Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος

  • [01] Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος

    Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο οποίος από χθες επισκέπτεται το Φανάρι, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Στις 10 το πρωί άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι συνομιλίες είχαν ως αντικείμενο τις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών και ολοκληρώθηκαν μετά από 3 ώρες.

    Σύμφωνα με το πρακτικό που εξεδόθη, τέσσερα ήταν τα βασικά θέματα τα οποία συζητήθηκαν. Το πρώτο αφορούσε την εφαρμογή της πατριαρχικής και συνοδικής πράξης του 1928, το δεύτερο η απόσπαση κληρικών των μητροπόλεων της Εκκλησίας Της Ελλάδος στις επαρχίες του οικουμενικού θρόνου στο εξωτερικό. Το τρίτο θέμα αφορούσε την εκπροσώπηση των δύο εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το τέταρτο το γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Αθήνα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βγαίνοντας από τις συνομιλίες δήλωσε ικανοποιημένος από τις συζητήσεις τονίζοντας ότι ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Ο αρχιεπίσκοπος σε ερώτηση γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνίας απάντησε ότι ήταν τα θέματα βασικά και γι αυτό δικαιολογείται η καθυστέρηση.

    Το απόγευμα θα γίνει πανηγυρικός εσπερινός στον Αγιο Γεώργιο που βρίσκεται στην Πύλη Ανδριανουπόλεως ενώ αύριο το πρωί θα γίνει συλλείτουργο στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί.

    Κατά τη δεξίωση που δόθηκε χθες Παρασκευή προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου στο Πατριαρχείο, τόσο ο κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο κ. Ιερώνυμος έδωσαν διαβεβαιώσεις για σεβασμό των θεσμών, των δικαίων και των κανόνων και δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορές και στα προβλήματα των δύο Εκκλησιών, κατά το παρελθόν.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιστορία του Οικουμενικού Θρόνου και επισήμανε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος "είναι και θα παραμείνει αμετακίνητη και εδραία στις εκκλησιολογικές αρχές όπως τις έχουμε παραλάβει από εσάς" και πρόσθεσε: "Τα ενδορθόδοξα γεγονότα των τελευταίων χρόνων έχουν καταδείξει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιφυλάσσεται σε κανένα από εμάς η πολυτέλεια των παραμικρών αποκλίσεων χωρίς ουσιώδη και καθολικά επιβεβλημένο λόγο. Οταν εμείς δια υποκειμενικούς, πρόσκαιρους και πολλές φορές επιπόλαιους λόγους ζητούμε την κατάλυση των αγιοπνευματικά θεσπισμένων και ιεροκανονικά θεμελιωμένων δομών της Εκκλησίας συναντούμε και γευόμεθα τις συνέπειες των παραθεωρήσεων στο επόμενο βήμα μας. Στο σημείο αυτό θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ότι όχι μόνο δεν σκεπτόμεθα να διαταράξουμε την εκκλησιαστική ισορροπία, αλλά ότι θα αναλώσουμε τους εαυτούς μας όλοι μας στην ανάδειξη της εκκλησιαστικής ενότητας και συμφωνίας. Υπάρχουν και αμετακίνητα όρια. Το σύγχρονο πρόσωπο της Εκκλησίας αλλού πρέπει να αναζητήσει υπόβαθρο και χώρο για να εργαστεί και όχι στην ανατροπή των αμετάτρεπτων σταθερών της".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο έπλεξε το εγκώμιό του και τόνισε: "Η καλή φήμη σας είναι προ πολλού διάχυτος εις την Πόλη του Κωνσταντίνου, όπως άλλωστε και εις τας ανά του κόσμου επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Οι πάντες γνωρίζουν τον πηγαίο σεβασμό σας προς τη μητέρα Εκκλησία του γένους. Ουδείς αγνοεί την καλύκαρπον και αγιασμένη μακρά εκκλησιαστική σας πορεία και την όλη αρετή η οποία κοσμεί το σεπτό και σεμνό πρόσωπό σας. Ολοι εχάρηκαν την επάξια ανύψωσή σας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε αναφερόμενος στο ατύχημα που είχε στο πόδι του ο Αρχιεπίσκοπος και στην ταλαιπωρία της υγείας του, η οποία, όπως είπε, μετέθεσε επί δίμηνο την ευλογημένη και χαροποιό έλευση του Αρχιεπισκόπου στην Κωνσταντινούπολη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 May 2008 - 16:30:20 UTC