Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανοικτός διάλογος για προστασία δανειοληπτών"
  • [02] "Υπονομεύετε την κοινωνική συνοχή"
  • [03] "Δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ"

  • [01] "Ανοικτός διάλογος για προστασία δανειοληπτών"

    Οι τράπεζες οφείλουν να αποδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τραπεζικά δάνεια. «Πρακτικές κατά παράβαση της καλής πίστης και καταχρηστικοί όροι στις συναλλαγές δεν γίνονται δεκτοί» τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να διασφαλίσει την προστασία των συναλλασσόμενων» και να λάβει πρόσθετα μέτρα, «με υιοθέτηση προτάσεων απβ όπου κι αν προέρχονται». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών, που -όπως είπε- ανακινήθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, «ενός θεσμού που εμείς καθιερώσαμε», επισημαίνοντας ότι «τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν σχέδιο θεσμικού πλαισίου που βάζει κανόνες και στο συγκεκριμένο κλάδο».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω προστασία των συναλλασσόμενων με τις Τράπεζες, που ανάμεσα στβ άλλα προβλέπουν:

    1.Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας.

    2.Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε Ειρηνοδικεία, με σφραγισμένες προσφορές.

    3.Καθιέρωση περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες που θα φτάνει τον ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επιδιώκουν και να πετυχαίνουν νέο διακανονισμό με την Τράπεζα, έτσι ώστε να αποτρέπουν την κατάσχεση του ακινήτου.

    4.Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων.

    5.Απαγόρευση της κατάσχεσης για χρέη στο Δημόσιο ή τις Τράπεζες, οιουδήποτε μέρους του μηνιαίου μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, και

    6.Εξετάζεται η αύξηση του ποσού των 10 χιλ. ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

    Δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό στην υιοθέτηση προτάσεων, η εφαρμογή των οποίων είναι εφικτή είπε ο κ. Καραμανλής: «Αυτό ισχύει και για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη».

    Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι υπεραπλουστεύσεις και οι υπερβολές δεν βοηθούν» ενώ επισήμανε την οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ΕΕ από παράγοντες όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου: «Οι εξελίξεις αυτές είναι μοιραίο να επηρεάζουν τόσο τις εθνικές οικονομίες, όσο και τα οικονομικά των πολιτών». Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις «θα ήταν δραματικές, πολύ χειρότερες, εάν δεν είχαμε προχωρήσει στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας».

    Επέκρινε μάλιστα εκείνους που ως κυβέρνηση «ποτέ δεν τόλμησαν να αγγίξουν ζητήματα που ανακύπτουν ανάμεσα στις Τράπεζες και τους πελάτες τους» θυμίζοντας ότι «μόλις πέρυσι καταψήφισαν τη νομοθετική ρύθμιση για την αποφυγή πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας δανειολήπτη για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες» και ότι στη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατιόταν το όριο αυτό πολύ πιο χαμηλά (στις 5 χιλ. ευρώ).

    Αναφερόμενος στις αγωγές καταναλωτικών οργανώσεων και στις πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που έκριναν καταχρηστικούς ορισμένους από τους όρους των τραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά μόνο για ορισμένα ζητήματα και ότι για τα πιο σοβαρά, οι Τράπεζες υπέβαλαν έφεση και ότι αναμένεται η τελεσίδικη δικαστική απόφαση: «Τότε μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να προβεί στις όποιες κανονιστικές ρυθμίσεις. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προβεί σε αυτές» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, σε μια περίοδο που η διεθνής συγκυρία προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις εθνικές οικονομίες όλων των χωρών της Ευρώπης, όσο και στα οικονομικά των νοικοκυριών, «τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν μπορεί ούτε να αδιαφορούν απέναντι σε τέτοια ζητήματα, ούτε να καθυστερούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις. [...] Οφείλουν λοιπόν να δουν με προσοχή τόσο τα αιτήματα των πελατών τους, όσο και την πρόταση της Κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συμμόρφωσης στο περιεχόμενο των πρωτόδικων αποφάσεων».

    Γ.Αλογοσκούφης για ΟΤΕ

    Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για την πώληση του ΟΤΕ απάντησε ο κ. Γ.Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με τη συμφωνία που επιχειρείται με τη Ντόιτσε Τέλεκομ διασφαλίζονται όλα τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και είπε πως η πραγματικότητα είναι πως το ελληνικό δημόσιο έχει απωλέσει εδώ και πολλά χρόνια την πλειοψηφία του ΟΤΕ.

