Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεπέρασε τα 126 δολ. το πετρέλαιο
  • [02] Περιμένουν τη βοήθεια

  • [01] Ξεπέρασε τα 126 δολ. το πετρέλαιο

    Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε και τα 126 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού βρισκόταν το απόγευμα στα 125,56 δολ. το βαρέλι, σε μικρή απόσταση από την τιμή - ρεκόρ των 126,20 δολαρίων, που σημείωσε λίγο νωρίτερα.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε αυξηθεί 2,81 δολάρια, και είχε ανέλθει στα 125,65 δολ. ανά βαρέλι.

    "Δεν είμαι ιδιαίτερα ξαφνιασμένος από την ταχύτητα της αύξησης της τιμής του αργού. Υπάρχουν πολλοί επενδυτές στις αγορές που προσδοκούν στην αύξηση των τιμών καθώς οδεύουμε προς τη θερινή περίοδο", σημειώνει ο Τέτσου Εμόρι, διαχειριστής κεφαλαίων στην Astmax Co Ltd στο Τόκιο.

    Αντίθετα, ο αναλυτής στην Kanetsu Asset Management στο Τόκιο, Τάτσουο Καγκιγιάμα σημειώνει πως "οι παρατεταμένοι γεωπολιτικοί φόβοι και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ενισχύουν την αγορά, αλλά η ταχύτητα της αύξησης είναι υπερβολικά υψηλή".

    [02] Περιμένουν τη βοήθεια

    Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ, καθώς οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους γιατί η χούντα καθυστερεί τις διαδικασίες για τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες.

    Στη Μιανμάρ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε απόγνωση περιμένουν τη βοήθεια, μία εβδομάδα αφότου η χώρα επλήγη από τον κυκλώνα, που εκφράζονται φόβοι ότι στοίχισε τη ζωή 100.000 ανθρώπων.

    Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ μετέδωσε, σήμερα, ότι η επείγουσα αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια "γίνεται δεκτή", μη αναφέροντας εντούτοις ούτε τι είδους βοήθεια είναι αυτή, ούτε πώς αυτή θα διανεμηθεί άμεσα στους δοκιμαζόμενους πληγέντες του κυκλώνα "Ναργκίς".

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ (ούτε κατονομάζεται, ούτε διευκρινίζεται, όμως, ποιού τομέα ακριβώς) πρότεινε, ήδη, "μέσα στα ερχόμενα 24ωρα, να ξεκινήσει η διανομή" της βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών. "Έγινε δεκτή η βοήθεια μας", βεβαίωσε η ακόλουθος από την πλευρά της.

    Ωστόσο οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστη βοήθεια και προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

    "Υπάρχουν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι στα περίχωρα της Λαπούτα. Έχει στηθεί ένας προσφυγικός καταυλισμός. Το νερό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι εδώ κάνουν δωρεές. Δίνουν ρύζι, λαχανικά και ζυμαρικά", δήλωσε ένας κάτοικος της Λαπούτα. Ερωτηθείς εάν οι πληγέντες από τον κυκλώνα εκφράζουν οργή για το στρατιωτικό καθεστώς, απάντησε :" Χρειάζονται φαγητό και θαλπωρή. Δεν χρειάζονται επανάσταση".

    Ωστόσο ορισμένοι επικριτές του καθεστώτος, επισημαίνουν ότι οι στρατιωτικοί δεν θέλουν την παρουσία ξένων στις αγροτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το Σάββατο, για την έγκριση του Συντάγματος που έχει συντάξει ο στρατός και που αναμένεται ότι θα εδραιώσει το υφιστάμενο καθεστώς. Στις πληγείσες περιοχές πάντως το δημοψήφισμα θα γίνει ύστερα από δύο εβδομάδες.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι προσπαθεί να έλθει σε απευθείας συνεννόηση με τον επικεφαλής της χούντας, στρατηγό Ταν Σούε, για να τον πείσει να αρθούν να εμπόδια για να αρχίσει η αποστολή βοήθειας.

    Ο υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ, Τζον Χολμς, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν πιστεύει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο δημοψήφισμα και τη διστακτικότητα των αρχών να δώσουν άδειες εισόδου σε εκπροσώπους ξένων οργανώσεων, απάντησε: "Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι ή μπορεί να μην είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα, αλλά εγώ ενδιαφέρομαι να μεταφερθεί η βοήθεια στους ανθρώπους το ταχύτερο δυνατό".

    Ο Χολμς εκτίμησε ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα, ενώ ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Σάουερς, έκανε λόγο για εκατομμύρια πληγέντες.

    Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ μεταδίδει ότι επισήμως οι νεκροί είναι 22.980 και 42.119 οι αγνοούμενοι. Όμως διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2008 - 16:30:24 UTC