Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Γ.Ραγκούση για το Ασφαλιστικό
  • [02] Αλ.Αλαβάνος: "Διεργασίες στην πολιτική σκηνή"
  • [03] Οι μετανάστες των ανθρακωρυχείων του Βελγίου

  • [01] Δηλώσεις Γ.Ραγκούση για το Ασφαλιστικό

    "Νοσηρή και απαράδεκτη προσέγγιση" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση της συγχώνευσης των Ασφαλιστικών Ταμείων.

    Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η κυβέρνηση, αφενός, "μετατρέπει εκ των πραγμάτων σε ελλειμματικά, Ταμεία τα οποία παρουσιάζουν οικονομική ευρωστία" και, αφετέρου, "αποκαλύφθηκε η πραγματική της πρόθεση να μειώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τα όρια της ηλικίας, σε αντίθεση με όσα έλεγε".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιές είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, ο κ. Ραγκούσης παρέπεμψε στην πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση προ μηνών στη Βουλή, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή και τεκμηριωμένη και ευχήθηκε ανάλογη πρωτοβουλία να αναλάβουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν δέχθηκε επίσης τις αιτιάσεις ότι το ΠΑΣΟΚ απουσιάζει από τα τεκταινόμενα γύρω από το Ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα είναι ισοσκελισμένος, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά το έλλειμμά του θα ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ, ενώ επισήμανε και την επιβολή πρόσθετων φόρων ύψους 6 δισ. Ευρώ.

    [02] Αλ.Αλαβάνος: "Διεργασίες στην πολιτική σκηνή"

    Με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Το Ασφαλιστικό, το θέμα με τις κάμερες, ο προϋπολογισμός με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των κονδυλίων για την Παιδεία και κατά δεύτερο λόγο οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας είναι τα θέματα που αυτή την περίοδο θα αποτελέσουν τις αιχμές των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ.

    Η ΚΠΕ αναμένεται να ολοκληρώσει τη συζήτησή της αργά το βράδυ με την έγκριση των θέσεων για το συνέδριο του Συνασπισμού που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

    Στην εισηγητική ομιλία του ο κ. Αλαβάνος είπε ότι βρισκόμαστε σε φάση έντονων διεργασιών στην πολιτική σκηνή και έκανε λόγο για "τριπλό χτύπημα κατά της νέας γενιάς".

    Για το Ασφαλιστικό ο κ. Αλαβάνος είπε γίνεται προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να αφαιρεθούν κεκτημένα δικαιώματα και πόροι. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προσπαθεί να διαιρέσει την κοινωνία" και πρόσθεσε ότι "αυτή δεν είναι κυβέρνηση της κοινωνικής συνοχής αλλά κυβέρνηση μίσους".

    Το πρώτο χτύπημα κατά της νέας γενιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, είναι η επιδείνωση των όρων εργασίας και ασφάλισης. Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι θα "απαντήσουν" και προέβλεψε ότι "μπαίνουμε σε φάση μεγάλων κινητοποιήσεων γιατί υπάρχουν κοινοί στόχοι των εργαζομένων".

    Το δεύτερο χτύπημα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι η λειτουργία καμερών. Είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί "ένα κράτος χαφιέ", κατηγόρησε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά για τη στάση του, ενώ σημείωσε ότι οι παραιτήσεις των στελεχών της Αρχής για τον Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι άκυρες γιατί πρέπει να γίνουν δεκτές από τη Βουλή.

    Το τρίτο χτύπημα, είπε ο κ. Αλαβάνος, είναι οι δαπάνες για την Παιδεία που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και οι οποίες αθροιστικά δεν φθάνουν το 3%, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση του άρθρου 16 με τη νομιμοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

    Στην αναφορά του για τον εκλογικό νόμο ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι, αντί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ανοίξει το μέτωπο της απλής αναλογικής, ασχολείται με το γερμανικό μοντέλο που είναι εκτός της ελληνικής πραγματικότητας.

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το κύριο βάρος της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε, το μεν ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ασχολείται με τα εσωκομματικά του και να αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας, το δε ΚΚΕ διχάζει το κίνημα με τη στάση του.

    Επικαλούμενος δηλώσεις στελεχών της Εκκλησίας όπως του μητροπολίτη Ανθιμου για την εξωτερική πολιτική και του μητροπολίτη Πειραιά για τους Καθολικούς, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταδικάσει άμεσα τις παρεμβάσεις αυτές, πρόσθεσε ότι ορισμένοι στην Εκκλησία προσπαθούν να διαιρέσουν την κοινωνία και κάλεσε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν και να προωθήσουν τον χωρισμό του κράτους από την Εκκλησία.-

    [03] Οι μετανάστες των ανθρακωρυχείων του Βελγίου

    Από το φως στο σκοτάδι. Σε ένα σκοτάδι σκληρό, αποπνικτικό. Η σκόνη του ορυχείου φώλιαζε στα πνευμόνια και το μοναδικό οξυγόνο η ελπίδα να ξαναδούν τις γυναίκες τους, να ξαναδούν τα παιδιά τους, να ξαναδούν τον ήλιο της πατρίδας.