    Ο ΟΤΕ θα αποκτήσει προοπτικές ανάπτυξης, με θετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές, την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, ενώ θα προκύψουν καλές τηλεπικοινωνίες και χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές, είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός, αναφερόμενος στα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας, επισήμανε ότι η τιμολογιακή πολιτική είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ και η χρήση του δικτύου είναι εθνική αρμοδιότητα.

    Για τα εργασιακά θέματα, είπε, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει η ελληνική εργατική νομοθεσία, ενώ διασφαλίζεται και το όνομα του ΟΤΕ.

    Επίσης, το ελληνικό δημόσιο θα προτείνει τον πρόεδρο του Οργανισμού και θα έχει δύο βέτο για το όνομα του διευθύνοντα συμβούλου που θα προτείνει η άλλη πλευρά.

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης, απέρριψε το αίτημα για ανάκτηση από το ελληνικό δημόσιο της πλειοψηφίας στον ΟΤΕ κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές πρακτικές, αλλά και για τεράστιο κόστος μιας εκ νέου κρατικοποίησης.

    [02] "Υπονομεύετε την κοινωνική συνοχή"

    Την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τραπεζικά δάνεια, και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη διεθνή οικονομική κατάσταση.

    Η ακρίβεια και το καρτέλ των τραπεζών δημιουργούν «μία ανυπόφορη ομηρία του δανειολήπτη που, προσπαθώντας συνεχώς να ανακυκλώσει τα χρέη του, καταφεύγει σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό» είπε ο κ. Παπανδρέου. Σημείωσε ότι πίσω από τους αριθμούς για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις υπάρχουν άνθρωποι: «Είναι χιλιάδες οι τραγικές ιστορίες οικογενειών που χάνουν τα σπίτια τους, που τους πετάνε στο δρόμο, που οδηγούνται ακόμα και σε διάλυση» είπε ο κ. Παπανδρέου φέροντας ως παράδειγμα την εκδίκαση υπόθεσης για αναίρεση κατάσχεσης σπιτιού πολύτεκνης οικογένειας 70 τμ στη Νίκαια από τράπεζα για χρέος δύο χιλιάδων ευρώ. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η οικογένεια δανείστηκε 4.700 ευρώ, η μητέρα κατέβαλε περίπου τα μισά χρήματα, αλλά η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεση, λόγω του ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα υπόλοιπα. «Αυτό είναι ένα καθεστώς ασυδοσίας, αυθαιρεσίας, που εσείς έχετε επιτρέψει να ανθίσει» είπε ο κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό, τον οποίο επέκρινε ότι στους μεγαλοοφειλέτες «χαρίζετε» δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως η αύξηση του ορίου από τα 10 χιλιάδες στα 20 χιλιάδες ευρώ, κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση, είπε ότι είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση: «Περιμένουμε να κάνετε το χρέος σας και όχι απλώς να στηρίζετε τα μεγάλα συμφέροντα, που σας στηρίζουν και σας καθοδηγούν».

    Τέλος, ρώτησε τον πρωθυπουργό έως πότε θα ασχολείται «με το πώς θα εκποιήσετε σε ξένους και με σκανδαλώδη τρόπο δημόσιες επιχειρήσεις, τον ΟΤΕ, τα Λιμάνια, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ αύριο; Έως πότε θα βλέπει ο Έλληνας να εκποιείται η περιουσία του Δημοσίου, αλλά και η δική του ιδιοκτησία και να κερδίζουν οι διάφοροι μεσάζοντες».

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Την αύξηση από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ του ορίου κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση, την απαγόρευση της κατάσχεσης της κύριας κατοικίας, αντί της μοναδικής κατοικίας, που ισχύει σήμερα, την επέκταση και στον εγγυητή της προστασίας από την κύρια κατοικία, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου που κατέθεση το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, Λούκα Κατσέλη, τον πολιτικό εκπρόσωπο για την Ανάπτυξη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους Απόστολο Κατσιφάρα και Δημήτρη Κουσελά.

