Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Οι πολίτες έδωσαν εντολή να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] ΣΥΝ: Οχι στο διάλογο για το ασφαλιστικό

  • [01] Κ.Καραμανλής: Οι πολίτες έδωσαν εντολή να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Απασχόλησης Β. Μαγγίνα και Υγείας Δ. Αβραμόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Προχωρούμε σταθερά στην τροχιά των μεγάλων αλλαγών και των γενναίων μεταρρυθμίσεων, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    "Οι πολίτες επέλεξαν διακυβέρνηση εμπιστοσύνης", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι "αυτό σημαίνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μακριά από δόγματα και προκαταλήψεις, με επιμονή στο μέτρο. Το μήνυμα των πολιτών είναι ότι απαιτούν να κινούμαστε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις, δεν υποκύπτουμε σε αντιδράσεις από συντεχνίες και ομάδες συμφερόντων, είμαστε ισχυροί στην κοινωνία, λειτουργούμε σαν μια δυνατή γροθιά στα προβλήματα του τόπου".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής τόνισε "ότι ορισμένοι επέλεξαν το συντηρητισμό, το λαϊκισμό και σημείωσε ότι η στείρα άρνηση, το όχι σε όλα ,δεν ωφελεί τον τόπο".

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητές της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία μίλησε για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι "η κυβέρνηση ήδη κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο". " Στόχος", επεσήμανε, " είναι ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να συντάσσεται με τους βολεμένους. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Η ακινησία και η άρνηση είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή, δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός".

    Ακολούθως αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σημείωσε ότι ο εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη και πρόσθεσε ότι "θέλουμε έναν εκλογικό νόμο που να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα χωρίς να θίγει την αναλογικότητα".

    Υπογράμμισε δε, ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει στην αρχή και όχι στο τέλος της τετραετίας. Μιλώντας πάντα για τις προτεραιότητές της κυβέρνησης επισήμανε το νομοσχέδιο που θα δίνει δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς. Επίσης αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. "Επιδίωξή μας είναι να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ιδίως των διατάξεων για τη διαφάνεια και την ανώτατη παιδεία, η ευθύνη ανήκει σε όλη τη Βουλή. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την αξιοπιστία όλων", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε μια σύντομη αναφορά στα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι "σεβόμαστε την ιστορική πορεία όλων των παρατάξεων, δεν εμπλεκόμαστε στα εσωκομματικά ζητήματα κανενός".

    Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της πρώτης θητείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να δημιουργήσει τις βάσεις για ισχυρή οικονομία, δυναμική ανάπτυξη, βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους. Στόχος πρόσθεσε, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και στο περιβάλλον και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

    "Τολμήσαμε", είπε ο κ. Καραμανλής χαρακτηριστικά, "στοχευμένες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της οικονομίας, ενισχύθηκε η ανάπτυξη, δημιουργήθηκαν στέρεες βάσεις για ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος".

    "Στο εξής" τόνισε ο πρωθυπουργός, "διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση, με στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2010. Σύντομα, ψηφίζεται το εθνικό στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς που κατευθύνεται κατά 80% στην ελληνική περιφέρεια, υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Παράλληλα στηρίζουμε τον αγρότη να στραφεί στις καλλιέργειες του μέλλοντος, ενισχύουμε την τουριστική ανάπτυξη, παίρνουμε νέα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διασφαλίζουμε την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος, δίνουμε προτεραιότητα στην κοινωνία της γνώσης, στην ψηφιακή Ελλάδα, στην αναγέννηση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ προωθούμε σε βάθος χρόνου την αυτονόμηση του λυκείου και την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα".

    "Στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε "συνεχίζουμε τις μεταρρυθυμίσεις για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό".

    Ο κ. Καραμανλής τονισε ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ειδικότερα, ανέφερε, ότι συγκροτείται το ειδικό ταμείο κοινωνικής συνοχής για την αντιμετώπιση της φτώχειας, από το 2008 χορηγείται το πολυτεκνικό επίδομα, σύντομα δίνεται το νέο επίδομα ανεργίας και υλοποιούνται οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις, ενώ από το 2009 καθιερώνεται κατώτερη εθνική σύνταξη.

    Αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής και στα εθνικά θέματα σημειώνοντας ότι στόχος είναι η πλήρης αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς επίσης η εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, επισημαίνοντας " ότι πλήρης ένταξη σημαίνει και πλήρη συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αρχές".

    Ειδική αναφορά έκανε στο Σκοπιανό, λέγοντας ότι έχει ξεκαθαρίσει προς τους γείτονες ότι "η επιμονή σε αλυτρωτική προπαγάνδα και η αδιαλλαξία στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας υπονομεύει το δρόμο τους για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη".

    Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι αύριο συμπληρώνονται 33 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και ακολούθως έκανε ειδική αναφορά στον ιδρυτή της παράταξης και σε όλους τους επικεφαλής της το προηγούμενο διάστημα.

    Η διαδικασία έκλεισε με την εκλογή νέου γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα είναι ο κ. Ιωάννης Τραγάκης. Αναπληρωτές του ορίστηκαν οι κ.κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ηλίας Φωτιάδης, Μιχάλης Μπεκίρης, Γιώργος Κοντογιάννης και Φεβρωνία Πατριανάκου.

    Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Απόστολος Σταύρου, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τα μέλη της ΚΟ και τον πρόεδρο του κόμματος για τη βοήθειά τους στη δική του θητεία.

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με το νέο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ.Τραγάκη, ο οποίος δήλωσε ότι είχε μιά πρώτη συζήτηση με τον κ.Καραμανλή σχετικά με τα νέα του καθήκοντα. "Είπε τα περισσότερα, του είπα τα λιγότερα, για σήμερα", πρόσθεσε.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Π.Παυλόπουλου

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι συζήτησε με τον Κώστα Καραμανλή για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Λισαβόνα, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση αλλά και τον τομέα της πολιτικής προστασίας, τονίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών αναπτύσσει παράλληλη πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Υπουργός ανέφερε πως το δεύτερο ζήτημα το οποίο συζήτησε με τον Κώστα Καραμανλή ήταν, "από τη στιγμή που ψηφίζεται ο νόμος για τη διαχείριση του Δ΄ ΚΠΣ, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ),το πώς θα ξεκινήσουμε αμέσως το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο δίνουμε τόση έμφαση, ιδίως σε επίπεδο απλοποίησης διαδικασιών".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και αν είναι έτοιμος, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως "όταν θα είναι έτοιμος και περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή θα ενημερωθείτε" και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει τα σημεία στα οποία θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, δηλαδή ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας, χωρίς, όμως, να θίγονται οι βασικές πτυχές της αναλογικότητας που ο νόμος περιέχει.

    Σε άλλη ερώτηση αν μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνουν πρόωρες εκλογές εντός του 18μήνου, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για αυθαίρετα συμπεράσματα.

    "Βγάζετε, πολλές φορές, συμπεράσματα τα οποία είναι δικά σας. Σας λέω και πάλι ότι τα συμπεράσματα αυτά, αν βγαίνουν, είναι αυθαίρετα. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν είχαμε συζήτηση με τον πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο", είπε.

    [02] ΣΥΝ: Οχι στο διάλογο για το ασφαλιστικό

    Περιοδεία στο Ηράκλειο θα πραγματοποιήσει, από σήμερα μέχρι το Σάββατο, ο κ.Αλ.Αλαβάνος. Θα έχει επαφές με φορείς του νομού, θα επισκεφθεί πανεπιστημιακά ιδρύματα και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο που καλεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, γιατί με τις τοποθετήσεις τους ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων,αποσαφήνισαν ότι πρόθεσή τους είναι η περικοπή δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και κυρίως των σημερινών τριαντάρηδων και σαραντάρηδων",τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία απαντά στην πρόσκληση του Υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα για συμμετοχή στο διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί στη Βουλή και στους δρόμους μαζί με τους ασφαλισμένους για να ηττηθούν οι πολιτικές περικοπής ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υπονόμευσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης".

    Θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό είναι να αυξηθούν δραστικά οι συντάξεις και κυρίως οι κατώτερες. Να βελτιωθούν οι παροχές υγείας, να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, να καταργηθεί η ανασφάλιστη εργασία των νέων, να καταργηθούν οι χαριστικές ρυθμίσεις στους «μπαταχτσήδες εργοδότες», να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης των νέων και να αντικατασταθούν από θέσεις εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

    Και η ανακοίνωση καταλήγει :

    "Να σταματήσει η λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και να τους επιστραφούν τα διαχρονικά κλεμμένα. Να αυξηθεί η δημόσια χρηματοδότηση από το κράτος προς την κοινωνική ασφάλιση. Να καταβάλει η κυβέρνηση και οι μεγάλες επιχειρήσεις όλα τα χρέη τους προς το ΙΚΑ. Να καταργηθούν όλες οι ασφαλιστικές διακρίσεις που έχουν θεσπιστεί σε βάρος των νέων ασφαλισμένων από το 1990 μέχρι σήμερα".

    Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας την επιστολή του υπουργού Απασχόλησης προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, για διάλογο για το Ασφαλιστικό, δήλωσε ότι "δεν μας είπε ο κ. Μαγγίνας πού θα γίνει αυτός ο διάλογος" και πρόσθεσε ότι "εμείς του προτείνουμε να γίνει στην Πανεπιστημίου, ή στην Πλατεία Συντάγματος ή στην πλατεία Αριστοτέλους".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος πρόσθεσε ότι "οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα, θα απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον απάντησαν στο διάλογο του κ. Γιαννίτση και του κ. Σημίτη".

    Εξ άλλου, ο Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δήλωσε ότι "μπορεί κανείς να καταλάβει πάρα πολύ καλά γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε το σχέδιο προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και το έδωσε την αμέσως επόμενη μέρα".

    Και τούτο διότι, όπως σημείωσε, "περιλαμβάνει μια σειρά άγρια μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, στα χαμηλότερα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπει υψηλότερες δαπάνες για την εθνική άμυνα, σε σχέση με την παιδεία. Αντί για επίδομα θέρμανσης προβλέπει φόρο θέρμανσης ο οποίος είναι ένα ερωτηματικό αν θα επιστραφεί. Προβλέπει μηδενική φορολογία των μερισμάτων από μετοχές - είμαστε οι μόνοι στην ΟΝΕ που έχουμε μηδενική φορολογία- και την ίδια στιγμή αύξηση του φόρου των μισθωτών, δεδομένου ότι δεν αλλάζει η τιμαριθμική κλίμακα.Και τέλος, ακόμη και τις υποσχέσεις για το φόρο κληρονομιάς και τις γονικές παροχές τις ξεπερνάει, φέρνοντας πολλαπλάσιους φόρους με τον ενιαίο φόρο ακινήτων".

    Ο Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε με το Προεδρείο της Ένωσης Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: "Υπάρχει η άποψη ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι προνομιούχοι σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σβ αυτές, όμως, τις περιπτώσεις βλέπουμε το εντελώς αντίστροφο. Είτε είναι τεχνικοί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είτε είναι νοσηλευτές, είτε είναι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη συγκέντρωση των απορριμμάτων, αυτοί δεν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, την ίδια στιγμή που δίπλα τους, ακριβώς στην ίδια σκαλωσιά, στην ίδια διαδικασία αμμοβολής, εδώ σβ αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση των τεχνικών του Πολεμικού Ναυτικού, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Επομένως εμείς ζητάμε να δώσει απάντηση σβ αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση άμεσα, και να μην εμφανίζει το δημόσιο ως τον χειρότερο, τον πιο στυγνό εργοδότη στη χώρα μας. Από κει και πέρα υπάρχουν και μια σειρά άλλα αιτήματα των τεχνικών του Πολεμικού Ναυτικού, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, επιδοματικά, τα οποία εμείς θα τα φέρουμε με ερώτησή μας στη Βουλή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 October 2007 - 4:30:26 UTC