιο

    Αν και οι προηγούμενες κορυφώσεις των τιμών πυροδοτήθηκαν από διακοπές στην τροφοδοσία της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, η ζήτηση από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός του σημερινού καλπασμού τους.

    Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης επιβραδύνθηκε μετά την εκτίναξη του 2004, αλλά η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ. Προς το παρόν, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κόσμος αντεπεξέρχεται στις υψηλές ονομαστικές τιμές γιατί, σε προσαρμοσμένη βάση σε σχέση με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πληθωρισμό, οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων κορυφώσεων και ορισμένες οικονομίες έχουν εξελιχθεί σε οικονομίες λιγότερης έντασης ενέργειας.

    Ο περιορισμός της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ

    Ο ΟΠΕΚ, πηγή άνω του ενός τρίτου του παγκόσμιου πετρελαίου, έχει αρχίσει, από τα τέλη του 2006, να μειώνει την παραγωγή του, ως μέτρο ανάσχεσης της πτώσης των τιμών στις διεθνείς αγορές.

    Η είσοδος στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά λιγότερων βαρελιών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ συνετέλεσε στην πυροδότηση του καλπασμού των τιμών και οι καταναλώτριες χώρες, με εκφραστή τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, προτρέπουν το καρτέλ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.

    Στις συναντήσεις, σε υπουργικό επίπεδο από τον Δεκεμβρίου του 2007 μέχρι σήμερα, ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του, υποστηρίζοντας ότι υπάρχου επαρκείς ποσότητες στην αγορά. Η επόμενη συνάντηση του διεθνούς οργανισμού είναι στις 9 Σεπτεμβρίου.

  • Νιγηρία: Η προσφορά αργού από τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα της Αφρικής, έχει μειωθεί από το Φεβρουάριο του 2006, λόγω των επιθέσεων ανταρτών στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

    Οι πετρελαϊκές εταιρίες αναφέρουν ότι περίπου 559.000 βαρέλια νιγηριανού αργού την ημέρα "απουσιάζουν" από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, λόγω των επιθέσεων ανταρτών και των πράξεων δολιοφθοράς.

  • Ιράν: Οι καταναλωτές πετρελαίου ανησυχούν για το ενδεχόμενο διακοπής της προσφοράς πετρελαίου από το Ιράν, την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του πλανήτη, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε διαμάχη με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Οι Δυτικές κυβερνήσεις υποψιάζονται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα για παραγωγή ενέργειας ως προκάλυμμα για την ανάπτυξη ατομικού οπλοστασίου. Το Ιράν αρνείται κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι χρειάζεται πυρηνικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Ιράκ: Το Ιράκ δυσκολεύεται στην προσπάθεια να ορθοποδήσει η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, μετά από δεκαετίες πολέμων, κυρώσεων και κατώτερων των απαιτούμενων επενδύσεων.

    Σταθεροποιούνται οι εξαγωγές αργού από τα πεδία άντλησης του Κιρκούκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς το σύστημα ανακάμπτει από τα τεχνικά προβλήματα τα οποία είχαν καταστήσει, ως επί το πλείστον, ανενεργό τον πετρελαιαγωγό από τη εισβολή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003.

    Στενότητα στα διυλιστήρια

    Η περιορισμένη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη βιομηχανία διύλισης των μεγάλων καταναλωτριών χωρών, όπως των ΗΠΑ, βρίσκεται εν μέρει πίσω από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πέρυσι, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προέβη στην εκτίμηση ότι η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα της διύλισης παγκοσμίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κατώτερη των προηγούμενων προσδοκιών, καθώς η αύξηση του κόστους και η έλλειψη μηχανικών έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην κατασκευή νέων μονάδων διύλισης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 May 2008 - 18:30:23 UTC