    "Η εμπειρία του ανθρακωρυχείου ήταν μια κόλαση". Σε αυτήν τη φράση ο Χρήστος Κασσιμάκης συνοψίζει την ιστορία του, που άρχισε το 1962 όταν αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Βέλγιο.

    "Ήταν μια απάνθρωπη εργασία, οι πιο πολλοί από μας, που δούλεψαν περισσότερο από έξι χρόνια στα ανθρακωρυχεία, δεν άντεξαν, έχουν πεθάνει", αναφέρει.

    Ο Χρήστος Κασσιμάκης, ο Κώστας Μπόκας και ο Χρήστος Παππάς, είναι τρεις Έλληνες μετανάστες που ζουν στο Βέλγιο. Και οι τρεις εργάστηκαν ως ανθρακωρύχοι. Σε συνάντησή μας στις Βρυξέλλες, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όσα έζησαν.

    "Εγώ έχω κλείσει ήδη 50 χρόνια στο Βέλγιο. Ήρθα 25 χρονών από τον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας", λέει ο κ. Μπόκας.

    "Άφησα το πρώτο μου αγόρι πίσω και τη γυναίκα μου έγκυο στο δεύτερο παιδί και ήρθα στο Βέλγιο. Δούλευα 8 ώρες μέσα στη σκόνη του ορυχείου. Μιλάτε σήμερα για ανθυγιεινές δουλειές? υπάρχει άραγε πιο ανθυγιεινή από αυτή;".

    Το δεύτερο παιδί του το είδε για πρώτη φορά σε ηλικία δύο ετών.

    "Ήμασταν πολύ φτωχοί. Δεν είχαμε ούτε βαλίτσα να πάρουμε μαζί μας. Ωστόσο, οι Βέλγοι μας υποδέχτηκαν καλά, είναι καλοί άνθρωποι".

    Ο κ. Μπόκας ήταν από τα πρώτα κύματα των Ελλήνων μεταναστών του Βελγίου. "Μετά άνοιξε η Γερμανία και πολλοί Έλληνες έφυγαν εκεί", προσθέτει. "Εγώ έπειτα από έξι χρόνια δουλειάς στο ορυχείο, πήγα στο γιατρό και μου είπε: αν μπορείς να φύγεις κάν' το, είσαι στο όριο".

    Πράγματι, έφυγε. Σήμερα έχει έξι παιδιά, 16 εγγόνια και ένα δισέγγονο. Ένας από τους γιους του παντρεύτηκε την κόρη του κ. Παππά.

    Ο συμπέθερός του, ο κ. Παππάς, ήρθε στο Βέλγιο από τα Ιωάννινα. Δούλεψε και αυτός έξι χρόνια στο ανθρακωρυχείο αλλά, όπως λέει, παρ' όλες τις δυσκολίες οι Έλληνες μετανάστες ήταν ενωμένοι και κράτησαν το ελληνικό στοιχείο.

    "Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ελληνικά μαγαζιά αλλά ήμασταν πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Όταν άρχισαν να γίνονται κάποια ελληνικά κέντρα διασκέδασης, μαζευόμασταν εκεί και όποιον Έλληνα βλέπαμε τον νιώθαμε δικό μας, συγχωριανό μας. Σήμερα βλέπεις Έλληνα και δεν τον γνωρίζεις, έχουν αλλάξει τα πράγματα", λέει ο κ. Μπόκας.

    Στο Βέλγιο οι μετανάστες πήγαιναν με ιδιωτικές προσκλήσεις. Οι ελεύθεροι ήταν υποχρεωμένοι να δουλέψουν στα ανθρακωρυχεία πέντε χρόνια ενώ οι παντρεμένοι είχαν τριετή συμβόλαια, όπως εξηγεί ο κ. Κασσιμάκης.

    Όταν παρερχόταν αυτό το διάστημα είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους Βέλγους πολίτες.

    "Ήρθα το 1962, από το Διάκο Γρεβενών", αναφέρει ο κ. Κασσιμάκης. "Στην Ελλάδα δεν είχαμε τίποτα. Ήρθαμε για να δουλέψουμε αλλά η εργασία στο ανθρακωρυχείο ήταν απάνθρωπη. Δεν άντεχα. Το 1964 αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και να παντρευτώ, για να μπορέσω να φύγω νωρίτερα από την κόλαση. Δραματική εμπειρία".

    Στα τρία χρόνια ο κ. Κασσιμάκης "βγήκε", όπως χαρακτηριστικά λέει, "επάνω". Άνοιξε ένα δικό του καθαριστήριο και ασχολήθηκε ενεργά με τα θέματα των ομογενών. Έχει τρία παιδιά και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. "Τα σχολεία είχαν πολλά προβλήματα τότε και έπρεπε να δουλέψουμε αρκετά", σημειώνει ο κ. Κασσιμάκης.

    Μόνο η κόρη του κ. Κασσιμάκη επέστρεψε στην Ελλάδα και είναι καθηγήτρια γαλλικών στα Γρεβενά.

    Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να ζουν στο Βέλγιο μια ζωή, που άρχισε δύσκολα και σκληρά αλλά τους αντάμειψε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 November 2007 - 7:30:33 UTC