    Η πρόταση προβλέπει ακόμη, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική, όσες φορές και αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός (στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς πλειστηριασμοί). Για το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια επεκτείνεται η ρύθμιση που ισχύει σήμερα μόνον για τους αγρότες, και στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ώστε η συνολική οφειλή τους, να μην μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ύψους του δανείου που έχουν λάβει. Με την πρόταση νόμου καταργείται οριστικά ο ανατοκισμός (πανωτόκια) στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών, ενώ προβλέπονται κυρώσεις σε περιπτώσεις μη προσαρμογής.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την υποχρέωση από μέρους των τραπεζών της μείωσης των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια και τις πιστωτικές συμβάσεις, όταν μειώνεται το επιτόκιο αναφοράς της σύμβασης. Εάν δεν το μειώνουν, τότε οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν δικαστικώς τη μείωσή του, καθώς και να ζητήσουν αποζημίωση. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής από τον υπουργό Ανάπτυξης για την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο της δυνατότητας σταδιακής απαλλαγής των χρεών σε καταναλωτές που έχουν αποδεδειγμένα μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι κινείται στην κατεύθυνση ανακούφισης των νοικοκυριών και γενικότερα της οικονομίας χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των τραπεζών, πρόσθεσε ότι μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα και κάλεσε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει στο σύνολο της. Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και πρόσθεσε ότι περισσότερα από 30.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έχουν φθάσει τους 100.000 και κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς άνω του 20%, ενώ η αύξηση της χρηματοδότησης των νοικοκυριών από το τραπεζικό σύστημα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι "από έθνος αποταμίευσης που είμαστε πριν μερικά χρόνια γίναμε έθνος δανειοληπτών", ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν για μεγάλο αριθμό πολιτών από την υπερφορολόγηση, όπως είπε, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και την εντελώς οριακή αύξηση των μισθών σε συνδυασμό με την ακρίβεια. Αναφερόμενος στον πληθωρισμό είπε ότι δεν είναι μόνον εισαγόμενος, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, αλλά οφείλεται σε δομικές αδυναμίες.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσει και άλλη πρόταση νόμου για το ζήτημα του υπερδανεισμού και της υπερχρέωσης που θα αφορά θεσμικά ζητήματα όπως τον "Τειρεσία", το ζήτημα της εποπτείας των εμπορικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος κλπ.

    [03] "Δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ"

    Την αναγκαιότητα το κράτος να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ ώστε να έχει τον έλεγχο του Οργανισμού, υπογράμμισε στη Βουλή ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι βασικό πεδίο ανάπτυξης αποτελούν η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "εκποιεί" τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

    Για "εθνικό έγκλημα" με "τεράστιες επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας μας" έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως «η κυβέρνηση, παρά τη γενική κατακραυγή, απ΄ ότι φαίνεται προχωρά σ΄ αυτή τη σκανδαλώδη συμφωνία εκποίησης του δημόσιου πλούτου».

    Ο ΣΥΝ θα παλέψει «ώστε να συντονίσουν τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αλλά και οι εργαζόμενοι σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση» προκειμένου να «αναγκάσουν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας να μείνουν σε δημόσιο έλεγχο».

    Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με το ΔΣ της ΟΤΟΕ και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση μίλησε για «υπερβολική κερδοφορία των τραπεζιτών» οι οποίοι ωστόσο δεν υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις στους εργαζόμενους στις τράπεζες και «ουσιαστικά συνεχίζουν αυτή την κερδοσκοπία δίχως όριο».

    «Τα μισά ελληνικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες, τα επιτόκια δανεισμού είναι ληστρικά» ενώ «οι τράπεζες έχουν κέρδη τα οποία αποτελούν πρόκληση στη σημερινή δύσκολη εποχή που περνάνε οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα οι μεγάλες τράπεζες μ΄ αυτή την τεράστια κερδοφορία αποτελούν και το όχημα για τη διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την κάλεσε να πιέσει την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας «προκειμένου να υπογραφεί η κλαδική συλλογική σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στις τράπεζες».

  • ** Με θέμα "Οικονομική κρίση-Μέτωπα πάλης" θα συνεδριάσει αύριο η Κεντρική Πολιτκή Επιτροπή του Συνασπισμού. Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσει εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Παναναγιώτη Λαφαζάνη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2008 - 10:30:24 UTC