Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκρούσεις στον Λίβανο

  • [01] Συγκρούσεις στον Λίβανο

    Η αντισυριακή κυβερνητική πλειοψηφία του Λιβάνου υποστήριξε σήμερα ότι η κατάληψη της δυτικής Βηρυτού από την Χεζμπολάχ αποτελεί "ένοπλο πραξικόπημα" που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν και στοχεύει στην επαναφορά της χώρας στη σφαίρα επιρροής της Συρίας.

    "Το ένοπλο και αιματηρό πραξικόπημα στοχεύει να επαναφέρει το Λίβανο στη Συρία και να επεκτείνει την επιρροή του Ιράν στη Μεσόγειο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ο ηγέτης των Χριστιανών, Σαμίρ Τζατζά.

    Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Αμίν Τζεμάγελ, από την πλευρά του, είπε ότι οι πολιτικές ισορροπίες στο Λίβανο δεν θα αλλάξουν με την κατάληψη της Βηρυτού. "Η νίκη αυτή είναι μια παγίδα που σύντομα θα στραφεί εναντίον τους" (της Χεζμπολάχ), πρόσθεσε.

    "Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε τα όπλα της για να κάνει πραξικόπημα. Είχε πει ότι τα όπλα ήταν για την αντίσταση, αλλά έδειξε καθαρά ότι προορίζονταν για πραξικόπημα", τόνισε.

    Εξάλλου, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Αχμάντ Φατφάτ, απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις που έλαβε για τη Χεζμπολάχ. "Είναι πιο εύκολο για την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά να υπαναχωρήσει στις αποφάσεις της", κατέληξε.

    Οι λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις εδώ και τρεις ημέρες μεταξύ φιλοκυβερνητικών ενόπλων και πιστών στην Χεζμπολάχ.

    "Θα διατηρηθούν τα οδοφράγματα"

    Η αντιπολίτευση του Λιβάνου θα διατηρήσει τα οδοφράγματα στη Βηρυτό μέχρι να υπάρξει μια λύση στην πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και 17 μήνες.

    "Όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Η Βηρυτός θα παραμείνει αποκλεισμένη μέχρι να υπάρξει πολιτική λύση", ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αντιπολίτευση. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν καταλάβει τον μουσουλμανικό τομέα της πρωτεύουσας αφού εκδίωξαν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μετά από τριήμερες συγκρούσεις.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ξένοι υπήκοοι, έχουν συγκεντρωθεί στην Αρίντα, στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου και στη Μασνάα, στα ανατολικά της χώρας, προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα περνώντας στη Συρία.

    Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά. Στην πλειοψηφία τους είναι Βρετανοί, Αμερικανοί, Γερμανοί, Κύπριοι και πολλοί Σύροι.

    Πολλές αραβικές χώρες άρχισαν ήδη να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το Λίβανο. Το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας έχει παραλύσει καθώς ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι μπλοκαρισμένος με φλεγόμενα λάστιχα και άλλα αντικείμενα ενώ το λιμάνι της Βηρυτού έχει διακόψει τη λειτουργία του λόγω των ταραχών.

    Αξιωματούχος του αεροδρομίου δήλωσε ότι όλες οι πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει το πότε θα ξαναρχίσουν. "Μόλις ξανανοίξουν το δρόμο οι πτήσεις θα επαναληφθούν", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2008 - 18:30:14 UTC