Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος

  • [01] Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος

    Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο οποίος από χθες επισκέπτεται το Φανάρι, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Στις 10 το πρωί άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες κράτησαν επτά ώρες. Σε αυτές συμπροήδρευσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ενώ συμμετείχαν από την πλευρά του Πατριαρχείου οι μητροπολίτες Πέργης Ευάγγελος, Περγάμου Ιωάννης, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος και Μύρων Χρυσόστομος. Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν οι μητροπολίτες Νέας Κρήνης Προκόπιος, Ιωαννίνων Θεόκλητος, Ζακύνθου Χρυσόστομος και Τρίκκης Αλέξιος.

    Σύμφωνα με το πρακτικό συμφωνίας που εκδόθηκε αργά το απόγευμα οι συνομιλίες "διεξήχθησαν εις θερμόν κλίμα αδελφοσύνης, ειλικρινείας, αρμονικής συνεργασίας και αλληλεγγύης εις επισφράγισιν των αδιάσπαστων ιστορικών και άλλων δεσμών μεταξύ των δύο Εκκλησιών".

    Το πρώτο θέμα σύμφωνα με το πρακτικό ήταν η εφαρμογή της Πατριαρχικής και συνοδικής πράξης του 1928. Προς τούτο συμφωνήθηκε ότι "1. Είναι αναγκαία δια την εναρμόνιση του καταστατικού χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την ως άνω πράξη η έναρξη της καταλλήλου διαδικασίας τροποποιήσεως των σχετικών άρθρων του ισχύοντος καταστατικού χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 2. Μέχρι της ολοκληρώσεως της ως άνω διαδικασίας θα τηρούνται όλοι οι όροι της πράξεως. 3. Ολοκληρουμένης της προετοιμασίας για την τροποποίηση του καταστατικού χάρτου αποσταλήσεται ούτος εν σχεδίω οφειλετικώς εγκαίρως τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω προ της ψηφίσεως αυτού προς έκφραση γνώμης και συμφωνίας. Η αυτή διαδικασία συνεφωνήθη όπως τηρείται και δια πάν νομοθέτημα αφορών εις τα εν Ελλάδι εκκλησιαστικά πράγματα όταν ταύτα άπτονται των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, κατά την κρίσιν αυτών".

    Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η απόσπαση κληρικών από τις μητροπόλεις της Ελλάδας προς τις επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στο εξωτερικό και συμφωνήθηκε όπως η Εκκλησίας της Ελλάδος λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

    Το τρίτο θέμα ήταν η εκπροσώπηση των δύο Εκκλησιών στη Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα συμφωνήθηκε: Αναγνωρισθείσης της αδηρίτου ανάγκης ενιαίας εκφράσεως της φωνής της Ορθοδοξίας παρά τη Ευρωπαϊκή Ένωση αι αδελφαί Εκκλησίαι συνεφώνησαν όπως κινηθούν προς την κατεύθυνση των απαραιτήτων θεσμικών αλλαγών δια την ενιαία ταύτην έκφρασιν".

    Το τέταρτο και τελευταίο θέμα αφορούσε το γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και γι αυτό συμφωνήθηκε ότι: Διεπιστώθη ότι το επίπεδον εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρά τη Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι αντάξιον του κύρους και της θέσεως της Πρωτοθρόνου Ορθοδόξου Εκκλησίας και συνεφωνήθη ότι το θέμα τούτω χρήζει της καταλλήλου αναβαθμίσεως".

    Σύμφωνα με το πρακτικό, όσα συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες θα ανακοινωθούν στην Ιερά Σύνοδο τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Αύριο το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος θα συλλειτουργήσουν στη ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί. Και έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο Φανάρι.

    Η αντιπροσωπεία της Ελλάδος θα αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα τη Δευτέρα το πρωί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 May 2008 - 18:30:18 UTC